kilka podstawowych pytan o ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
77matrix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

kilka podstawowych pytan o ubuntu

Post autor: 77matrix »

kiedys czytalem troche o ubuntu, mialem instalowac, ale jakos zrezygnowalem :wall:
teraz mam jeszcze kilka pytan, pewnie glupich, ale prosze o zrozumienie :)
- interesuje mnie proste korzystanie z komputera - internet, office, filmy muzyka, mam orange, jak sprawdzalem kiedys to internet dziala na ubuntu z plyty wersja 9.04, ponoc na nowszych wersjach moga byc problemy, a ja nie mam umiejetnosci do kombinowania, zakladajac ze na 9.04 podlacze neta i wszytsko co mi do szczescia trzeba to czy system ten bedzie mi dzialac stabilnie przez dluzszy czas, czy to raczej tzreba lepiej zmieniac do tych nowszych wersji, ktore wychodza 2 razy w roku ?

-zalezy mi na stabilnym systemie, czy osoba raczej srednio znajaca sie na komputerach poradzi sobie z ubuntu? dodam ze interesuje mnie podstawowe uzytkowanie, wczesniej zawsze uzywalem tylko windowsa, sprawdzalem jak dziala z plyty, i to co sobie tam uruchamialem to wiedzialem co i jak, czy w perspektywie dluzszego uzytkowania systemu tzreba robic jakies skomplikowane rzeczy, tzn jakies czyszczenie dysku, fragmentacje, aktualizacje? co robic zeby dbac o system i komputer zeby dobrze dzialal ? czy moze nic nie tzreba tylko uzytkowac?

- jesli zostawie sobie windowsa i zainstaluje linuxa, a pozniej EWENTUALNIE, choc mam nadzieje ze nie bedzie takiej potzreby, bede chcial wrocic do windowsa, czy trudno jest sformatowac dysk w ntfs, kiedys czytalem ze ponoc z tym sa problemy ? z kasacja ubuntu ?

mam dosc windowsa, chetnie zmienilbym na cos innego, o ubuntu czytalem w samych plusach, ze nie tzreba robic formata co jakis czas, brak wirusow co jest bardzo wazne dla mnie, no i sami wiecie najlepiej :P
dlatego jakby ktos mogl rozwiac moje watpliwosci to byloby fajnie :)
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: kilka podstawowych pytan o ubuntu

Post autor: sir_herrbatka »

czy w perspektywie dluzszego uzytkowania systemu tzreba robic jakies skomplikowane rzeczy, tzn jakies czyszczenie dysku, fragmentacje, aktualizacje? co robic zeby dbac o system i komputer zeby dobrze dzialal ? czy moze nic nie tzreba tylko uzytkowac?
Trzeba wyłączyć aktualizacje automatyczne, albo zostawić jedynie aktualizacje bezpieczeństwa.

Jaki masz modem? Może znajdzie się distro które zadowoli cię w najnowszej wersji. Aha, i jaką masz kartę graficzną?
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
77matrix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

karte mam GeForce FX 5700
ten komputer ma juz 4 lata, wiec sprzetowo nie jest najnowszy...

modem mam simensa, ale on w ogole nie dziala w ubuntu, dlatego sprawdzalem na modemie ktory zostal mi z neostrady zte zxdsl, sterowniki byly z pluty co dali w tp, internet podlaczylem przez ubudsl i bylo to proste, nie chcialbym zeby bylo duzo kombinowania przy podlaczaniu do neta czy w czymkolwiek, po prostu nie czuje sie jakos bardzo zaawansowany

nie bylo konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, czy da sie tak, zeby system 9.04 uzytkowac dluzszy czas zeby nie tzreba bylo zmienaic na te wersje nowsze typu 10.x chodzi mi w tej kwestii o net i latwosc jego podlaczenia

EDIT:
to moze jeszcze tak zapytam, przy zalozeniu ze podlacze internet na ubuntu 9.04 poprzez ubudsl, to jesli mi automatycznie zaktualizuje do nowszej wersji to czy tzreba od nowa podlaczac internet ? bo mi chodzi o to zeby net dziala, a wiem ze na 9.04 mozna latwo poprzez ubudsl podlaczyc a na tych nowszych wersjach moga byc problemy ponoc...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Instalowanie teraz Ubuntu 9.04 to błąd, bo jego wsparcie (czyli aktualizacje) skończy się w październiku.

Jeśli chcesz spokoju na dłuższy czas, to zainstaluj 10.04, gdyż jest to wersja LTS (Long term Support - długoterminowe wsparcie), dzięki czemu przez 3 kolejne lata będziesz mógł po prostu aktualizować programy itp, bez konieczności aktualizacji całego systemu. Później będziesz mógł zaktualizować system do kolejnej wersji LTS (która zostanie wydana w 2012 roku).

