Opinie o mac os x

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
zbieraj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: Opinie o mac os x

Post autor: zbieraj »

No to może coś ode mnie, jako od weterana tego forum.

EDIT: Odkąd napisałem tutaj ostatniego posta, minęły 3 lata, a wszystkie starsze posty zostały usuniętę jak widzę (status 0 postów), dobrze, że daty rejestracji nie wyzerowują :D.

Powodem, który sprawił, że przez 3 lata nie było mnie tutaj, był fakt, że przesiadłem się właśnie na Mac OS X (na początku Mac Mini, a od dwóch lat MacBook Pro). Pierwsza kwestia po przejściu na system z logiem jabłuszka która pojawiła mi się w głowie - zarządzanie stworzonymi wcześniej sieciami. Tu nie było problemu, gdyż mamy system z rodziny UNIX, więc terminal i polecenia - te same. Nie zdziwiłem się jednak, że wspomniany terminal nie jest "na wierzchu", tylko w "narzędziach". System nosi miano najbardziej przyjaznego użytkownikowi ze wszystkich systemów operacyjnych. Nie dziwię się.

Owszem, nie jest on darmowy, ale każdy użytkownik Mac OS X (nie, nie Ci, którzy spędzili nad nim dwie minuty w iSpocie, nie Ci, którzy przekazują co usłyszeli) potwierdzi, że najlepszym zdaniem będzie to, iż Mac OS X jest tym, czym były by dystrybucje linuksa, gdyby miały taką historię i były by płatne.

Co do aplikacji - Photoshop CS 5 jest w pełni 64-bitowy dla Mac OS X. Wiem, używam. Tak naprawdę jest masa, ale to masa aplikacji pisanych zarówno dla Windows jak i Mac OS X, przykładem mogą być wszystkie aplikacji Corela, Microsoft Office, ArchiCAD, a nawet już (w wersji beta - sam testuję) AutoCAD.

Ktoś powiedział, że te komputery nie są dla grafików.

Zacznę od tego, że model MBP, który posiadam, miał miano w 2007 roku najbardziej wydajnej konfiguracji komputerowej dla... Windows Vista :D. Microsoft czy tego chciał czy nie (a na pewno nie chciał ;)) zrobił reklamę. Co do osiągów - akurat złożenie sprzętu o sile Maca Pro, kosztuje tyle samo co wspomniany MP (zakładamy ceny amerykańskie, nie Polskie). Niedługo zostaną one odświeżone jeśli chodzi o procesory. Pojawią się sześciordzeniówki i obecne już 32GB RAM.

Co do bardzo specyficznych aplikacji (w moim przypadku Rhinoceros i 3ds Max - studiuję architekturę) - jest to samo, co miałbym na linuksie, wiadomo, że muszę się przełączyć na Vistę i tam pracować, gdyż wirtualizacja jest w takim przypadku czymś głupim, zwłaszcza kiedy potrzebuję 100% mocy procesora i ramu.

Znowu - dlaczego uzytkownicy Mac OS X nie przechodzą na Linuksa? Bo mają znacznie bardziej zaawansowany system. Na nieszczęście tych, którzy się zaraz oburzą - ze mną nie potrolujecie, no chyba, że ktoś z Was dłużej używa linuksa niż ja, czyli jest Linux User since ^1998 ;P (zaczynałem od S.u.S.E. Linux 5.3). Opinia jest dość neutralna. Nie namawiam bro?ń boże na maki, gdyż każdy sam powinien dostosować komputer do własnych potrzeb. Ja, jako już były administrator sieci komputerowych, oraz jako grafik/(wkrótce)architekt uważam, że platforma Mac OS X jest dokładnie tym czego JA potrzebuję.

Żeby nie było - cieszę się, że Linux tak bardzo się rozrasta. Ja jednak już wyrosłem z tych zakłamań pt. "już normalnie za dwa lata Linux będzie popularniejszy niż Windows". Ciężko przyznać temu rację, kiedy Linux ma 4.5% rynku, z czego większość to serwery (nie są to XSany Apple'a, gdyż Linux, wiadomo, jest darmowy), zaś Mac OS X 7.1% (nie jest w te dane włączany iPhone OS) [dane April 2010].

