Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting. Kto chętny?

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting.

Post autor: ethanak »

Admc pisze: Ja znalazłem proste obejście tego problemu. W Firefoxie 4 (w starszych trzeba zainstalować dodatek) można dowolnie zmieniać rozmiar pól tekstowych.
O, dzięki! Bo ja sobie poradziłem prowizorycznie tak, że przykryłem to coś xtermem :)
Pamiętasz może co to za rozszerzenie?
Awatar użytkownika
JarekJ83
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: JarekJ83 »

wygląd mi się podoba:) jedyne co jeszcze razi to stare logo ubuntu - a raczej napis starą czcionką.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Admc »

ethanak pisze:
Admc pisze: Ja znalazłem proste obejście tego problemu. W Firefoxie 4 (w starszych trzeba zainstalować dodatek) można dowolnie zmieniać rozmiar pól tekstowych.
O, dzięki! Bo ja sobie poradziłem prowizorycznie tak, że przykryłem to coś xtermem :)
Znalazłem coś co działa na podobnej zasadzie:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... zer-mover/

Radzę jednak zaktualizować ci Firefoxa do najnowszej wersji. Jest znacznie szybszy (wg testów sunspider i peacekeeper) i znacznie lepiej integruje się z motywem GTK.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: sylwester »

ethanak pisze: Niestety - jak się robi forum dla wszystkich to trzeba wziąć pod uwagę to, że użytkownikiem może być równie dobrze trzynastolatek z wzrokiem jak żyleta, jak i emeryt krótkowidz. I - moim zdaniem - utrudnianie dostępu do forum tym ostatnim jest... jak by tu powiedzieć żeby nie obrazić... ech, w słowniku ludzi kulturalnych nie istnieją słowa dostatecznie obelżywe :(
Cóż, równie trudno znaleźć kulturalnie obelżywe słowa dla wszelkiej maści awanturników, którzy muszą mieć wszystko co chcą JUŻ, NATYCHMIAST.
Czy naprawdę nie możesz zrozumieć, że styl forum to domyślny styl phpBB3 po niewielkich przeróbkach i że DOCELOWO będzie nowy, inny, przyjazny dla wszystkich, w którego tworzenie możesz zaangażować się sam. Jeśli nie przez osobiste tworzenie, to przez oceny, wnioski, propozycje, a nawet gderanie wtedy kiedy będziemy o tym stylu decydować.

WSZYSCY, a nie tylko administracja.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam :P
http://ubuntu.pl
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

ethanak pisze:
menthosh pisze:Jest wiele serwisów (choćby te popularne - wp, serwisy piłkarskie, onet) gdzie nikt nie spogląda na WCAG. Mi też to nie przeszkadza, zamiast czepiać się stron wyreguluj sobie monitor.
Wiesz, trudno Twoją wypowiedź nazwać inaczej niż chamską. Monitor mogę sobie wyregulować - oka niestety nie. I to że Tobie coś nie przeszkadza to nie znaczy że całemu światu też ma nie przeszkadzać bo Jego Wysokość menthosh tak zarządził.
Zatem niech administracja ubuntu (która w końcu nie ma co robić) dostosuje to wszystko bo żywe kolory ingerują w delikatne oczy Ethanak *koniec ironii*
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

Admc pisze:
ethanak pisze:
Znalazłem coś co działa na podobnej zasadzie:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... zer-mover/

Radzę jednak zaktualizować ci Firefoxa do najnowszej wersji. Jest znacznie szybszy (wg testów sunspider i peacekeeper) i znacznie lepiej integruje się z motywem GTK.
Ten dodatek, który podałeś też spełnia swoje zadanie, ale czyżbyś na początku miał na myśli to: https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... -textarea/ ?

@topic
W każdym razie styl nie jest zły - miejscami bolą oczy, ale to tylko przejściowe, a na razie da się żyć ;]
Ale nowego/nowych styli też się doczekać nie mogę, bo ten idealny nie jest.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

sylwester pisze: Cóż, równie trudno znaleźć kulturalnie obelżywe słowa dla wszelkiej maści awanturników, którzy muszą mieć wszystko co chcą JUŻ, NATYCHMIAST.
Czy naprawdę nie możesz zrozumieć, że styl forum to domyślny styl phpBB3 po niewielkich przeróbkach i że DOCELOWO będzie nowy, inny, przyjazny dla wszystkich, w którego tworzenie możesz zaangażować się sam.
A czy Ty nie możesz zrozumieć, że ja doskonale wiem o tym że nie jest to docelowy styl (nawet w pewnym poście z samego rana to czytałem)? Tyle że nie rozumiem dlaczego nie wzięliście najprostszego tylko wysililiście się na - cóż tu ukrywać - gniota? A przy okazji dobitnie pokazaliście wszystkim że wśród decydentów niniejszego forum nie ma nikogo, kto miałby blade pojęcie o webmasterce. Oryginalny prosilver jest całkiem czytelny - i widać, że te "niewielkie przeróbki" były robione przez kogoś, kogo powinno trzymać się z daleka od kolorystyki stron.

