Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Krissfa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?

Post autor: Krissfa »

Jak w temacie. Proponuję porównać różne wersję Ubuntu, która najbardziej przypadła mi do gustu i za co ją lubię.
Moim zdaniem najlepszą i najstabilniejszą wersją jest 8.04. Jest to wersja bardzo stabilna, nie robiąca żadnych kłopotów. Nazwał bym ją nawet "skałą stabilności".
Drugim systemem w moim rankingu jest 9.10.
Zarejestrowany użytkownik Linux'a - 506957
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?

Post autor: Admc »

U mnie jak narazie najlepiej wypada 10.10, jedyny babol to niedziałający mikrofon, muszę napisać do developerów PulseAudio. Najgorzej 9.10, bo zawieszała się co chwilę dopóki nie zainstalowałem aktualizacji. Po za tym nie działał mi dźwięk, musiałem wywalić PulseAudio aby zaczęło działać.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

10.10, zero problemów, wszystko działa idealnie i mega szybko
Awatar użytkownika
pbrw
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pbrw »

Zdecydowanie 10.04, żadnego problemu z żadnym sterownikiem czy programem, którego używam.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Zdecydowanie Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Używałem bardzo długo, skała stabilności, zero dziwnych problemów, działające sterowniki własnościowe kart ATi serii Legacy. Po prostu włączało się PC i wiedziało, że wszystko zadziała. Owszem, na dziś minusem jest choćby stare jajko czy biblioteki uniemożliwiające choćby backportowanie pewnych aplikacji, lecz jajko można sobie skompilować a jakieś ppa z nowymi aplikacjami zawsze się znajdzie jakoś (pod koniec mojego użytkowania 2 lata po wydaniu, miałem sporo dodatkowych rep ppa z backportami). Jak dla mnie - Ubuntu idealne, choć oczywiście nie każdemu musiało tak działać, zawsze znajdzie się konfiguracja gdzie Hawajka sprawiała problemy. W mojej opinii wydanie 8.04 było ostatnim wydaniem Ubuntu starej szkoły, później rozpoczęły się zmiany, niekoniecznie dobre. Starsze wersje nie wyglądały za dobrze out of the box (mnie tam nie raziły designem), jednak one działały. Nowe wydania kombinują z wyglądem i wpychaniem zyliona rozwiązań co cykl wydawniczy, jednak z tego co widzę to stabilność przez to siada. Dlatego dziś mam wielki sentyment do Ubuntu i dlatego używałbym go (właśnie tylko z sentymentu, gdyż od Ubuntu zacząłem na dobre z Linuksem), jednak rozsądek każe znaleźć inne distro, bardziej stabilne i mniej eksperymentalne.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
4palce
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: 4palce »

Temat-mózgotłuk, ilu użytkowników tyle komputerów a co za tym idzie różne doświadczenia i różne sentymenty. A odpowiedź jest oczywista : 8.04 czyli ostatnia stabilna wersja Ubuntu, potem zaczęła się epoka "testing".
Awatar użytkownika
tupotek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: tupotek »

Na moim laptopie najlepiej sprawuje się 10.04. Kilkakrotnie podchodziłem do 10.10 jednak za każdym razem dźwięk odmawiał współpracy, a mam popularnego laptopa lenovo y530...
Awatar użytkownika
JakubDGL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: JakubDGL »

Ja z ubuntu zaczynałem od 9.10, później dostałem płytę z 9.04, ale zaraz po instalacji zaktualizowałem do 9.10. Był to mój pierwszy kontakt z prawdziwym systemem operacyjnym (wcześniej Win$ XP), wrażenia bardzo pozytywne, zwłaszcza stabilność i szybkość, miałem wtedy stary komputer, XP nie dawał rady. 10.04 jak dotąd używałem najdłużej, ale nie miałem większych przygód, więc nie jest to dla mnie jakiś szczególny etap. Obecnie mam 10.10, na początku jazda z trybem graficznym (szczęśliwie rozwiązanie było proste) no i przy tej wersji zacząłem się trochę bardziej bawić w nieco bardziej zaawansowaną konfigurację systemu i komputera, oraz inne OS-y. Mocno przerobiłem mój system (zwłaszcza wizualnie). Generalnie nauka na własnych błędach i euforia z rozwiązania jakiegoś problemu sprawiają, że jakoś najbardziej lubię 10.10. Przy tym muszę dodać, że wspomnianych problemów nie było dużo i nie były one jakoś znaczące. Minus jest taki, że wine działa teraz jak chce, ale moje życie od tego nie zależy.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują"
Linux Registered User #528749;
xc1256

