Flash player tnie na pełnym ekranie

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Flash player tnie na pełnym ekranie

Post autor: k2cl »

Najwyraźniej się nie rozumiemy. Ty uważasz, że należy Ci się idealnie działający, darmowy system - w dodatku w konfiguracji, jaka tylko przyjdzie Ci do głowy (vide: firefox 3.5.x, którego instalujesz spoza repozytoriów Canonical). Ma to działać, a w razie jakichkolwiek problemów winę ponosi wytwórca systemu. W moim przekonaniu deweloperzy danej dystrybucji odpowiadają za to, co umieszczają w repozytoriach. Jeśli użytkownik instaluje coś spoza tej bazy i napotyka problem - najczęściej musi trochę poszukać i spróbować zrobić coś samodzielnie.

Parokrotnie już podkreśliłeś, że flash player to dla ciebie podstawowe oprogramowanie - nie ma chyba potrzeby pisać o tym jeszcze raz. Pominę już litościwym milczeniem, że może gdzieś na świecie istnieją ludzie, którzy są odmiennego zdania...

Jeżeli zaś chodzi o Twój najnowszy problem, czyli "ff 3.5.1 + adobe flash player + full screen = crash" - cóż, jest to błąd z kategorii "znane i lubiane" - problem leży gdzieś pomiędzy Mozillą, Adobe i nVidią :) chociaż winę za nagłe zamknięcia programu ponosi chyba sposób, w jaki FF zarządza pamięcią. Wygląda na to, że Mozilla zainteresowała się sprawą i bug został uznany za krytyczny, więc przypuszczalnie w którejś z kolejnych wersji problem zniknie. Na razie jednak istnieje - czymże jednak byłby świat bez wujka :goog: - może zainteresuje Cię 14 post w tym wątku.
Work less, climb more :D
sroka22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sroka22 »

ok, nie znalazlem wczesniej info o tym, sorry - w wypadku ff 3.5 zrozumiale, spoza repozytoriów - słabe tłumaczenie - w win i mac instaluje sobie co chce z poza repozytoriów i zgadnij co? Działa!

Co do dobrego działania softu z repo - problem zaczął się od niepoprawnego działania softu z repo ;)
Największą wadą linuxów (wszystkich distro jakie testowałem) to fakt, że jeśli działa to niczego nie tykaj, bo czegokolwiek dotkniesz to na 90% sie spier**li... niestety... Ja jeszcze do takiej zabawy w miare mam nerwy (choc na skraju możliwości przy tych problemach) ale nie dziwie się braku popularności linuxów - moja mama, tata, siostra, ciocia, kuzynka, kuzyn - oni by od razu odinstalowali system który nie działa wedle pewnej zasady - "Po prostu działa".

btw zauważyłem, że środowisko skupione wokół pingwinów i wszystkiego co open source nie przyjmuje do wiadomości, że często (np. Office, Photoshop, Visual Studio) - komercyjne oprogramowanie jest lepsze. Imo "otwartość" linuxa jest wątpliwa - zamyka się na wszystko co wyznaje inne zasady (chyba stąd określenie bodajże Ballmera, że linux to komunizm).. System otwarty powinien byc otwarty na każde oprogramowanie, rozwiązania, nie tylko te GPL. Linuxy już dość daleko zaszły - wyobraźcie jakby daleko zaszły gdyby nie GPL... tylko jakaś naprawdę wolna licencja.
Linux Mint - etap testowania nowej wersji..
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

(...) spoza repozytoriów - słabe tłumaczenie - w win i mac instaluje sobie co chce z poza repozytoriów i zgadnij co? Działa!
Cóż... "w win i mac instalujesz co chcesz" (o legalność wszystkich systemów i owego "co chcesz" wolę nawet nie pytać) - tyle że w przypadku tych systemów nie ma czegoś takiego jak repozytoria :) Innymi słowy - też mogę powiedzieć "słabe tłumaczenie" i za chwilę zrobi się z tego dyskusja o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

"Po prostu działa" o którym wspominasz, dla każdego oznacza coś trochę innego. Dla mnie to spokój, stabilność i bezpieczeństwo, ale jestem w stanie zrozumieć użytkowników windowsowych, którzy są skłonni częściowo z nich zrezygnować na rzecz "komfortu użytkowania" w rozumieniu szerokich rzesz userów. Każdemu wedle potrzeb...

To jednak luźne dywagacje, a wątek jest o flash playerze. Jeśli chcesz go kontynuować, napisz raczej, czy rozwiązanie z wcześniejszego linku zadziałało...
sroka22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

owego co chcesz miałem na myśli - widzisz program, widzisz, że jest pod Windows'a i wiesz, że na pewno będzie działał. Co do legalności odpowiem nie pytany - Windowsa mam legalnego, naprawde, są tacy ludzie w Polsce... Mac - nie napisałem tego z własnych doświadczeń ale z opinii użytkowników - "po prostu działa".

