Sama instalacja (ubuntu 8.04 64bit) przebiegla gladko, niestety po odpaleniu wyglada tak, jakby wogole nie bylo karty sieciowej.
wpisalem iwconfig gdzie stwierdzilo,
LO "no wireless extension"
ETH0 "no wireless extension"
Podlaczenie kablem dziala, wiec tak jakby funkcjonalnosc bezprzewodowa padla.
Domyslnie zainstalowalo mi sterowniki wlasnosciowe do Athero oraz Athero HAL i twierdzi ze ich uzywa.
Siedze nad tym od wczoraj szukajac poradnikow co robic, ale madwifi(chyba taka byla nazwa) nie chce sie zbytnio kompilowac..
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
EDIT1:
Probowalem instalacji madwifi, ponoc jest wersja skrojona specjalnie do atherosa242x jak to urocze urzadzenie sie przestawia, jednak link nie dziala, a google kieruje do nikad. Mozliwe ze to wina hp ktore wpakowalo jakis dziwny wylacznik? (zamiast guzika jest swiecaca dioda ktora zmienia kolor po dotknieciu(przynajmniej w viscie, bo przy linuxie pozostaje niezmiennie czerwona) Sterowniki wlasnosciowe sa niby uruchomione, jednak nie widac zadnych sieci bezprzewodowych wiec jakby adapter pozostawal wylaczony.
EDIT2
Wywalilem sterowniki wlasnosciowe, udalo mi sie doprowadzic karte niemal do dzialania, niestety nie wykrywa zadnych sieci (na innym kompie lapie ich kilka). Reszta jak napisalem wczesniej - dioda czerwona, wiec mozliwe ze karta jest wylaczona a przycisk nie umie jej wlaczyc.
Da sie to jakos sprawdzic, albo sprobowac wymusic uruchomienie np z linii polecen?
Jezeli potrzebne sa wyniki jakichs komend diagnostycznych to prosze o informacje - wklepie je i przepisze.
EDIT3:
Specyfikacja mojego komputera:
HP pavilion dv7-1135eo
procesor AMD turion X2
Kubuntu 8.10 64bit instalowany z alternate CD/
karta wifi Atheros 242x PCI Express
Na wstepie zaznaczam, ze nie jestem autorem tego poradnika. Wyszperalem go na necie pod adresem http://madberry.org/2008/11/how-to-get- ... epid-ibex/ i przetlumaczylem na polski. Nie w pelni rozumiem co dokladnie się stalo ze dzieki niemu moja karta wifi (atheros242x) zaczela dzialac, ale może komus jeszcze się przyda.
Po pierwsze, należy pozbyc się modulow niewolnych.
Kod: Zaznacz cały
sudo update-rc.d -f linux-restricted-modules-common remove
lspci | grep Atheros
09:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
wget -c http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2.6.tar.bz2
//rozpakowanie przprowadzilem z gui, i tylko uzywajac polecenia cd /sciezka/do/rozpakowanego
Dalej wpisujemy
sudo apt-get update && sudo apt-get install build-essential
make
sudo make install
sudo make unload
sudo make load
Restart
po resecie można wpisac
iwconfig
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"Alpha"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:18:4D:8C:0E:10
Bit Rate=12 Mb/s Tx-Power=27 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Power Management:off
Link Quality=100/100 Signal level:-48 dBm Noise level=-102 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
echo ath5k | sudo tee -a /etc/modules
// Poczatkowo zaczal wykrywac sieci w okolicy, jednak nie moglem się polaczyc. Zmiana sterownika na wext rozwiazala ten problem.
EDIT:
W sumie pojawil mi sie jeszcze jeden problem. Ostatnia aktualizacja (pisze to 28.01.09) powalila siec na kolana. Modul Ath5k wyparowal, a wraz z nim iwconfig przestalo pokazywac interface wireless (u mnie wlan0)
Zeby znow dzialalo musialem od nowa wgrywac te moduly.
cd /gdzie/jest/compatwireess
sudo make clean // nie wiem czy to cos daje, wrzucilem odruchem w razie czego prosze o korekte
sudo update-rc.d -f linux-restricted-modules-common remove
make
sudo make install
sudo make unload
sudo make load
Czy to wlasnie wyzej wymieniony moze byc winowajca? Co to zawiera i jakie konsekwencje moze miec wywalanie tego w przyszlosci z updatow. W razie potrzeby prosze pytac, bo nie wiem jakie informacje moga byc potrzebne.