Ubuntu 10.04 (LTS) vs Mandriva 2010

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Garguleczkowaty
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Ubuntu 10.04 (LTS) vs Mandriva 2010

Post autor: Garguleczkowaty »

Witajcie, nie znalazłem opini na temt tych obu dystrybucji.

Może Państwo mają jakieś obiektywne doświadczenie na ten temat :) ?

Proszę o szczere opinie,

Pozdrawiam
Mój Sprzęt:
AMD Athlon 2 x64 Dual Core Processor 2x 2,8 GHz
4 Gb ram (2x po 2 Gb)
Grafika: AMD RADEON HD 4200
Dysk: 160 GB
Awatar użytkownika
Scorpius3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Ubuntu 10.04 (LTS) vs Mandriva 2010

Post autor: Scorpius3 »

Nie wiem o jakie opinie Ci chodzi, ale na moim laptopie lepiej sprawuje się Mandriva (dokłądnie w wersji 2010.1) - jedyny problem, to cichy dźwięk w filmach, ale jeszcze nie miałem czasu, żeby przy tym posiedzieć - być może da się to rozwiązać. Ubuntu 10.04 nie chciało się "polubić" z moim (a w zasadzie żony) MSI X600-006PL, a ja nie potrafiłem rozwiązać problemów ze stabilnością, dlatego sięgnąłem po Mandrive - która po poświęceniu jednego wieczoru na konfigurację działa bardzo fajnie, za wyjątkiem ww dźwięku w filmach, ale temu przyjrzę się w miarę wolnego czasu (może po świętach).

Ubuntu 10.04 mam na PC i tu sprawuje się bardzo dobrze - do tego stopnia, że praktcznie zrezygnowałem z Windowsa - czasami odpalam, jak chce w coś pograć.
--== Mało wiem o Linuksie, ale powoli się uczę :) ==--
Awatar użytkownika
B.A.D.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: B.A.D. »

proponuje odwiedzić stronę jakilinux.org i poczytać o obu systemach, masz też możliwość porównania obu dystrybucji wybierając z combo boxa po prawej stronie.
-Ice cream... I like an ice cream.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
Awatar użytkownika
Scorpius3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

też kożystałem z tej strony - jest całkiem sensowna ankieta, która podpowiada jaki linux jest dla Ciebie :)

//castor_troy: zainstaluj słownik w przeglądarce
5785

Post autor: 5785 »

Większy wybór systemów, i trochę głębsze rozeznanie w różnicach możesz tez poznać na Distrowatch. Podstawowa znajomość angielskiego tylko potrzebna. Na jakilinux.pl jest baardzo okrojony wybór systemów.
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Mały 1 »

U mnie Mandriva 2010.1 jest zdecydowanie stabilniejsza niż Ubuntu 10.04.

Jednak Ubuntu 10.10 pod względem stabilności i szybkości zdecydowanie przebił wymienione wcześniej wersje.
Awatar użytkownika
Garguleczkowaty
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Skorzystałem z strony JakiLinux.pl "Quiz" wyszło następująco:

1. Mandriva Linux
2. Ubuntu Linux
3. openSUSE
4. Fedora
5. Debian GNU/Linux

Dalej problem nie jest rozwiązany ani dylemat ponieważ dalej pojawia się Linux ubuntu lub Mndriva.

a zmienia to tylko jeden fakt w Quizie pytanie dotyczy "Czy masz dużo czasu aby uczyć się systemu ? Czy chcesz aby był już gotowy bez klikania"

Zaznacze tak Bardzo chcę się nauczyć wychodzi Ubuntu na 1 miejscu
Jeśli zaznacze nie mam czasu chce aby było wszystko gotowe to Mandriva na 1 miejscu.

Bądź tu Panie mądry :)

Mandrive jak i ubuntu testowałem Krótko.

Mandriva (Mieszane uczucia tylko dlatego że jest małe wsparcie)
Ubuntu (Miałem kilka problemów ale przejadł mi sie gnome "Znudził" nie wiem jak to określić ale za to duże wsparcie) To tylko takie trendy czy jest w tym coś więcej. Nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć obiektywnie jak zapytam na forum Mandriwy co lepsze napiszą mi że mandriva Na forum ubuntu napiszą mi ,że ubuntu a gdzie indziej decyzja należy do ciebie :)

Nie chcę aby ktokolwiek podejmował ją za mnie ale przybliżył te 2 systemy za i przeciw Konkretnie

Ubuntu:
+Szybka aktualizacja
+Szybka instalacja
+Fajne Gry
+Duże wsparcie forum
+Popularne
+W pełni spolszczone
+Świerze aktualizacje
+Całkiem fajny wygląd
+Nawet szybka praca
+Łatwość instalowania oprogramowania
+Mnustwo pakietów
+Przydatny do Biura i przeglądania internetu (Do tego najbardziej potrzebuje systemu)

