Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
slobodan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: GNOME

Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Post autor: slobodan »

Witam wszystkich serdecznie ...

Mam problem w związku z czym chciałem zasięgnąć waszej rady. Posiadam Laptopa Samsung r530 .
Pewnego dnia zechciałem zainstalować sobie linuxa w związku z tym musiałem dokonać zmian w fabrycznie ustawionych partycjach. Komputer rzecz jasna posiada partycję recovery do której z poziomu widowsa dostać nie da się , ani nie da się też niczego z nią zrobić w narzędziu zarządzania komputerem Win 7... Partycja nie była też ruszana z pozycji narzędzia do partycjonowania które wyświetla nam się podczas instalacji UBUNTU. Linuxa w końcu nie zainstalowałem, win 7 śmiga sobie spokojnie . Jest jedno ALE , partycją której ruszyć nijak się da z pozycji windowsa w jakiś sposób zmieniła (niewidoczną z poziomu windowsa) literę dysku .
Kiedy uruchamiam laptopa mogę za naciśniećeim f4 wywołać narzędzie RECOVERY , wszystko było by ok gdyby nie to że ów narzędzie wyrzuca mi błąd :
Windows Cannot find 'x:/WinClon/Manager1.exe' Make sure you typed the namecorrectly, and then try again.

Pozwoliłem sobie przedzwonić na pomoc techniczną Samsunga. W odpowiedzi na zadane pytania dowiedziałem się że:

1. Nie przyślą mi płyty z windowsem , mimo że zapłaciłem za niego i mam na niego licencję
2. Jedynym ratunkiem jest odesłanie komputera do serwisu w WARSZAWIE

Mam do was pytanie , czy mogę żądać w jakikolwiek sposób płyty z windowsem ? Przy poprzednim laptopie ASUS'a mimo że miałem partycję recovery dostałem płytę z Windowsem i sterownikami. Co w wypadku kiedy zechcę zmienić dysk twardy np. na większy ? No i najważniejsze ... chyba jako właściciel komputera mam prawo do posiadania dwóch systemów operacyjnych ? Tj. pre-instalowany Windows + linux ? Skoro tak to czy producent ma prawo utrudniać mi to zadanie ? W zasadzie to mogę przecież chcieć na całym dysku zainstalować sobie np. ubuntu ,a po roku mogę mieć ochotę powrócić do zakupionego windowsa ?

Jak to wszystko wygląda ? No i zasadnicze pytanie , jak naprawić ... albo inaczej nadać właściwą literę dysku partycji recovery ?

Dzięki za rady i pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Problem z seriwsem Samsunga - recovery Win 7

Post autor: Jusko »

O ile wiem, siostra mojego znajomego miała ten sam problem w jej 3 miesięcznym na chwilę obecną Samsungu - może to błąd bardziej masowy niż się wydaje. Podobnie odmówili wszelakiej pomocy zasłaniając się serwisem w Warszawie. Generalnie producent nie ma prawa utrudniać użytkowania danego systemu, ale wiadomo jak to jest - pamiętam jak np. Acer czy może HP zasłaniali się ze 4 lata temu, iż jeśli zainstaluje się system inny niż preinstalowany Windows, traci się gwarancję na sprzęt.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: Potulniaczek »

Nie utrudniaj Ty sobie życia.Ponieważ jesteś użytkownikiem legalnego systemu,skombinuj sobie kopię płyty Windowsa,którego masz i zainstaluj od zera.Te całe recowery,to głupiego wynalazek i ułatwienie dla producentów komputerów.Ja również mam laptopa i też miał partycję recowery,którą dawno temu usunąłem.Ściagnąłem płytę Visty z sieci i po wyczyszczeniu i popartycjonowaniu dysku Gpartetem,zainstalowałem system.Wklepałem klucz z nalepki i jest ok.Windowsy bez problemu wykrywają bebechy sprzętu i je oprogramowują.Potem możesz sobie ewentualnie dociągnąć sterowniki .Ubuntu też po takiej instalacji zainstaluje się bez problemu.