Post autor: xc1256 »

Ja zatrzymałem się na 9.10, wystarczający i stabilny więc póki co nie zmieniam. Wersje nowsze jak zwykle nie dopracowane-(moje osobiste zdanie).. :wink:
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

10.04 miało problem z wyjściem karty dźwiękowej na pc (cosik zepsili w sterowniku w porównaniem do 9.10)
w 10.10 coś z instalacja sterowników broadcoma skopane ale lepiej działa nasz remix malinowa mandarynka
podobnie ma się linux mint (isadora i julia) nie działa wifi (broadcom) po instalacji na dysk
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Ja podobnie jak kolega Jusko, najlepiej wspominam 8.04 LTS. Chyba najbardziej dopracowane Ubuntu na jakim przyszło mi pracować. 10.04 LTS też działa, ale jednak są problemy z PA, Plymouth paroma innymi mało ważnymi rzeczami, a jak wiemy diabeł tkwi w szczegółach. Także w mojej ocenie 8.04 było najlepsze...
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

Oj tak, 8.04 było najstabilniejszym distrem, wręcz ze stali - nazwa hardy jest jak najbardziej adekwatna. Wszystko było dopięte na ostatni guzik, nie miałem żadnych cyrków ze sterami a i pracowało to o wiele wydajniej niż 9.x czy 10.x.

Ale lubię podążać za nowinkami i korzystam już z najnowszych testowych wersji, choć moja matka ma jeszcze na laptopie Hardy.
Windows służy tylko do ściągnięcia Linuksa i nagrania go na płytę, podobnie jak program Internet Explorer służy do ściągnięcia Firefoxa.
Aiwass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Aiwass »

8.04 - działał bez problemów
8.10 - działał bez problemów
9.04 - (Kubuntu) problemy z KDE4, po dwóch miesiącach i aktualizacjach śmigał aż miło
9.10 - (Kubuntu) Armageddon. Problemy ze sterami ATI, brak dźwięku. Wywaliłem dziada.
10.04 - działa bez problemów, wszystko śmiga, gra i się świeci. GNOME z rzadka zmula.
10.10 - korzystałem przez chwilę. Zwiększona przyjazność dla użytkownika, nowa czcionka. Wydaje mi się, że 10.10 jest w porządku, ale zostaję przy LTS.

W sumie najmilej korzystało mi się z Kubuntu 9.04 (po aktualizacjach KDE4) i Ubuntu 10.04.
Oba systemy cenię za całkowity brak problemów. Wszystko działa jak należy, mam stuprocentową stabilność (niektóre programy potrafią się krzaczyć, ale cały system nigdy). Mam tutaj wszystko czego mi trzeba OpenOffice posiadam, Microsoft Office pod Wine mam w pełni funkcjonalne gdy muszę zrobić coś koniecznie w Wordzie lub Excelu.
Jedyną rzeczą, która mi wadzi to problem z DRM (odpadają VODy co średnio raz na miesiąc mnie boli), ale dotyczy to wszystkich dystrybucji.
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

current lts
ruomlig

Post autor: ruomlig »

Zdecydowanie lubię i zdecydowanie najbardziej cenię wersję 11.04
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

@ up
...która nie została jeszcze oficjalnie wydana? Nie ma to jak bohaterscy awangardziści :D
Work less, climb more :D
ruomlig

Post autor: ruomlig »

k2cl pisze:@ up
...która nie została jeszcze oficjalnie wydana? Nie ma to jak bohaterscy awangardziści :D

a co powiesz na odrobinę drwiny?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

ruomlig pisze:a co powiesz na odrobinę drwiny?
Bazinga!
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

8.04 górą
Działał na moim kompie dwa lata! :D I tylko naprawdę malutkie problemy, czasami.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
zippa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: MATE

Re: Jaką wersję Ubuntu lubię i cenię najbardziej?

Post autor: zippa »

11.04
Zawieszenia systemu : małe ok. 1 sek
Szybkość : Uwolniłem Gada z klatki
Sprzęt:
Main Laptop: MacBook Air 2020 i5 10th gen/8GB/512 GB SSD (macOS)
2nd Laptop: Toshiba L300 C2D/2GB/120GB SSD (Ubuntu Mate)
Desktop: i3 6th gen/8GB/480 GB SSD + 2TB HDD (Windows 11+Ubuntu 20.4 LTS)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”