Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.

Czy jesteś za podjęciem działań upowszechniających używanie Linuxa?

Tak, ale tylko dla Ubuntu
147
69%
41
19%
24
11%

Liczba głosów: 212
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Post autor: igotit4free »

Jusko pisze:Na usprawiedliwienie powiem (dalej fantazjując o takiej sytuacji), że zapłaciłbym pracownikowi za wersję dla Linuksa i udostępniał wsparcie techniczne. Po prostu zarabiałbym na wersji dla Windows, nie olewając też Linuksa. Kurczę - czemu firmy tak nie robią :-/
Aż mi się zajady porobiły ze śmiechu ... a jakbyś miał firmę co szyje kurtki puchowe, to niebieskie byłyby komercyjne a czerwone rozdawałbyś za darmo ? Bo lubisz czerwony :whis:

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Tomahawk »

igotit4free pisze:Aż mi się zajady porobiły ze śmiechu ... a jakbyś miał firmę co szyje kurtki puchowe, to niebieskie byłyby komercyjne a czerwone rozdawałbyś za darmo ? Bo lubisz czerwony :whis:

.
Chodziło zapewne o instalator. Wystarczyło doczytać kontekst rozmowy w trakcie której padło to zdanie.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: sir_herrbatka »

Aż mi się zajady porobiły ze śmiechu ... a jakbyś miał firmę co szyje kurtki puchowe, to niebieskie byłyby komercyjne a czerwone rozdawałbyś za darmo ? Bo lubisz czerwony
bo ja wiem... jeśli koszt podniósłby się o np. 1 procent a ja zarobiłbym 1 procent więcej to wyszłoby na to że nie straciłem a więcej osób zna moją pozycję co może pomóc budować markę ;)
Awatar użytkownika
mgrQkiZ
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: mgrQkiZ »

Na tym forum były podawane wielokrotnie odpowiedniki wielu u różnych programów.
Nie oszukuj się, nie wszystko można podmienić open source'm.
"Dlaczego miałbym zapłacić za wersję programu dla darmowego Linuksa"
Ja kupiłem program do łączenia się z netem za czasów gdy Ubuntu nie łączyło się jeszcze samo do Pleja.
Czy ty naprawdę korzystasz z Linuksa?
Co dzień. W pracy i w domu.
Natomiast ty napisałeś ,że żadna komercyjna gra dla Linuksa nie powstała?
Czytanie ze zrozumieniem. Mówiłem, że na Linuksa nie powstała taka komercyjna gra jak GTA4, Call of Duty 4, itd. O takie gry mi chodziło. I to na pewno nie jest wina Wine.
To żart? Jakieś 10 lat temu przez liczbie 10 mln użytkowników Linuksa sklepy internetowe potrafiły sprzedać 2 tyś płyt z daną grą.
Jakich gier? Wejdź na Wuprę i obczaj gry. Czy codzienny gracz z Windows'a jest w stanie się zainteresować takimi grami?
Dziś przy dużo większej liczbie użytkowników Linuksa wyniki sprzedaży wielu gier znacznie gorzej.
Robiłeś badania rynku?
Liczba użytkowników Linuksa nie ma nic wspólnego z wynikami sprzedaży gier dla Linuksa.
Nie mówiłem o ilości gier sprzedanych, a o tytułach jakie są sprzedawane. Myślę o firmach takich jak Electronic Arts czy Rockstar, chciałbym aby takie firmy sie zainteresowały Linuksem.
Windows jest popularnym systemem nie ze względu nie na liczbę użytkowników, ale dużą liczbę osób kupujących gry/programy dla tego systemu.
Nielogiczne to co mówisz. Spójrz na rynek systemów operacyjnych. Lwia część rynku to Windows. Więc normalne, że większość z nich kupuje. Użytkownicy Linuksa nie kupują, bo nie mają co kupować.
www.qkiz.pl - 100% geek blog
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