Producent chyba udziela gwarancji na sprzęt,a nie na OS?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Mrider
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Post autor: Mrider »

Ja mam tego samego Samsunga. Po wymianie dysku na większy po prostu zainstalowałem Win7 ściągnięte z sieci na moim kluczu licencyjnym ze spodu obudowy i system różni się od tego "samsungowego" tylko tym że nie ma dodatkowych śmieci wrzuconych przez Samsunga. Nie trzeba było nawet sterowników szukać bo system sobie je sam doinstalował. Napewno nie wysyłałbym im komputera do serwisu z tego względu bo to ok 3 tygodni trwa.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Rozumiem, że macie świadomość iż to co mówicie jest nielegalne (tj. wbrew licencji). Owszem - dopuszczalna jest możliwość instalacji z innego nośnika. Dwa warunki:

- instalacja z nośnika oryginalnego.
- instalacja takiej samej wersji systemu (jeżeli masz preinstalowane W7 Home Premium, instalujesz system z oryginalnego innego nośnika W7 Home Premium).

Po ściągnięciu iso ściągniętego z sieci i instalacji na Waszych kluczach system przechodzi testy legalności (WGA nic nie zrzędzi a test na stronie MS jest pozytywny), jednak jest to wbrew licencji, a więc nielegalne. Jako dowód mogę poszperać jeszcze na skrzynce e-mail za mailem od Microsoftu. Moim zapytaniem wtedy było jak instalować mając tylko klucz i być legalnym.

Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Nem »

Przytoczę panią z Microsoftu, z którą rozmawiał kiedyś mój znajomy. Myślę, że to również ma zastosowanie w przypadku partycji recovery. Znajomy ów posiadał płytkę z systemem, która niestety się podniszczyła. Napisał więc do MS by wysłali mu inną, niestety pani poinformowała go, że kopię płyty powinien wykonać we własnym zakresie. I niestety nie umiała odpowiedzieć, jak to legalnie zrobić, skoro system jest zabezpieczony przed kopiowaniem. Tak więc nie ma się co przejmować wszystkim co mówią w MS, ponieważ opowiadają bzdury. W cenie laptopa był wliczony system i jeżeli jest taki sam (do innej wersji klucz przecież nie będzie pasował) może pochodzić z dowolnego źródła i podchodzi tu pod zrobienie sobie kopii z zabezpieczonej płyty, co w przypadku partycji recovery w sumie można zrobić legalnie po instalacji systemu już.
This world is just illusion, always trying to change you
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

Nie wydaje mi się, aby istniało pojęcie nośnika oryginalnego. Dla przykładu - wielu studentów ma dostęp do programu MSDNAA, w ramach którego z serwerów Microsoftu można pobrać m.in. Windowsa w postaci pliku .iso, który później należy samodzielnie nagrać. Co w takim wypadku może być nośnikiem oryginalnym?

Z resztą... Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem Microsoftu, który zajmuje się tą tematyką i on powiedział, że nośnik nie ma znaczenia, ba nawet klucz użyty do instalacji systemu nie ma znaczenia. Liczy się sam fakt posiadania licencji - to wystarcza do legalnego używania systemu.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Tak więc podsumowywując:@Jusko nie masz racji.Jeszcze się taki nie urodził,który by umiał dowieść z jakaiego nośnika instalowany był system.Ja mam tez oryginalną,legalnie zakupiona płytę Vista Home Premium,która zresztą pękła.W Microsoft powiedzieli mi,że zapasowych nośników nie wysyłają.Dali mi do zrozumienia,że powinienem kupić system.Miałem Vistę bez pakietu SP,więc uciągnąłem obraz z SP 2 i uważam to a legalne.Chłopak zapłacił za Winzgrozę,więc należy mu się mieć ten system,bez względu jak go zainstaluje.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

mario_7 pisze:Nie wydaje mi się, aby istniało pojęcie nośnika oryginalnego. Dla przykładu - wielu studentów ma dostęp do programu MSDNAA, w ramach którego z serwerów Microsoftu można pobrać m.in. Windowsa w postaci pliku .iso, który później należy samodzielnie nagrać. Co w takim wypadku może być nośnikiem oryginalnym?

Z resztą... Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem Microsoftu, który zajmuje się tą tematyką i on powiedział, że nośnik nie ma znaczenia, ba nawet klucz użyty do instalacji systemu nie ma znaczenia. Liczy się sam fakt posiadania licencji - to wystarcza do legalnego używania systemu.
Słuszna uwaga co do iso - no ale MS to akceptuje w tym przypadku więc studenci mają zielone światło od MS. Zastanawiam się tylko co dla MS jest tą licencją - COA na obudowie, dowód zakupu MS Windows? Płynna sprawa - kiedy konsultowałem to raz z prawnikiem to generalnie stwierdził że ważne by było COA i dowód zakupu/fizyczne ślady nabycia nośnika.