I tak dla połowy tych co się wypowiedzieli w tym wątku - przestańcie wygadywać bzdury na temat czegoś, o czym nie macie bladego pojęcia.
  • Linux registered user #401848
  • UNIX sex: unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep;
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Admc »

Ja chętnie przetestowałbym Mac OSX, ale najpierw ktoś musi kupić mi Maca, ponieważ nie stać mnie na niego (płacimy połowę ceny za sprzęt i system, a drugą połowę za ogryzek na obudowie). Na razie zostaję przy linie.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
janek.sid
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: janek.sid »

To prawda, nowy CS5 jest w wersji 64 bit na Maca, ale to kwestia ostatnich kilku tygodni, wcześniej była dłuższa przerwa w braku takiegoż. Być może w związku z tym Mac znów zacznie się bardziej liczyć w środowiskach grafików.
Admc pisze:Ja chętnie przetestowałbym Mac OSX, ale najpierw ktoś musi kupić mi Maca, ponieważ nie stać mnie na niego (płacimy połowę ceny za sprzęt i system, a drugą połowę za ogryzek na obudowie). Na razie zostaję przy linie.
Nie do końca się zgadzam. Laptopy Appla kosztują mniej więcej tyle samo co laptopy innych marek o zbliżonej jakości. Dla zobrazowania podam przykład. Serie laptopów T oraz X od Lenovo, które są bezpośrednimi spadkobiercami po tych samych seriach jeszcze za czasów IBM. Nie ma do wyboru tańszego modelu niż za 6 tys zł. Jakość wykonania jest konkurencyjna dla Apple. Za jakość trzeba zapłacić.

Cała rzecz w tym, ze chcąc Apple nie można wybrać taniego modelu, a chcąc zwykłego laptopa pod Windows czy Linux, można kupić nowego laptopa i za 1500zł. Wybór jest większy. Natomiast dostaniemy to za co zapłaciliśmy, czyli jakość proporcjonalną do ceny. Innymi słowy laptop za 1500 czy nawet za 3000 nigdy nie dorówna jakości wykonania laptopa za 6 tysięcy. I nie chodzi tu tylko o wydajność, ale o trwałość, jakość.

Nie każdy potrzebuje najlepszego laptopa, i dobrze, że jest wybór. Inne potrzeby ma ktoś kto zarabia laptopem na życie swoje i całej rodziny, inne uczeń liceum. Apple świadomie tego wyboru nie daje, bo chce być kojarzony tylko z jakością. Ich wybór, jak się okazuje całkiem słuszny marketingowo.

Natomiast mówienie, że płaci się tylko za logo nadgryzionego jabłka to przesada. Kupowanie Mercedesa czy BMW też się kojarzy ze szpanem, ale nie płaci się tylko za znaczek, również za to jak się tym jeździ. Na pewno inaczej niż Matizem czy Tico.
macer
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: macer »

5chars
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 04:28 przez macer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Admc pisze:Ja chętnie przetestowałbym Mac OSX, ale najpierw ktoś musi kupić mi Maca, ponieważ nie stać mnie na niego (płacimy połowę ceny za sprzęt i system, a drugą połowę za ogryzek na obudowie). Na razie zostaję przy linie.
Mnie też nie stać, ale powiem Wam, że wcześniej czy później go kupię. Już jakiś czas temu zacząłem odkładać $$$, jak po skończeniu studiów znajdę pracę to kupię Maca za swoje pieniądze. To takie moje marzenie, które chcę spełnić.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: px33 »

Serie laptopów T oraz X od Lenovo, które są bezpośrednimi spadkobiercami po tych samych seriach jeszcze za czasów IBM. Nie ma do wyboru tańszego modelu niż za 6 tys zł. Jakość wykonania jest konkurencyjna dla Apple.
No bez przesady. Taki T410 w rozsądnej konfiguracji kosztuje koło $1150, z dwiema kartami graficznymi bez pakietu koło $1400 więc za koło 4800/5200 przy obecnym kursie dolara firmy zajmujące się sprowadzaniem tego typu sprzętu powinny to załatwić i takie oferty pojawią się pewnie za miesiąc-dwa, może lepsze jak spadnie kurs dolara.
Przy kursie koło 2,30-2,40 kupowałem swojego nowego T61 (14,1", WXGA+, karta graficzna dedykowana) z 2,5-roczną gwarancją za koło 2500 zł (z możliwością wzięcia faktury więc nie całkiem na lewo), MacBooka 13" (jeszcze plastikowego) mógłbym wtedy dostać za pewnie koło 4500 zł.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