mgrQkiZ pisze: Nielogiczne to co mówisz. Spójrz na rynek systemów operacyjnych. Lwia część rynku to Windows. Więc normalne, że większość z nich kupuje. Użytkownicy Linuksa nie kupują, bo nie mają co kupować.
Tu też jest błąd logiczny w wywodzie - ludzi z Windowsami jest więcej, więc dla nich firmy piszą oprogramowanie do kupienia. Jeżeli każdy popatrzy na Linuksa i stwierdzi, że tu nie ma gier i nie ma co się przesiadać/wywierać presji na producentach - dla producentów liczba użytkowników tego systemu się nie zmieni, jak i liczba produkcji. Robi się błędne koło, a przerwanie go zależy tylko i wyłącznie od determinacji użytkowników.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Heos »

Tu też jest błąd logiczny w wywodzie - ludzi z Windowsami jest więcej, więc dla nich firmy piszą oprogramowanie do kupienia. Jeżeli każdy popatrzy na Linuksa i stwierdzi, że tu nie ma gier i nie ma co się przesiadać/wywierać presji na producentach - dla producentów liczba użytkowników tego systemu się nie zmieni, jak i liczba produkcji. Robi się błędne koło, a przerwanie go zależy tylko i wyłącznie od determinacji użytkowników.
Dobrze powiedziane. Stąd ja sam zrezygnowałem całkowicie z Windowsa i używam tylko gier na Linuksa (które szczerze mówiąc nie są wcale takie złe jakie jest przekonanie). Ale aby faktycznie coś to zdziałało, musiałaby być większa akcja...
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: wupra »

mgrQkiZ pisze: Jakich gier? Wejdź na Wuprę i obczaj gry. Czy codzienny gracz z Windows'a jest w stanie się zainteresować takimi grami?
A czy ja kiedykolwiek mówiłem, że oferta gier na Linuksa jest skierowana do użytkowników Windowsa? Typowy użytkownik kupuje 3-4 gry rocznie, na tyle go stać i w zasadzie nie ma czasu na więcej pozycji. Pokazujesz typowego gracza który w ciągu trzech miesięcy kupuje ponad 20 gier. Powiedz mi kto ma tyle czasu aby w nie grać oraz kogo na to stać?

mgrQkiZ pisze: Nie mówiłem o ilości gier sprzedanych, a o tytułach jakie są sprzedawane. Myślę o firmach takich jak Electronic Arts czy Rockstar, chciałbym aby takie firmy sie zainteresowały Linuksem.
Rockstar to akurat nie jest dobry przykład, jakiś czas temu ich gra Max Payne 2 została zdjęta ze steama. Zamiast wyłączyć w kodzie źródłowym konieczność posiadania płyty w napędzie, zastosowali cracka, dostarczyli zewnętrze oprogramowanie do którego nie posiadali prawa (naruszyli prawo autorskie pewnego pirata).

W świadomości managerów takich firm użytkownicy Linuksa są postrzegani jako nie do końca legalni użytkownicy. Linux dla nich nie istnieje, najbardziej zaskakuje to, że sami użytkownicy Linuksa utwierdzają ich w swoim przekonaniu. Pewnie spora część takiego przekonania wynika z powszechności użytkowania wine, które pozwala uruchomić coś co nie powinno być dostępne dla systemów inne niż Windows. Wszelakie petycje również są niepoważne i nikt się nimi nie przejmuje. Na pewno nie pomaga przekonanie "Linux jest za darmo dlatego wszystkie programy na niego również powinny być za darmo" (mylą przy tym opensource z darmowym oprogramowaniem) panującą wśród co nie których radykałów.

