[SOLVED]Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, nie można odinstalować

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Dr.Szrapnel666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED]Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, nie można odinstalować

Post autor: Dr.Szrapnel666 »

Witam. Jakiś czas temu pobrałem nową wersje Rkhuntera(1.3.8 ) ze strony projektu. Odinstalowałem wersję znajdującą się w Repo(1.3.6). Kierując się instrukcją ze strony zainstalowałem wspomnianą wersję 1.3.8 i teraz mam problem - Rkhunter śmiga jednak nie ma go w Centrum Oprogramowania ani w Synapticu.

Może ktoś poradzić jak odinstalować wersję 1.3.8?
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, brak możliwości odinstalowania

Post autor: norvoles »

Jak go zainstalowałeś? To była paczka tar.gz instalowana za pomocą make install? Jeśli tak, to przejdź do tamtego folderu i wykonaj make uninstall. Tak to się chyba robiło :P
Dr.Szrapnel666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, brak możliwości odinstalowania

Tak, to byla paczka tar.gz a instalacja wyglądała jakoś tak:

cd rkhunter-1.3.8 (wiadomo)
sh installer.sh --install

pózniej update i propupd - mniej więcej. Moze przejscie do /usr/local/bin/rkhunter i make uninstall coś pomoże.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Zrób tak:

Kod: Zaznacz cały

sh installer.sh --help
Przeczytaj i już będziesz wiedział, że trzeba wykonać:

sh installer.sh --remove
:)
Dr.Szrapnel666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok., przeszedłem do katalogu rkhuntera i podałem komendę sh installer.sh --remove i Terminal wypluł następujący komunikat:

Starting uninstallation

Checking installation directory "/usr/local": it exists, but it is not writable. Exiting.

i to by było na tyle:)
Mam tylko ten folder rkhunter-1.3.8 po rozpakowaniu paczki tar i w usr/local/bin/ plik rkhunter.

Nie wiem tylko dlaczego po instalacji nie ma Rkhuntera w Synapticu lub Centrum Oprogramowania.

Próba zastosowania komendy Purge w Gjig kończy się komunikatem o braku zainstalowanego Rkhuntera.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Checking installation directory "/usr/local": it exists, but it is not writable. Exiting.
Instalowałeś zapewne jako root, odinstalować też musisz. Użyj sudo.
Nie wiem tylko dlaczego po instalacji nie ma Rkhuntera w Synapticu lub Centrum Oprogramowania.
Bo to są programy (nakładki) do zarządzania pakietami .deb i tylko nimi. Żeby rkhunter był widoczny musiałbyś zainsyalowć pakiet .deb. Można to zrobić za pomocą programu checkinstall. Wtedy zamiast

make install
dajesz

checkinstall -D
, oczywiście jako root. Utworzy się paczka .deb, która zostanie zainstalowana i będzie (powinna) być widoczna w Synapticu.
To jest jeden ze sposobów tworzenia paczki .deb, nie jest najlepszy, ale wystarczający ;P
Dr.Szrapnel666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za opd., zobaczymy jak pójdzie - przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego:). Może zainstaluję go kiedyś jako paczkę deb.

P.S.
Zawsze pozostaje ręczne usunięcie wszystkich plików, które powstały przy instalacji hehe.

EDIT:
Sprawa załatwiona. Wielkie dzięki za pomoc. Temat oznaczam jako SOLVED.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”