brak sieci bezprzewodowych ubuntu 9.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Brak sieci bezprzewodowych Ubuntu 9.10 D-Link DWL-520+
Witam wszystkich!
Przejdę od razu do sedna sprawy. Mam problem z wyszukaniem sieci bezprzewodowych. Korzystałem wcześniej z Ubuntu 8.04.2 i nie było problemu. Teraz nie wyszukuje mi żadnej, inaczej wygląda to na starszej wersji i nawet nie wiem od czego zacząć. Proszę o pomoc.
Korzystam z Ubuntu 9.10PL Karmelkowy Koliberek i386 (x86, wersja 32-bitowa)
//aga- autor posta potrafi sam edytować tematy. Wystarczy wejść w zaawansowaną edycję.Poprawiłam temat.
Przejdę od razu do sedna sprawy. Mam problem z wyszukaniem sieci bezprzewodowych. Korzystałem wcześniej z Ubuntu 8.04.2 i nie było problemu. Teraz nie wyszukuje mi żadnej, inaczej wygląda to na starszej wersji i nawet nie wiem od czego zacząć. Proszę o pomoc.
Korzystam z Ubuntu 9.10PL Karmelkowy Koliberek i386 (x86, wersja 32-bitowa)
//aga- autor posta potrafi sam edytować tematy. Wystarczy wejść w zaawansowaną edycję.Poprawiłam temat.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Odp: brak sieci bezprzewodowych ubuntu 8.10
Pokaż
iwconfig
-
- Piegowaty Guziec
Systemu nie instalowałem, uruchomiłem z płyty aby pierw sieć ustawić do poprawnego ściągnięcia się sterowników i innych.
@up Mały
Nie jestem znawcą Ubuntu, korzystałem z niego testowo i nie wiem co to jest iwconfig
A po drugie, jeśli są to jakieś logi, to nie wiem czy będę miał możliwość skopiowania ich. (korzystam teraz z xp)
@up Mały
Nie jestem znawcą Ubuntu, korzystałem z niego testowo i nie wiem co to jest iwconfig
A po drugie, jeśli są to jakieś logi, to nie wiem czy będę miał możliwość skopiowania ich. (korzystam teraz z xp)
-
- Zakręcona Traszka
Po pierwsze to jaką masz kartę wifi, a po drugie to wszystkie polecenia sprawdza się na uruchomionym Ubuntu. Windows nie ma tu nic do rzeczy. Polecenia wpisuje się w terminal (Programy/Akcesoria/terminal).
Na live cd też można uruchomić Wifi.
Na live cd też można uruchomić Wifi.
-
- Piegowaty Guziec
To nie jest wifi. Sieć bezprzewodowa, radiówka.
Karta : D-Link DWL-520+
Karta : D-Link DWL-520+
-
- Zakręcona Traszka
WiFi to tz. sieć radiowa. Musisz odpalić Ubuntu z płyty i podać wynik poniższych komend (na początek). Bez tego dalej nie ruszymy.
iwconfig
ifconfig
lspci
-
- Piegowaty Guziec
mam nadzieję, że to jest toubuntu@ubuntu:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:09:81:76:3c
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:18 Base address:0xc400
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:240 (240.0 B) TX bytes:240 (240.0 B)
ubuntu@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. KT880 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:07.0 Multimedia audio controller: Creative Labs CA0106 Soundblaster
00:08.0 Network controller: Texas Instruments ACX 100 22Mbps Wireless Interface
00:0b.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6120/VT6121/VT6122 Gigabit Ethernet Adapter (rev 11)
00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
ubuntu@ubuntu:~$
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Po komendzie 'lspci' dostałeś wynik urządzeń podłączonych do komputera na PCI. Jest tam też twoja karta sieciowa:
Natomiast komenda 'ifconfig' pokazuje jakie masz sieci skonfigurowane. Jest tam eth0 - Ethernet, czyli połączenie przez kabel oraz lo - czyli pętla z powrotem do twojego komputera. Natomiast brak tam jest skonfigurowanej karty WiFi.
Może tutaj znajdziesz coś przydatnego, ale nie jestem pewien jak ci z netem pomóc.
