Linux dla Lenovo s10

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Linux dla Lenovo s10

Post autor: Sputnik_Wwa »

Hmmm a próbowałeś podmieniać sterowniki Intela te z ubuntu na jakieś nowsze? Jak próbowałem sobie skompilować to coś mi się pochrzaniło jakiś czas temu
Samung n150 Ubuntu power ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

nie ... nowe stery testuje na jednej z partycji gdzie jest 9.10 alpha ... i jak na razie to niestety klapa wydajność 8 x mniejsza !!!!!! ... ale to na razie serowniki w budowie wiec poczekamy zobaczymy ;) po prostu UXA jeszcze nie jest dopracowana

EDIT: Errata do nowych sterowników Intela w Ubuntu 9.10 alpha2

otóż wersja alpha2 tutaj znacznie poprawiła wydajność ... jest wręcz ... ;) ... na razie może jeszcze poczekam z oceną ;) ... ale zalecam - jeśli testujecie 9.10 - instalację od zera, inaczej (w przypadku upgrade z 9.04) może się pojawić znaczna degradacja wydajności maszyny. Na Lenovo s10 czasem 9.10 ma jeszcze problem z postawieniem sterownika do broadcoma (wifi) ... raz ściągnie i zbuduje moduł, raz nie ;) ... ale w końcu to alpha ! Tak czy siak, zapowiada się nieźle, miejmy zatem nadzieje, że prace pójdą tylko w dobrym kierunku ;). Kiedy przetestuje mocniej nowe jądro 2.6.30 i sterowniki Intela 2.7.x podzielę się swoimi odczuciami - co do różnicy w stosunku do 2.6.28 i sterowników 2.6. W tym momencie mogę tylko powiedzieć, że w związku z poprawą błędów w jądrze 2.6.30 w stosunku do 2.6.28, wydajność zarówno SQL, jak i operacji dyskowych (i/o, ogólnie odczyt i zapis) poprawiła się. Można na tym etapie rzec, że jest o niebo lepiej, np. Firefox wczytuje mi się (bez preload) na s10 zamiast w 5 sekund od 2-3 ... nie mierzyłem dokładnie, ale takie są odczucia ;)

EDIT: Errata do GMABooster`a

jeszcze co do gmabooster`a ... jak zauważyłem wskazany wcześniej przeze mnie sposób na "odpalanie" w/w nie jest doskonały ... czasem działa, a czasem nie (i jakoś nie miałem czasu dochodzić tego przyczyn) ... dlatego do programów startowych sesji GNOME zamiast powołanego skryptu startgma.sh ... dodajmy następującą linię w polu `Polecenie` -> sudo /home/ext73/GMABooster_Linux_09b/GMABooster 400 ... oczywiście odpowiednio modyfikując fragment: /ext73/GMABooster_Linux_09b/

z moich obserwacji wynika, że zawsze działa ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Uwaga ! ;) wyszedł nowy GMABooster wersja 0.9c ... zawiera dodatkowo m.in. opcję --detect ... zatem od razu możemy sprawdzić, czy działa ;)
Oczywiście instalując go musimy już posiadać albo dokonać zmian o jakich wcześniej pisałem, możemy nową wersję rozpakować do uprzednio wskazanego katalogu (usuwając wersję wcześniejszą) ... takie rozwiązanie pozwala na pozostawienie uprzednio sporządzonych zmian konfiguracji w sudoers oraz komendy startowej dodanej do sesji Gnome. Poniżej załączyłem link do działu download GMABooster`a oraz prezentuje, jak działa opcja --detect - moim zdaniem bardzo przydatna ;)