-Nudząca się szybko grafika
-Monotonność
-Czasem nie uniknione błędy a tu sterowniki lub zaraz coś innego
-Przy wiekszej ilości programów okien obraz czarnieje (spowalnia)
-Denerwójąca muzyczka startowa (wiem ze mozna wylaczyc ale lubie mile dzwieki)
-Przereklamowane wszedzie tylko ubuntu i ubuntu nawet ci co nigdy go nie widzieli na oczy piszą o nim dobrze bo inni tak pisza)
-Wszystko jest pobierane z internetu
-Nie da sie obejsc czegos bez uzycia konsoli

Mandriva:
+Live cd Na DVD
+Dużo pakietów instalowanych odrazu z płyty dvd
+Podobny do widnows
+Można wyklikać wszystko bez używania konsoli
+Piekny wygląd
+Przyjazny dzwiek włączania sie systemu
+Fajne gadżety na pulpit które można zamontować jednym kliknięciem bez ingerencji w conky
+Gotowe już zainstalowane najważniejsze programy startowe

-Wolna instalacja
-Nie ciekawe gry
-Problemy z sterownikami
-Problemy z internetem
-Długie aktualizacje
-Mało tapet itp dodatków do systemu w internecie
-czasem wolny

Opis i moje odczucia są wzięte z Ubuntu 10.04 (LTS) oraz Mandriva 2009.1 free

Nie wiem jak teraz Mandriva 2010 się sprawuje

Nie chcę testować ale jeśli nie przetestuje niczego sie nie dowiem jak przetestuje to będe miał wiekszy dylemat bo nie ma systemu który ma wszystko jeden ma to co potrzebuje ale drugi juz tego nie ma i rodzi sie taka myśl jeju żeby Mandriva miała to co ubuntu albo ubuntu to co mandriva oczywiscie odpowiedz to zainstaluj sobie 2 systemy ale nie!

Szukam trwałego rozwiązania nie nawidze nic testować ;/ Twierdze że raz a dobrze

Co sądziecie o nowej wersji Mandriva 2010 ? jej nie testowałem a może ona dla mnie idealna ?

Mój sprzęt

Intel Pentium DualCore
CPU: 1,83 / 1,83
Ram: 1 Gb
Grafika: 128 mb Intel

Model - Laptop Toshiba Satellite A300

Do czego potrzebuje systemu ?

Do Firmy

-Sporządzanie dokumentów
-Drukowanie/Skanowanie
-Rachunkowość/Faktury/Rachunki
-Przeglądarka (Ponieważ zarządzam wieloma rzeczami po przez nią właśnie)
-Gry Linuxowe jak OpenArena :) oraz windowsowskie takie jak Starcraft lub Gothic 2

Czego bym wymagał ?

-Albo czarnobiała grafika :) lub niesamowicie piekna szata linuxa :)
-Szybkość/Niezawodnosć
-Brak komplikacji sprzetowych/problemow (Choc sa one nie uniknione zdaje sobie z tego sprawe)
-Dobre wsparcie w razie problemow
hmm to chyba tyle

Rozważam Kubuntu & Ubuntu(LTS-y) & Mandriva :) 2010

//castor_troy: koniecznie zainstaluj słownik, bo już miałem ochotę posłać ten post do kosza
Mój Sprzęt:
4 Gb ram (2x po 2 Gb)
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sir_herrbatka »

oh, przestańcie nudzić. Przecież zmiana wyglądu gnome jest banalnie prosta.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Potulniaczek »

Powiem krótko,Mandriva jest niestabilna.Ciągle sypie błędami z byle powodu.Ubuntu jest o niebo stabilniejszy i lepszy.Jeśli już to openSUSE,ale ostatnia wersja 11.3 nie jest za bardzo udana.Ogólnie Suse wyglądał i chodził fajnie,ale są problemy z zależnościami.Sporo programów po prostu nie chce działać,lub jest nie w pełni funkcjonalnych.Jest mało pomocy w sieci na temat Mandrivy i innych systemów.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Do Firmy

-Sporządzanie dokumentów
-Drukowanie/Skanowanie
-Rachunkowość/Faktury/Rachunki
-Przeglądarka (Ponieważ zarządzam wieloma rzeczami po przez nią właśnie)
-Gry Linuxowe jak OpenArena oraz windowsowskie takie jak Starcraft lub Gothic 2
Drukowanie/skanowanie zależy od drukarki. Dla niektórych modeli nie ma sterowników linuksowych, niezależnie od dystrybucji.
Rachunkowość/Faktury/Rachunki - albo są programy, albo ich nie ma. Jeśli są np. dla Mandrivy, można sobie skompilować ze źródeł pod Ubuntu itp.
Gry... PO CO w firmie gry? Pracujesz, czy się masz zamiar bawić? To samo dotyczy wyglądu/efektów/bajerów
+Piekny wygląd
+Przyjazny dzwiek włączania sie systemu
Do czego to komu potrzebne w firmie?
nadmiar bajerów spowalnia pracę komputera, zwiększa zużycie CPU i RAM. I powoduje frustrację.