Potulniaczek pisze:Tak więc podsumowywując:@Jusko nie masz racji.Jeszcze się taki nie urodził,który by umiał dowieść z jakaiego nośnika instalowany był system.Ja mam tez oryginalną,legalnie zakupiona płytę Vista Home Premium,która zresztą pękła.W Microsoft powiedzieli mi,że zapasowych nośników nie wysyłają.Dali mi do zrozumienia,że powinienem kupić system.Miałem Vistę bez pakietu SP,więc uciągnąłem obraz z SP 2 i uważam to a legalne.Chłopak zapłacił za Winzgrozę,więc należy mu się mieć ten system,bez względu jak go zainstaluje.
Ja to rozumiem. Daję tylko do zrozumienia że to mija się z licencją systemu, którą albo się akceptuje w całości jaką jest, albo wcale. Z jakiego nośnika raczej nikt nie sprawdzi, jednak tak czy siak łamie się wtedy EULA :-)

Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

swoją drogą dziwne postępowanie tego całego "supportu" samsunga, że nie chcą podesłać płytki recovery...czyżby było na niej coś, czego nie chcą pokazać ? xD

pamiętam, jak "niechcący" zagubiłem płytkę recovery do swojego Asusa (oczywiście partycję recovery po zakupie z marszu wywaliłem), jeden mail do supportu asusa, 2 dni czekania i świeżutka płyta recovery przyszła do mnie pocztą
Mrider
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Mrider »

@pingwin114 bo kupiłeś laptopa z płytką więc po jej uszkodzeniu dosłali Ci płytkę. Nowe laptopy nie mają recovery na płytce tylko na dysku. Padnie recovery to musisz odesłać im kompa lub dysk bo inaczej nie prześlą Ci recovery. Nie wydali na rynek tego kompa w wersji z płytką i nie będą robić wyjątku dla nikogo wysyłając płytkę.

@Jusko teoretycznie za brak nośnika odpowiedzialny jest producent komputera i to on łamie prawo. Kupujesz komputer z dodatkowo płatnym systemem operacyjnym, a otrzymujesz komputer z wstępnie preinstalowanym systemem i narzędziem ratunkowym w przypadku awarii systemu. Nośnika oryginalnego systemu nie dostajesz. To takie masło maślane w stylu microsoftu: Kupujesz nowy samochód z salonu a dealer wydaje Ci go bez kół. Warunki gwarancji tak skonstruowane że zakładając inne koła tracisz gwarancję, czyli po prostu albo jeździsz autem bez gwarancji albo stawiasz je w ogródku na klockach i masz gwarancję.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Nie rozumiem?Może się zdarzyć,że niechcący sformatuję sobie dysk z systemem.Co wtedy,tracę gwarancję na sprzęt?Co ma sprzęt do systemu?System to wtryniony na siłę dodatek do zakupionego laptopa.
slobodan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki serdeczne za zainteresowanie !

Postaram się jutro wykonać telefon do Microsoft , może coś podpowiedzą :) W końcu system mam ale nie mam do niego dostępu ... czuje się absurdalnie ! Wiem jedno nie kupie już nigdy komputera bez płyty z systemem , chociaż szczerze to ...

Kupno komputera dla średnio zaawansowanego użytkownika jest dzisiaj jak kupno bułki w sklepie ... Wchodzę łapię i idę do kasy ;) Komputera używam do internetu i czasami za jego pośrednictwem odtwarzam multimedia ... Patrzę aha ma HDMI, wystarczającą ilość RAM z możliwością rozbudowy , swobodny dostęp do dysku no i w pakiecie jak 99 % komputerów Windowsa Vista/7. Przychodzi człowiek do domu a tam nie ma płyty ZONK ! :x

W gruncie rzeczy czuje się tak jak bym kupił wybrakowany sprzęt i został ubezwłasnowolniony przez MS i producenta w tym wypadku Samsunga . Nie wolno mi było zmienić układu partycji , przed czym nikt nie ostrzegał w żadnej instrukcji . Zmiana ta spowodowała nieodwracalną zmianę litery partycji RCOVERY, z poziomu użytkownika system Windows nie pozwala mi na nadanie litery dla tej partycji ... co więcej Windows nie pozwala mi jej usunąć , nie mogę z nią niczego zrobić !

Tak na prawdę jeżeli zdecyduje się zainstalować linuxa bądź inny system , to muszę na trwałe pozbawić się Windowsa za którego zapłaciłem ! Jeżeli użyje innego nośnika to złamię prawo , tak ?

Absurd ! Totalny absurd !

