net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Tak ... masz już tam sterownik do GMA 500 ... jeśli będą problemy pomyśle na xorg.conf dla 500`tki ;)

Udostępniłem już kernel z rodziny K8 - 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-k8-bfq-cfs
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: pcz_07 »

W końcu doczekaliśmy, że efekty Twojej pracy będą znajdować się w osobnym, przyklejonym wątku:-D Czekamy tam na dokładne instrukcje dla laików takich jak ja:rotfl:
Dziękujemy, pozdrawiamy;-)
Acer Aspire One D250 Ubuntu 10.04.3 LTS PL
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

No nie powiem właśnie doznałem opadu szczęki, asus 1201n włączone wi-fi jasność ekaranu na 1/3 włączona przeglądarka a tu 11,5 W poboru gdzie na poprzednich kernelach w takich warunkach miałem co najmniej 14 W. Najlepszy kernel jaki do tej pory wypościłeś eXt73.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ciesze się ... ja już testuje 12.3 ... jest szybszy ;)

Pozdrawiam

PS. zmienione nastawy dla cpufreqd i configi dla Compiza i Emeralda dam jutro + skrypty automatyzujące akceleracje Flash i kolejne jescze inne zmiany ... Dziś już nie mam siły :P

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: puchaty »

rewelka nowy k8 :), responsywnosc na sempronie 3000+ i gf 6100 podniesiona i to znacznie !:)

kto by pomyslal, ze na tej maszynce jeszcze bede mogl ogladac youtuba w 720p bez zadnej scinki :).

Musisz koniecznie "zainwestowac" w paypala albo inny system dotacji.
Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: d3v4 »

A mnie sie wlasnie drugi raz "zrestartowal", bo w zasadzie to powrocil do okna logowania po dlugim blackscreenie, a po zalogowaniu nie pamietal poprzedniej sesji...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:A mnie sie wlasnie drugi raz "zrestartowal", bo w zasadzie to powrocil do okna logowania po dlugim blackscreenie, a po zalogowaniu nie pamietal poprzedniej sesji...
Proszę o szczegóły, jaka maszyna etc.

Pozdrawiam

EDIT:
puchaty pisze:rewelka nowy k8 :), responsywnosc na sempronie 3000+ i gf 6100 podniesiona i to znacznie !:)

kto by pomyslal, ze na tej maszynce jeszcze bede mogl ogladac youtuba w 720p bez zadnej scinki :).

Musisz koniecznie "zainwestowac" w paypala albo inny system dotacji.
Ciesze się i ... nie powiem przydałoby się ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: d3v4 »

Lenovo n200, Dual-Core T2330, Intel 965 Express Chipset (GMA X3100).

Pozdrawiam.

/edit
Po 10.1 nie sadzilem, ze to mozliwe zeby jeszcze lapek dostal jakiegokolwiek kopa, a widac roznice, naprawde swietna robota. ; ) Jeszcze gdyby nie te dziwne 'restarty'... kompletnie nie wiem czym to moze byc spowodowane, wczesniej mialem 3 w krotkim czasie, teraz od ponad godziny spokoj.
Awatar użytkownika
muchar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: muchar »

niestety, polecenie sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf nie zadziałało :(
wszedłem w tryb recovery , wybrałem naprawę uszkodzonych pakietów, po czym wpisałem j.w potem hasło i wyglądało jakby nic sie nie zrobiło, wyświetliło kolejną standardową linię w terminalu z użytkownikiem.

Jak inaczej to naprawić?
muchar
UBU10.10, Intel 1.33MHz, GMA500 Asus 1201HA
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Ivn »

e X t 7 3 pisze:hmm może zrobię tak że będę skrypty opatrywał numerem wersji ?

btw. ale kernele będą tylko w najnowszych wersjach ... albo zrobię tak, że starsza wersja kernela będzie dostępna w niniejszym watku, do czasu stwierdzenia prawidłowego działania nowszej wersji ?

Pozdrawiam
Co do numerowania skryptów, to dobry pomysł, wprowadziło by to pewien porządek. To już od Ciebie zależy, czy wolisz numerki przy skryptach czy opisywanie ich, dajmy na to, miesięczną datę (np 2011.02 lub 201102)

A co do wrzucania nowszych wersji kernela, to lepszą opcją będzie wrzucanie w tym temacie najnowszych wersji kerneli i skryptów to przetestowania tylko z ogólnym opisem co zostało zmienione i dopiero kiedy będzie wiadomo, że wszystko działa aktualizacja przypiętego wątku i szczegółowych opisów. Obyci użytkownicy w ten sposób dostaną do rąk szybciej nowe rozwiązania, bo nie da się ukryć, że w tej chwili duże opóźnienia w wydawaniu powoduje konieczność pisania za każdym razem szczegółowych opisów zmian i instrukcji instalacji. A tak dostajemy do rąk nowy kernel zaraz po zbudowaniu i wrzuceniu na dropboxa, ty możesz w międzyczasie tworzyć/modyfikować szczegółowy opis dla laików który znajdzie się w przypiętym temacie. Laicy lub ci, którzy stawiają na sprawdzone rozwiązania, mają w przypiętym temacie sprawdzone wersje kerneli i skryptów, tutaj znajduję wersje najnowsze, które można przetestować pod kątem poprawnego działania, zanim powstanie szczegółowy opis do nich i zostaną opublikowane w przypiętym temacie jako wersje "stabilne" ;)
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Jacław
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Jacław »

Czy potrzeba instalować sterowniki dla układu GMA950, czy korzysta on z jakiś sterowników zawartych w Twoim kernelu eXt73? Pytam, ponieważ zależy mi na tym, aby wycisnąć jak najwięcej mocy z mojego maleństwa (Samsung N130) :D
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

sterowniki do układów Intela są standardowo zawarte w systemie, nic nie trzeba doinstalowywać
Jacław
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Jacław »

