ubuntu i eee 1201n

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: ubuntu i eee 1201n

Post autor: e X t 7 3 »

Postaram się, choć znowu muszę działać na najwyższych obrotach i nie mam za dużo czasu ... ale pewnie do tygodnia spróbuje to sprawdzić.

Pozdrawiam

EDIT:
Właśnie testuje nowy BIOS 0326. Powiem na te chwilę, mogę zwrócić honor Asusowi - zobaczymy, czy nie odwołam tego ;). Tym razem działa - na chwilę obecną prawidłowo i bardzo szybko ! Ponadto zmodyfikowałem bios np. aby na starcie włączał AHCI (choć jakiś diametralnych różnic nie odnotowałem). Pod kernelem, który właśnie testuje - 2.6.34-ext73-f1-6.1-atom-cfs działa naprawdę wyśmienicie. Przykładowo Call of Duty 2 z wszystkimi elementami na maksimum działa płynnie i wygląda genialnie (wine 1.1.44). Co ciekawe wygląda znacznie lepiej niż pod win Xp.
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
michalroxorpl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: michalroxorpl »

e X t 7 3 pisze:Z moich testów wynika, że z laptop-mode, przyciemnianiem ekranu oraz moim xorg.conf dla nvidii - z przełączaniem trybów, czas ten wydłużył sie z 3 godzin i 30 minut, do 4 godzin i ok 15-30 minut (przy pracy nad tekstem, przeglądarką internetową z włączonym modem HSDPA lub przez HTC Hero - jako modem).
Witaj,
proszę Cię o informację: jakiego naprawdę masz asusa, sądziłem, że 1201N, a widzę, że piszesz o modemie HSPA, który znalazłem do tej pory w serii 1201HAG. Właśnie przymierzam się do zakupu 1201HAG, jednak na jego temat nie ma w necie żadnych informacji (nawet na stronie asusa), nie wspominając o wiadomościach dotyczących używania tego sprzętu pod Ubuntu. Jeśli posiadasz 1201HA z modemem 3G, 1201HAG, lub konfigurację 1201N wyposażoną dodatkowo w modem 3G, bardzo Cię proszę o podzielenie się lspci i lsusb, a także, jeśli nie będzie to zbyt duży kłopot o lsmod.

PS: Czy wie ktoś może czy 1201HAG to jest 1201HA + modem 3G?

Pozdrawiam
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Czy problem częstego parkowania głowicy pod Ubuntu dotyczy także Asusa 1201n?
Polecenie: sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count zwróciło mi:
Load_Cycle_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 7320
a te 7320 to chyba sporo jak na miesięcznego i trochę dyskacza.
Jak zmniejszyć ilość parkowań no chyba że mój wynik jest w normie?
EDIT:
Dobra dodałem hdparm -B 255 /dev/sda do rc.local i licznik parkowań stanął w miejscu. Ciekawe ile bardziej podatny na uszkodzenie jest mój dyskacz skoro głowica nie parkuje wcale? A i dodam że ja mam wersje Hitachi HTS545032B9A300 czyli 320GB.

A i tak przy okazji bios 326 rozwiązał mój problem z resetowaniem ustawień biosu.
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: Linkas »

Witam
To mój pierwszy post na tym forum, ale linuksami zajmuję się już kilka lat.
sokarsg-1 pisze:A i tak przy okazji bios 326 rozwiązał mój problem z resetowaniem ustawień biosu.
Mam nadzieje, że rozwiąże i u mnie ten problem.

Po dzisiejszej instalacji ubuntu obok Win 7 (1201N mam od 2 tygodni) zauawżyłem, że znikęła mi w BIOSie opcja Boot Booster z zakładki "BOOT". Czy Wy też tak macie? W internecie przeczytałem, że to wina usunięcia partycji recovery. Cały czas mam partycje recovery na dysku. W grubie (ekran wyboru systemu) mogę ją uruchomić (niby pisze, że to Windows Vista, ale po uruchomieniu idzie recovery i... usuwa mi Ubuntu z dysku- 2 razy się na to złapałem).

Edit: Dodam jeszcze, że posiadam 16Mb partycje /dev/sda4 nie typu EFI tylko fat dokładnie 0x1b

Edit2: poradzilem sobie. zmienilem partycje na typ EFI i boot booster sam sie wlaczyl;)
yoshi86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: yoshi86 »

Witam
1201N mam z Ubuntu już jakieś 0,5 roku.

Aktualnie:
2.6.32-25-generic
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 10.04.1 LTS
Release: 10.04
Codename: lucid

Problem mam jedynie z dzwiękiem. Jest na słuchawkach (gdy je podłaczę) a nie ma go w głośniku netbooka. Podpowie ktoś co zainstalować?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Mój kernel i "dodatki" - wątek o optymalizacji.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: sokarsg-1 »

Czy mógłby któryś z użytkowników tego netbooka zrobić testa na stabilność kopiowania dużych plików po lanie? Otóż niezależnie od używanych kreneli genericów czy tych od e X t 7 3 mam zwiechy systemu podczas kopiowania czegoś dużego (tak 1 giga wzwyż) po lanie. Tak się zastanawiam czy to czasem nie problem mojego konkretnego egzemplarza chociaż przeszukując neta znalazłem parę osób które skarży się dokładnie na to samo co ja tzn. zwiechy przy kopiowaniu po lanie dużych plików. Jednak ponoć wiele osób nie ma tego problemu. Ogólnie chce się upewnić czy problem jest ogólny czy tylko szczególny (mój egzemplarz aby) i czy czasem nie bawić się w gwarancję?
Dodam, że problem występuje na wszystkich testowanych przeze mnie biosach łącznie z najnowszym ze strony asusa oraz niezależnie czy to ubuntu 10.04 czy 10.10, W7 wydaje się pozbawiony tego problemu (pewny nie jestem bo za mało korzystam z tegoż sytemu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”