Proponuję kupić zestaw za co najmniej 8000PLN czterordzeniowy, 4GB RAM, dysk flash, dobra karta GeForce, Windows7 (piękny wygląd, wszystko działa) :P
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

@rom o jakich Ty komputerach mówisz???Ja na 3 letnim laptopie - dziadku - Toshibie zainstalowałem Ubuntu 10.10 z pełnym Compizem i Cairo-Dock,oraz Google Gadżet.Zużycie procka waha się do jakieś 5 % i niecałe 250 MB RAM.mam na tej Toshibie 2 GB RAM.Kto dzisiaj ma mniej?Albo ktoś naprawdę baaardzo biedny,abo baaaardzo chytry.Jak się ma komputer z prockiem 500 MHz i 64 MB RAM,to lepiej iść na ryby,albo na łyżwy i nie tracić czasu na mękę z takim sprzętem.Pulpit w komputerze powinien być elegancki,nawet w firmie.
Awatar użytkownika
Garguleczkowaty
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

rom pisze:Drukowanie/skanowanie zależy od drukarki. Dla niektórych modeli nie ma sterowników linuksowych, niezależnie od dystrybucji.
Rachunkowość/Faktury/Rachunki - albo są programy, albo ich nie ma. Jeśli są np. dla Mandrivy, można sobie skompilować ze źródeł pod Ubuntu itp.
Gry... PO CO w firmie gry? Pracujesz, czy się masz zamiar bawić? To samo dotyczy wyglądu/efektów/bajerówDo czego to komu potrzebne w firmie?
nadmiar bajerów spowalnia pracę komputera, zwiększa zużycie CPU i RAM. I powoduje frustrację.

Proponuję kupić zestaw za co najmniej 8000PLN czterordzeniowy, 4GB RAM, dysk flash, dobra karta GeForce, Windows7 (piękny wygląd, wszystko działa) :P

Prowadzę firmę. Zatrudniam ludzi aby pracowali :) zajmuję się papierkami ale chce aby praca sprawiała mi przyjemność a w wolnym czasie lubię grać! Czy to dziwnę ?

Szukam optymalnego rozwiązania nie jestem człowiekiem który lubi testować ale bez testów nie ma nic.

Bardzo podoba mi się KDE

Pod ubuntu wystarcza mi openofice, Qfaktury, Open arena dla rozrywki a dla mojej drukarki sa sterowniki pod linuxa ...

Tylko Dylemat

KUBUNTU CZY MANDRIVA (KDE)

Słyszałem jakieś plotki że kubuntu maja wycofywać ale nie wiem gdzie tkwi prawda.
Mój Sprzęt:
4 Gb ram (2x po 2 Gb)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

kamillieder pisze: Słyszałem jakieś plotki że kubuntu maja wycofywać ale nie wiem gdzie tkwi prawda.
Hmmm, ja czytałem jakiś miesiąc temu, że podobno Mandriva zdycha....
Tak co do samego systemu to używałem swego czasu którejś ze starszych wersji (chyba 2008 ) i system nie grzeszył responsywnością. Potężne centrum sterowania działało bardzo ociężale i długo się ładowało. Ogólnie nie polecam na słabszy sprzęt.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: john_clock »

+Można wyklikać wszystko bez używania konsoli
Wiele tych plusów i minusów jest tak na prawdę wspólne dla obu systemów, tylko widocznie przy testowaniu tego nie zauważyłeś, podczas dłuższej pracy wiele z tych punktów zapewne byś wykreślił.
Ja natomiast bym się skupił na tym, co zacytowałem. Jeśli rzeczywiście chcesz za wszelką cenę omijać konsolę, chcesz wszystko wyklikać, to instaluj Mandrivę. Myślę, że będziesz z niej bardziej zadowolony. Ale uwaga - czasem coś potrafi się "sypnąć" i wtedy może zajść potrzeba pisania w konsoli.
Awatar użytkownika
Scorpius3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Potulniaczek pisze:Powiem krótko,Mandriva jest niestabilna.Ciągle sypie błędami z byle powodu.Ubuntu jest o niebo stabilniejszy i lepszy.Jeśli już to openSUSE,ale ostatnia wersja 11.3 nie jest za bardzo udana.Ogólnie Suse wyglądał i chodził fajnie,ale są problemy z zależnościami.Sporo programów po prostu nie chce działać,lub jest nie w pełni funkcjonalnych.Jest mało pomocy w sieci na temat Mandrivy i innych systemów.
A ja się z tym nie zgaodzę, a wręcz uważam, że jest odwrotnie. Nie udało mi się zmusić ubuntu to stabilnej pracy na MSI x600, a Mandriva chodzi bezrpoblemowo i jeszcze nie zdarzyło się ani zawieszenie, ani jakie kolwiek inne objawy niestabilności.