I naprawdę, gdyby był tu jakiś normalny styl a nie wydziwione dziwadło - słowa bym nie pisnął. Wiadomo że style powstają, że w końcu doczekamy się ciekawego i czytelnego wyglądu i że na razie trzeba cierpieć... tylko wyjaśnij mi dlaczego niektórzy mają być bardziej poszkodowani? I to akurat ci, którzy i bez tego mają lekko przechlapane...

Natomiast czego nie rozumiem to tego, że jeśli dostaje się zgłoszenie o ewidentnym błędzie na stronie, a w dodatku podsuwa pod nos narzędzie które może służyć do owego błędu usunięcia - webmajster zamiast siadać na hortensji (czy jak to tam się w języku forumowym nazywa) i brać się do poprawki próbuje udowadniać że to co zrobił to jest dobre a ktoś kto błąd wytyka to cham, prostak i powinien siedzieć cicho bo się nie zna...

...ino w tym przypadku tak się składa, że akurat się zna ;)
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: sylwester »

Dawno, dawno temu zrobiliśmy któryś z naszych remiksów BEZ "handikapowych" aplikacji.
Jakoś tak bez pomyślunku uznaliśmy, że i tak mało kto tego używa ....., a płytka w końcu nie z gumy..., są potrzebniejsze rzeczy......, itd. itd..

Do tej pory pamiętam przejmujący wstyd, żal jaki mnie osobiście ogarnął kiedy dostaliśmy jednego (tak - tylko jednego) maila od rozżalonego użytkownika, który napisał, że tak czekał na naszą płytkę, a my go olaliśmy usuwając to co dla niego jest podstawą do korzystania z komputera.

Od tej pory NIGDY nie usunęliśmy ani jednego z narzędzi wspomagających, a wespół z LM wydaliśmy nawet remix zawierający chyba wszystko co w tym względzie wymyślono. I robimy to dla tego JEDNEGO, anonimowego człowieka. A jeśli się przyda innym? Tym lepiej.

Więc nie pisz mi, że nie dbamy, że olewamy, że to czy tamto. Wszyscy mamy kłopoty z nowym skryptem i wszyscy go się uczymy. Ba nawet stworzyliśmy nowy dział na uwagi i propozycje, a nawet krytykę nowego silnika forum. Wpisałeś się tam? Czy tylko tupiesz nogą?
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam :P
http://ubuntu.pl
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Porównajcie nasze forum na phpBB np. z greckim:
http://forum.ubuntu-gr.org/index.php
Nawet tak "surowe" jak teraz wygląda o niebo lepiej :-D

BTW. Gratuluję poczynionych zmian :clap:
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

Mi tam styl na greckim forum się podoba, przynajmniej nie nawala czerwienią.

PS. Dlaczego opcja szybkiej odpowiedzi jest domyślnie ukryta? Używam jej bardzo często i stanowi do dla mnie pewne utrudnienie.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Mały 1 »

luk1don pisze:Porównajcie nasze forum na phpBB np. z greckim:
http://forum.ubuntu-gr.org/index.php
:
Mi też się greckie forum podoba :clap:
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: aga »

Dlaczego opcja szybkiej odpowiedzi jest domyślnie ukryta? Używam jej bardzo często i stanowi do dla mnie pewne utrudnienie.
nie jest :P
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

Grecka strona byłaby super gdyby nie avki po prawej stronie :-/

PS
To pomarańcz a nie czerwień n00by! ;-)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Admc pisze:Mi tam styl na greckim forum się podoba, przynajmniej nie nawala czerwienią.

PS. Dlaczego opcja szybkiej odpowiedzi jest domyślnie ukryta? Używam jej bardzo często i stanowi do dla mnie pewne utrudnienie.
Bo wbrew temu, co tu niektórzy wypisują na forum wprowadzane są zmiany o które niektórzy w bardzo niegrzeczny sposób "proszą".
Od teraz w szybkiej odpowiedzi uśmieszki są dostępne po kliknięciu na odpowiedni link.
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

mario_7 pisze:
Admc pisze:Mi tam styl na greckim forum się podoba, przynajmniej nie nawala czerwienią.

