Brak obrazu w filmach przy użyciu własnościowych sterowników nVidii

Grafika, film, dźwięk.
yendrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Brak obrazu w filmach przy użyciu własnościowych sterowników nVidii

Post autor: yendrek »

Witam

Po pewnej przerwie z oglądaniem filmów dziś spróbowałem popatrzeć na to i tamto i zonk wyskoczył - jest dźwięk, ale nie ma obrazu w filmach, obojętnie jaki format, jaki odtwarzacz, dotyczy także DVD.

Po dłuższych zabawach, reinstalacji kodeków, sterowników itp ustaliłem, że sytuacja występuje przy użyciu własnościowych sterowników nVidii (mam GT 240). Po usunięciu sterownika wszystko działa na wolnym sterowniku. Po ponownej instalacji znowu nic.

Szczerze mówiąc w tym momencie nie mam absolutnie pojęcia co dalej robić. Można by się zabawić w instalację sterowników ściągniętych bezpośrednio od nVidii, ale czy to ma jakiś sens ?

PS Mam wrażenie że ta sytuacja wystąpiła po aktualizacji kernela, ale głowy nie dam sobie uciąć.
fazzi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Odp: Brak obrazu w filmach przy użyciu własnościowych sterowników nVidii

Post autor: fazzi »

yendrek pisze:Witam

Po pewnej przerwie z oglądaniem filmów dziś spróbowałem popatrzeć na to i tamto i zonk wyskoczył - jest dźwięk, ale nie ma obrazu w filmach, obojętnie jaki format, jaki odtwarzacz, dotyczy także DVD.
Można by się zabawić w instalację sterowników ściągniętych bezpośrednio od nVidii, ale czy to ma jakiś sens ?
Mam wrażenie że ta sytuacja wystąpiła po aktualizacji kernela, ale głowy nie dam sobie uciąć.
Spróbuj jak następuje:

1. Ściągnij sterowniki ze strony Nvidii.
2. Zrób kopię zapasową pliku Xorg.conf. Znajdziesz go w katalogu /etc/X11.
3. Za pomocą Synaptica (jeśli instalowałeś stery przez niego) odinstaluj wszystko co ma Nvidia w nazwie. Możesz także wypróbować polecenie: sudo apt-get purge nvidia*.
4. Poleceniem sudo /etc/init.d/gdm stop wyłącz X-y (dotyczy Gnome).
5. Poleceniem sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` zainstaluj niezbędne pliki nagłówkowe jądra.
6. Zainstaluj sterowniki Nvidii.
7. Zrestartuj komputer.

Uwagi końcowe:

Minusem takiego rozwiązania jest to, że:
-będziesz musiał każdorazowo przeinstalowywać sterowniki w przypadku grubszej aktualizacji jądra lub jego własnoręcznej kompilacji.
-instalacja sterowników (nawet nowszych) przez Synaptica na 90% spowoduje kipisz w systemie. Będziesz musiał zrobić to ręcznie w sposób wyżej opisany.

Powinno pomóc, choć nie gwarantuję, że pomoże. Jak zwykle decyzję musisz podjąć sam.
yendrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Brak obrazu w filmach przy użyciu własnościowych sterowników nVidii

Post autor: yendrek »

Spróbowałem instalacji sterowników od nVidii, ale bez odinstalowania systemowych - niestety twój post pojawił się po fakcie ;> Na dodatek jak głupek jakiś zignorowałem ostrzeżenie o braku możliwości wykonania skryptu pre-instalacyjnego i odpaliłem instalkę. Efekt - na sterach nVidii rozdzielczość tylko 640x480 (zabawnie wygląda na monitorze full hd), na sterach otwartych wszystko ok.

Skończyło się reinstalacją Ubuntu i muszę powiedzieć, że trwała dużo krócej niż szarpanie się z instalacjami/reinstalacjami kodeków, sterowników itp. Wszystko śmiga, nie odtwarza tylko menu dvd - brak jakiegoś kodeka czy czegoś, już miałem dość i nie przeczytałem dokładnie o co odtwarzacz piszczy.

Tak mi teraz po głowie chodzi, czy bawiąc się z multimediami nie dodałem do listy źródeł repozytoriów z poprzednich wersji Ubuntu - ściągałem i kompilowałem sobie to i owo, może tu się coś pochrzaniło. Teraz już nie dojdę tego, grunt że działa. Aczkolwiek flagi [solved] nie ustawiam, reinstalkę systemu trudno nazwać rozwiązaniem problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”