EDIT:

Skąd w takim razie wezmę ściągnę obraz systemu na który mam licencje ? Key mam na naklejce pod lapkiem ...
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Witam,
Wypowiem się jako sprzedawca...
1. Płytę rocovery ma tylko ASUS.
2. Nawet chyba PCF nie daje płyty z Windowsem
3. Na półkach ma głównie HP, ACER, Samsung, Toshiba, Dell i oczywiście ASUS.
4. W Większości instrukcji obsługi jest napisane, że NALEŻY WYKONAĆ KOPIĘ ZAPASOWĄ SYSTEMU!!
5. Potem można już rzeźbić w g... ile się che... systemy instalować, partycjonować itp itd... Gwarancja jest na Komputer nie na system, choć jest faktem, że niektóre serwisy się tego czepiają, ale to już żadkość. Producent gwarantuje poprawne działanie komputera pod tym a nie innym systemem operacyjnym, co nie wyklucza instalacji innego...
6. Najważniejsze jest czytać ze zrozumieniem instrukcję obsługi, (ale kto to robi... ja się już nauczyłem...)
7. Pisanie do Microsoftu tu nic nie da, musisz uderzać do Samsunga - On Ci sprzedał komputer i On Ci sprzedał system operacyjny
8. W HP skutkowała sztuczka z zagubieniem i lub uszkodzeniem stworzonych wcześniej płyt recover... Ale one MUSIAŁY BYĆ STWORZONE !!! Klien pisał oświadczenie, że zrobił takie płyty.
9. Nie wiem przypadkiem, czy w menu start 7 nie znajdziesz programu Samsunga do tworzenia takiej płyty... Może on działa
10. Płyty z innego kompa może nie łyknąć bo każda recover od razu zapisuje klucz. Ściągnięte ISO z Torrentów, tez może nie przejść chyba, że jest przerobioną wersją OEM. Większość ISO są kopiami wersji BOX. Klucze BOX i OEM różnią się między sobą.
Reasumując: Wal do Samsunga idź w zaparte, że zrobiłeś płyty Recovery, Pies Ci pożarł i niech Ci przyślą Nowe...
Przyjemnego
Przepychania.
Pozdrowienia
P.
slobodan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mogę utworzyć płytę która przywróci mi system do takiego stanu w jakim jest teraz , prawdopodobnie ... bo do końca nie jestem pewien ...

Ok to może z innej beczki ;) Da się jakoś przypisać tej magicznej partycji na nowo literę x ? Jaki diabeł wymyślił na sztywno że ona ma być x i koniec ?

Programy do partycjonowania najczęściej wysypują mi się, nie chcą działać ... eh

Edit:

Samsung odpisał że mam wysyłać komputer do Warszawy a tamtejszy serwis dokona naprawy partycjonowania ... ODPŁATNIE hahaha
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Odp: Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Post autor: Funnykris »

slobodan pisze:Mogę utworzyć płytę która przywróci mi system do takiego stanu w jakim jest teraz , prawdopodobnie ... bo do końca nie jestem pewien ...

Ok to może z innej beczki ;) Da się jakoś przypisać tej magicznej partycji na nowo literę x ? Jaki diabeł wymyślił na sztywno że ona ma być x i koniec ?

Programy do partycjonowania najczęściej wysypują mi się, nie chcą działać ... eh

Edit:

Samsung odpisał że mam wysyłać komputer do Warszawy a tamtejszy serwis dokona naprawy partycjonowania ... ODPŁATNIE hahaha
Rozumiem że Gparted z pendrive próbowałeś? :P Jak nie dasz rady to do informatyka jakiegoś zrobi to pewnie taniej niż ten serwis.

EDIT: W porę :D
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Post autor: JerryG »

Widze ze odkopales wykopalisko :D
Moj RF510 mial partycje Recovery przez godzine od kupienia, teraz jej nie ma a klawisz chyba F4 jest nie aktywny, ale dostalem plytke z systemem W7 bez Samsunga badziewia ale tez bez sterownikow :(
Dobrze ze to nie byl jedyny komp w domu, stery trzeba sciagnac sobie samemu, na stronie sa nawet do Win XP.
Zostawilem jedna malutka :D partycje dla W7 i tam zainstalowalem, tak na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Dylemat -serwis Samsunga, recovery Win 7

Post autor: linuxozaurus »

Windowsa w postaci pliku .iso, który później należy samodzielnie nagrać. Co w takim wypadku może być nośnikiem oryginalnym?
u mnie na studiach rozdawali Windowsa xp na nagranych płytkach i wszystkie miały ten sam klucz do Windowsa inu mnie gdzieś to cd leży
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”