[SOLVED] DeaDBeeF (odpowiednik foobar 2000) - sposób na wysokie obciążenie procesora

Grafika, film, dźwięk.
clostermann
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[SOLVED] DeaDBeeF (odpowiednik foobar 2000) - sposób na wysokie obciążenie procesora

Post autor: clostermann »

Wiele osób po przesiadce na Ubuntu lub innego Linuksa poszukuje prostego, ale potężnego odtwarzacza audio, podobnego do programu foobar 2000, który znają z Windows.

Program taki istnieje, choć jest jednym z mniej rozpropagowanych odtwarzaczy linuxowych.

DeaDBeeF - bo o nim, mowa, można pobrać z Centrum Oprogramowania, korzystając z repozytorium w Ubuntu Tweak lub ściągając najnowszą wersję ze strony projektu: http://deadbeef.sourceforge.net/

Program ma bardzo prosty interfejs - pozwala na utworzenie wielu list odtwarzania, których nie trzeba zapisywać - po zamknięciu i restarcie programu zostaną przywrócone w postaci zakładek.
DeaDBeeF zyskał sobie uznanie miłośników muzyki, dzięki temu, że daje naprawdę doskonałą jakość dźwięku, a przez ograniczenie "wodotrysków" jeśli chodzi o wygląd - jest naturalnym wyborem dla miłośników słynnego już foobara 2000.

Dla mnie bardzo ważna jest jeszcze jedna funkcja - możliwość absolutnie dowolnej zmiany kolorów całego odtwarzacza - dzięki czemu nie jesteśmy skazani na motyw systemowy. Przez długi czas brakowało mi odtwarzacza audio, w którym kolory będę mógł ustawić na bardzo ciemne lub czarne - tak jak lubię, w sam raz do nocnego słuchania i kontemplowania muzyki... DeaDBeeF wreszcie zapełnił tę lukę.
Tutaj mały podgląd jak wygląda mój program: http://img109.imageshack.us/img109/2121/deadbeef044.png

Wiele osób narzeka jednak, że DeaDBeeF zbytnio obciąża procesor komputera - tak że nie da się wykonywać żadnych innych czynności, np. przeglądania Internetu, bez przycinania się muzyki... Przez jakiś czas też tak myślałem, i z góry skreśliłem "Martwą Wołowinę"...
Rozwiązanie okazuje się jednak bajecznie proste...

Domyślnie program oferuje nam najlepszą możliwą jakość dźwięku.
W Preferencjach, w zakładce "Odtwarzanie" odnajdujemy listę "Jakość konwersji częstotliwości próbkowania".
Domyślne ustawienie to "sinc_best_quality". Obciążenie procesora może sięgać wówczas nawet 80% - rozwiązanie w sam raz dla audiofili, którzy używają komputera tylko do słuchania muzyki, ale przy próbie wykonania jakiejkolwiek innej czynności, np. uruchomienia przeglądarki internetowej - skończy się na bardzo nieprzyjemnym dla ucha "rwaniu" dźwięku...
Wystarczy jednak zmienić wspomniane ustawienie na inne (ja ustawiłem "linear") i obciążenie procesora spada natychmiast, Wołowina robi się cudownym, lekkim odtwarzaczem...
Może dla Was to nie nowina, ale ja dopiero to wykombinowałem - może komuś się przyda... ;)

Życzę wspaniałych muzycznych wrażeń z DeaDBeeF! :)

PS. Prosiłbym kogoś z moderatorów o przyklejenie wątku, jeśli zostanie uznany za pomocny...
Awatar użytkownika
Hrluc
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: [SOLVED] DeaDBeeF (odpowiednik foobar 2000) - sposób na wysokie obciążenie procesora

Post autor: Hrluc »

To jakaś bzdura.Mam ustawienia na max i minimalne obciążenie procesora (marny P4 2,80).To zależy od karty dźwiękowej.Ja mam DACa więc może dlatego nie mam z tym problemów.Poza tym w najnowszej wersji ustawienie to jest wypośrodkowane.
Ten program jest więcej niż genialny,więc polecam wszystkim audio maniakom! :)
clostermann
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Re: [SOLVED] DeaDBeeF (odpowiednik foobar 2000) - sposób na wysokie obciążenie procesora

Post autor: clostermann »

No a ja mam Celerona 1,5 ;)
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

clostermann pisze:...można pobrać z Centrum Oprogramowania, ...
Nie ma go w COU,jakieś repo trzeba dodać ?

Dobra ,już mam
ppa:alexey-smirnov/deadbeef
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: topo »

Czy ktoś wie jak w Pidginie zrobić aby w statusie wyświetlał się tytuł utworu odtwarzanego w deadbeef?
Jak dla mnie jest to najlepszy odtwarzacz na linuxa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”