LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Post autor: Heron »

Witam, chciałbym tworzyć profesjonalne dokumenty, CV oraz prezentacje wykorzystując narzędzie jakim jest LaTeX. O LaTeX-u wiem nie wiele, tylko tyle, że jest to narzędzie do składania tekstu poprawiając jego strukturę i wygląd. Tworzy się dokumenty wykorzystując różnego rodzaju znaczniki i szablony. Teraz załóżmy, że mam zainstalowany system Ubuntu 10.10 amd64, co potrzebuję, jakie narzędzia, jaki edytor, i może jakieś kursy pomagające rozpocząć pracę z LaTeX-em?
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Post autor: sir_herrbatka »

jeśli liczy się dla ciebie efekt bez nakładu pracy to najlepszym rozwiązaniem jest lyx o którym pisałem tu: viewtopic.php?t=142567
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
Hauleth
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Post autor: Hauleth »

Ja używam TeXmaker'a.
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].

Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
Awatar użytkownika
B.A.D.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: B.A.D. »

instalujesz następujące pakiety:

Kod: Zaznacz cały

texlive-math-extra
texlive-latex-extra-doc
latex-xft-fonts
texlive-lang-polish
texlive-doc-pl
texlive-fonts-recommended
gedit-latex-plugin
włączasz wtyczkę latexa w gedicie i tam sobie możesz pisać i kompilować chociaż poleca do kompilacji konsolę

Kod: Zaznacz cały

pdflatex plik.tex
co do literatury to polecam ftp://www.ctan.org/ctan/info/lshort/polish/lshort2e.pdf
i nic więcej do szczęścia nie będzie Ci potrzebne:)
-Ice cream... I like an ice cream.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Post autor: Heron »

Dzięki za szybką odpowiedź! Chciałbym oczywiście korzystać z LaTeX-a tak, jakie jest jego przeznaczenie czyli za pomocą znaczników a nie jakichś edytorów graficznych - ta informacja raczej @sir_herrbatka - wyjaśniam - chciałbym nauczyć się w trakcie tworzenia dokumentów LaTeX znaczników LaTeX-owych. Nie bardzo mi się podoba korzystanie z gedit czy tymbardziej już z konsoli. Najbardziej podoba mi się TeXmaker ale chyba samo zainstalowanie TeXmaker`a nie rozwiązuje całkiem problemu - 'co zainstalować?'. Tak więc, co muszę zainstalować i w jakiej kolejności (jeśli ma to znaczenie) abym mógł korzystać z TeX`a, LaTeX`a, narzędzi matematycznych, różnego rodzaju tworzenia dokumentów typu CV, itp. oraz wpisywać znaczniki LaTeX`a w edytorze TeXmaker? W sumie to takie pytanie o szczegółową instalację narzędzi LaTeX`a, chyba że ktoś mi wskaże jakąś stronę gdzie będzie opisane jak zacząć, jak się nauczyć tego. Z góry dzięki!
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: LaTeX - co potrzebne i jaki edytor wybrać oraz jak się nauczyć składu tekstu?

Post autor: sir_herrbatka »

ambitny ;-)

Jeśli chcesz zainstalować latex to zrób sudo apt-get install lyx a później sudo apt-get purge lyx

Mainterzy dali wszystkie latexowe paczki jako zależności (rekomendowane) dla pakietu lyx.

Wiem, że te rozwiązanie jest lamerskie, ale ja bym tak zrobił ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”