Ludu mmój... Może ja się wypowiem, bo jak czytam te ochy i achy na temat makówek to aż mi się niedobrze robi. IMHO 80% sukcesu Apple'a to reklama, świetna reklama dostosowana do konkretnego targetu jakim zwłaszcza w Europie są producenci grafiki. Leopard nie jest ani najszybszym, ani najbardziej zaawansowanym technologicznie systemem. Oczywiste jest to że nawet Vista jest szybsza od niego w zastosowaniach graficznych na odpowiednim sprzęcie. Bo co oznacza że system jest dopasowany do sprzętu na którym działa? Przede wszystkim to, że już w momencie kupienia go jest przestarzały. Gdzie najlepszym Makom Pro do najnowszych Corei7 z 16Gb RAM w tandemie z odpowiednią grafiką najlepiej spiętymi 2 lub 3-ma Radeonami 5970 i porządną macierzą dysków SSD.
Cała historia z makówkami to doskonale wyreżyserowane przedsięwzięcie marketingowe. Firma ta ma najlepszych speców od rekalmy na świecie, czego dowodem jest niesamowity sukces iPhone'a mimo iż istnieje wiele porównywalnych i lepszych konstrukcji - ale nie są tak "trendy" jak produkt Apple'a Jak rozmawiam z ludźmi posiadającymi iMaca czy inny sprzęt z tej firmy słyszę (od zwykłych ludzi!) wprost hasła reklamowe w stylu tego co pojawiło się już gdzies w tym wątku:
"...używam MAC'a ponieważ jest to idealny system do obróbki grafiki"
Z naciskiem na słowo "idealny". Nic dodać, nic ująć.
System jest fajny graficznie dopracowany w szczegółach, na dobrym sprzęcie szybko działa, ma duże wsparcie w nowym oprogramowaniu. Ale nie można powiedzieć że to jakaś nowa niespotykana jakość. Że jest przepaść między produktem Appla a świetnie skonfigurowanym sprzętem na Windows. Ot po prostu dobrze skrojony , bardzo ładny OS (to ważne), z bardzo dużą dawką marketingu i szpanu. "Bo Windows to takie plebejskie, a ten MacOS nooo, to dopiero PRO jest i ma jeszcze to szałowe jabłuszko". Wierzcie mi, lub nie ale jest to czynnik który w pewnych środowiskach, niekoniecznie dobrze zaznajomionych z technologią komputerową ma niebagatelne znaczenie.
Ot po prostu producent świetnie wyczuwa nastroje konsumentów, znalazł swoją niszę i zarabia świetne (!!!) pieniądze.
Pozdrawiam! ;-)
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

A ja mam pytanie na temat Mac OS X. Z tego co patrzę na wikipedii Mac OS X jest na licencji Apple Public Source License, która jest zaakceptowana przez Fundację Wolnego Oprogramowania jako wolna licencja (niezgodna z GPL i Copyleft), no i system jest sprzedawany za kasę, co jest zgodne z założeniami wolnego oprogramowania... ale skoro to jest niby na wolnej licencji to są udostępniane źródła tego? Trochę to dziwne, bo Apple generalnie jest też "gigantem" i wątpię, żeby trzymali otwarty kod swojego produktu. Czy Mac OS X ma udostępnione źródła?
NIEAKTUALNE, ma udostępnione... nie pomyślałem, że tak łatwo je znajdę

A teraz, żeby nie było, że offtopic powiem coś o tym systemie. Nie miałem okazji go używać dłużej niż 5 minut, więc moja opinia nie jest zbyt poparta faktami
Więc największym atutem tego systemu moim zdaniem jest super oprawa graficzna i prosta nawigacja. Co do grafiki, nie muszę komentować - jest po prostu świetna, każdy elemencik jest dopracowany aby cieszyć oko. Łatwa nawigacja - chodzi mi głównie o pasek "start" (takie windowsowe określenie), jest bardzo zbliżony do GNU/Linux'a, a jest jeszcze bardziej "orientacyjny" niż ten znany z GNOME. Od razu wiadomo gdzie co jest.
Wydajny jest... ale nie sam system, tylko te Maki są bardzo mocnymi maszynami (tak mi się wydaje).
Inny OS = Trisquel 4.5
janek.sid
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: janek.sid »

butsh pisze: IMHO 80% sukcesu Apple'a to reklama, świetna reklama dostosowana do konkretnego targetu jakim zwłaszcza w Europie są producenci grafiki. Leopard nie jest ani najszybszym, ani najbardziej zaawansowanym technologicznie systemem. Oczywiste jest to że nawet Vista jest szybsza od niego w zastosowaniach graficznych na [...]

Cała historia z makówkami to doskonale wyreżyserowane przedsięwzięcie marketingowe. Firma ta ma najlepszych speców od rekalmy na świecie[...]

Ot po prostu producent świetnie wyczuwa nastroje konsumentów, znalazł swoją niszę i zarabia świetne (!!!) pieniądze.
Po pierwsze, nic odkrywczego w tym co napisałeś nie ma.

Po drugie, wyczuwam tu pejoratywne zabarwienie tej wypowiedzi i nie rozumiem dlaczego. Przecież każdy by chciał, aby jego firma odniosła wielki marketingowy sukces. Co z tego, że będziesz robił "coś" najlepsze na świecie, jeśli mało kto będzie o tym wiedział, mało kto kupi i firma splajtuje?

Poza tym czemu nikt się nie burzy, że Coca Cola zbudowała swoją markę na reklamie? Ba, Coca Cola WYMYŚLIŁA sporo form reklamy jako takiej. Między innymi bilbordy. Mikołaj jakiego znamy, to znaczy czerwone ubranko i biała broda, to też wymysł Coca Coli, wcześnie tak Mikołaj nie wyglądał. Do niedawna marka Coca Cola była najwięcej wartą marką na świecie i była wyceniona na 65 mld dolarów. Wszystko dzięki reklamie.

I czemu ludzie na forach nie piszą "nie rozumiem, czemu wszyscy piją to świństwo, to tylko reklama i marketing spowodował popularność tego napoju"?

Czemu Apple jest gorszy bo umie się reklamować?

Nie rozumiem tej wybiórczej niechęci.

Dodam, że sam Maca ani iPoda nigdy nie miałem i pewnie mieć nie będę. Ale nie rozumiem świętej wojny przeciwko Applowi. A, że są ludzie którzy lubią się Applem obnosić i nim szpanować, to ich sprawa, nie moja.
Awatar użytkownika
zet120
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: zet120 »

A fakty są takie jak widać na załączonym obrazku.
Po raz pierwszy w Polsce MacOSX jest popularniejszy od Linuksa oczywiście na desktopach.
http://ranking.pl/
http://ranking.pl/pl/ranking/operating-systems.html
tex_ass
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: tex_ass »

Nie znam dokładnie metodologii badań gemiusa, ale raczej nie jest tam uwzględniany fakt, że linuks jest bardzo często instalowany obok M$ Windows, a z MacOS taka sytuacja jest relatywnie rzadsza, za to częściej Windows jest instalowany na Mac-ach zamiast MacOS-a.
Konkluzja moim zdaniem jest dość oczywista.
zbieraj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