W związku z faktem, iż niektórzy pytali mnie, jak edytować plik sudoers, aby go nie uszkodzić odpowiadam ;) ... najlepiej wydając w terminalu poniższą komendę:

sudo -E visudo

... po wprowadzeniu zmian, o jakich była mowa w niniejszym wątku, zapisujemy to poprzez ctrl + O ... jako plik sudoers ... a nie jako sudoers.tmp - rozwiązanie proponowane przez program ... potwierdzamy i wychodzimy ctrl + X ... ;)

ogólny link do download dla różnych układów Intela

GMA950 166 MHz

GMA950 400 MHz

Pierwsze wrażenia z działania w/w wersji ... już po kilku godzinach testów mogę stwierdzić, że w/w wersja działa dużo stabilniej i sprawniej od poprzedniej ... uprzednio zdarzało się "zmienić" mu ustawienia w trakcie działania (oczywiście w dół do 166 MHz) ;) ... ta wersja natomiast działa idealnie ... przynajmniej na ten moment mogę tak stwierdzić ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Errata: Działanie GMABoostera

Po kilkudniowych testach mogę potwierdzić wcześniejszą pozytywną opinie o w/w, działa bardzo stabilnie i możemy cieszyć się dobrą, jak na tak stary układ (GMA950) wydajnością ... jedynym mankamentem, który objawił się w trakcie działania GMA 950 z zegarem 400 MHz, jest temperatura, która w upalne ostatnio dni (przynajmniej w Krakowie ok 30 st. C), powoduje dość mocne nagrzewanie się Lenovo s10 ... temp. dysku dochodzi do 56 st. C, natomiast temp. procesora potrafi osiągnąć do 55 st. C, co oczywiste jest mocno odczuwalne ... szczególnie jeśli trzymalibyśmy netbooka na kolanach ;) ... ale albo wydajność albo niższe temperatury ... na szczęście jak na razie nie odnotowałem problemów ze stabilnością tej maszyny.

Możliwość łatwego update X.org i sterowników Intela

Ubuntu Tweak

W dniu wczorajszym pojawiła się nowa zakładka, w nowej wersji Ubuntu Tweak, pozwala zaktualizować zarówno środowisko X.org, jak i sterowniki graficzne Intela, Nvidii oraz Ati ... do najnowszych - często testowych, ale z tego co wiem już sprawdzonych przez team udostępniający wspomniane paczki. Na chwile obecną zaktualizowałem tak jedną ze "stacjonarek", działającą pod GeForce 8800 GTS 512 MB ... tu z wersji sterownika 180.xx do 185.xx ... działa idealnie ... na razie nie mogę podjąć się testów na netbooku, gdyż muszę go wykorzystywać do pracy, dlatego stabilność przede wszystkim. Jeśli jednak ktoś w najbliższym czasie updatuje w/w proszę o informacje ;)

Kolejny krok w optymalizacji

Jak wiemy nasze małe maszyny - netbooki, aby nie było wątpliwości ;) do najmocniejszych nie należą. Zatem powinniśmy czynić wszystko, aby w każdy możliwy sposób optymalizować środowisko ich pracy ... jak wspominałem przygotowuje całościowy tutorial od instalacji, konfiguracji, poprzez maksymalną optymalizację Ubuntu dla takich maszyn .. zanim jednak w końcu to zrobię (sądzę, że się uda w tym miesiącu ... właśnie skoczyłem ważne zadania i może trochę więcej czasu będę miał na dokończenie w/w) ... oprócz tego co już napisałem, zalecam przegląd usług, jakie rezydują w naszym środowisku i go obciążają, a których często nie używamy.

Tyle wstępu ... zanim zaczniemy przegląd działających usług zalecam instalacje BootUp-Managera (jest w repozytoriach) i zakładam, że będzie on używany do działań o jakich piszę.

BootUp-Manager w akcji

W pierwszej kolejności zacznę od usług takich, jak anacron, cron, atd - wymienione trzy usługi służą do realizacji zaplanowanych w systemie działań, dns-clean, pppd-dns - te z kolei są m.in. odpowiedzialne za działanie połączenia serial - modem ... jednakże te usługi nie są niezbędne do prawidłowego działania naszego systemu ... może ich wyłączenie nie daje odczucia jego przyspieszenia w sytuacji, gdy porównywalibyśmy systemy po starcie, ala w sytuacji obciążenia maszyny wieloma zdaniami jest to juz odczuwalne. Pragnę was zapewnić, iż nawet wyłączenie usług dns-clean, pppd-dns nie spowoduje ograniczenia możliwości używania np. telefonu komórkowego, jako modemu gsm/umts ! Zatem spokojnie możemy to wyłączyć ... oczywiście zakładam, że macie postawionego bluemana (nalepiej i najprościej dodać go przy użyciu Ubuntu-Tweak).