Ubuntu pozwala wybrać częstotliwość aktualizacji systemu - albo cykl półroczny (instalacja "zwykłych" wersji Ubuntu), aby mieć dostęp do najnowszych programów, albo cykl dwuletni (instalacja tylko wersji LTS), aby mieć spokój na dłuższy czas, ale za to niekoniecznie najnowsze programy w repozytoriach (choć to akurat łatwo ominąć).

Co do pozostałych pytań - w Ubuntu nie wykonuje się defragmentacji, nie ma rejestru, więc nie ma też co czyścić, pozostałe zasady higieny - zależą od Ciebie. Jeśli będziesz chciał mieć śmietnik na dysku, to będziesz go miał, a system raczej nie będzie na to marudził.

Ewentualna deinstalacja Ubuntu oczywiście wchodzi w grę i nie jest to wybitnie trudne zadanie. Na forum znajdziesz odpowiednie instrukcje.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

I ja bym jedna poszukał innego modemu. Możesz kupić za parę złotych sagem f@st albo router adsl.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Odnośnie samego internetu - nie wiem jak to teraz wygląda, ale chyba szykuje się nowe wydanie UbuDSL, bo autor tego programu ostatnio szukał u nas na forum chętnych do betatestów nowej wersji. Mógłbyś spróbować dostać się do grona betatesterów - miałbyś i internet i trochę o systemie byś się dowiedział i przyczyniłbyś się też do rozwoju dystrybucji - same zalety. ;)
77matrix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

boje sie troche werjki 10.04 bo z tego co czytam sa problemy z podlaczeniem netu adsl
adrikux

Post autor: adrikux »

Jakie znaczenie ma wersja Ubuntu w przypadku konfiguracji połączenia DSL zewnętrznym oprogramowaniem nie dołączonym standardowo do systemu? Nie ważne jaką wersję Ubuntu posiadasz, skoro na każdej z nich korzystasz z tej samej aplikacji (UbuDSL) do konfiguracji sieci zawierającej ten sam sterownik do urządzenia.
77matrix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

net dzialal mi tylko przez ubudsl, a ubudsl dziala chyba tylko na 0.04 tzn nie dziala na tych nowszych wersjach..
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

zamiast bać się i marudzić poszukaj na forum - z pewnością znajdziesz informacje o działaniu (bądź nie) Twojego modemu.
adrikux

Post autor: adrikux »

O Ubuntu 0.04 nie słyszałem i nie znajdziesz na niego paczki z UbuDSL, ale na inne owszem.
77matrix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

to jeszcze mam jedno banalne zapewne pytanie, czy da sie zainstalowac 9.04 i z tej wersji zaktualizowac do 10.04? mam plyte tylko 9.04

a wczesniej oczywiscie bylo 9.04 zamiast 0.94
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Nie rób tego. Ściągnij 10.04 i zainstaluj z płytki.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

77matrix pisze:to jeszcze mam jedno banalne zapewne pytanie, czy da sie zainstalowac 9.04 i z tej wersji zaktualizowac do 10.04? mam plyte tylko 9.04

a wczesniej oczywiscie bylo 9.04 zamiast 0.94
Jeżeli zdecydujesz się dalej ciągnąć problem instalacji 9.04 i aktualizacji do 10.04, to chciałbym przypomnieć (o czym jest w regulaminie), że:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

A ja nie radzę liczyć na UbuDSL - tyllko kupić router.
UbuDSL dziala czasem troche lepiej, czasem trochę gorzej, ale to w niczym nie zmienia faktu,
że same modemy usb są raczej kiepskiej jakości.

Ja bardzo często slyszę opinie - że internet na tych modemach muli.
Sma widiałem - jak kolezanka reklamowała modem w netii - bo na łączu 4Mbit żadko miała transfer większy,
niż 2,5 Mbit.
Na routerze z modemem (planet) wyciąga około 3,8 Mbita.
Gdy chciała oddać modem do Netii, i powiedziała o takiej różnicy, technik, który przyszedl na kontrolę reklamacyjną, zapytał tylko - a jaki Pani ma system?
A bo wie Pani, te sterowniki na Xp i Viscie chodziły, ale pani to ma Win7, a one na siódemce to one... no.... rozumie Pani, chodzą.... tak sobie. :grin:

A prawda jest taka, że te modemy na usb, (dodawane do podłączenia za 20 czy 50zł - w promocji 1 zł),
w ogóle chodzą często "tak sobie".
Za 20 zł. to można tanią wódkę kupić, ale nie porządny modem.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”