luzakwielki pisze:
(w językach skryptowych wolniej działa, wolniej się pisze, trudniej debugować)
Oczywistym jest, że nie wszystko do wszystkiego nadaje się w równie dobrym stopniu, nie mniej jednak ruby i python to jezyki ogólnego zastosowanie. Mozna w nich napisac 99% wszystkiego co w C ...
To że języki skryptowe działaja wolniej jest oczywiste bo jadą na grzbiecie C, nie ma sensu tego powtarzać 10 raz w tym wątku...
Bzdura jest, że w nich się wolniej pisze oprogramowanie. To jest twoja subiektywna opinia wynikła z niedostatecznej ich znajomości ... Ja mogę powiedzieć coś zupełnie odwrotnego ... Mnie się w C++ piesze dużo wolniej. Takie argumenty nie są warte funta kłaków

))
Dokładnie to samo moge powiedzieć o debugowaniu ... to, że Tobie debuguje się trudniej dla mnie nic nie znaczy, mnie debuguje się łatwiej ... Kolejna subiektywna wizja jak te o lepszych bibliotekach ... Biblioteki sa dla mnie bardzo dobre jeżeli sa wystarczająco dobre aby pomóc mi w tym co robię ... Jak dla ciebie sa zbyt słabe ... to twój problem ... poświęc kilka dni i napisz lepsze jak brakuje ci funkcjonalności ... ruby i python to otwarte projekty, każdy może dorzucic swoje 5 groszy ...
luzakwielki pisze:
Język powinien być dostosowany do zadania, a nie do widzimisię programisty - a w przeciwieństwie do tego co próbują tu niektórzy wmówić ruby czy python nadają się jedynie do zastosowań typu: strona internetowa czy język osadzony w aplikacji C++ (czyli tam gdzie najczęściej kod nie przekracza paruset linijek)
Oczywista bzdura ... stary, dzis mówimy a aplikacjach internetowych, kilkaset linijek to może mieć jedna biblioteka, jeden zestaw testów, lub jeden kontroler ... Średniej wielkości aplikacja ma 10 tys+ linii kodu ... Rails ma dziesiątki tysięcy linii kodu podobnie jak kilka innych projektów czy same biblioteki, które są domyślnie z ruby czy pythonem ... coś się zawaliło? Nie sądze. Operujesz stereotypami kolego! Testy sa tu kluczem do stabilności.
luzakwielki pisze:
... w większych projektach (a nawet takich poniżej, dlatego nie stosuje się ich za często jako język osadzony, jeśli ma służyć on programistą z firmy, ale jeśli dla klientów to już może być) te języki pokazują swoje wady.
Stary, ty ich nie stosujesz ... inni stosują z powodzeniem .. ja stosuję od 2004 roku. Nie pracuję dla żadnej firmy, wszystko robię na własy rachunek, odpowiedzialnośc i na tyle skutecznie ze spokojnie się z tego utrzymuje ...
Każdy jezyk ma swoje wady,twój ulubiony też. Cóz dla każdego wadą często jest co innego. Zrozum to zanim spróbujesz narzucić swoje wady poprzez subiektywizm swoich ocen.
luzakwielki pisze:
Niektórzy lubią programować, a nie męczyć się z językiem w którym, każdy program powyżej 1k linii to spory problem przy szukaniu błędów. W pythonie/ruby pisze się podobnie szybko jak w c++...
Kolejna bzdura ... Nie wiem jak Ty, ale ja błedów szukam ręcznie bardzo sporadycznie. Pisze bardzo, krótkie metody, czemu spójnośc ruby bardzo sprzyja. Mój kod ma 100% pokrycia w testach ... Komputer jest od szukania błędów.
luzakwielki pisze:
z tym, że narzędzia wspomagające programowanie w C++ znacznie przyspieszają pracę... ruby czy python nie dorobiły się nawet dobrego debuggera.
Stary, programowanie w c rózni się od programowania w pythonie czy ruby. Nie wiem jak ty piszesz swój kod, ale moj jest na tyle spójny, że debugger który jest domyślnie instalowany w ruby spokojnie wystarcza ... Dla ciebie on może nie być dobry, to już twój problem, mnie on wystarcza w 100 % ... Zrozum, że to co dobre jest rzeczą względną... Póki do Ciebie to nie dotrze będziesz zachowywał się jak dyktator , który każe słuchac bo tylko on wie najlepiej co jest dobre a co nie... Dla jednych dobry jest Lech dla innych Warka ...
Nie ma rzeczy dobrych i złych, sa tylko osobiste preferencje, przekonania i wymagania poszczególnych ludzi ...
Zanim znów napiszesz coś o debuggerach, poniżej pierwszy z brzegu wpis na temat debugowania w pythonie
http://aymanh.com/python-debugging-techniques
a tu coś o ruby ...
http://www.infoq.com/articles/ruby-debuggers-survey
Jeżeli trzeba Ci czegoś więcej będziesz musiał sam napisać ... tysiące ludzi spokojnie radzą sobie z tym co jest ...
----------------------------------------------
Mówię to 5 raz w tej dyskusji, ale powtórzę to jeszcze ... Ta dyskusja nie ma sensu, bo każdy z nas robi co innego, czego innego oczekuje od języka, ma inne przyzwyczajenia i preferencje ... 80% opinii jest subiektywne i podszyte emocjami co tylko zaciemnia cały obraz tym którzy chcą coś z tego wątku wynieść dla siebie... Ja chyba juz swoje powiedziałem, powtarzać sie nie mam ochoty stąd też jest to mój ostatni wpis w tym wątku ...
pozdrawiam
S.Wojnowski