Ta metoda faktycznie zapobiega wyłączaniu się przeglądarki po przejściu w pełny ekran, ponieważ... zawiesza przeglądarkę, gdy chce w tryb pełnoekranowy przejść.

btw wbrew pozorom nie chodzi mi o to, żeby pojeździć po Linuxie - ale większość użytkowników tego systemu patrzy na niego bezkrytycznie - jako system bez wad, których to ten system ma troche..
frecel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: frecel »

Nie chcę kontynuować offtopu ale jak widzę to co sroka pisze to mnie krew zalewa.
ok, nie znalazlem wczesniej info o tym, sorry - w wypadku ff 3.5 zrozumiale, spoza repozytoriów - słabe tłumaczenie - w win i mac instaluje sobie co chce z poza repozytoriów i zgadnij co? Działa!
Ale o czym ty mówisz? Ja jak chcę sobie coś zainstalować z poza repo to instaluje i też działa np. Blendera nie ma w najnowszej wersji w repo więc ściągam go z oficjalnej stronki i działa bez problemu. Fakt faktem, że czasami trzeba niektóre programy samemu skompilować ale 99,9% z nich ma ładnie opisaną instrukcję co do tego jak to zrobić. Nie widzę powodu do narzekania.
Największą wadą linuxów (wszystkich distro jakie testowałem) to fakt, że jeśli działa to niczego nie tykaj, bo czegokolwiek dotkniesz to na 90% sie spier**li... niestety...
Największą wadą userów takich jak ty jest to, że jak sobie coś skopią, bo się nie znają to od razu zwalają na system. Za to windows ci się skopie po jakimś czasie użytkowania nawet jak niczego nie będziesz tykał (mówię tutaj z doświadczenia). Jak ci się nie podoba fakt, że żeby skonfigurować Linuksa trzeba coś umieć (chociaż w większości przypadków jedyne co trzeba umieć to jak skopiować komendy z tego forum do terminala i nacisnąć enter) to używaj sobie windowsa, tylko pamiętaj żeby sobie zrobić płytkę z knoppixem żeby odzyskać jakieś dane jak ci się system zwali.
Imo "otwartość" linuxa jest wątpliwa - zamyka się na wszystko co wyznaje inne zasady (chyba stąd określenie bodajże Ballmera, że linux to komunizm).
Tutaj wypowiedziałeś się o sytuacji o której widocznie nie masz pojęcia. Linux jest otwarty na zewnętrzne oprogramowanie, to po prostu takie firmy jak Microsoft nie chcą udostępniać swojego oprogramowania na inne platformy więc my (open-source'owcy) używamy takiego oprogramowania jakie mamy dostępne. Zauważ, że jeżeli coś co nie jest udostępnione z otwartym kodem wciąż może być używane przez Linuxa, na przykład właśnie flash, lub sterowniki do kart graficznych. Wniosek jest prosty, to nie Linux jest komunistyczny, to firmy pokroju Microsoftu są monopolistyczne.
btw wbrew pozorom nie chodzi mi o to, żeby pojeździć po Linuxie - ale większość użytkowników tego systemu patrzy na niego bezkrytycznie - jako system bez wad, których to ten system ma troche..
Tu nie chodzi o to, że my patrzymy na Linuksa bezkrytycznie, chodzi o to, że ty obwiniasz Linuksa o coś co pewnie sam skopałeś. Teraz pewnie zaczniesz gadać, że Linux nie jest przyjazny użytkownikowi ale prawda jest taka, że Linux jest nieprzyjazny dla osób które nie umieją się zaprzyjaźnić z googlami.

EDIT: Zapomniałbym o najważniejszym, też miałem taki problem i mi pomogło to http://allredb.wordpress.com/2009/05/07 ... aunty-904/
sroka22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

człowieku - ja skopałem to, że na czystej instalacji flash tnie?
imo licencja GPL jest zbyt restrykcyjna, pozbawia mnie de facto praw autorskich jak chce cos na niej wydac - jak nie chce - jestem be, kapitalista, monopolista, zło wcielone.
Chce korzystać z linuxa z powodu wyższej stabilności (choć to nie jest przepaść między Win jak niektórzy wmawiają - Windows też jest stabilny) oraz bezpieczeństwo (jw).
Dla Linuxa jeszcze dłuuuuuuuga droga, żeby był user-friendly - i taka jest prawda - śmiać mi się chce, jak ktoś pisze, że Linux jest dobry dla laika komputerowego... a świeży kierowca bez problemu poskromi superauto z wyłączonymi systemami wspomagającymi, nie?
frecel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: frecel »

Nie mówię, że skopałeś sobie coś instalacją flasha, po prostu zaprzeczam twojemu stwierdzeniu, że Linux to system typu "patrz ale nie dotykaj". Jak wiesz co robisz to możesz w Linuxie zmienić praktycznie wszystko i to jest moim zdaniem największa zaleta tego systemu.

