Movie Maker dla Ubuntu ?!

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
nie znam się
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Movie Maker dla Ubuntu ?!

Post autor: nie znam się »

Ok, dobra... wszystko jest zaznaczone jako zainstalowane, ale dalej nie mogę konwertować.
Próbowałem reinstalacji przez Sinaptic i też nic - buntuje się dalej :( odinstalowałem go i zainstalowałem jeszcze raz i ...nic.
Zacząłem sobie przeglądać ustawienia i się zastanawiam czy wpływ na to do jakich formatów program renderuje mają ustawienia wybierane przy pierwszym włączeniu programu (Settings>Configure Kdenlive>Misc>Default Profile)? Chociaż przy zmianie tych ustawień zmienia się właściwie tylko rozdzielczość filmu.
Jest jeszcze możliwość, że coś zrąbałem lub czegoś nie zainstalowałem. W każdym bądź razie próbuje dalej z Sinaptic'iem :)

EDIT:

No i nie funka tak jak ma być mimo kombinacji z instalowaniem programu i ffmpeg'a i x264... :(
Pozdrawiam,
Wojtek
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pomarancz4 »

Witam,
mam podobne wymagania do "nie znam się" (zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć w "szybkim trybie" (nie znam fachowej terminologii...), kilkunastu ujęć, co daje conajmniej kilkaset zdjęć. Chciałbym zrobić z tego animację np. w *.avi. Przy czym nie chciałbym używać Movie Makera... i klikać te kilkaset razy na każdym clipie... A poza tym wciąż mam nadzieję, że Ubu da radę:)) . Więc poszedłem jego tropem, który ktoś tam mu podpowiedział, i spróbowałem: kdenlive. Sam interfejs wygląda rzeczywiście dość profesjonalnie... I może to jest problem, ponieważ nie mam pojęcia jak zmniejszyć czas wyświetlania jednego clipu (udaje mi się zmniejszyć, ale rządana wielkość przeze mnie, czyli: mniej niż 1 sek, nie daje się zapisać, większe tak), dlaczego? Czy można jakoś "od górnie" ustawić sobie czas całej animacji? Generalnie, będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
Inne posty oczywiście przejżałem, a w manualu do kdenlive nie znalazłem odpowiedzi... :

pozdro
Awatar użytkownika
Micky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Micky »

@nie znam się: przykro mi ale w tej chwili nie nasuwa mi się żadna przyczyna twojego problemu. Może jeszcze mi się coś nasunie ale niestety nie jestem specem w tej dziedzinie.

@pomarancz4: mam nadzieję że tutaj uda mi się pomóc bo ostatnio miałem taki problem.
Otóż jeśli wpiszesz we właściwościach pokazu slajdów w polu "Czas trwania klatki" 00:00:00:50 to program zamienia to automatycznie na 00:00:02:00 Odkryłem że jeżeli dam 00:00:00:01 to jedno zdjęcie jest traktowane jako jedna klatka wyjściowego filmu czyli 25 klatek na sekundę. Więc odpowiednio jak dam 00:00:00:03 to klatka będzie się wyświetlana odpowiednio trzy razy wolniej.
fatalmac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Post autor: fatalmac »

Nie wiem dlaczego nie uruchamia mi się ten program w języku polskim, mam zainstalowane pakiety kde-l10n-pl, language-pack-kde-pl-base, language-pack-kde-pl (chyba wszystkie wymagane ?) i ustawiony polski język w System-Administracja-Język a mimo to uruchamia się po angielsku. Co prawda w ustawieniach samego programu, w zakładce Help jest możliwość przełączenia języka ale nie ma tam do wyboru polskiego (przynajmniej jest włoski, z którym nie mam większych problemów :grin:).
Ktoś wie dlaczego tak jest i jak uruchomić go po polskiemu ?
Awatar użytkownika
Micky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Micky »

Jam mam polski od kiedy dodałem do listy repozytoriów odpowiednią pozycje z kdenlive.org i zaktualizowałem program z ich repozytorium do najnowszej wersji.
fatalmac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: fatalmac »

Faktycznie, pomoglo teraz jest do wyboru język polski, dziękuje.
Awatar użytkownika
woti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: woti »

Przyłączam się do podziękowań. Szkoda, że nie zostało to dokładniej opisane, bo bez znajomosci ang. i tylko wstępnej wiedzy o ubu niełatwo było zmian dokonać.:boat:
Dla dorosłych i młodzieży:
http://wbanaszak.wordpress.com/
slimak600
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: slimak600 »

ej mozecie napisac jak zainstalowac openshot bo przez konsole m nie idzie ;] ...
piciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: piciek »

Korzystałeś z instrukcji na stronie openshot?

Wklep w konsoli kolejno polecenia:
sudo add-apt-repository ppa:jonoomph/openshot-edge
sudo apt-get update
sudo apt-get install openshot openshot-docs
Compal s96s | Core 2 duo T7500 (2x2,20) | 3 GB | GeForce 8600M GS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”