butsh pisze:Ludu mmój... Może ja się wypowiem, bo jak czytam te ochy i achy na temat makówek to aż mi się niedobrze robi. IMHO 80% sukcesu Apple'a to reklama, świetna reklama dostosowana do konkretnego targetu jakim zwłaszcza w Europie są producenci grafiki. Leopard nie jest ani najszybszym, ani najbardziej zaawansowanym technologicznie systemem.
Dziękujemy za wypowiedź kogoś, kto nigdy nie używał Mac OS X. Czyli Twoja wypowiedź jest warta tyle co zgniły pomidor.
Oczywiste jest to że nawet Vista jest szybsza od niego w zastosowaniach graficznych na odpowiednim sprzęcie. Bo co oznacza że system jest dopasowany do sprzętu na którym działa? Przede wszystkim to, że już w momencie kupienia go jest przestarzały.
Jakie ciekawe rzeczy może w Twoim poście przeczytać grafik/architekt ; >
Gdzie najlepszym Makom Pro do najnowszych Corei7 z 16Gb RAM w tandemie z odpowiednią grafiką najlepiej spiętymi 2 lub 3-ma Radeonami 5970 i porządną macierzą dysków SSD.
Uśmiałem się :D. Przecież to Apple jako pierwsze wprowadziło dyski SSD! :D Poza tym obecne Mac Pro nie było odświeżane od 2 lat, a poza linią i7 i tak są najmocniejsze. Kolejna rzecz - niedługo będzie update Mac Pro z 2x i7 6-rdzeniowe, nie mówiąc o tym, że od 6 lat możesz w Mac Pro mieć 32Gb RAMu, ale za pewne taka osoba jak Ty, która oczywiście nie zrobiła by z siebie pośmiewiska pisząc głupoty przed ich faktycznym sprawdzeniem, to wie ;).
Jeszcze jedno - widać, że z grafiką masz tyle wspólnego co ja z Obamą, gdyż inaczej byś wiedział, że dla grafiki 3d/2d najważniejszy jest na pierwszym miejscu procesor, na drugim ram, a na trzecim grafika, która może być zwykłym geforce'm (jedyne co może Ci się psuć to gęsta siatka NURBSów lub poligonów w viewportach, przez co może czasem Ci zamigotać któryś ze wspomnianych viewportów, ale musiała by to być scena ważąca przynajmniej koło 1Gb, co jest rzadkością na skalę kraju). GRANIE w gry, to co innego (karta graficzna na pierwszym miejscu), chociaż w Mac Pro możesz wsadzić obecnie chyba do 3 spiętych kart grafiki - nie wiem, trzeba by sprawdzić.
Cała historia z makówkami to doskonale wyreżyserowane przedsięwzięcie marketingowe. Firma ta ma najlepszych speców od rekalmy na świecie, czego dowodem jest niesamowity sukces iPhone'a mimo iż istnieje wiele porównywalnych i lepszych konstrukcji - ale nie są tak "trendy" jak produkt Apple'a Jak rozmawiam z ludźmi posiadającymi iMaca czy inny sprzęt z tej firmy słyszę (od zwykłych ludzi!) wprost hasła reklamowe w stylu tego co pojawiło się już gdzies w tym wątku: Z naciskiem na słowo "idealny". Nic dodać, nic ująć.
Tyle, że to dzięki Apple rynek wygląda jak wygląda. Z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że Apple to sama reklama, ale jak to możliwe, skoro WSZYSCY starają się dopasować wygląd odtwarzaczy do iPodów, wygląd telefonów do iPhone'a, wygląd tabletów do iPada? I uważasz, że to, że obecnie iPhone jest nr.1 na rynku smartfonów to kwestia tego, że miliony ludzi na całym świecie to naiwni idioci, a Ty jako ten idealny mędrzec stwierdzasz, że to tylko dzika magia i nie ma wcale nic dziwnego w tym, że wszystkie możliwe analizy ciągle powtarzają, że Mac OS X i iPhone OS to najbardziej user friendly systemy. Nieeee, oni też są na pewno przekupieni przez masonów, satanistów, babtystów, cyklistów i onanistów ;).
System jest fajny graficznie dopracowany w szczegółach, na dobrym sprzęcie szybko działa, ma duże wsparcie w nowym oprogramowaniu. Ale nie można powiedzieć że to jakaś nowa niespotykana jakość. Że jest przepaść między produktem Appla a świetnie skonfigurowanym sprzętem na Windows. Ot po prostu dobrze skrojony , bardzo ładny OS (to ważne), z bardzo dużą dawką marketingu i szpanu. "Bo Windows to takie plebejskie, a ten MacOS nooo, to dopiero PRO jest i ma jeszcze to szałowe jabłuszko". Wierzcie mi, lub nie ale jest to czynnik który w pewnych środowiskach, niekoniecznie dobrze zaznajomionych z technologią komputerową ma niebagatelne znaczenie.
Stary, pieprzysz że głowa mała. Powiem tak - nie ma co gadać z osobą, która tylko zasłyszała kolejne teorie spiskowe. Nie podoba Ci się system i komputery, których nigdy nie widziałeś na oczy - Twoja sprawa, nie kupuj, nie wyżalaj się jak dziecko "bo ktoś coś powiedział".

Wiesz jaka jest różnica między Tobą, np. mną? Taka, że ja nie namawiam do kupna Maka nikogo, gdyż uważam, że każdy powinien sobie sprawić taki sprzęt i pracować na takim systemie, na jakim mu się pracuje najlepiej. To tylko sprzęt i aplikacje. Ty masz teorie "Bo Windows to takie plebejskie, a ten MacOS nooo, to dopiero PRO jest i ma jeszcze to szałowe jabłuszko", które tak samo możesz odnieść do użytkowników Linuksa, jak i fanboy'ów z Redmond.

Najciekawsze jest to, że takimi publicznymi wypowiedziami, które nie mają nawet cienia jakiejkolwiek argumentacji, pokazujesz innym, że nie jesteś zbyt wiarygodnym użytkownikiem forum, który ma dystans do wszystkiego i w każdej kwestii się wypowie na nautralnym gruncie.

Teraz idź się wypłacz na innym forum i nie zaśmiecaj ubuntu.pl tak bez sensownymi wypowiedziami. Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do pie* głupot.
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

tex_ass pisze:Nie znam dokładnie metodologii badań gemiusa, ale raczej nie jest tam uwzględniany fakt, że linuks jest bardzo często instalowany obok M$ Windows, a z MacOS taka sytuacja jest relatywnie rzadsza, za to częściej Windows jest instalowany na Mac-ach zamiast MacOS-a.
Trochę się zdziwiłem jak Mac OS X wyprzedził GNU/Linux'a, ale w sumie Microsoft traci grunt pod stopami to się nie martwię, system ten jest częściowo wolny, więc nie trzeba płakać

Badania te są przeprowadzane na podstawie wyświetleń popularnych witryn (np. wchodzisz na onet.pl, interia.pl i sprawdzają tam w tle twoją przeglądarkę oraz system i dodają to do statystyk)

Nie chcę wyjść na strasznego optymistę, ale Microsoft zaczyna tracić udział na rynku... może za 15 lat spotkamy na mieście osobę zapytaną o system Windows (np. opinia), która będzie odpowiadać "A co to jest Windows? " ;]

@down
uuu... a większość użytkowników Firefox'a (czyli często Linuxowcy) ma AdBlock'a ;[ muszę sobie znaleźć inny serwis rankingowy
Inny OS = Trisquel 4.5
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ludzie, badania geminusa kłamią. Wystarczy zainstalować Adblock Plus i już jesteś wykluczony w badaniach.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
zbieraj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

tex_ass pisze:Nie znam dokładnie metodologii badań gemiusa, ale raczej nie jest tam uwzględniany fakt, że linuks jest bardzo często instalowany obok M$ Windows, a z MacOS taka sytuacja jest relatywnie rzadsza, za to częściej Windows jest instalowany na Mac-ach zamiast MacOS-a.
Nie bardzo. Nie prawdą jest, że "częściej Windows jest instalowany na Mac-ach zamiast MacOS-a". Windows jest stawiany jako drugi system, z tego powodu, że wciąż są aplikacje, które są na Windows, a nie ma ich na Mac OS X. To tak samo, jakbyś pracował w jakiejś konkretnej branży i miał na laptopie linuksa - zainstalujesz na drugiej partycji Windows by móc niektóre rzeczy odpalać (nie mówimy o Parallels/Wine, gdyż w ten sposób nie mamy 100% wydajności przy pracy na owej aplikacji).

EDIT:
I jeszcze jedno - przestańcie z tymi "obnoszeniem się" użytkowników produktów Apple, bo jest ono takie samo jak obnoszenie się Pr0 Linuksowców :D.

EDIT:
Sueroski pisze:Trochę się zdziwiłem jak Mac OS X wyprzedził GNU/Linux'a, ale w sumie Microsoft traci grunt pod stopami to się nie martwię, system ten jest częściowo wolny, więc nie trzeba płakać
To dziwne, że się zdziwiłeś gdyż w badaniach od lat 90-tych zawsze było więcej użytkowników Mac OS niż użytkowników Linuksa.

