Zabezpieczenie kompa
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: ARM
Zabezpieczenie kompa
Lupiłem laptoka packard bella, nawet ok, monitor 17 i w miare szybki proc. Wiatrak szumi jak cholera ale i tak mniej niż stacjonarka, więc jakoś przeboleję. Szukam dobrego firewalla i antywira. oczytalem się o bezpieczeństwie w sieci i sam juz nie wiem co wybrać. Macie jakieś typy?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Zabezpieczenie kompa
Antywirus nie będzie Ci potrzebny. Chyba, że bardzo, ale to bardzo musisz go mieć to wtedy ClamAV, Bitdefender, Avast i parę innych jest.
Firewall nie jest w zasadzie potrzebny jak łączysz się przez router. Do konfigurowania firewalla pomocny będzie Firestarter na przykład. Pamiętaj, że Firestarter to nie firewall, ale jego konfigurator. Sam firewall (iptables) jest na pewno zainstalowany.
Można iptables konfigurować ręcznie, wtedy przyda sie to: viewtopic.php?p=613705
Firewall nie jest w zasadzie potrzebny jak łączysz się przez router. Do konfigurowania firewalla pomocny będzie Firestarter na przykład. Pamiętaj, że Firestarter to nie firewall, ale jego konfigurator. Sam firewall (iptables) jest na pewno zainstalowany.
Można iptables konfigurować ręcznie, wtedy przyda sie to: viewtopic.php?p=613705
-
- Wygnańcy
dzieki za szybką pomoc!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Widzę, że jesteś początkujący, bo inaczej nie zadałbyś takiego pytania. W ogóle używasz Windows czy Linuksa na tym laptopie? Bo z twojego postu nie wynika to bezpośrednio. Jeśli zainstalowałeś Ubuntu, to firewall już masz a program antywirusowy nie jest ci w ogóle potrzebny.
Natomiast jeśli używasz Windows, to już zupełnie inna sprawa.
Pozdrawiam! 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Mnie się wydaje że kolega ma jednocześnie Windowsa i Ubuntu. Tak zgaduje. Dużo osób tak ma.Natomiast jeśli używasz Windows, to już zupełnie inna sprawa.
Antywirus może się przydać (jeśli masz także Windowsa), chociaż nie wiem na ile są skuteczne antyviry tupu ClamAV, bo o ile Norton Anty-Virus mi czasem coś znajdzie, to ten ClamAV nie znajduje nic. Nie wiem w czym problem, przeszukuje te same dyski i robiłem update ClamAV.
Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
Android OS powered by SE Xperia X8.
Ubuntu for Netbook powered by INTEL Atom
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
no właśnie, a nawet jeśli on nie używa to jego rodzina/ znajomi używają Windy i fajnie byłoby nie rozsyłać im wirusów;]butsh pisze:Jeśli zainstalowałeś Ubuntu, to firewall już masz a program antywirusowy nie jest ci w ogóle potrzebny.
ja cały czas szukam antywira do ubuntu, który automatycznie skanowałby mi pocztę i pendraki:]
-
- Serdeczny Borsuk
To masz ClamAV i inne. Nie wiem czy można je zmusić do automatycznego szukania, ale pewnie tak (jakiś skrypt?). Co do podanego Avasta to mam słabe o nim zdanie. W Windowsach miałem Avasta i nic nie wykrywał, w odróżnieniu do np. skanerów on-line.ja cały czas szukam antywira do ubuntu, który automatycznie skanowałby mi pocztę i pendraki:]
Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
-
- Wygnańcy
no mam to i to...
Generalnie to poszperam na necie coś dalej ale dzieki za pomoc...
Generalnie to poszperam na necie coś dalej ale dzieki za pomoc...
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
@Mark1
A mi już kilkakrotnie znalazł zagrożenie, aż się zdziwiłem bo też wiele lat nic nie znajdował. Fakt, że były to zainfekowane pliki .exe dla Windowsa. Mając Windows/Linux uważam że trzeba bezdyskusyjnie zainstalować antywirusa.to ten ClamAV nie znajduje nic
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
- jacek8s
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86
To proste! Mając zainfekowany plik na dysku uaktywnia się on pod Windowsem i wówczas Norton go znajduje, pod działaniem Linuxa wirus w takim pliku jest w stanie hibernacji i ClamAV nic nie znajduje. Wirusy pisane pod Windows nie działają w Linuxie.Mark1 pisze:Mnie się wydaje że kolega ma jednocześnie Windowsa i Ubuntu. Tak zgaduje. Dużo osób tak ma.
Antywirus może się przydać (jeśli masz także Windowsa), chociaż nie wiem na ile są skuteczne antyviry tupu ClamAV, bo o ile Norton Anty-Virus mi czasem coś znajdzie, to ten ClamAV nie znajduje nic. Nie wiem w czym problem, przeszukuje te same dyski i robiłem update ClamAV.
EDIT:
Aby było jasne dodam, że używając Windows/Linux zalecane jest używanie programów zabezpieczających system Windows typu ... Internet Security. Linuxa nie ma potrzeby zabezpieczać antywirami.
Wirusy windosowe nie działają w Linuxie, chociaż było by ich tysiące na dysku to Linux potraktuje je jako śmieci!