Kierownictwo wielkich firm z branży gier komputerowych działa w sposób który dla większości końcowych użytkowników może wydać się irracjonalny.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Awatar użytkownika
mgrQkiZ
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Tak, więc trzeba robić promocję Linuksa. Nie martw się, jeśli Linux zdobyłby nawet 10% rynku desktopów sądzę że firmy produkujące gry na pewno by na to zareagiowały.
A czy ja kiedykolwiek mówiłem, że oferta gier na Linuksa jest skierowana do użytkowników Windowsa? Typowy użytkownik kupuje 3-4 gry rocznie, na tyle go stać i w zasadzie nie ma czasu na więcej pozycji. Pokazujesz typowego gracza który w ciągu trzech miesięcy kupuje ponad 20 gier. Powiedz mi kto ma tyle czasu aby w nie grać oraz kogo na to stać?
Nikogo nie pokazuje. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że gracz który będzie chciał używać Linuksa, przyzwyczajony do gier na Windowsie nie będzie miał w co pograć na Linuksie.
Linux dla nich nie istnieje, najbardziej zaskakuje to, że sami użytkownicy Linuksa utwierdzają ich w swoim przekonaniu.
Niby w jaki sposób.
Kierownictwo wielkich firm z branży gier komputerowych działa w sposób który dla większości końcowych użytkowników może wydać się irracjonalny.
Irracjonalny?? Dla mnie nie ma w tym irracjonalnego. Po prostu nie opłaca się im wydawanie gier na Linuksa.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

xc1256 pisze:proszę tu artykuł, w końcu przełom.. :grin:
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/d ... tykul.html
WOW, fajnie, może tym razem coś drgnie ... ktoś już sprzedawał kompy z jakimś Linuksem, ale to chyba jakiś totalny niewypał był.:neutral:

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Meliegree
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Meliegree »

Fajnie. Szkoda, że jak zawsze głos zawiera masa ludzi która Linuksa nigdy nie widziała na oczy.
Jeśli cokolwiek przygnębia mnie bardziej niż mój własny cynizm, to fakt, że często nie jestem aż tak cyniczny jak prawdziwy świat.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: wupra »

mgrQkiZ pisze:Tak, więc trzeba robić promocję Linuksa. Nie martw się, jeśli Linux zdobyłby nawet 10% rynku desktopów sądzę że firmy produkujące gry na pewno by na to zareagiowały.
Każdy to powtarza, a osób które coś robią jest garstka i ich działania spotykają się z dużą krytyką i nie jest ona konstruktywna.
mgrQkiZ pisze: Nikogo nie pokazuje. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że gracz który będzie chciał używać Linuksa, przyzwyczajony do gier na Windowsie nie będzie miał w co pograć na Linuksie.
To niech sobie używa Windows albo konsolę.
Zbyt często wypowiadają się osoby na temat odczuć innych osób które nie są i nie będą zainteresowane omawianym zagadnieniem. Proszę przedstaw swoją opinie, a nie odwołuj się do innych osób, ponieważ w ten sposób tylko gdybamy. Przykładowo niektórzy sprzedaż gier na Linuksa utożsamiają ze sprzedażą PS3 ponieważ na tej konsoli można było zainstalować Linuksa oraz działają na niej gry dla PS3. Oczywiście nie ma to żadnego związku z rzeczywistością, wątpię aby takie osoby kiedykolwiek widziały PS3.
mgrQkiZ pisze: Niby w jaki sposób.
Czy naprawdę muszę powtarzać to co już pisałem dziesiątki razy na tym forum.
mgrQkiZ pisze: Irracjonalny?? Dla mnie nie ma w tym irracjonalnego. Po prostu nie opłaca się im wydawanie gier na Linuksa.
Akurat tutaj nie odnosiłem się do Linuksa tylko do całej branży, kwestia Linuksa jest tylko marginalnym zagadnieniem. Nawet nie trzeba daleko szukać, niestety nie mogę nic więcej powiedzieć na ten temat (NDA).
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

mgrQkiZ pisze:Nie oszukuj się, nie wszystko można podmienić open source'm.
Nigdy nic takiego nie napisałem. Dla systemu Linux powstało wiele różnych programów i gier wydanych na rozmaitych licencjach. Zwiększenie popularności oraz użyteczności tego systemu może spowodować jedynie wzrost osób kupujących programy/gry komercyjne.
mgrQkiZ pisze:Co dzień. W pracy i w domu.
Miałem wątpliwości gdy przeczytałem to zdanie:

"I nie zrzucaj winy na Wine za to, że nikt nie piszę gier na Linuksa (mam na myśli gry komercyjne)."

Przecież to jedna wielka bzdura ,której nie powinien pisać użytkownik Linuksa.
Zwłaszcza ,że ta sytuacja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
mgrQkiZ pisze:Czytanie ze zrozumieniem. Mówiłem, że na Linuksa nie powstała taka komercyjna gra jak GTA4, Call of Duty 4, itd. O takie gry mi chodziło. I to na pewno nie jest wina Wine.
Jak myślisz w czym tkwi problem? Wbrew twojej opinii Wine ma ogromny wpływ na tworzenie gier dla Linuksa.
mgrQkiZ pisze:Jakich gier? Wejdź na Wuprę i obczaj gry. Czy codzienny gracz z Windows'a jest w stanie się zainteresować takimi grami?
Tak z pewnością użytkownicy Windows nigdy nie grali w Sacred, ET: Quake Wars, Shadowgrounds, Prey itd. Czy to jakiś żart? Ponieważ jakoś ciężko przeoczyć liczne informacje na temat typu gier w wielu popularnych serwisach dla graczy.

Poza tym gracze korzystający z Windows nie uruchomią gier dla systemu Linux.
Nie jest to także oferta do nich skierowana ,a wiec co oni mają z tym wspólnego?

Wupra sprzedaję kilka gier dla Windows i szczerze mówiąc nie sądzę by Call of Duty, GTA , Mafia były słabymi grami. Jednak jest to raczej pytanie do użytkowników Windows.
mgrQkiZ pisze:Robiłeś badania rynku?
To znaczy porównuję działalność firm takich jak Loki software, Tribsoft itd z obecnie istniejącymi firmami. Bardzo często czytam opinie użytkowników oraz różnego rodzaju producentów na temat gier dla Linuksa. Wyszukuję także inne informację z tym związane , ale traktuje to raczej jako hobby. Polecam poczytać.
mgrQkiZ pisze:Nie mówiłem o ilości gier sprzedanych, a o tytułach jakie są sprzedawane. Myślę o firmach takich jak Electronic Arts czy Rockstar, chciałbym aby takie firmy sie zainteresowały Linuksem.
EA Games kiedyś wydało jedną grę dla Linuksa i warto na ten temat poczytać.
Tego typu firmy mogłyby być zainteresowane Linuksem ,ale jest to zależne od sukcesu obecnych firm tworzących gry dla Linuksa.
mgrQkiZ pisze:Nielogiczne to co mówisz. Spójrz na rynek systemów
operacyjnych. Lwia część rynku to Windows. Więc normalne, że większość z nich kupuje.
Gdy ja spoglądam na rynek gier to dostrzegam także producentów tworzących gry dla Windows , Mac OS X, Linux, Amiga OS, Morph OS itd. Nie interesuje mnie z jakiego systemu użytkownicy najczęściej korzystają. Ponieważ ta informacja jest bezużyteczna. Jedyne to co mnie zastanawia to ile osób korzystających z Linuksa kupuje gry danego producenta?
mgrQkiZ pisze:Użytkownicy Linuksa nie kupują, bo nie mają co kupować.
Bez względu na to jaka by gra dla Linuksa nie wyszła, zawsze przeczytam kilka tego typu komentarzy.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
xc1256

Post autor: xc1256 »

konkurencja nie śpi :grin: kolejny poważny bład w Windach...
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/g ... tykul.html
Awatar użytkownika
mgrQkiZ
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Każdy to powtarza, a osób które coś robią jest garstka i ich działania spotykają się z dużą krytyką i nie jest ona konstruktywna.
A mnie cieszy, że powstaje sporo blogów o Linuksie, każdy pisze coś od siebie i to jest słuszna droga promocji Linuksa. Przez dawanie przykładu i pomoc którą można nieść osobom początkującym. Do tego organizuje warsztaty linuksowe. I nie spotkałem się z krytyką.
Miałem wątpliwości gdy przeczytałem to zdanie:
A co w tym zdaniu było nie tak, że zrozumiałeś to tak jak zrozumiałeś?
Przecież to jedna wielka bzdura ,której nie powinien pisać użytkownik Linuksa.
Zwłaszcza ,że ta sytuacja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Bzdurą jest pisanie, że Wine jest przyczyną tego, że nie pisze się gier na Linuksa.
Wbrew twojej opinii Wine ma ogromny wpływ na tworzenie gier dla Linuksa.
:grin: Ogromny?
Tak z pewnością użytkownicy Windows nigdy nie grali w Sacred, ET: Quake Wars, Shadowgrounds, Prey itd. Czy to jakiś żart? Ponieważ jakoś ciężko przeoczyć liczne informacje na temat typu gier w wielu popularnych serwisach dla graczy.
Sacred - rok wydania 2004.
ET: Quake Wars - 2007
Shadowgrounds - 2006
Prey - 2006
Grali ale kilka lat temu. Macie gry które zostały wyprodukowane w 2010 roku i które mogły by zainteresować początkującego użytkownika Linuksa, który spędził mase czasu na Windowsie grając w nowości?
Poza tym gracze korzystający z Windows nie uruchomią gier dla systemu Linux.
Znam wielu ludzi, którzy mówią jak im pokazuje Linuksa: wiesz co, fajny ten Linux ale ma jedną wadę - brak gier w które lubie grać na Linuksie.
To znaczy porównuję działalność firm takich jak Loki software, Tribsoft itd z obecnie istniejącymi firmami. Bardzo często czytam opinie użytkowników oraz różnego rodzaju producentów na temat gier dla Linuksa. Wyszukuję także inne informację z tym związane , ale traktuje to raczej jako hobby. Polecam poczytać.
Raczej powinieneś zapytać firm produkującej gry na Linuksa czy kiedyś kiedy było mniej użytkowników linuksowych bardziej im się to opłacało, czy teraz gdy jest ich więcej.
EA Games kiedyś wydało jedną grę dla Linuksa i warto na ten temat poczytać.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Tego typu firmy mogłyby być zainteresowane Linuksem ,ale jest to zależne od sukcesu obecnych firm tworzących gry dla Linuksa.
Między innymi. Również od ilości sprzętu sprzedawanego z Linuksem.
Bez względu na to jaka by gra dla Linuksa nie wyszła, zawsze przeczytam kilka tego typu komentarzy.
No tak, jak wyjdzie z opóźnieniem kilkuletnim, które może interesować tylko osoby, które lubią stare gry. A co z całą resztą?
Po prostu chciałbym doczekać sytuacji w której w oświadczeniu prasowym jakiś wielki producent bardzo dobrych gier mówi, że jego najnowszy hicior wyjdzie Linuksa i Windowsa w tym samym czasie.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

konkurencja nie śpi kolejny poważny bład w Windach...
http://technowinki.onet.pl/wiadomosc...2,artykul.html
Jak miło, dobrze zrobił. Ale to bardziej działa na użytkowników niż sam MS.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

mgrQkiZ pisze:A co w tym zdaniu było nie tak, że zrozumiałeś to tak jak zrozumiałeś?
Napisałeś ,że nikt nie tworzy gier dla Linuksa. Grałem w wiele komercyjnych gier dla Linuksa i wielu producentów tworzy gry dla Linuksa. Pisanie ,że nikt nie tworzy gier dla Linuksa jest zwykłą bzdurą. Może nigdy nie grałeś w żadna komercyjną grę na Linuksie?
mgrQkiZ pisze:Bzdurą jest pisanie, że Wine jest przyczyną tego, że nie pisze się gier na Linuksa.
Wine był programem dla Linuksa potrzebnym 15 lat temu. Kolejnym krokiem był wykorzystanie Wine przez producentów do tworzenia gier/programów dla Linuksa. Społeczność skupiona wokół projektu Wine nigdy nie była zainteresowana tego typu grami. Więc większość producentów wycofała się ze sprzedaży tego typu programów/gier. To nie jest program stanowiący rozwiązanie dla producentów i użytkowników. Wine oraz jego komercyjne wersje dla Linuksa powinny, być tym czym jest Cider dla Mac OS X. Bez poparcia producentów ten projekt jest po prostu bezużyteczny.
mgrQkiZ pisze::grin: Ogromny?

Oczywiście. Zastanów się ilu producentów byłoby zainteresowanych tworzeniem gier/programów dla Linuksa gdyby Wine po prostu nie istniało. to ma bezpośredni wpływ na wyniki sprzedaży programów/gier dla Linuksa. Windows jest popularny ponieważ ludzie nie uruchamiają gier/programów z innych systemów.
mgrQkiZ pisze:Sacred - rok wydania 2004.
ET: Quake Wars - 2007
Shadowgrounds - 2006
Prey - 2006
Grali ale kilka lat temu. Macie gry które zostały wyprodukowane w 2010 roku i które mogły by zainteresować początkującego użytkownika Linuksa, który spędził mase czasu na Windowsie grając w nowości?

Sacred gold dla Windows jest z 2005 r. Shadowgrounds dla Windows jest znacznie gorszą wersją od tej wydanej dla Linuksa:

http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

Macie?
Pytań na temat oferty sklepu nie należy kierować do mnie.

Natomiast w tym roku zostały wydane pewne gry dla Linuksa i wielu producentów zapowiedziało wydanie wersji gier dla tego systemu.

Czemu właściwie przejmujesz się opinią użytkowników Windows?.
mgrQkiZ pisze:Znam wielu ludzi, którzy mówią jak im pokazuje Linuksa: wiesz co, fajny ten Linux ale ma jedną wadę - brak gier w które lubie grać na Linuksie.
Przecież użytkownicy Windows nie wiedzą jakie gry powstają dla Linuksa lub Mac OS X
Dlaczego mieliby być zainteresowani grami dla systemu, którego nie używają?
mgrQkiZ pisze:Raczej powinieneś zapytać firm produkującej gry na Linuksa czy kiedyś kiedy było mniej użytkowników linuksowych bardziej im się to opłacało, czy teraz gdy jest ich więcej.
W czasach gdy istniało loki software ,gry były dla Linuksa były sprzedawane w znacznie większych ilościach. prosty przykłąd:

"Loki overestimated the market. It would spend a lot licensing a triple-A title and not generate enough sales, but carry on doing that again and again. A classic example was its Quake 3 special edition where it made 50,000 tin boxes and only sold a few thousand

http://www.techradar.com/news/gaming/br ... z0qxOevC4a

Natomiast w przypadku Runesoft ,gry dla Linuksa powstawały przy liczbie zamówień
100 - 250 (pre-order)

http://www.linuxgames.com/?s=runesoft

Tutaj masz dość ciekawy komentarz założyciela LGP (Michael Simms):

http://lgn.linux-hardcore.com/open-letter-to-lgp/

Polecam przeczytać z należyta uwagą , a nie będziesz miał problemów ze zrozumieniem obecnej sytuacji w przypadku gier dla Linuksa.

