kabanek pisze:wg mnie ważne jest wiedzieć jak działa komputer, bo wtedy lepiej się go rozumie a później można go bardziej optymalnie wykorzystać
Ja powiem tak, dla mnie liczy się czy da się zainstalować interpreter i komponenty wymagane do napisania aplikacji... Nic mnie nie obchodza sterowniki, kernel, pamięć i jak to wszystko działa ... tak długo jak nie potrzebuje ... a jak potrzebuję to i tak znajdę w pare minut w sieci.
Dla mnie komputer to pudło z pamięcią ram, dyskiem i procesorem ... Albo interpeter da się zainstalowac albo nie. Ot i cała filozofia ...
Jeszcze słowo na temat basha ... dla mnie to ostateczna ostateczność. Tego nie da się testować w rozsądny sposób ... manualne testowanie zdecydowanie odpada ... Wszystko jest lepsze ... perl, python, ruby .. nawet php. Ja rozumiem ludzi którzy używają basha bo nauczyli się go 10 czy 20 lat temu, ale nie jestem w stanie znaleźć dobrego argumentu na to aby pisac w nim rozbudowane skrypty dziś. Osobiście nie poświęciłbym na jego nauke więcej niż 2 - 3 tygodnie mojego czasu. Dla mnie lata 80 minęły dawno temu, a wraz z nimi minął czas basha jako narzędzia do pisania czegokolwiek dłuższego niz 5 linijek kodu.
leon1313 pisze:Ale z drugiej strony, po co się ograniczać tylko do jednego języka...
Źle do tego podchodzisz man ...

)) Liczy się to co masz zrobic a nie to ile znasz jezyków ... Nie ma języka który jest najlepszy we wszystkim tak jak nie ma programisty który programuje wszystko jak leci ... Ogranicz się do tego co najbardziej interesuje cie w programowaniu, (gui,cli, sieć, www itp. ) i wybierz sobie najlepsze narzędzia dla twojego stylu i domeny problemów ... Nikt ci nie każe zamykac sie na większą liczbe języków ... Chodzi o to abyś wybrał optymalne narzędzia dla rozwiązania swoich programistycznych problemów i nie zduplikował ich funkcjonalności ... Nie ma sensu uczyć się perla jężeli ktoś znakomicie zna pythona, tak jak nie ma sensu uczyć się pythona jak ktoś zna i lubi ruby ... Liczy się problem a nie język ... Jak masz młotek to wszystko wygląda jak gwóźdz ... jak się uprzesz to napiszesz twój program w każdym języku,tyle, że czasem możesz się 20 x więcej napocić i zmarnować mnóstwo czasu ... a to już są wymierne straty, które znakomicie obrazuja czy został popełniony błąd przy doborze narzędzia ...
Skup się na tym co chcesz robić ... a potem wybierz sobie narzędzia do realizacji Twojego planu ... w druga stronę to raczej nie działa ...
pozdrawiam
S.Wojnowski