teraz mam jeszcze kilka pytan, pewnie glupich, ale prosze o zrozumienie

- interesuje mnie proste korzystanie z komputera - internet, office, filmy muzyka, mam orange, jak sprawdzalem kiedys to internet dziala na ubuntu z plyty wersja 9.04, ponoc na nowszych wersjach moga byc problemy, a ja nie mam umiejetnosci do kombinowania, zakladajac ze na 9.04 podlacze neta i wszytsko co mi do szczescia trzeba to czy system ten bedzie mi dzialac stabilnie przez dluzszy czas, czy to raczej tzreba lepiej zmieniac do tych nowszych wersji, ktore wychodza 2 razy w roku ?
-zalezy mi na stabilnym systemie, czy osoba raczej srednio znajaca sie na komputerach poradzi sobie z ubuntu? dodam ze interesuje mnie podstawowe uzytkowanie, wczesniej zawsze uzywalem tylko windowsa, sprawdzalem jak dziala z plyty, i to co sobie tam uruchamialem to wiedzialem co i jak, czy w perspektywie dluzszego uzytkowania systemu tzreba robic jakies skomplikowane rzeczy, tzn jakies czyszczenie dysku, fragmentacje, aktualizacje? co robic zeby dbac o system i komputer zeby dobrze dzialal ? czy moze nic nie tzreba tylko uzytkowac?
- jesli zostawie sobie windowsa i zainstaluje linuxa, a pozniej EWENTUALNIE, choc mam nadzieje ze nie bedzie takiej potzreby, bede chcial wrocic do windowsa, czy trudno jest sformatowac dysk w ntfs, kiedys czytalem ze ponoc z tym sa problemy ? z kasacja ubuntu ?
mam dosc windowsa, chetnie zmienilbym na cos innego, o ubuntu czytalem w samych plusach, ze nie tzreba robic formata co jakis czas, brak wirusow co jest bardzo wazne dla mnie, no i sami wiecie najlepiej

dlatego jakby ktos mogl rozwiac moje watpliwosci to byloby fajnie