Bo wbrew temu, co tu niektórzy wypisują na forum wprowadzane są zmiany o które niektórzy w bardzo niegrzeczny sposób "proszą".
Od teraz w szybkiej odpowiedzi uśmieszki są dostępne po kliknięciu na odpowiedni link.

Zaraz ludzie będą się bulwersować dlaczego na uśmieszki trzeba klikać żeby się pokazały :D Moim okiem wygląd nie jest straszny, mógłby ktoś usunąć ten napis biały tuż obok loga w topie. Na koniec mam luźne pytanie - na kiedy wyrobicie się z finalną wersją, stabilnym motywem?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Na koniec mam luźne pytanie - na kiedy wyrobicie się z finalną wersją, stabilnym motywem?
Ręce opadają...
Zorientuj się w temacie zanim zadasz pytanie...
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

sylwester pisze:Dawno, dawno temu zrobiliśmy któryś z naszych remiksów BEZ "handikapowych" aplikacji.
A tak, pamiętam jak się wygłupiłem próbując niewidomemu wytłumaczyć jak się uruchamia livecd ze screenreaderem.
Od tej pory NIGDY nie usunęliśmy ani jednego z narzędzi wspomagających, a wespół z LM wydaliśmy nawet remix zawierający chyba wszystko co w tym względzie wymyślono. I robimy to dla tego JEDNEGO, anonimowego człowieka.
No, jest już takich trochę więcej. Może więc pokusić się o polski remix Vinuxa? W końcu też Ubuntu, a kilka ważnych zmian zawiera...
Więc nie pisz mi, że nie dbamy, że olewamy, że to czy tamto. Wszyscy mamy kłopoty z nowym skryptem i wszyscy go się uczymy. Ba nawet stworzyliśmy nowy dział na uwagi i propozycje, a nawet krytykę nowego silnika forum. Wpisałeś się tam? Czy tylko tupiesz nogą?
Nie wpisałem się tam z prostej przyczyny - znalazłem ów dział dopiero po dłuższym czasie i to zupełnie przypadkiem. Konkurs bez nagród: zgadnij jaki był powód owego nieznalezienia? Wpisałem się tu (bo ten wątek znałem), podając dość dokładnie objawy błędu, link do artykułu opisującego problem zarówno od strony teoretycznej, jak i technicznej ze wskazówkami "jak to zrobić" włącznie, link do narzędzia które może być przydatne przy poprawianiu błędu... co jeszcze chciałeś? Dokładny numer linii w css gdzie masz błąd? Jak na mój gust to robisz egrep (color|url) i możesz założyć że to jest do poprawki (no, z jednym wyjątkiem - zapomnieliście sknocić kolory w jednym miejscu i zostały oryginalne niebieskie). Więc nie chrzań mi tu że tylko tupię nogą.

Poza tym ja nie mówię o problemach z nowym skryptem, doskonale rozumiem że problemy sprawiają zarówno administracja jak i dostosowanie skryptu do potrzeb, tylko o wyglądzie, który - pomijając względy estetyczne (DGCC) - został ewidentnie skopany i najlepszym wyjściem byłoby przywrócenie oryginalnych css-ów prosilver. Da się to zrobić? Bo to co jest naprawdę przeszkadza.

No i pytanie: miałem to koniecznie umieszczać w dziale o phpbb3 i problemach? Bo jak dla mnie problem jest nie z phpbb3, a z css-em, czyli wyglądem...
alcek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: alcek »

Nowy wygląd forum nie podoba mi się i wydaje się krokiem wstecz w stosunku do tego, co było. W bannerze (tym czymś na górze) razi stare logo ubuntu w zestawieniu z czarnym napisem ubuntu - czerń obok pomarańczy. Poza tym trochę bezsensu jest powtarzające się trzykrotnie słowo "ubuntu" . Tło z kropkowaną fakturą za bardzo gryzie oczy. Do tego świński róż w obramowaniu oraz pomarańcz wpadająca w czerwień w czcionce tytułów tematów mocno kłują w oczy.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Re: Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting. Kto chętny?

Post autor: sir_herrbatka »

czerń obok pomarańczy
Moje ulubione połączenie! ;-)

Tak czy owak to styl tymczasowy i nie ma bardzo jest sens go krytykować.
alcek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Re: Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting. Kto chętny?

Post autor: alcek »

Właśnie dlatego trzeba go krytykować, by się okazał tymczasowy. Zdecydowanie kłuje po oczach to stare logo ubuntu. Ikonki przy tytułach tematów są nieczytelne i trochę obciachowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”