Nie działa hibernacja i wstrzymanie systemu w ubuntu 10.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
mor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: Nie działa hibernacja i wstrzymanie systemu w ubuntu 10.04

Post autor: mor »

Trochę się podciągnąłem w wiedzy i wszystkie problemy jakie miałem zniknęły.

Powyższe rady mogą się w poniektórych przypadkach okazać pomocne i działać.
Mi z kolei nic nie pomogło oprócz zainstalowania 10.10 i ciągłego aktualizowania systemu.
Jak by nie było, miałem wiele problemów, które rozwiązywałem sam ale koniec końców wszystko pojawia się naprawione i rozwiązane w aktualizacjach więc polecam być na bieżąco po prostu. :)
mikus85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Odp: Nie działa hibernacja i wstrzymanie systemu w ubuntu 10.04

Post autor: mikus85 »

mor pisze:Trochę się podciągnąłem w wiedzy i wszystkie problemy jakie miałem zniknęły.

Powyższe rady mogą się w poniektórych przypadkach okazać pomocne i działać.
Mi z kolei nic nie pomogło oprócz zainstalowania 10.10 i ciągłego aktualizowania systemu.
Jak by nie było, miałem wiele problemów, które rozwiązywałem sam ale koniec końców wszystko pojawia się naprawione i rozwiązane w aktualizacjach więc polecam być na bieżąco po prostu. :)
To jest opcja losowa ;) obecnie też mam 10.10 z wszystkim aktualizacjami jednak problem leży w jądrze. Dziś wykonałem pewien test. Jak wcześniej pisałem, problemu nie miałem na starszym jądrze, jak też przy wystartowaniu Ubuntu (9.10, 10.04, 10.10) jako liveCD. Odpaliłem więc LiveCD 10.04 i :ligt: skopiowałem na dysk lokalny pliki z /boot a dokładniej:

Kod: Zaznacz cały

-rw-r--r--  1 root root     1196 2010-04-28 20:22 vmcoreinfo-2.6.32-22-generic
-rw-r--r--  1 root root   640617 2010-04-28 20:20 abi-2.6.32-22-generic
-rw-r--r--  1 root root   115847 2010-04-28 20:20 config-2.6.32-22-generic
-rw-r--r--  1 root root  1687378 2010-04-28 20:20 System.map-2.6.32-22-generic
-rw-r--r--  1 root root  4030048 2010-04-28 20:20 vmlinuz-2.6.32-22-generic
następnie grub-update aby pojawiły się wpisy i start z tego jądra. Efekt, działające uśpienie systemu :!: Jednak też do końca super nie jest bo za którymś tam razem wysypało się wifi i już restart nie pomaga :cry: (kilka razy sprawdzałem usypianie :mrgreen: ).

Tak więc problem zdecydowanie leży w jądrze, kwestia teraz dobrze je sobie skompilować. Robiłem kilka prób z ustawieniami ACPI odpowiedzialnymi za zasilanie jednak bezskutecznie. Teraz kwestia kto ma czas, chęci i zapał aby odnaleźć co w jądrze jest nie tak :mrgreen:

PS. bym zapomniał. W akcie desperacji zainstalowałem na osobnym dysku Open SuSE 11.3 w celu diagnostyki, efekt ten sam. System się nie usypia ;)
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nie działa hibernacja i wstrzymanie systemu w ubuntu 10.04

Post autor: andygem »

Witam . Dołączę się do tematu . Sprzęt to ASUS K50IN 4GB RAM 2GB SWAP . System hibernuje ,pojawiają się komunikaty o ilości danych do zapisu (~900 MB - zostawiam kilka otwartych programów) melduje 2GB dostępnego miejsca(swap-u) ,zamyka i niestety nie chce się wybudzić . Powinien wzbudzić się z ekranem jak po zwykłej przerwie tj. hasło , wybór sesji itp. Natomiast wybudza się ze zwykłą animacją - logo Ubuntu ,migające punkty a poniżej komunikat - Resuming from /dev/disc/by-uuid/xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx - po kilku przebiegach kolorowych punktów , system ulega zamrożeniu , pozostaje jedynie twardy restart po którym system bootuje normalnie . Ze stanu uśpienia wybudza się bez niespodzianek . Dodam , że uswsusp jest zainstalowane . Czy ktoś ma podobne objawy ?
P.S.
Zwiększyłem ilość SWAP-u do 4GB by wyrównać ją z RAM - bez efektów .
Awatar użytkownika
claude
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Nie działa hibernacja i wstrzymanie systemu w ubuntu 10.04

Post autor: claude »

Właśnie poszperałem w necie i znalazłem rozwiązanie problemu (u mnie na 10.04 działa ) wejdźcie na ta stronkę i postępujcie zgodnie z instrukcjami http://thecodecentral.com/2011/01/18/fi ... orking-bug
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”