Ostatnio zainstalowałem sobie do testów Ubuntu 10.10 64bit. Poużywałem go trochę, porównałem zużycie procesora, pamięci do Minta XFCE na którym obecnie siedzę i tak zacząłem się zastanawiać, czy linux posiada jakieś bardziej miarodajne sposoby na pomiar wydajności systemu. Wiem, że na Windowsie (poza programami przeznaczonymi do tego celu) i Macu są odpowiednie skrypty które testują wydajność Photoshopie. Czy coś podobnego istnieje może dla Gimpa?
Swoją drogą dziwnie mi wyszło trochę porównanie Ubuntu 10.10 64bit z Mintem Xfce 32bit. Ubuntu zżera mi procek praktycznie przez cały czas gdzieś w granicach 80% (albo i więcej), w przeciwieństwie do Minta, który zużywa niewielkie zasoby procesora. A znowu w testach Geekbench (Dla obu dystrybucji Geekbench 32bitowy.32bit jest płatny

), w Mincie dostałem wynik na poziomie 800 punkŧów, a w Ubuntu jakieś 1700 (w granicach 1600 powinienem mieć właśnie na tym sprzęcie).
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon