makson pisze:Sprzeczność jest następująca. Przed ankietą uważałeś, że Linuksiarze są ogólnie niechętni do zakupu oprogramowania przez co relatywna ilość (wyrażona w procentach tej ankiety) osób kupujących oprogramowanie powinna być niska (pisałeś o tym, że nie wierzysz, że kupujących może być więcej niż 1%).
Zgadza się. Takie było i jest moje przekonanie co do Linuksiarzy. Wyniku na poziomie 1% się spodziewałem.
Teraz wszystko sprowadzasz do tego, że ogólna (bezwzględna) ilość osób kupujących oprogramowanie dla Linuksa jest niewielka, co oczywiście wynika z faktu, że całkowita liczba Linuksiarzy jest mała.
Fałszywy wniosek. Nie odnoszę się wprost do bezwzględnej ilości osób tylko uważam, że słaby wynik jest złożeniem niskiego udziału Linuksa w ogóle w rynku oprogramowania (słynny 1%) oraz niskiego udziału skłonnych do płacenia za soft (z naszej chromej ankiety wynika, że jest to ok. 20% userów).
Ten mityczny rynek aplikacji dla Linuksa to 20% z 1% ... nie wiem, ile to jest ... w skali Świata może dałoby się tymi kupującymi wypełnić autobus. Niech będzie, że przegubowy.
Drugi wniosek nie jest żadnym odkryciem Ameryki. Chciałbym więc usłyszeć od Ciebie, że rzeczywiście wycofałeś się z pierwszego wniosku na drugi i żebyś wreszcie przestał pisać o tym, że Linuksiarze to specyficzny typ człowieka, który nie kupuje oprogramowania.
Tego nie napiszę, bo byłoby to niezgodne z moim przekonaniem i uzyskanymi wynikami.
4/5 Linuksiarzy (kim by nie byli) nie kupuje softu na Linuksa.
.
EDIT:
kklimonda pisze:no ale wynik z tej ankiety jest niereprezentatywny i w ogóle od czapy bo nie mamy go z czym porównać więc cała ankieta była stratą czasu.
Dlaczego ? Ankieta wykazała, że 4/5 (80%) użytkowników nie wydało ani grosza na Linuksa.
Na przykład ile procent ludzi korzystających z Windowsa w Polsce kupuje oprogramowanie do domu?
A to co ma do rzeczy ?
.