Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?
- Krissfa
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?
Jak w temacie. Proponuję porównać różne wersję Ubuntu, która najbardziej przypadła mi do gustu i za co ją lubię.
Moim zdaniem najlepszą i najstabilniejszą wersją jest 8.04. Jest to wersja bardzo stabilna, nie robiąca żadnych kłopotów. Nazwał bym ją nawet "skałą stabilności".
Drugim systemem w moim rankingu jest 9.10.
Moim zdaniem najlepszą i najstabilniejszą wersją jest 8.04. Jest to wersja bardzo stabilna, nie robiąca żadnych kłopotów. Nazwał bym ją nawet "skałą stabilności".
Drugim systemem w moim rankingu jest 9.10.
Zarejestrowany użytkownik Linux'a - 506957
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?
U mnie jak narazie najlepiej wypada 10.10, jedyny babol to niedziałający mikrofon, muszę napisać do developerów PulseAudio. Najgorzej 9.10, bo zawieszała się co chwilę dopóki nie zainstalowałem aktualizacji. Po za tym nie działał mi dźwięk, musiałem wywalić PulseAudio aby zaczęło działać.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
10.10, zero problemów, wszystko działa idealnie i mega szybko
- pbrw
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Zdecydowanie 10.04, żadnego problemu z żadnym sterownikiem czy programem, którego używam.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Zdecydowanie Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Używałem bardzo długo, skała stabilności, zero dziwnych problemów, działające sterowniki własnościowe kart ATi serii Legacy. Po prostu włączało się PC i wiedziało, że wszystko zadziała. Owszem, na dziś minusem jest choćby stare jajko czy biblioteki uniemożliwiające choćby backportowanie pewnych aplikacji, lecz jajko można sobie skompilować a jakieś ppa z nowymi aplikacjami zawsze się znajdzie jakoś (pod koniec mojego użytkowania 2 lata po wydaniu, miałem sporo dodatkowych rep ppa z backportami). Jak dla mnie - Ubuntu idealne, choć oczywiście nie każdemu musiało tak działać, zawsze znajdzie się konfiguracja gdzie Hawajka sprawiała problemy. W mojej opinii wydanie 8.04 było ostatnim wydaniem Ubuntu starej szkoły, później rozpoczęły się zmiany, niekoniecznie dobre. Starsze wersje nie wyglądały za dobrze out of the box (mnie tam nie raziły designem), jednak one działały. Nowe wydania kombinują z wyglądem i wpychaniem zyliona rozwiązań co cykl wydawniczy, jednak z tego co widzę to stabilność przez to siada. Dlatego dziś mam wielki sentyment do Ubuntu i dlatego używałbym go (właśnie tylko z sentymentu, gdyż od Ubuntu zacząłem na dobre z Linuksem), jednak rozsądek każe znaleźć inne distro, bardziej stabilne i mniej eksperymentalne.
- 4palce
- Sędziwy Jeż
Temat-mózgotłuk, ilu użytkowników tyle komputerów a co za tym idzie różne doświadczenia i różne sentymenty. A odpowiedź jest oczywista : 8.04 czyli ostatnia stabilna wersja Ubuntu, potem zaczęła się epoka "testing".
- tupotek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Na moim laptopie najlepiej sprawuje się 10.04. Kilkakrotnie podchodziłem do 10.10 jednak za każdym razem dźwięk odmawiał współpracy, a mam popularnego laptopa lenovo y530...
- JakubDGL
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Ja z ubuntu zaczynałem od 9.10, później dostałem płytę z 9.04, ale zaraz po instalacji zaktualizowałem do 9.10. Był to mój pierwszy kontakt z prawdziwym systemem operacyjnym (wcześniej Win$ XP), wrażenia bardzo pozytywne, zwłaszcza stabilność i szybkość, miałem wtedy stary komputer, XP nie dawał rady. 10.04 jak dotąd używałem najdłużej, ale nie miałem większych przygód, więc nie jest to dla mnie jakiś szczególny etap. Obecnie mam 10.10, na początku jazda z trybem graficznym (szczęśliwie rozwiązanie było proste) no i przy tej wersji zacząłem się trochę bardziej bawić w nieco bardziej zaawansowaną konfigurację systemu i komputera, oraz inne OS-y. Mocno przerobiłem mój system (zwłaszcza wizualnie). Generalnie nauka na własnych błędach i euforia z rozwiązania jakiegoś problemu sprawiają, że jakoś najbardziej lubię 10.10. Przy tym muszę dodać, że wspomnianych problemów nie było dużo i nie były one jakoś znaczące. Minus jest taki, że wine działa teraz jak chce, ale moje życie od tego nie zależy.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują"
Linux Registered User #528749;
Linux Registered User #528749;
Ja zatrzymałem się na 9.10, wystarczający i stabilny więc póki co nie zmieniam. Wersje nowsze jak zwykle nie dopracowane-(moje osobiste zdanie).. 