Kolejne usługi, które wpływają na wydajność naszej maszyny to saned (skanery) i cups (drukarki) ... cóż Ja mam je włączone, gdyż często korzystam ze wspomnianych urządzeń. Jeśli jednak wasz netbook nie będzie podłączany do w/w urządzeń, spokojnie możecie to wyłączyć.

Na koniec (w treści tutorial`a szerzej omówię każdą z usług) - polecam wyłączyć usługę winbind - ta usługa jest ściśle powiązania z sambą - używana w sytuacji, gdy wasz netbook pracowałby w sieci windowsowej i korzystalibyście z zasobów tej sieci np. drukarki sieciowe. Jeśli jednak nie korzystacie z takiego "dobrodziejstwa", zalecam wyłączyć tę usługę i właśnie ona daje naprawdę odczuwalną różnicę ... na mojej maszynie wydajność wzrasta o kolejne 6-10 % ... wiem, że nie jest to zawrotna wartości, ale jeśli przeanalizujecie to o czym wcześniej była już mowa ... różnica pracy zoptymalizowanego przeze mnie netbooka, w stosunku do identycznej maszyny z Ubuntu 9.04, ale bez wprowadzania żadnych optymalizacji, staje się już bardzo widoczna.

Nowa wersja Kernela 2.6.28.10

zalecam instalacje, a najlepiej kompilacje - zgodnie wytycznymi niniejszego wątku ... znacznie bardziej responsywny, od razu da się odczuć różnicę na plus, system wydaje się ... lżejszy ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Mnie GMABooster jak się okazało mimo że mówi że zmienia na 400mHz taktowanie karty, przy próbie skorzystania z opcji detect informuje mnie o błędzie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a jak to wygląda ?
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

skrystos@skrystos-laptop:~$ sudo ./GMABooster/GMABooster 400

GMABooster for Linux (Version 0.9c)            Production Date: 06/25/2009
Copyright (C)2009 Vladimir Plenskiy              http://www.gmabooster.com

Notice: this is a totally free, non-expiring version of GMABooster program
If You really like GMABooster and use it often, please consider a donation

Hacking hardware registers now...

34ab1c7f
34ab1c7f

Done - GMA 950 should now be running at a speed of 400 MHz

Exiting. Note: on return from standby the setting will be reset to default 

skrystos@skrystos-laptop:~$ sudo ./GMABooster/GMABooster --detect

GMABooster for Linux (Version 0.9c)            Production Date: 06/25/2009
Copyright (C)2009 Vladimir Plenskiy              http://www.gmabooster.com

Notice: this is a totally free, non-expiring version of GMABooster program
If You really like GMABooster and use it often, please consider a donation

Detecting GMA 950 core clock...
Oops! GMABooster has not been able to decipher the hardware data!
Please notify support@gmabooster.com about this issue.
Please provide the below debug output:

34ab1c7f

Exiting. No setting has been applied 
Ano tak
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ciekawe wygląda, jak by nie rozpoznawał Twojego GMA ?!?!

Widzisz, u mnie zmienia sprzętowy rejestr 34ab1c77 ... natomiast u Ciebie 34ab1c7f i kolejno zgłasza go jako błąd ... wygląda to tak, jak by było coś nie tak z adresowaniem układu ? może nie rozpoznaje go prawidłowo ?... jeśli masz zainstalowanego Sysinfo powiedz, jak widzi GMA ? u mnie wygląda to tak, jak na screenie poniżej

