LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
Witam, chciałbym tworzyć profesjonalne dokumenty, CV oraz prezentacje wykorzystując narzędzie jakim jest LaTeX. O LaTeX-u wiem nie wiele, tylko tyle, że jest to narzędzie do składania tekstu poprawiając jego strukturę i wygląd. Tworzy się dokumenty wykorzystując różnego rodzaju znaczniki i szablony. Teraz załóżmy, że mam zainstalowany system Ubuntu 10.10 amd64, co potrzebuję, jakie narzędzia, jaki edytor, i może jakieś kursy pomagające rozpocząć pracę z LaTeX-em?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
jeśli liczy się dla ciebie efekt bez nakładu pracy to najlepszym rozwiązaniem jest lyx o którym pisałem tu: viewtopic.php?t=142567
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
- Hauleth
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
Ja używam TeXmaker'a.
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].
Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
- B.A.D.
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
instalujesz następujące pakiety:
włączasz wtyczkę latexa w gedicie i tam sobie możesz pisać i kompilować chociaż poleca do kompilacji konsolę
co do literatury to polecam ftp://www.ctan.org/ctan/info/lshort/polish/lshort2e.pdf
i nic więcej do szczęścia nie będzie Ci potrzebne:)
Kod: Zaznacz cały
texlive-math-extra
texlive-latex-extra-doc
latex-xft-fonts
texlive-lang-polish
texlive-doc-pl
texlive-fonts-recommended
gedit-latex-plugin
Kod: Zaznacz cały
pdflatex plik.tex
i nic więcej do szczęścia nie będzie Ci potrzebne:)
-Ice cream... I like an ice cream.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
Dzięki za szybką odpowiedź! Chciałbym oczywiście korzystać z LaTeX-a tak, jakie jest jego przeznaczenie czyli za pomocą znaczników a nie jakichś edytorów graficznych - ta informacja raczej @sir_herrbatka - wyjaśniam - chciałbym nauczyć się w trakcie tworzenia dokumentów LaTeX znaczników LaTeX-owych. Nie bardzo mi się podoba korzystanie z gedit czy tymbardziej już z konsoli. Najbardziej podoba mi się TeXmaker ale chyba samo zainstalowanie TeXmaker`a nie rozwiązuje całkiem problemu - 'co zainstalować?'. Tak więc, co muszę zainstalować i w jakiej kolejności (jeśli ma to znaczenie) abym mógł korzystać z TeX`a, LaTeX`a, narzędzi matematycznych, różnego rodzaju tworzenia dokumentów typu CV, itp. oraz wpisywać znaczniki LaTeX`a w edytorze TeXmaker? W sumie to takie pytanie o szczegółową instalację narzędzi LaTeX`a, chyba że ktoś mi wskaże jakąś stronę gdzie będzie opisane jak zacząć, jak się nauczyć tego. Z góry dzięki!
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?
ambitny 
Jeśli chcesz zainstalować latex to zrób sudo apt-get install lyx a później sudo apt-get purge lyx
Mainterzy dali wszystkie latexowe paczki jako zależności (rekomendowane) dla pakietu lyx.
Wiem, że te rozwiązanie jest lamerskie, ale ja bym tak zrobił

Jeśli chcesz zainstalować latex to zrób sudo apt-get install lyx a później sudo apt-get purge lyx
Mainterzy dali wszystkie latexowe paczki jako zależności (rekomendowane) dla pakietu lyx.
Wiem, że te rozwiązanie jest lamerskie, ale ja bym tak zrobił