Najłatwiejszy język programowania na początek

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
macer
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Najłatwiejszy język programowania na początek

Post autor: macer »

No void porostu nic nie zwraca...

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
void drukuj()
{
std::cout << "hello world" << std::endl;
}
void drukuj_2_razy()
{
drukuj();drukuj();
}
Poprostu go wywołujesz i tyle...
Nie zrobisz np int i = drukuj();
A jest char odpowiedz = 0, chyba dlatego bo na początku są tam jakieś śmieci...
rack

Post autor: rack »

Hi hi , ja w wieku 14 lat dostałem mojego pierwszego pecta ... I wcale nie wstydze się tego logo ... To było całe wieki temu ... Nie każdy miał wtedy choćby commodore ... Czasu zmieniły się diametralnie ...

neoziutek zacznij od samych podstaw ... Nie pisz nic sam ... tylko znajdz sobie kilka tutoriali i zrób to co w nich jest ... Jak juz się poczujesz mocniejszy weź sie za pisanie samemu ... Z językiem jest jak z graniem na gitarze ... jak uczysz się sam to jest duża szansa, że albo szybko dasz sobie spokój albo nauczysz się źle . W tym drugim przypadku będzie ci się czkawka odbijac przez kolejne lata ...

Nie wiem czemu się tak uwziąłeś na ten C++, znajdz sobie samouczek na temat Pythona , to jest jezyk dla ludzi ... albo wpadnij na http://rubyhelp.org i poczytaj tutoriale na temat ruby. One sa pisane w dość przystępny sposób (i po polsku). Nauczysz się tego języka dużo szybciej niz C++, gwarantuję ...

pozdrawiam
S.Wojnowski
Awatar użytkownika
darthsidious
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: darthsidious »

rack coś się tak uparł na to Ruby - przecież to żadna rewelka. druga sprawa to rankingi popularności. Inną jeszcze sprawą jest udział kodu popełnionego w danym języku na rynku aplikacji i tu praktycznie nic nie odbierze pola C/C++ jeszcze przez wiele lat. Więc niech się chłopak uczy C++ wtedy łatwiej będzie mu się przesiąść na cokolwiek innego. Programować będzie w czym będzie chciał ale podstawy niech ma solidne.
Co do książek to polecam Podstawy Języka C++ Staneya B. Lipmana - cegła poważnej wielkości wraz z przykładami i opisem biblioteki STL.
Dothan 1.7GHz / 768MB DDR / 64GB SSD PQI / ATI 9600 - 128MB VRAM
Core2Duo T9300 / 4GB DDR2 / 160GB HDD + TurboMemory 1GB / GF 8600GT - 256 VRAM
macer
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

rack pisze: Hi hi , ja w wieku 14 lat dostałem mojego pierwszego pecta ... I wcale nie wstydze się tego logo ... To było całe wieki temu ... Nie każdy miał wtedy choćby commodore ... Czasu zmieniły się diametralnie ...
No tak...to były inne czasy ;-)
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: neoziutek »

rack:
Nie wiem czemu się tak uwziąłeś na ten C++, znajdz sobie samouczek na temat Pythona , to jest jezyk dla ludzi ... albo wpadnij na http://rubyhelp.org i poczytaj tutoriale na temat ruby. One sa pisane w dość przystępny sposób (i po polsku). Nauczysz się tego języka dużo szybciej niz C++, gwarantuję ...
Chciałbym zacząć od czegoś popularnego tym bardziej, że C++ to podstawa na studiach.
Jeszcze będe miał zamiar za pythona się wziąść - wydaje się tak łatwy jak programowanie w bashu.
Ale póki co biorę się ostro z C++.
Mam jeszcze do Was pytanie.
Jaką książkę z wymienionych polecacie ?
Podstawy języka C++ Lippman:
http://allegro.pl/item825163079_podstaw ... 00str.html