Sysinfo - GMA950

zobaczymy, czy masz tę samą rewizje układu.
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Potem będę na linuksie to sprawdzę, bo windows nie daje mi na ten temat informacji, ale powiem Ci, coś dziwnego, GMA Booster pod windowsem u mnie działa i efekty jego pracy są zauważalne, chociażby teraz jak pracuję na dwóch monitorach jednocześnie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm właśnie dziwne ... dlatego dziwiło mnie, jak pisałeś ... że GMABooster nic Ci nie daje ... cóż zobaczymy, może jakiś błąd w aplikacji, albo nie działa odpowiednio na innej rewizji układu ? Postaraj się zrobić to o co prosiłem i jeśli sami nie dojdziemy przyczyn ... trzeba będzie napisać maila do Vladimira Plenskiego ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Mam dokładnie ten sam układ graficzny co Ty. Tylko w drugiej linijce mam dane o tym że to asustek a nie lenovo ale to logiczne. też mam rev. 3
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wydaje mi się , ze program odwołuje się do złego rejestru sprzętowego, sami raczej tego nie rozwiążemy. Zatem pozostaje jedno, napisać do w/w Developera GMABoostera ... piszesz, czy Ja mam opisać cała sytuację ? ;)
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Wiesz co, jakbyś mógł to napisz Ty :) Ja nie do końca wiem o co chodzi, więc nie wiele wskóram.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Preloading - usługa preload

Kwestia preloadingu jest złożona, z jednej strony otrzymujemy system w przypadku którego najczęściej przez nas użytkowane aplikacje zostają wstępnie wczytane, np. konieczne do ich działania biblioteki, a przez to ich uruchamianie się jest znacząco szybsze - vide OpenOffice, kadu, ShowPhoto, Firefox, etc. Z drugiej strony musimy jednak okupić to dłuższym czasem uruchomienia się systemu. Zatem, każdy musi zdecydować. Ja uważam, że jeśli posiadacie w swojej maszynie przynajmniej 2 GB ram, usługa ta może być przydatna.

Zatem jeśli decydujemy się na włączenie tej usługi w pierwszej kolejności musimy ściągnąć albo źródła programu i samodzielnie go skompilować, bądź też ściągamy go przez Synaptika, wyszukując i instalując - "preload". Teraz ważna kwestia, otóż Ubuntu 9.04 jest bardzo wrażliwy na priorytety uruchomienia poszczególnych usług, ich "błędna" konfiguracja skutkuje w przypadku preload nieoczekiwanymi i niechcianymi "kwiatkami". Jednym z najbardziej dokuczliwych jest włączanie w trakcie startu systemu menagera logowania (oczekiwanie na logowanie), podczas gdy mamy skonfigurowany autologin. Możemy to rozwiązać w prosty i łatwy sposób, przy udziale wskazanego już w tym wątku BootUp-Managera.

Przede wszystkim musimy zapewnić, aby wskazane poniżej usługi miały priorytety wyższe, bądź niższe od preload o wskazane wartości, przykładowo.:

Acpi-support - priorytet - 99 albo 89 (w zależności od ustawień systemu),

Laptope-mode - priorytet - 99 albo 89,

Usplash - priorytet - 98 albo 88,

Preload - priorytet - 95 albo 85,

Bootlogs.sh - priorytet - 70,

gdm - priorytet - 30.

Wskazane powyżej ustawienia powinny gwarantować prawidłową parcę w/w usługi ;)

Paczka z kernelem

Mam pytanie, czy byliby chętni do testowania zbudowanego przeze mnie jądra ?
Z moich obserwacji wynika, iż dla normalnego użytku - desktop, w szczególności w środowisku Compiz-Fusion jest ono - w stosunku do standardowego jądra od Canonical - znacznie bardziej responsywne i pozwala na płynną prace.
Jeśli tak i przetestowane zostałoby to na kilku platformach, po czym wprowadziłbym odpowiednie poprawki, postarałbym się udostępniać w/w, każdorazowo w przypadku pojawienia się nowych źródeł danej gałęzi w repozytoriach Ubuntu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Gnome-Art-NG

Widzę, że zainteresowanie moją kompilacja kernela nie jest zbyt wysokie ;P ... cóż szkoda, różnica w wydajności jest znaczna, a nic nie ryzykujecie, ale ad rem in concreto - właśnie pisze artykuł o jakim wspominałem, ale zanim go skończę i gdzieś zamieszczę, przypomniała mi się niezła aplikacja (o tym programie także tam pisze) ... szczególnie przydatna dla początkujących użytkowników. Jest to narzędzie służące do ściągania i instalowania motywów GUI, managera okien, tapet, icon, motywów GDM i splash GNOME`a. Narzędzie to jest wręcz bajecznie proste i nie wymaga ręcznego kopiowania danych do odpowiednich katalogów m.in. zamieszczonych w /usr/share/ ...