Ok, dzięki ;-)
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: elmer »

e X t 7 3 pisze:Zatem mam chyba rozwiązanie - dla chipów GFX bazujących na Nvidii, jeśli zadziała zrobię automatyczny skrypt (który pobierze i skopiuje właściwy plik oraz stworzy odpowiedni plik konfiguracyjny) i dołączę do wątku z kernelami, skryptami, etc.
Super. Wroce do domu to przetestuje u siebie jak tylko uporam sie z nowym kernelem na lapku. Na razie zainstalowalem na stacjonarce kernel 12.2 i windows7 wymieka przy nim. Teraz Ubuntu jest duzo szybsze. Start, zamykanie, wydajnosc - w ogole nie ma porownania, nawet przegladarka lepiej dziala. Poradzilem sobie juz praktycznie ze wszystkim - rowniez filmy hd udaje sie streamowac na ps3 po wifi. Tak wiec winda nie jest mi do nieczego potrzebna :P

Pozostaje jedynie uporac sie z mozliwoscia recznej zmiany taktowania procesora... na razie jak dodaje aplet na panel to wywala blad i pisze ze nie ma mozliwosci dzialania... Trzeba bedzie pogooglac.
Pewnie nie mam zainstalowanych jakis pakietow.

Dzieki wielkie eXt73 za to co robisz :D

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

jaki procesor ??

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

AMD II x4 - niestety nie przypomne sobie dokladnie jaki blad wyskakuje przy wrzucenie na panel apletu od zmiany taktowania... Bede mogl to napisac dopiero jak wroce do domu.
Oraz dodam ze nie instalowalm na razie Twojego instalatora cpufreqd bo akurat na stacjonarce nie musze sie martwic o oszczednosc baterii :P Chcialbym tylko moc sobie zmienic taktowanie jak nie potrzebuje pelnej predkosci...
Czy moze powinienem jednak to zainstalowac?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak myślałem ;) specjalnie nie wkompilowywałem modułu powernow-k8 na stałe do kernela ... gdyż powoduje problemy i błędy na podkręconych maszynach ;) a Ja wszystkie stacjonarki podkręcam ;).

Zatem rozwiązanie ... musisz mieć włączone: C&Q = enable w biosie, tu także sterownie rdzeniami na auto.

Jak jesteś w systemie wpisz w konsoli:

sudo modprobe powernow-k8

Jeśli wszystko zadziała, jak należy powinieneś mieć już możliwość sterownia "ręcznego" przez aplet. Tylko jedno ale ... jeśli chcesz to robić ręcznie NIE INSTALUJ cpufreqd !

Jeśli po restarcie nie załaduje modułu automatycznie dodaj go do pliku modules w katalogu /etc

PS. chyba zrobię skrypt to automatyzujący ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Ivn pisze:Co do numerowania skryptów, to dobry pomysł, wprowadziło by to pewien porządek. To już od Ciebie zależy, czy wolisz numerki przy skryptach czy opisywanie ich, dajmy na to, miesięczną datę (np 2011.02 lub 201102)

A co do wrzucania nowszych wersji kernela, to lepszą opcją będzie wrzucanie w tym temacie najnowszych wersji kerneli i skryptów to przetestowania tylko z ogólnym opisem co zostało zmienione i dopiero kiedy będzie wiadomo, że wszystko działa aktualizacja przypiętego wątku i szczegółowych opisów. Obyci użytkownicy w ten sposób dostaną do rąk szybciej nowe rozwiązania, bo nie da się ukryć, że w tej chwili duże opóźnienia w wydawaniu powoduje konieczność pisania za każdym razem szczegółowych opisów zmian i instrukcji instalacji. A tak dostajemy do rąk nowy kernel zaraz po zbudowaniu i wrzuceniu na dropboxa, ty możesz w międzyczasie tworzyć/modyfikować szczegółowy opis dla laików który znajdzie się w przypiętym temacie. Laicy lub ci, którzy stawiają na sprawdzone rozwiązania, mają w przypiętym temacie sprawdzone wersje kerneli i skryptów, tutaj znajduję wersje najnowsze, które można przetestować pod kątem poprawnego działania, zanim powstanie szczegółowy opis do nich i zostaną opublikowane w przypiętym temacie jako wersje "stabilne" ;)
Dobry pomysł ... chyba tak będę robił ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzieki za info. Potestuje w domu i dam znac czy sie udalo.
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: pax0r »

Witam,
Mam problem z ubuntu na moim asusie 1201n, zainstalowalem Ubuntu 10.10 (polski remix) i użyłem tego skryptu kernela od ext73
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.12.2-atom
i skrypt gruba, po restarcie wszystko działało, użyłem jeszcze skryptu dla grafiki nvidi i tutaj pojawił się problem: najpierw skrypt tylko mi wyłaczył Xy bez ich ponownego uruchomienia a teraz Ubuntu w ogole nie chce wystartować (zatrzymuje się na tym logo Ubuntu podczas startu). Bardzo proszę o pomoc, jestem początkującym użytkownikiem Ubuntu i Linuxa ogólnie, ale nie mam większych obiekcji przed grzebaniem w plikach konfiguracyjnych, jeśli tylko ktoś mi powie jak to robic :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Proszę uruchom w trybie awaryjnym i napisz, co system wypisuje.

Pozdrawiam

PS. w przypadku Nvidii używamy skryptu splash-nvidia-ati

aaa właśnie masz zainstalowane prawidłowo sterowniki Nvidii ?

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”