mgrQkiZ pisze:Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
W zasadzie to chodziło mi o Sims dla Linuksa. Wspomniana gra była wersją dla Windows ,która została zintegrowana z WineX. Sądzę ,że Wine mógłby być dużo lepszym projektem, ale w prace nad nim musiałby być zaangażowany Microsoft. Transgaming oraz inne firmy związane z Wine zawsze odnosiły same porażki i to właśnie te firmy odstraszyły wielu znanych producentów gier/programów.
mgrQkiZ pisze:No tak, jak wyjdzie z opóźnieniem kilkuletnim, które może interesować tylko osoby, które lubią stare gry. A co z całą resztą?
Myślisz ,ze wersje dla Windows, Mac OS X nie wychodzą z opóźnieniem?
Poza tym dla Linuksa są wydawane nowe gry jak i te znane z sytemu Windows.
Jednak gra wydawana dla Linuksa jest zawsze nową grą, bez względu na datę wydania na inne systemy
mgrQkiZ pisze:Po prostu chciałbym doczekać sytuacji w której w oświadczeniu prasowym jakiś wielki producent bardzo dobrych gier mówi, że jego najnowszy hicior wyjdzie Linuksa i Windowsa w tym samym czasie.
Dla mnie najważniejsze jest czy gra jest interesująca. Data wydania jest w przypadku gier takich jak np Sacred mało istotna. Poza tym nie znam nikogo ,kto by grał wyłącznie w same nowości.

