[SOLVED]Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, nie można odinstalować
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED]Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, nie można odinstalować
Witam. Jakiś czas temu pobrałem nową wersje Rkhuntera(1.3.8 ) ze strony projektu. Odinstalowałem wersję znajdującą się w Repo(1.3.6). Kierując się instrukcją ze strony zainstalowałem wspomnianą wersję 1.3.8 i teraz mam problem - Rkhunter śmiga jednak nie ma go w Centrum Oprogramowania ani w Synapticu.
Może ktoś poradzić jak odinstalować wersję 1.3.8?
Może ktoś poradzić jak odinstalować wersję 1.3.8?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, brak możliwości odinstalowania
Jak go zainstalowałeś? To była paczka tar.gz instalowana za pomocą make install? Jeśli tak, to przejdź do tamtego folderu i wykonaj make uninstall. Tak to się chyba robiło 

-
- Piegowaty Guziec
Odp: Synaptic nie wyświetla zainstalowanego Rkhuntera, brak możliwości odinstalowania
Tak, to byla paczka tar.gz a instalacja wyglądała jakoś tak:
cd rkhunter-1.3.8 (wiadomo)
sh installer.sh --install
pózniej update i propupd - mniej więcej. Moze przejscie do /usr/local/bin/rkhunter i make uninstall coś pomoże.
cd rkhunter-1.3.8 (wiadomo)
sh installer.sh --install
pózniej update i propupd - mniej więcej. Moze przejscie do /usr/local/bin/rkhunter i make uninstall coś pomoże.
-
- Przebojowy Jelonek
Zrób tak:
Przeczytaj i już będziesz wiedział, że trzeba wykonać:

Kod: Zaznacz cały
sh installer.sh --help
sh installer.sh --remove

-
- Piegowaty Guziec
Ok., przeszedłem do katalogu rkhuntera i podałem komendę sh installer.sh --remove i Terminal wypluł następujący komunikat:
Starting uninstallation
Checking installation directory "/usr/local": it exists, but it is not writable. Exiting.
i to by było na tyle:)
Mam tylko ten folder rkhunter-1.3.8 po rozpakowaniu paczki tar i w usr/local/bin/ plik rkhunter.
Nie wiem tylko dlaczego po instalacji nie ma Rkhuntera w Synapticu lub Centrum Oprogramowania.
Próba zastosowania komendy Purge w Gjig kończy się komunikatem o braku zainstalowanego Rkhuntera.
Starting uninstallation
Checking installation directory "/usr/local": it exists, but it is not writable. Exiting.
i to by było na tyle:)
Mam tylko ten folder rkhunter-1.3.8 po rozpakowaniu paczki tar i w usr/local/bin/ plik rkhunter.
Nie wiem tylko dlaczego po instalacji nie ma Rkhuntera w Synapticu lub Centrum Oprogramowania.
Próba zastosowania komendy Purge w Gjig kończy się komunikatem o braku zainstalowanego Rkhuntera.
-
- Przebojowy Jelonek
Instalowałeś zapewne jako root, odinstalować też musisz. Użyj sudo.Checking installation directory "/usr/local": it exists, but it is not writable. Exiting.
Bo to są programy (nakładki) do zarządzania pakietami .deb i tylko nimi. Żeby rkhunter był widoczny musiałbyś zainsyalowć pakiet .deb. Można to zrobić za pomocą programu checkinstall. Wtedy zamiastNie wiem tylko dlaczego po instalacji nie ma Rkhuntera w Synapticu lub Centrum Oprogramowania.
make install
checkinstall -D
To jest jeden ze sposobów tworzenia paczki .deb, nie jest najlepszy, ale wystarczający

-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za opd., zobaczymy jak pójdzie - przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego:). Może zainstaluję go kiedyś jako paczkę deb.
P.S.
Zawsze pozostaje ręczne usunięcie wszystkich plików, które powstały przy instalacji hehe.
EDIT:
Sprawa załatwiona. Wielkie dzięki za pomoc. Temat oznaczam jako SOLVED.
P.S.
Zawsze pozostaje ręczne usunięcie wszystkich plików, które powstały przy instalacji hehe.
EDIT:
Sprawa załatwiona. Wielkie dzięki za pomoc. Temat oznaczam jako SOLVED.