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
10.04 miało problem z wyjściem karty dźwiękowej na pc (cosik zepsili w sterowniku w porównaniem do 9.10)
w 10.10 coś z instalacja sterowników broadcoma skopane ale lepiej działa nasz remix malinowa mandarynka
podobnie ma się linux mint (isadora i julia) nie działa wifi (broadcom) po instalacji na dysk
w 10.10 coś z instalacja sterowników broadcoma skopane ale lepiej działa nasz remix malinowa mandarynka
podobnie ma się linux mint (isadora i julia) nie działa wifi (broadcom) po instalacji na dysk
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Ja podobnie jak kolega Jusko, najlepiej wspominam 8.04 LTS. Chyba najbardziej dopracowane Ubuntu na jakim przyszło mi pracować. 10.04 LTS też działa, ale jednak są problemy z PA, Plymouth paroma innymi mało ważnymi rzeczami, a jak wiemy diabeł tkwi w szczegółach. Także w mojej ocenie 8.04 było najlepsze...
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
Oj tak, 8.04 było najstabilniejszym distrem, wręcz ze stali - nazwa hardy jest jak najbardziej adekwatna. Wszystko było dopięte na ostatni guzik, nie miałem żadnych cyrków ze sterami a i pracowało to o wiele wydajniej niż 9.x czy 10.x.
Ale lubię podążać za nowinkami i korzystam już z najnowszych testowych wersji, choć moja matka ma jeszcze na laptopie Hardy.
Ale lubię podążać za nowinkami i korzystam już z najnowszych testowych wersji, choć moja matka ma jeszcze na laptopie Hardy.
Windows służy tylko do ściągnięcia Linuksa i nagrania go na płytę, podobnie jak program Internet Explorer służy do ściągnięcia Firefoxa.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
8.04 - działał bez problemów
8.10 - działał bez problemów
9.04 - (Kubuntu) problemy z KDE4, po dwóch miesiącach i aktualizacjach śmigał aż miło
9.10 - (Kubuntu) Armageddon. Problemy ze sterami ATI, brak dźwięku. Wywaliłem dziada.
10.04 - działa bez problemów, wszystko śmiga, gra i się świeci. GNOME z rzadka zmula.
10.10 - korzystałem przez chwilę. Zwiększona przyjazność dla użytkownika, nowa czcionka. Wydaje mi się, że 10.10 jest w porządku, ale zostaję przy LTS.
W sumie najmilej korzystało mi się z Kubuntu 9.04 (po aktualizacjach KDE4) i Ubuntu 10.04.
Oba systemy cenię za całkowity brak problemów. Wszystko działa jak należy, mam stuprocentową stabilność (niektóre programy potrafią się krzaczyć, ale cały system nigdy). Mam tutaj wszystko czego mi trzeba OpenOffice posiadam, Microsoft Office pod Wine mam w pełni funkcjonalne gdy muszę zrobić coś koniecznie w Wordzie lub Excelu.
Jedyną rzeczą, która mi wadzi to problem z DRM (odpadają VODy co średnio raz na miesiąc mnie boli), ale dotyczy to wszystkich dystrybucji.
8.10 - działał bez problemów
9.04 - (Kubuntu) problemy z KDE4, po dwóch miesiącach i aktualizacjach śmigał aż miło
9.10 - (Kubuntu) Armageddon. Problemy ze sterami ATI, brak dźwięku. Wywaliłem dziada.
10.04 - działa bez problemów, wszystko śmiga, gra i się świeci. GNOME z rzadka zmula.
10.10 - korzystałem przez chwilę. Zwiększona przyjazność dla użytkownika, nowa czcionka. Wydaje mi się, że 10.10 jest w porządku, ale zostaję przy LTS.
W sumie najmilej korzystało mi się z Kubuntu 9.04 (po aktualizacjach KDE4) i Ubuntu 10.04.
Oba systemy cenię za całkowity brak problemów. Wszystko działa jak należy, mam stuprocentową stabilność (niektóre programy potrafią się krzaczyć, ale cały system nigdy). Mam tutaj wszystko czego mi trzeba OpenOffice posiadam, Microsoft Office pod Wine mam w pełni funkcjonalne gdy muszę zrobić coś koniecznie w Wordzie lub Excelu.
Jedyną rzeczą, która mi wadzi to problem z DRM (odpadają VODy co średnio raz na miesiąc mnie boli), ale dotyczy to wszystkich dystrybucji.
Zdecydowanie lubię i zdecydowanie najbardziej cenię wersję 11.04
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ up
...która nie została jeszcze oficjalnie wydana? Nie ma to jak bohaterscy awangardziści
...która nie została jeszcze oficjalnie wydana? Nie ma to jak bohaterscy awangardziści

Work less, climb more 

k2cl pisze:@ up
a co powiesz na odrobinę drwiny?
- igotit4free
- Przyjaciel
Bazinga!ruomlig pisze:a co powiesz na odrobinę drwiny?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
8.04 górą
Działał na moim kompie dwa lata!
I tylko naprawdę malutkie problemy, czasami.
Działał na moim kompie dwa lata!

HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?
11.04
Zawieszenia systemu : małe ok. 1 sek
Szybkość : Uwolniłem Gada z klatki
Zawieszenia systemu : małe ok. 1 sek
Szybkość : Uwolniłem Gada z klatki
Sprzęt:
Main Laptop: MacBook Air 2020 i5 10th gen/8GB/512 GB SSD (macOS)
2nd Laptop: Toshiba L300 C2D/2GB/120GB SSD (Ubuntu Mate)
Desktop: i3 6th gen/8GB/480 GB SSD + 2TB HDD (Windows 11+Ubuntu 20.4 LTS)
Main Laptop: MacBook Air 2020 i5 10th gen/8GB/512 GB SSD (macOS)
2nd Laptop: Toshiba L300 C2D/2GB/120GB SSD (Ubuntu Mate)
Desktop: i3 6th gen/8GB/480 GB SSD + 2TB HDD (Windows 11+Ubuntu 20.4 LTS)