Co do AdBlocka - akurat nie można powiedzieć na podstawie tego, że wyniki są zakłamane - prawie każdy użytkownik Mac OS X również ma włączonego AdBlocka, niezależnie czy ma Safari/Firefox/Chrome, więc... Nie mówiąc o tym, że u nas statystyki zawyżają studenci kierunków informatycznych. Natomiast w skali globalnej Linux traci ponad 2,2%, z czego trzeba by jeszcze odjąć rzeszę informatyczną.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

zbieraj pisze:Co do AdBlocka - akurat nie można powiedzieć na podstawie tego, że wyniki są zakłamane - prawie każdy użytkownik Mac OS X również ma włączonego AdBlocka, niezależnie czy ma Safari/Firefox/Chrome, więc... Nie mówiąc o tym, że w sumie AdBlock tu nic do gadania nie ma. Informacje o systemie i tak przekażesz, tak jak przekazujesz swoje IP.
Można można, Adblock Plus od dawna blokuje frazę geminus.
zbieraj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

ale w3schools.com już nie ;)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dlatego w w3schools linux ma 4% a w geminusie tylko 1%.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

zbieraj pisze:Teraz idź się wypłacz na innym forum i nie zaśmiecaj ubuntu.pl tak bez sensownymi wypowiedziami. Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do pie* głupot.
Nikogo nie starałem się przekonać że Mac jest be a Windows jest cacy. Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem to przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz. Cała twoja wypowiedź jest właśnie podszyta podwórkowym flejmem w stylu moja racja mojsza. Stwierdziłem tylko fakt, że metodologia porównania systemów z jabłkiem do np wspomnianej stacji roboczej z windows nie ma większego sensu, bo i tak znajdzie się jakiś system z szybszą konfiguracją. Nie mówiąc już o tym o ile taniej się znajdzie. Więc mówienie że Mac jest lepszy od czegoś tam ma tyle sensu co nic. Powtórzę jeszcze raz, jeśli nie zrozumiałeś - MacOSX wraz ze sprzętem na którym jest zainstalowany to żaden ach i och. Żadna nowa jakość. Po prostu ładnie opakowany, estetyczny system, dobrze sprofilowany marketingowo. Po prostu ładny produkt i wiele osób daje się po prostu na ten haczyk złapać. I nie mam nic przeciwko temu, mam swoje zdanie o ludziach którzy bez refleksji kupują sprzęt z jabłuszkiem i tyle.
A na twoje za przeproszeniem mało poważne zaczepki nie odpowiem bo szkoda mi czasu i klawiatury. Bez wątpienia zrównasz mnie do swego poziomu a potem pokonasz doświadczeniem....
Pozdrawiam! ;-)
zbieraj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