Symfonia C++ J. Grębosz:
http://allegro.pl/item820394028_symfoni ... s_24h.html

czy
Pasja C++ J. Grębosz
http://allegro.pl/item820403341_pasja_c ... rakow.html

We wcześniejszych postach spotkałem się z wypowiedzią :
Cytat:
Napisał mikolajs Zobacz post
Skoro zacząłeś C++ to warto kontynuować. Uważam że najlepszą książką dla początkującego w C++ jest "Symfonia c++".
Widać nie za wiele czytałeś lub lubisz książki przegadane o niczym - grębosz w pięciu tomach nie omówił nawet podstaw C++ (Symfonia i Pasja C++), ale za to pochwalił się nie raz kilkustronicowymi opisami jak on to w młodości grał w podchody.
Do C++ najlepszą ksiązkę jaką czytałem to książka twórcy języka (Bjarne Stroustrup) w polsce wydana jako "Język C++" wydawnictwa WNT.
Ta wypowiedź kilka dni temu przekonała mnie niemal do kupna książki "Język C++" Stroustrupa, lecz postanowiłem przed zakupem ściągnąć e-booka.
I ciesze się, że jej nie kupiłem bo 100 zł w plecy- ta książka nie jest w stanie wytłumaczć laikowi wszystkiego od podstaw. Przykłady funkcji nie są dokładnie opisane element po elemencie...

Proszę o rady w sprawie wyboru wymienionych książek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iszopl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: iszopl »

Tez mialem problem z wyborem dobrej ksiazki na poczatek i duzo czytalem w googlach o czyms dobrym dla poczatkujacego, gdzie wszystko bedzie obrazowo wytlumaczone, zebym wiedzial jak dziala. Sam kupilem "Szkola programowania. Jezyk C++" Stephena Praty. Ma bardzo duzo dobrych opinii. Autor tlumaczy wszystko w prosty sposob. Narazie nie mam czasu przysiasc nad tym, ale przerobilem kawalek i powiem ze jak dla kogos kto nigdy nie mial stycznosci z programowaniem, ksiazka jest bardzo dobra. Na samym poczatku jest przedstawiona historia jezyka c/c++, opisane najpopularniejsze kompilatory itd. Poczytaj w necie, napewno cos znajdziesz.
I am the master of my fate. I am the captain of my soul.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Chciałbym zacząć od czegoś popularnego tym bardziej, że C++ to podstawa na studiach.
Jeszcze będe miał zamiar za pythona się wziąść - wydaje się tak łatwy jak programowanie w bashu.
Ale póki co biorę się ostro z C++.
Dużo masz czasu do tych studiów? C++ spokojnie nauczysz się na studiach, dużo prościej uczy się czegoś na ćwiczeniach, kiedy prowadzący może wyjaśnić każdą niejasność niż siedząc w domu nad książką.
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: beluosus »

neoziutek pisze:Jaką książkę z wymienionych polecacie ?
Z tych 3 najodpowiedniejsza dla laika będzie Symfonia, ponieważ tłumaczy wszystko od zera. Myślę, że nawet ośmiolatek nauczyłby się z niej. :) W Pasji autor zakłada, że znasz już język C++ i jest to niejako uzupełnienie Symfonii o szablony i kontenery (STL). Jeśli planujesz programować więcej niż tylko na studiach to następną lekturą może być Thinking In C++ (Bruce Eckel) lub właśnie Język C++ (autora tegoż języka). Następnie można się wziąć za ISO/IEC 14882:2003. :D Wiele osób uważa, że autor Symfonii pisze zbyt rozwlekle i daje błahe przykłady - poniekąd jest to prawda ale dzięki temu początkujący więcej sobie utrwali.

Jeśli chodzi o sam temat wątku: uważam, że c++ jest trudny na początku bez względu jakie języki już znamy (chyba, że jakieś pokrewne), więc uczenie się na początku np pascala nie ma sensu jeśli nie będziemy mieli zamiaru już wrócić do niego. Prawda jest taka, że c++ uczy działania komputera, zwłaszcza pamięci. Znając go nauka innych języków jest łatwa i mamy mocne podstawy, aby nie popełniać błędów.

Często widzę sprzeczki na temat języków w których zarzuca się c++ jakąś wadę, którą ja tak naprawdę uznaję za zaletę (choćby i w tym wątku). Ja lubię sztywne zasady, których trzeba się trzymać. Wszystko zależy od podejścia programisty.

