Może Państwo mają jakieś obiektywne doświadczenie na ten temat

Proszę o szczere opinie,
Pozdrawiam
Drukowanie/skanowanie zależy od drukarki. Dla niektórych modeli nie ma sterowników linuksowych, niezależnie od dystrybucji.Do Firmy
-Sporządzanie dokumentów
-Drukowanie/Skanowanie
-Rachunkowość/Faktury/Rachunki
-Przeglądarka (Ponieważ zarządzam wieloma rzeczami po przez nią właśnie)
-Gry Linuxowe jak OpenArena oraz windowsowskie takie jak Starcraft lub Gothic 2
Do czego to komu potrzebne w firmie?+Piekny wygląd
+Przyjazny dzwiek włączania sie systemu
rom pisze:Drukowanie/skanowanie zależy od drukarki. Dla niektórych modeli nie ma sterowników linuksowych, niezależnie od dystrybucji.
Rachunkowość/Faktury/Rachunki - albo są programy, albo ich nie ma. Jeśli są np. dla Mandrivy, można sobie skompilować ze źródeł pod Ubuntu itp.
Gry... PO CO w firmie gry? Pracujesz, czy się masz zamiar bawić? To samo dotyczy wyglądu/efektów/bajerówDo czego to komu potrzebne w firmie?
nadmiar bajerów spowalnia pracę komputera, zwiększa zużycie CPU i RAM. I powoduje frustrację.
Proponuję kupić zestaw za co najmniej 8000PLN czterordzeniowy, 4GB RAM, dysk flash, dobra karta GeForce, Windows7 (piękny wygląd, wszystko działa)
Hmmm, ja czytałem jakiś miesiąc temu, że podobno Mandriva zdycha....kamillieder pisze: Słyszałem jakieś plotki że kubuntu maja wycofywać ale nie wiem gdzie tkwi prawda.
Wiele tych plusów i minusów jest tak na prawdę wspólne dla obu systemów, tylko widocznie przy testowaniu tego nie zauważyłeś, podczas dłuższej pracy wiele z tych punktów zapewne byś wykreślił.+Można wyklikać wszystko bez używania konsoli
A ja się z tym nie zgaodzę, a wręcz uważam, że jest odwrotnie. Nie udało mi się zmusić ubuntu to stabilnej pracy na MSI x600, a Mandriva chodzi bezrpoblemowo i jeszcze nie zdarzyło się ani zawieszenie, ani jakie kolwiek inne objawy niestabilności.Potulniaczek pisze:Powiem krótko,Mandriva jest niestabilna.Ciągle sypie błędami z byle powodu.Ubuntu jest o niebo stabilniejszy i lepszy.Jeśli już to openSUSE,ale ostatnia wersja 11.3 nie jest za bardzo udana.Ogólnie Suse wyglądał i chodził fajnie,ale są problemy z zależnościami.Sporo programów po prostu nie chce działać,lub jest nie w pełni funkcjonalnych.Jest mało pomocy w sieci na temat Mandrivy i innych systemów.
Jeżeli używasz systemu tylko do przegladnia internetu i odbierania poczty to ok.Ja konwertuje i montuje filmy,tworzę okładki i wypalam w Lightscribe,konwerutuje muzykę i obrabiam.Słowem robię wszystko.Ty na laptopie film konwertowałbyś 2 dni,więc nie mów nic więcej...Scorpius3 pisze:A ja się z tym nie zgaodzę, a wręcz uważam, że jest odwrotnie. Nie udało mi się zmusić ubuntu to stabilnej pracy na MSI x600, a Mandriva chodzi bezrpoblemowo i jeszcze nie zdarzyło się ani zawieszenie, ani jakie kolwiek inne objawy niestabilności.
Dlatego pisanie, że coś jest niestabilne u mnie/u Ciebie niewiele tu pomoże. Po sobie widzę tylko jedno - trzeba po prostu sprawdzić jak się dany system sprawuje w połączeniu z konkretnym sprzętem i użytkownikiem.
Do Autora: jeśli chcesz mieć wszystkie zalety ubuntu, ale nie chcesz by sytem nazywał się właśnie tak - to zainstaluj Linux Mint - najlepiej poliski 'Miętowy Remix' - jest oparty na ubuntu i posiada wszystkie jego zalety - ale odrobinkę się różni.
Po Twojej wypowiedzi wniskuję, że nie doczytałeś mojego posta do końca... Dla mnie - koniec dyskusji - zwłaszcza, że nic nie wnosi do tematu.Potulniaczek pisze:Jeżeli używasz systemu tylko do przegladnia internetu i odbierania poczty to ok.Ja konwertuje i montuje filmy,tworzę okładki i wypalam w Lightscribe,konwerutuje muzykę i obrabiam.Słowem robię wszystko.Ty na laptopie film konwertowałbyś 2 dni,więc nie mów nic więcej...
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 12 gości