Aplikacja ta to Gnome-Art-NG - poniżej daje link do paczki .deb oraz parę screenów.

Gnome-Art-NG link

Art-NG-1

Art-NG-2

Art-NG-3

Art-NG-4

Art-NG-5
Awatar użytkownika
rudy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: rudy »

Bardzo fajny program :) polecam
bla!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

KernelCheck

hmm i kolejny program, który opóźnia ukończenia mojego tutorailu ... powiem szczerze myślałem o tego rodzaju narzędziu już od dawna i ... ktoś inny widać wprowadził ten pomysł w życie ... chodzi mi o narządzie, które poprowadzi nawet nowego użytkownika przez proces ściągania źródeł jądra i pakietów koniecznych do jego konfiguracji, kompilacji i instalacji ... i to w sadzie każdej dostępnej na kernel.org wersji !.
Powołany powyżej program to KernelCheck. Jest to narządzie służące do wręcz bajecznie prostej kompilacji i instalacji jadra systemowego.
W tej chwili nie będę opisywał precyzyjnie wykorzystania w/w aplikacji, a jedynie przedstawię krótki screencast z jego działania i zżuty ekranu pokazując już zainstalowane jądra 2.6.29.6 oraz 2.6.30.5. Dokładny opis wykorzystania tego narzędzia zmieszczę w pisanym tutorialu. Aha jeszcze jedna rzecz - jak pisałem sam kiedyś myślałem o tego rodzaju aplikacji i w związku tym miałem swoje przemyślenia, moim zdaniem obecnie brakuje w nim jeszcze możliwości załadowania dowolnej konfiguracji jądra (pliku .config) oraz brak predefiniowanych - do wyboru metod optymalizacji. W związku z tym napisałem do developerów i otrzymałem nasępiającą odpowiedź: "There is planned support for that in the next version. Thanks! ... a zatem będę miał rękę na pulsie i może sam postaram się stworzyć rożne konfiguracje - predefiniowane dla rożnych maszyn (procesory, chipset, etc.) i jeśli znajdą akceptacje "MasterKernel`a" może zostaną wdrożone w kolejnych wersjach ;). Co do różnych wersji kernela, najbardziej wydajne okazało się jądro 2.6.30.5 ... różniąca w stosunku do 2.6.28.10 jest naprawdę znacząca ... do mojej kompilacji to min. 15-20 % ... do wersji standardowej (kompilacja 2.6.30.x - według mojego .config`a) to ok. 45 % ! Niestety na Lenovo s10 mam jeszcze problem ze sterownikami STA do broadcom`a (wifi) nie ma oficjalnego patcha ... co prawda udaje mi się skompilować moduł ale niestety nie podejmuje on prawidłowo pracy ... cóż zobaczymy postaram się rozwiązać ten problem, warto ... jądro 2.6.30.x daje niezłego "kopa" ;)

KernelCheck-1

KernelCheck-2

KernelCheck-3

KernelCheck-4

KernelCheck-5

KernelCheck-6

KernelCheck-7

KernelCheck-8

Kernel 2.6.29.6 - glxgears

Kernel 2.6.30.5 - glxgears

Errata: Kernel 2.6.30.5 + broadcom-sta-driver (wifi)

Udało się ;) działa i mam gotowe paczki zarówno w/w jądra, jak i sterowników pod 2.6.30.5. jeśli ktoś reflektuje prześle mailem.

Linux 2.6.30.5 + Broadcome STA wifi driver
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Kolejnym programem, który "badam" celem opisu w tutorialu jest Chromium. Zanim jednak skończę pisać w/w, dziś rano pomyślałem, że podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami, co do tej przeglądarki. Czynie to z kilku powodów (o czym poniżej), w tym dlatego, że wydaje mi się, iż w dniu dzisiejszym Chromuim (aka Chrom) wyszedł z fazy developerskiej (pod Linuksa) ! Domniemuję tak dlatego, iż przy włączeniu przeglądarki, obok okna głównego nie uruchamia się już okno "developerskie" oraz z faktu, iż aby umożliwić przeglądarce stasowanie pluginów takich, jak np. flash nie jest już konieczne dodawanie parametru --enable-plugins. Obecnie przeglądarka posiada wersje 4.0.212.0:

Cromium 4.0.212.0

Obserwowałem rozwój tej przeglądarki przez ostatnie dwa miesiące i powiem szczerze, jeśli tak miałby się rozwijać wszystkie projekty Open Source, już niedługo projekty OS zmiotłyby z ziemi projekty czysto komercyjne ;). Z prawdziwą przyjemnością obserwowałem wzrost wydajności, od totalnego "żółwia" - w szczególności z włączonym flashem, aż do fazy obecnej, którą uważam za prawie doskonałą. Może ktoś stwierdzić, po co pisze to w wątku o netbooku ? Cóż, powód jest prosty - wydajność i wygoda pracy na takim urządzeniu ! Tak tu zarówno szybkość startu, jak i działania spokojnie wbija w ziemie Firefox`a, w szczególności 3.5.x, a jakość renderowanego obrazu jest wręcz doskonała (w przeciwieństwie do wspomnianego FF 3.5.x).

A teraz konkrety:

Szybkość startu na Lenovo S10, pod Ubuntu 9.04 :

Firefox 3.0.x pierwszy start = 5-6 sekund
Firefox 3.0.x kolejne uruchomienie w danej sesji = 3 sekundy
Firefox 3.5.x pierwszy start = 4-5 sekund
Firefox 3.5.x kolejne uruchomienie w danej sesji = 3 sekundy
Chromium 4.0.212.0 pierwszy start = 2 sekundy !!!
Chromium 4.0.212.0 kolejne uruchomienie w danej sesji = poniżej 1 sekundy !!!!!

Kolejnym plusem jest wczytywanie stron internetowych, z reguły ok. 30-50 % szybsze niż przeglądarek Mozilli !

A jak to w prosty sposób zainstalować pod Ubuntu ? Tak, jak to już wielokrotnie podkreślałem najlepszym rozwiązaniem, będzie skorzystanie tu z Ubuntu-Tweak, gdzie w prosty i bezproblemowy sposób dodamy repozytoria i zainstalujmy w/w aplikację. Całość ogranicza się do "zaptaszkowania" wskazanych na poniższych screenach pól dotyczących Chromium ;)

Dodanie repozytorium (dodatkowo odświeżamy repozytorium)

Instalacja browsera

I to w zasadzie tyle, nie zdziwcie się, jeśli uaktualnienia będą pojawiać się codziennie albo i nawet dwa razy dziennie - przynajmniej do tej pory tak było ;) Pozdrawiam !
lett
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: lett »

Witaj eXt,
w którymś z poprzednich postów napisałeś, że zainteresowanie Twoją wersją kernela nie jest duże, ale ja akurat chętnie dowiem się czegoś więcej na ten temat. Jądra jeszcze nie kompilowałem, ale sądzę, że na N270 będzie to konieczność. Zastanawiam się jeszcze tylko czy nie poczekać na 9.10. Orientujesz się może, czy zostanie poprawione coś ze strownikami intela? I last but not least - czy wiesz może coś o jakiejkolwiek dystrybucji złożonej pod kątem lenovo s10?

pozdrawiam

PS - Twój hint w sprawie sterowników grafiki bardzo mi pomógł, tak więc masz u mnie kredyt zaufania=)
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Temat został zablokowany z powodu naruszeń REGULAMINU
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

wątek przerodził się wszystko o niczym i nic o wszystkim
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Zablokowany

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”