Kod: Zaznacz cały
00:08.0 Network controller: Texas Instruments ACX 100 22Mbps Wireless Interface
Może tutaj znajdziesz coś przydatnego, ale nie jestem pewien jak ci z netem pomóc.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Czytałem w internecie o różnych programach, pobrałem wicd-1.6.2.2 na XP'ka, mogę go zainstalować z Ubuntu? Wiem, że jest coś takiego jak konsola Synaptic, ale czy bez używania jej da się zainstalować owy program?
wicd-1.6.2.2 - program na Ubuntu jak coś
wicd-1.6.2.2 - program na Ubuntu jak coś
- makson
- Przebojowy Jelonek
Wiem i już edytowałem swój post, tak żeby pasował. Przeczytaj to co napisałem wyżej - może ci się przyda.
EDIT:
A tak na marginesie to korzystasz z Ubuntu 8.10, czy 9.10, bo inaczej masz napisane w profilu, a inaczej w tytule tematu.
EDIT:
A tak na marginesie to korzystasz z Ubuntu 8.10, czy 9.10, bo inaczej masz napisane w profilu, a inaczej w tytule tematu.
-
- Zakręcona Traszka
Musisz zainstalować sterowniki z windows przez ndiswapper. Ndiswrapper jest na płytce z Ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
@up makson
dzięki za info, korzystam z 9.10, przepraszam za błąd, zaraz poinformuje moda aby poprawił mój błąd
@up mały1
co do tego Ndiswrapper - jak mam to zrobić ? Zainstalować go na XP'ku i "przerobić" na Ubuntu?
dzięki za info, korzystam z 9.10, przepraszam za błąd, zaraz poinformuje moda aby poprawił mój błąd
@up mały1
co do tego Ndiswrapper - jak mam to zrobić ? Zainstalować go na XP'ku i "przerobić" na Ubuntu?
- makson
- Przebojowy Jelonek
Poczytaj też ten temat, gdyż mieli tu podobny problem.
-
- Zakręcona Traszka
Odp: brak sieci bezprzewodowych ubuntu 9.10
Ndiswrpper zainstalujesz z płytki Ubuntu. Odpalasz Ubuntu z live cd, a następnie wchodzisz w centrum oprogramowania, odszukujesz tam ndiswapper i instalujesz go.
Po tej czynności wchodzisz w system/administracja/sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych i instalujesz sterownik z Windows. Sterownik z Windows musisz mieć już przygotowany wcześniej. Zapewne masz go na płytce instalacyjnej do obsługi Twojej karty WiFi. Chodzi o pliki z rozszerzeniem 'inf' i 'sys'.
Po tej czynności wchodzisz w system/administracja/sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych i instalujesz sterownik z Windows. Sterownik z Windows musisz mieć już przygotowany wcześniej. Zapewne masz go na płytce instalacyjnej do obsługi Twojej karty WiFi. Chodzi o pliki z rozszerzeniem 'inf' i 'sys'.
-
- Piegowaty Guziec
@ Mały 1
Nie mogłem zmaleźć Ndiswrpper`a na płycie z Ubuntu. Poszukałem w narzedziach Synaptic i okazało się, że jest już zainstalowany, ale w tym problem, że nie wiem gdzie on sie znajduje.
Co do tych sterowników, szukałem ich na płycie, ale fiasko. Piszesz, że powinny być już wcześniej przygotowane - co mam przez to rozumieć?
P.S. Zainstalowałem Ubuntu, już nie korzystam z live CD.
Nie mogłem zmaleźć Ndiswrpper`a na płycie z Ubuntu. Poszukałem w narzedziach Synaptic i okazało się, że jest już zainstalowany, ale w tym problem, że nie wiem gdzie on sie znajduje.
Co do tych sterowników, szukałem ich na płycie, ale fiasko. Piszesz, że powinny być już wcześniej przygotowane - co mam przez to rozumieć?
P.S. Zainstalowałem Ubuntu, już nie korzystam z live CD.
-
- Zakręcona Traszka
Przez synaptic zainstaluj te pakiety:
Chcesz powiedzieć, że nie masz do obsługi swojej karty wifi sterowników pod windows? Jeżeli ich nie masz to po prostu ich poszukaj w necie, na stronie producenta....
Po tej czynności wchodzisz w system/administracja/sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych i instalujesz sterownik z Windows.Ndisgtk
ndiswrapper-common
ndiswrapper-utils-1.9
Chcesz powiedzieć, że nie masz do obsługi swojej karty wifi sterowników pod windows? Jeżeli ich nie masz to po prostu ich poszukaj w necie, na stronie producenta....
-
- Piegowaty Guziec
@ Mały 1
W/w pakiety są już zainstalowane.