PS
Mówiąc o nauce c++ mam na myśli pisanie wg obowiązującego standardu (a nie żeby przy hello world wyskoczyło 10 warningów).
Kurs Linuksa: for i in $(ls /bin); do man $i; done
Wytworny Kaczor

beluosus pisze: Myślę, że nawet ośmiolatek nauczyłby się z niej. :)
Ja mam 10 lat, więc chyba sie nada ;-), jak będe mógł to poszukam jej w empiku ;-)
Swistakenator
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: Swistakenator »

Polecam Pascala - język bardzo łatwy, najbardziej czytelny ze wszystkich, i bez niego nie wyobrażam sobie nauki C++.
Przykład, program który wczytuję jedną liczbę i wypisuje jej kwadrat : )

C++:

#include <cstdio>
 using namespace std;

int main()
 {
   int liczba;
   scanf("%d", &liczba);
   printf("%d\n", liczba * liczba);
   return 0;
 }
Pascal:

var
   liczba:integer; 

begin
   Read(liczba);
   Writeln(liczba * liczba);
 end.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Pascal jest beznadziejny...
a ten Twój kod w C++ to taki trochę ni z gruszki ni z pietruszki ... ;/
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: kabanek »

ja bym ten napisał w całkowicie w c++ tzn za pomocą strumieni:P

#include <iostream>
 using namespace std;

int main()
 {
   int liczba;
   cin>>liczba;
   cout<<liczba*liczba<<endl;
   return 0;
 }
tamto było bardziej w stylu ANSI-C :P
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Pascal jest beznadziejny...
Dla piewców C++ - ciekawostka:) Ile linii kodu musi przerobić kompilator, żeby skompilować powyższy kawałek kodu? Odpowiedź można łatwo poznać, uruchamiając preprocesor na pliku źródłowym i policzyć wiersze:

$ cpp kw.cpp | wc -l
18368
WOW, 18 tysięcy linii kodu, żeby policzyć i wypisać na ekranie kwadrat liczby;)
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

perl -le 'print int(<STDIN>)**2'
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: beluosus »

Gwoli ścisłości - nie licz pustych linii. Poza tym binarka fpc zajmuje więcej. ;)

cmd ;> cpp test_cpp.cpp | grep -cv ^$
12791
cmd ;> du -b test_pas
114396	test
cmd ;> du -b test_cpp
6232	test
Pascal jest bardzo łatwy do nauki i ma pod windowsem świetne IDE - Delphi. Pisząc w Pascalu nie trzeba przejmować się wieloma rzeczami, którymi trzeba się przejmować w c++, łatwiej przelewa się myśli na kod. Wiele programów zostało napisanych w Delphi aczkolwiek Pascal nie wychodzi raczej poza sferę hobbistyczną. Kompletnie nie widzę sensu uczenia się go kiedy będziemy w niedalekiej przyszłości (uczelnia) zmuszeni do innego języka zwłaszcza, że może nam narobić złych nawyków i rozleniwić. :)
Kurs Linuksa: for i in $(ls /bin); do man $i; done

program wczytujący jedna liczbę z linii poleceń i podnoszący ją do kwadratu w ruby

gets.chomp!.to_i**2
a tak będzie do piątej

gets.chomp!.to_i**5
Ktoś napisze to w krótszej formie???

Szkoda mi czasu na include, nawiasy i inne rusztowania, o których dawno zapomniałem ... raz na zawsze. Ktoś zapyta a jakie to ma znaczenie ... Otóż ma, w języku dla ludzi (czytaj ruby, python ) trudne rzeczy sa łatwiejsze a łatwe banalne. Wklepywac kilka linii aby zrobic prostą rzecz to przesada w tych czasach ... to się wiąże nie tylko ze stratą czasu, ale także z większą ilością błędów programisty, większą ilością kodu do przejrzenia w przypadku pojawienia się błędu, ... resztę sami sobie dośpiewajcie. W tym przypadku więcej nie znaczy lepiej. Czas poświęcony na nauke ruby lub pythona to czas 1000 - krotnie zaoszczędzony !!!
Prędzej czy później każdy to pojmie ... jedni po 100 tys linijek napisanych w C++ inni po 300 tys linijek w javie ... ale to nastąpi ...
Nie trzeba wiedzieć jak działa lodówka aby trzymac w niej żywność, nie trzeba też w XXI wieku wiedziec jak działa komputer ( znaczy bawić się w zabawy z pamięcią i tropić segfaulty ), od tego mamy komputery i testy ... niech one bawią się w szukanie błędów w programach, które tworzymy ... Czas programisty jest o wiele za cenny aby marnować go na duperele. Kto tego nie rozumie sam sobie robi krzywdę. Dla mnie nie do przyjęcia jest jakiekolwiek schodzenie do pamięci czy zabawa z jakimiś innymi szczegółami niskiego poziomu. Procesy i wątki to jest najbardziej niski poziom jaki mnie obchodzi ... resztę zostawiam pasjonatom szukania segfaultów w całym ...