Nikt nie będzie narzekał jeżeli wydasz dobre oprogramowanie bez licencji GPL, jakoś nie widzę ludzi narzekających na Linux Game Publishing.

Podejrzewam, że żadna dystrybucja Linuksa nie stanie się user-frendly w twoim rozumieniu tych słów. Oznaczało by to zablokowanie pewnych opcji żeby laik sobie czegoś nie zepsuł a przez to system straciłby na elastyczności, która jest przecież jego największym atutem. No cóż, Linux wymaga trochę wiedzy żeby go używać ale ja nie uważam tego za problem, bo jak już tę wiedzę nabędziesz to daje ci to naprawdę spore możliwości.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Panowie - proponuję wrócić do tematu... Albo piszcie o flash playerze i o tym, jak nakłonić go do współpracy z FireFoxem, albo przenieście się do działu off-topic...
sroka22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przepraszam, że nie napisałem wcześniej ale problem został rozwiązany, flash (prawie) świetnie działał, tzn. są problemy ale już nie wydajnościowe, ale niezbyt denerwujące.
pyzas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Post autor: pyzas »

Przepraszam, że nie napisałem wcześniej ale problem został rozwiązany, flash (prawie) świetnie działał, tzn. są problemy ale już nie wydajnościowe, ale niezbyt denerwujące.

No to może byś tak napisał jak poradziłeś sobie z tym klatkującym flashem co?

Forum ma to do siebie, że jak sie znajdzie chociaż 1% SZANS NA NAPRAWE PROBLEMU, TO SIĘ O TYM PISZĘ, a ty sprawę jakoś tam rozwiązałeś i cisza. Prosze więc o podzielenie się sposobem w jaki poskromiłeś "cięcie na pełnym ekranie"

Dzieki!

Pyzas
Awatar użytkownika
SirLancelot
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: SirLancelot »

Witam

Też sie borykam z tym problemem. Wydawało mi się że przed instalacją Compiz tego nie było. Jeśli skorka22 rzeczywiście rozwiązał problem to prosze o opis jak to zrobić.

Z góry dzięki za pomoc.

###################################

Poszukałem w necie i znalazłem info odnośnie wyłączenia ustawień Compiz aby full screen YouTube działało bez zacięć. W zasadzie standardowy wygląd pulpitu bez Compiz mnie zadowala więc usunąłem wszystko od Compiz i full screen w YouTube działa poprawnie.
Pozdrawiam serdecznie.

Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: woolf »

Mam problem jak większość z Flashem na pełnym ekranie 10.04.

AMD Athlon 64 2800+ (1800MHz)
Ati Radeon X700
Firefox 3.6.3

W 9.10 na początku mi Flash się też zacinał i coś zrobiłem i przestał. Chodziło wszystko w miarę dobrze robiły się takie jakby pasy, które nadrabiały w wyświetlaniu obrazu jak się szybciej obraz ruszał, a teraz się zacina. Próbowałem wielu rzeczy.

Robiłem:

Kod: Zaznacz cały

gconftool-2 --set /apps/compiz/general/screen0/options/unredirect_fullscreen_windows --type bool 0
Wywaliłem całego Compiza
i
dodałem plik

mkdir /etc/adobe && touch /etc/adobe/mms.cfg && echo "OverrideGPUValidation=true" > /etc/adobe/mms.cfg
otwierałem Firefoksa przez

LD_PRELOAD=/usr/lib/libGL.so.1 firefox
i

zmieniałem "libflashplayer.so" w hexedytorze z "compiz" na "compix"

Są jeszcze jakieś opcje?
slawek30
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: slawek30 »

Ja szukając rozwiązania trafiłem na to by:

- odznaczyć przyspieszenie sprzętowe w ustawieniach playera - u mnie pomogło zdecydowanie, ale nadal obraz nie jest płynny(ale od biedy da się oglądać), ale może u innych będzie ok.

Można zastopować buforowanie, iść do katalogu temp i tam odtworzyć plik w VLC - jednak trzeba buforować od początku filmu.
Można też DownloadHelperem ściągnąć sobie cały film.

Ja sprawić by działało to wszystko online w przeglądarce nie doszedłem(sprawdziłem trzy playery gnash, adobe. i swf), choć tych porad jeszcze nie testowałem:
http://firefox-tutorials.blogspot.com/2 ... ation.html
http://firefox-tutorials.blogspot.com/2 ... tions.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”