Płyta ze sterownikami ma być w napędzíe i przez system/adm.. mam je wyszukac?
Jeśli ściągnę sterowniki na Windows to mogę je zainstalować na Ubuntu? Jeśli nie, to jak mam to zrobić? Np. ściągnąć je nast. wrzucić np na pendrive i wrzucić na Ubuntu i przez stary/system.. wyszukać i zainstalować ? Problem w tym, że jak się ściąga sterowniki to tylko .exe.
Jeśli ściągnę sterowniki na Windows to mogę je zainstalować na Ubuntu? Jeśli nie, to jak mam to zrobić? Np. ściągnąć je nast. wrzucić np na pendrive i wrzucić na Ubuntu i przez stary/system.. wyszukać i zainstalować ? Problem w tym, że jak się ściąga sterowniki to tylko .exe.
- makson
- Przebojowy Jelonek
Sciągnij te sterowniki z .exe, a następnie zainstaluj je na Windowsie. Katalog, w którym je zainstalowałeś zawiera wszystkie potrzebne pliki, więc przegraj go na pendrive. Następnie odpal Ubuntu. System->Administracja->Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych. Wybierz tam odpowiedni plik sterownika (który masz na pendrive), wszystko zatwierdź i zrestartuj Ubuntu.ubuntunowy pisze:@ Mały 1
-
- Piegowaty Guziec
@up makson
i tu pies pogrzebany, przypuśćmy, że sterowniki mam zainstalowane C:/admin/Program Files/D-Link AirPlus. W owym katalogu znajduje się wyłącznie jeden plik - plik za pośrednictwem którego mogę włączyć program do karty. Mam zaznaczoną opcję pokaż ukryte pliki i foldery jak coś.
Edit:
Za bardzo się rozpędziłem, pobrałem sterowniki producenta i znalazłem plik z rozszerzeniem 'inf', zainstalowałem go (System->Administracja->Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych). Wyszukuje mi moją sieć, połączy się z nią, ale nie działa internet. Chcę wprowadzić TCP/IP ale gdy wpisuję DNS nie mam już możliwości zastosowania ustawień, a po 2 nie mogę wpisać dwóch adresów tylko jeden.
P.S. Po zainstalowaniu pliku 'inf' nie musiałem instalować 'sys' - przynajmniej nie każe mi Ubuntu na to. Gdy wchodzę w Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych, wyświetlona jest informacja iż mam tylko plik z rozszerzeniem 'inf' zlokalizować.
Edit2:
Poszukałem na forum, zmieniłem DNS za pomocą
i tu pies pogrzebany, przypuśćmy, że sterowniki mam zainstalowane C:/admin/Program Files/D-Link AirPlus. W owym katalogu znajduje się wyłącznie jeden plik - plik za pośrednictwem którego mogę włączyć program do karty. Mam zaznaczoną opcję pokaż ukryte pliki i foldery jak coś.
Edit:
Za bardzo się rozpędziłem, pobrałem sterowniki producenta i znalazłem plik z rozszerzeniem 'inf', zainstalowałem go (System->Administracja->Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych). Wyszukuje mi moją sieć, połączy się z nią, ale nie działa internet. Chcę wprowadzić TCP/IP ale gdy wpisuję DNS nie mam już możliwości zastosowania ustawień, a po 2 nie mogę wpisać dwóch adresów tylko jeden.
P.S. Po zainstalowaniu pliku 'inf' nie musiałem instalować 'sys' - przynajmniej nie każe mi Ubuntu na to. Gdy wchodzę w Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych, wyświetlona jest informacja iż mam tylko plik z rozszerzeniem 'inf' zlokalizować.
Edit2:
Poszukałem na forum, zmieniłem DNS za pomocą
i wpisałem własne DNS. Internet chodził, ale do czasu.. korzystam z dwóch sieci - ANMA oraz ANMA Ogl. - obydwie sieci działają na wspólnym TCP/IP. Gdy zmieniłem z ANMA na ANMA Ogl internet padł. Teraz żadne połączenie nie chodzi, mimo iż jest zasięg.sudo nano -w /etc/resolv.conf
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Nie wiem czy to coś wniesie do tematu, ale rozwiązaniem na mój problem z WIFI w nowym Ubuntu było zainstalowanie pakietu network-manager-gnome i skonfigurowanie wifi za pomocą aplikacji nm-applet (z odpowiednimi uprawnieniami).
Pozdrawiam,
MiloszeS
Pozdrawiam,
MiloszeS