butsh pisze:Nikogo nie starałem się przekonać że Mac jest be a Windows jest cacy. Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem to przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz.
Ja potrafię czytać, natomiast najwidoczniej Ty nie. Przez całą wypowiedź jedziesz po Mac OS X, jakoby jego coraz to większe rzesze użytkowników były nim zachwycone tylko przez marketing i sztuczne nakręcanie rynku.
Stwierdziłem tylko fakt, że metodologia porównania systemów z jabłkiem do np wspomnianej stacji roboczej z windows nie ma większego sensu, bo i tak znajdzie się jakiś system z szybszą konfiguracją.
Mój model MBP (late 2007) zyskał miano w grudniu 2007 roku, najlepszego komputera (ze stacjonarnych i niestacjonarnych) dla... Windows Vista, jeśli chodzi o najlepszy performance. Oczywiście niedługo potem "nowsze" komputery były jeszcze lepsze - to logiczne. Co do tego, że zawsze znajdziesz system z szybszą konfiguracją - to nie jest żaden argument, gdyż tyczy się wszystkich komputerów na całym świecie.
Nie mówiąc już o tym o ile taniej się znajdzie.
Znaczy na pewno nie sprzęt Pro, w tym Mac Pro, które są tańsze w tej samej konfiguracji od Della. Jedyną za wysoką kwotą jest cena zwykłych MacBooków.
Więc mówienie że Mac jest lepszy od czegoś tam ma tyle sensu co nic. Powtórzę jeszcze raz, jeśli nie zrozumiałeś - MacOSX wraz ze sprzętem na którym jest zainstalowany to żaden ach i och. Żadna nowa jakość. Po prostu ładnie opakowany, estetyczny system, dobrze sprofilowany marketingowo. Po prostu ładny produkt i wiele osób daje się po prostu na ten haczyk złapać. I nie mam nic przeciwko temu, mam swoje zdanie o ludziach którzy bez refleksji kupują sprzęt z jabłuszkiem i tyle.
No właśnie - nie siedzisz w temacie, a się wypowiadasz, więc jaka jest wartość Twojego postu? :) Poza tym większość osób kupuje maki raczej z przemyśleniem sprawy. Znam tylko jedną osobę, która kupiła maka tylko dlatego, że owa osoba uwielbia kupować na koszt rodziców wszystko to, co ktoś inny mówi, że jest fajne (większości potem takich rzeczy nie używa). Co ciekawe obecnie osoba ta pracuje prężnie na maku i akurat nie potrafi ona sobie teraz wyobrazić pracy na systemie, który nie ma chociażby wbudowanych aplikacji przynajmniej na poziomie tych z iLife, czy nie ma tak prostego GUI aplikacji, które proste nie są (najlepszy przykład - Time Machine - masz masę aplikacji do robienia backupu, ale tak łopatologicznej, a zarazem tak minimalistycznej przy swoim rozbudowaniu, po prostu nie ma. Co do oh i ah - z jednym się zgodzę - każdy pracuje na tym na czym jemu jest najwygodniej, dlatego nie namawiam nikogo na Maki, gdyż ja znalazłem swój system po latach.
A na twoje za przeproszeniem mało poważne zaczepki nie odpowiem bo szkoda mi czasu i klawiatury. Bez wątpienia zrównasz mnie do swego poziomu a potem pokonasz doświadczeniem....
Znaczy ja (i już kilka osób, które do mnie napisało na privie) tylko podziwiam Cię za odwagę pisania takich głupot. Rozumiem, że Mercedes też jest tylko i wyłącznie kwestią marketingową i nic poza marketingiem za tę cenę nie dostajesz... Nie, no spoko :D. Moim zdaniem nie mam co nawet odpisywać tak naprawdę na Twoje posty, gdyż to po prostu nie ma sensu. Z całą pewnością nie powiedziałeś nic takiego co dało by chociaż cień prawdy na jakiekolwiek wady Mac OS X i komputerów Apple'owskich, chociaż owszem, mogły by być one nieco tańsze (o polskich cenach nie mówię, gdyż nikt normalny nie kupuje Maka z iSpotu, gdzie cena jest wyższa o minimum 1/4 :D). Owszem, wady, od strony stricte informatycznych (głównie kwestie zarządzania wieloma serwerami Novella na raz), czy też zupełnie innych można też poruszyć (chociaż nie jest to nic poważnego, po prostu kilka małych upierdliwości). Twoja ostatnia wypowiedź brzmi jakby Ci brakowało argumentów by się wyplątać z sytuacji, w którą wpadniesz (w rodzaju "przygadam tak, by wszyscy starali się na niego spojrzeć jako tego złego" albo "napiszę, że nie będę się zniżał do jego poziomu, to pokaże jaki jestem kozak").

Osoby, które mają choć cień inteligencji, po prostu wcześniej przetestują maki w użytkowaniu, czy to u znajomych, czy to w iSpotach i tyle, a nie będą jakkolwiek wspominać takie wypowiedzi jak Twoje, które aż ciekną nienawiścią do systemu Apple, tylko dlatego, że on w ogóle istnieje. To, że nie lubię motorów nie oznacza, że będę je obrażać publicznie. Również, nie uważam wcale, że koleś sobie kupuje drogi motor tylko dlatego, że Toyota, czy Harley ma po prostu zarąbistą reklamę lub fajnie wygląda. Nie wypowiadam się, bo nie wiem jak to jest jeździć na takim motorze, nie wiem jak w praktyce wygląda jego zawodność/niezawodność i czym naprawdę może być lepszy w użytkowaniu niż zwykły samochód. Proste. A co powiedział kumpel, który z nieznanego źródła ma takie lub inne informacje, po prostu mnie nie obchodzi. Nie wypowiadam się w tematach, w których nie siedzę, się nie znam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”