Nic nie jest tak cenne jak czas programisty, bardziej prymitywne języki jego oszczędności nie tylko nie gwarantują, w odróżnieniu od języków wysokiego poziomu, a wrecz sprzyjają trwonieniu ...

pozdrawiam
S.Wojnowski
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: kabanek »

rack pisze: Nie trzeba wiedzieć jak działa lodówka aby trzymac w niej żywność, nie trzeba też w XXI wieku wiedziec jak działa komputer ( znaczy bawić się w zabawy z pamięcią i tropić segfaulty ), od tego mamy komputery i testy ... niech one bawią się w szukanie błędów w programach, które tworzymy ...
wg mnie ważne jest wiedzieć jak działa komputer, bo wtedy lepiej się go rozumie a później można go bardziej optymalnie wykorzystać
LukAs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: LukAs »

Dobry na początek jest język powłoki, ale gdy człowiek chce zrobić coś w ładny i prosty sposób, to zaczynają się problemy. Ja preferuje kodowanie właśnie tak jak kolega $rack wyżej zademonstrował ;) Wczoraj męczyłem się jak sprawdzić czy w pliku występuje jedno słowo. Stworzyłem kilometrowy potok tylko po to, żeby się do tego słowa dostać, a wystarczył grep z parametrem -qw ;)

grep -qw SŁOWO /sciezka/do/pliku \
  && echo 'Jest' \
  || echo 'Nie ma'
Bash jest dobry, ale gdy ma się kogoś do pomocy, albo dobrą książkę ;)
Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

Ale z drugiej strony, po co się ograniczać tylko do jednego języka...
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
rack

kabanek pisze:wg mnie ważne jest wiedzieć jak działa komputer, bo wtedy lepiej się go rozumie a później można go bardziej optymalnie wykorzystać
Ja powiem tak, dla mnie liczy się czy da się zainstalować interpreter i komponenty wymagane do napisania aplikacji... Nic mnie nie obchodza sterowniki, kernel, pamięć i jak to wszystko działa ... tak długo jak nie potrzebuje ... a jak potrzebuję to i tak znajdę w pare minut w sieci.
Dla mnie komputer to pudło z pamięcią ram, dyskiem i procesorem ... Albo interpeter da się zainstalowac albo nie. Ot i cała filozofia ...

Jeszcze słowo na temat basha ... dla mnie to ostateczna ostateczność. Tego nie da się testować w rozsądny sposób ... manualne testowanie zdecydowanie odpada ... Wszystko jest lepsze ... perl, python, ruby .. nawet php. Ja rozumiem ludzi którzy używają basha bo nauczyli się go 10 czy 20 lat temu, ale nie jestem w stanie znaleźć dobrego argumentu na to aby pisac w nim rozbudowane skrypty dziś. Osobiście nie poświęciłbym na jego nauke więcej niż 2 - 3 tygodnie mojego czasu. Dla mnie lata 80 minęły dawno temu, a wraz z nimi minął czas basha jako narzędzia do pisania czegokolwiek dłuższego niz 5 linijek kodu.
leon1313 pisze:Ale z drugiej strony, po co się ograniczać tylko do jednego języka...
Źle do tego podchodzisz man ... ;))) Liczy się to co masz zrobic a nie to ile znasz jezyków ... Nie ma języka który jest najlepszy we wszystkim tak jak nie ma programisty który programuje wszystko jak leci ... Ogranicz się do tego co najbardziej interesuje cie w programowaniu, (gui,cli, sieć, www itp. ) i wybierz sobie najlepsze narzędzia dla twojego stylu i domeny problemów ... Nikt ci nie każe zamykac sie na większą liczbe języków ... Chodzi o to abyś wybrał optymalne narzędzia dla rozwiązania swoich programistycznych problemów i nie zduplikował ich funkcjonalności ... Nie ma sensu uczyć się perla jężeli ktoś znakomicie zna pythona, tak jak nie ma sensu uczyć się pythona jak ktoś zna i lubi ruby ... Liczy się problem a nie język ... Jak masz młotek to wszystko wygląda jak gwóźdz ... jak się uprzesz to napiszesz twój program w każdym języku,tyle, że czasem możesz się 20 x więcej napocić i zmarnować mnóstwo czasu ... a to już są wymierne straty, które znakomicie obrazuja czy został popełniony błąd przy doborze narzędzia ...
Skup się na tym co chcesz robić ... a potem wybierz sobie narzędzia do realizacji Twojego planu ... w druga stronę to raczej nie działa ...

pozdrawiam
S.Wojnowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”