Dlatego pisanie, że coś jest niestabilne u mnie/u Ciebie niewiele tu pomoże. Po sobie widzę tylko jedno - trzeba po prostu sprawdzić jak się dany system sprawuje w połączeniu z konkretnym sprzętem i użytkownikiem.

Do Autora: jeśli chcesz mieć wszystkie zalety ubuntu, ale nie chcesz by sytem nazywał się właśnie tak - to zainstaluj Linux Mint - najlepiej poliski 'Miętowy Remix' - jest oparty na ubuntu i posiada wszystkie jego zalety - ale odrobinkę się różni :).
Awatar użytkownika
B.A.D.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: B.A.D. »

zgadzam się z przedmówcą, Mint jest ładny i banalny, w zasadzie nie potrzebujesz do niego konsoli. co do samej Mandrivy, użytkowałem od pierwszego wydania 2009 i powiem szczerze, że pomijając fakt, że instaluje niemiłosierną ilość zbędnych programów i ma wieczne problemy z serwerami to nie jest zły system, radzi sobie nawet z moją NVIDIĄ co jak wiadomo jest odwiecznym utrapieniem wszystkich linuksów. Jeśli już zastanawiasz się nad wyborem Ubuntu czy Mandriva to na drugie miejsce wrzuciłbym Fedorę, lepsze wsparcie i przyjaźniejsza w konfiguracji, przynajmniej z mojego punktu widzenia.
-Ice cream... I like an ice cream.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Scorpius3 pisze:A ja się z tym nie zgaodzę, a wręcz uważam, że jest odwrotnie. Nie udało mi się zmusić ubuntu to stabilnej pracy na MSI x600, a Mandriva chodzi bezrpoblemowo i jeszcze nie zdarzyło się ani zawieszenie, ani jakie kolwiek inne objawy niestabilności.

Dlatego pisanie, że coś jest niestabilne u mnie/u Ciebie niewiele tu pomoże. Po sobie widzę tylko jedno - trzeba po prostu sprawdzić jak się dany system sprawuje w połączeniu z konkretnym sprzętem i użytkownikiem.

Do Autora: jeśli chcesz mieć wszystkie zalety ubuntu, ale nie chcesz by sytem nazywał się właśnie tak - to zainstaluj Linux Mint - najlepiej poliski 'Miętowy Remix' - jest oparty na ubuntu i posiada wszystkie jego zalety - ale odrobinkę się różni :).
Jeżeli używasz systemu tylko do przegladnia internetu i odbierania poczty to ok.Ja konwertuje i montuje filmy,tworzę okładki i wypalam w Lightscribe,konwerutuje muzykę i obrabiam.Słowem robię wszystko.Ty na laptopie film konwertowałbyś 2 dni,więc nie mów nic więcej...
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Na forum panuje przyjazna atmosfera, wszelkie kłótnie na temat wyższości jednej dystrybucji nad inną, (...) - nie są tu mile widziane.
Regulamin.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Scorpius3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Potulniaczek pisze:Jeżeli używasz systemu tylko do przegladnia internetu i odbierania poczty to ok.Ja konwertuje i montuje filmy,tworzę okładki i wypalam w Lightscribe,konwerutuje muzykę i obrabiam.Słowem robię wszystko.Ty na laptopie film konwertowałbyś 2 dni,więc nie mów nic więcej...
Po Twojej wypowiedzi wniskuję, że nie doczytałeś mojego posta do końca... Dla mnie - koniec dyskusji - zwłaszcza, że nic nie wnosi do tematu.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

ja osobiście mamdrivy nie lubię wolę coś oparte o ubuntu Minux mint jest dobry ale ma jedną wadę brak sterowników które by obsłużyły moją kartę WIFI (jedeną pochodna ubuntu która sobie z tym radzi to Super OS)

Wadą mandrivy jest zbyt duża zależność pakietowa (paczki z oprogramowaniem) wystarczy odinstalować jedną bibliotekę i rozwalasz interfejs graficzny)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”