Wiele firm w zasadzie nie ma pracowników, którzy są w stanie takie gry stworzyć. Dlatego korzystają z usług firm takich jak LGP, IGIOS, Runesoft itd lub osób takich jak Ryan Gordon , Frank Earl itd. Ryan Gordon przykładowo dość często nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia za tworzenie wersji dla Linuksa. Wspomniane firmy ,także raczej nie zarabiają zbyt dużo na tworzeniu gier dla Linuksa, ale pracują z coraz większymi producentami i dostarczają coraz lepsze gry.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
mgrQkiZ
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Napisałeś ,że nikt nie tworzy gier dla Linuksa. Grałem w wiele komercyjnych gier dla Linuksa i wielu producentów tworzy gry dla Linuksa. Pisanie ,że nikt nie tworzy gier dla Linuksa jest zwykłą bzdurą. Może nigdy nie grałeś w żadna komercyjną grę na Linuksie?
Nie napisałem, że nikt nie tworzy gier. Ludzie czytajcie co piszę. Chodzi mi o to, że brakuje hiciorów, nowości jakie można pograć na Windzie.
Kolejnym krokiem był wykorzystanie Wine przez producentów do tworzenia gier/programów dla Linuksa.
Czyli twierdzisz, że Electronic Arts nie pisze NFS na Linuksa z winy Wine?
Zastanów się ilu producentów byłoby zainteresowanych tworzeniem gier/programów dla Linuksa gdyby Wine po prostu nie istniało.
Zastanawiam się i twierdze, że poważni twórcy gier mają w dupie Linuksa i Wine tym bardziej, pewnie większość nawet nie wie że coś takiego nie istnieje jak Wine, dlatego że nie ma na nim poważnego targetu. Mityczny 1% ich nie przekonuje do pisania hiciorów na Linuksa. I Wine nie ma tu nic do rzeczy, bo to kolejny program na Linuksa, który dla nich nie ma żadnego znaczenia, jak Gimp dla Adobe.
Natomiast w tym roku zostały wydane pewne gry dla Linuksa i wielu producentów zapowiedziało wydanie wersji gier dla tego systemu.
Zapodaj tytuły.
Czemu właściwie przejmujesz się opinią użytkowników Windows?
Jeśli Linux ma zdobyć większą ilość użytkowników musi komuś je zabrać i na pewno to będzie Windows. Typowy użytkownik Windowsa lubi gry. Jak ma się przekonać do Linuksa skoro nie będzie mógł grać?
Przecież użytkownicy Windows nie wiedzą jakie gry powstają dla Linuksa lub Mac OS X
Dlaczego mieliby być zainteresowani grami dla systemu, którego nie używają?
Ale może mają chęć go używać, ale grać są zmuszeni na Windzie lub po prostu sytuacja przełączania się z systemu na system tylko po to aby pograć jest dla nich nie do przyjęcia.
Rynek gier jest najbardziej opłacalną sferą interesów komputerowych. Jeśli firmy wydające gry wydawały by również na Linuksa, wielu użytkowników zastanowiło się by nad wydawaniem pieniędzy na licencje na Windowsa. Na Linuksie można spokojnie serfować po sieci i jedyne co by im brakowało do pełni szczęścia to gry.
W czasach gdy istniało loki software ,gry były dla Linuksa były sprzedawane w znacznie większych ilościach.
Czyli rozumiem, że nie ma Loki Soft. i nie ma kto produkować gier na Linuksa i sprzedaż zmalała. Bo nie produkują już.
Natomiast w przypadku Runesoft ,gry dla Linuksa powstawały przy liczbie zamówień
100 - 250 (pre-order)
I to są te zawrotne liczby gier, które kiedyś powstawały??
Polecam przeczytać z należyta uwagą , a nie będziesz miał problemów ze zrozumieniem obecnej sytuacji w przypadku gier dla Linuksa.
Z tego co zrozumiałem ludzie nie chcą wspierać LGP aby te mogło wydawać gry. W pewnym sensie rozumiem tych graczy. Czy widziałeś sytuacje, aby gracze z Windy robili preorder gier aby te powstawały? Portami starych gier nie zwojujemy rynku. To będzie działać tylko na maniaków danych tytułów. A ludzie chcą nowości i dlatego rynek gier jest opłacalny bo cały czas powstaje coś nowego.
Transgaming oraz inne firmy związane z Wine zawsze odnosiły same porażki i to właśnie te firmy odstraszyły wielu znanych producentów gier/programów.
Odnosiły porażki, bo nigdy nie jest wiadomo czy dana gra pójdzie u wszystkich. Z resztą producent gier nie da supportu jeśli uruchamiasz grę na niestandardowym systemie. Po za tym nie wyobrażam sobie sytuacji, aby M$ wspierał Wine.
Myślisz ,ze wersje dla Windows, Mac OS X nie wychodzą z opóźnieniem?
W stosunku do czego? Do konsol? Najwyżej rok. Ale nie 4, 5 lat.
Poza tym dla Linuksa są wydawane nowe gry jak i te znane z sytemu Windows.
Tytuły.
Wiele firm w zasadzie nie ma pracowników, którzy są w stanie takie gry stworzyć. Dlatego korzystają z usług firm takich jak LGP, IGIOS, Runesoft itd lub osób takich jak Ryan Gordon , Frank Earl itd. Ryan Gordon przykładowo dość często nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia za tworzenie wersji dla Linuksa. Wspomniane firmy ,także raczej nie zarabiają zbyt dużo na tworzeniu gier dla Linuksa, ale pracują z coraz większymi producentami i dostarczają coraz lepsze gry.
Wydaje mi się, że jeśli byłby rynek zbytu, programiści na Linuksa też by się znaleźli. Nikt nie zatrudnia takich osób bo nie ma uzasadnienia finansowego aby tworzyć gry na Linuksa. A przeportowane zostanie tylko to co się podoba osobie portującej lub to co jest w stanie przeportować (bo to nie jest łatwe zajęcie).
Osobiście nie ma gier, które byłby mnie w stanie zainteresować, a które można kupić i natywnie zainstalować na Linuksie. Brakuje mi dobrych gier samochodowych, TPP, FPS (takie z fabułą, a nie tylko głupia napie*dalanka sieciowa).
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

A ja nie rozumiem opcji "tak, ale tylko dla Ubuntu". O co chodzi?! o_O Jakaś walka między dystrybucjami czy coś zupełnie innego, czego nie widzę?
Awatar użytkownika
FFFUUU
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: FFFUUU »

Heos pisze:A ja nie rozumiem opcji "tak, ale tylko dla Ubuntu". O co chodzi?! o_O Jakaś walka między dystrybucjami czy coś zupełnie innego, czego nie widzę?
To już któryś post po którym odnoszę wrażenie, że tylko szukasz powodu do flame'u i nawijania o wyższości Fedory nad wszystkim co stąpa po ziemskim padole.
ASUS K50AB-SX023A
Ubuntu 10.04

Wróć do „Pogaduchy”