Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8

Post autor: kurzy »

cierzniak pisze:a to co wkleiłeś jest bardzo związane z aktualizacją, mówi, że brakuje modułu do karty WiFi?
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
przez co najwyraźniej nie możesz zainstalować kernela eXt'a
Rozumiem. Tylko w takim przypadku: co z tym zrobić?

Odnośnie do Twojej wcześniejszej sugestii: zupełnie nie wiem, jak korzystać z laptop-mode-tools. Przeglądam różne strony i wynika z nich, że jest to narzędzie wymagające sporej wiedzy, aby z niego skorzystać. Możesz udzielić mi jakiś praktycznych porad co do l-m-t?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

PS. Udostępniłem nową wersje kernela v15.5 - 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs. Na razie atom - za parę dni K8
czekam na jajko K8
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Odinstalujn proszę kernel i ponownie wykonaj skrypt tym razem jednak tak (zakładam, że ma prawo wykonalności):

cd Pobrane

sudo ./instalator-linux-imege-headres-v.15.5-atom

i pokaż wynik.

Pozdrawiam
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Odinstalujn proszę kernel
Zaraz się zrobi, tylko powiedz mi, jak odinstalować kernel?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

w Synaptiku -> zainstalowane (lokalnie lub przestarzałe) -> zaznaczasz linux-headers i linux-image (mój kernel) i całkowita deinstalacja zastosuj, potwierdź operacje i zrobione.

Pozdrawiam
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ok. kernel odinstalowany, chociaż w przypadku linux-headers wyskoczył błąd: http://i55.tinypic.com/2217ps.png

Przeprowadziłem instalację zgodnie z Twoją instrukcją. Dla pewności spróbowałem zainstalować dwa kernele:
1. Tego, którego Ty wskazujesz w poleceniu instalcji:
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.15.5-atom
Oraz tego, którego ja myślałem, że powinienem instalować (z uwagi na markę netbooka):

czy to: 2.
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.15.5-atom
Niestety w obu przypadkach pojawia się ta sama informacja, że jest problem z wifi i kernela nie widać.
Co robić dalej?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 14:30 przez kurzy, łącznie zmieniany 1 raz.
gunar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: gunar »

mam problem podczas instalacji
instalator-linux-imege-headres-v.15.0-k8

problem występuje przy generowaniu fglrx

DKMS make.log for fglrx-8.840 for kernel 2.6.39-ext73-f1-15.0-k8-cfq-cfs (i686)
pią, 17 cze 2011, 22:41:04 CEST
AMD kernel module generator version 2.1
[: 392: =: unexpected operator
doing Makefile based build for kernel 2.6.x and higher
rm -rf *.c *.h *.o *.ko *.a .??* *.symvers
make -C /lib/modules/2.6.39-ext73-f1-15.0-k8-cfq-cfs/build SUBDIRS=/var/lib/dkms/fglrx/8.840/build/2.6.x modules
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.39-ext73-f1-15.0-k8-cfq-cfs'
CC [M] /var/lib/dkms/fglrx/8.840/build/2.6.x/firegl_public.o
/var/lib/dkms/fglrx/8.840/build/2.6.x/firegl_public.c:117:28: fatal error: linux/smp_lock.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
compilation terminated.
make[2]: *** [/var/lib/dkms/fglrx/8.840/build/2.6.x/firegl_public.o] Błąd 1
make[1]: *** [_module_/var/lib/dkms/fglrx/8.840/build/2.6.x] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.39-ext73-f1-15.0-k8-cfq-cfs'
make: *** [kmod_build] Błąd 2
build failed with return value 2
make.log (END)
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: cierzniak »

kurzy pisze:Odnośnie do Twojej wcześniejszej sugestii: zupełnie nie wiem, jak korzystać z laptop-mode-tools. Przeglądam różne strony i wynika z nich, że jest to narzędzie wymagające sporej wiedzy, aby z niego skorzystać. Możesz udzielić mi jakiś praktycznych porad co do l-m-t?
Z laptop-mode-tools jest tak, że jak zainstalujesz, to podstawowa konfiguracja pozwala na całkiem przyjemną pracę, nie trzeba edytować każdej zmiennej (chyba, że u Ciebie jest inaczej, albo nie chcesz mieć włączonego USB autosuspend na baterii). Zainstaluj i popracuj na nim kilka dni, na pewno nie zaszkodzi aż nadto.
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)

Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)

SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

na kernelu 15.5 znowu pojawił sie ten sam problem co poprzednio, zminimalizowane na pasku uruchamiania programy nie pojawiają się po kliknięciu na nie/ nie mozna otworzyc menadżera plików z paska. pojawiło się to po 20 min pracy na baterii.
lubuntu 11.04 (openbox )+ asus 1001ha
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: taedoju »

p.s wydaje sie iż dochodzi do takiego "zawieszenia" na trybie pracy na baterii.
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

cierzniak pisze:Z laptop-mode-tools jest tak, że jak zainstalujesz, to podstawowa konfiguracja pozwala na całkiem przyjemną pracę, nie trzeba edytować każdej zmiennej (chyba, że u Ciebie jest inaczej, albo nie chcesz mieć włączonego USB autosuspend na baterii). Zainstaluj i popracuj na nim kilka dni, na pewno nie zaszkodzi aż nadto.
Dzięki. Poczytałem, pozmieniałem niektóre opcje. Mam nadzieję, że coś to da. Czy dobrze rozumiem, że l-m-t nie muszę uruchamiać?Instaluję, uUstawiam edytuję po prostu odpowiedni plik i to już jest gwarancją, że te nowe parametry będą obowiązywać?

No i podstawowe dla mnie pytanie: wszelkie te zabiegi nie zwiększają jednak nadmiernie żywotności baterii. Różnica pomiędzy deklarowanymi przez producenta 6/7h a 2.5h w praktyce (u mnie) jest jednak ogromna... Da się to jakoś zmienić? Czy nowe jądro rzeczywiście może zdziałać cuda?
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

15.5 ogólnie nie jest najgorszy, ale ani ten ani poprzedni kernel nie widzi kart w czytniku. Jak wkładam kartę, to momentalnie ubuntu się wiesza i muszę wyciągnąć kartę, czekac kilka minut aż wszystko zacznie poprawnie działać. W genericu normalnie je montuje. Poza tym chodzi szybciej, dopóki nie włącze nieszczęsnego skype:P ale myślę, że dopóki nie wyjdzie stabilna wersja, muszę się męczyć z beta:(
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

kurzy pisze:
cierzniak pisze:Z laptop-mode-tools jest tak, że jak zainstalujesz, to podstawowa konfiguracja pozwala na całkiem przyjemną pracę, nie trzeba edytować każdej zmiennej (chyba, że u Ciebie jest inaczej, albo nie chcesz mieć włączonego USB autosuspend na baterii). Zainstaluj i popracuj na nim kilka dni, na pewno nie zaszkodzi aż nadto.
Dzięki. Poczytałem, pozmieniałem niektóre opcje. Mam nadzieję, że coś to da. Czy dobrze rozumiem, że l-m-t nie muszę uruchamiać?Instaluję, uUstawiam edytuję po prostu odpowiedni plik i to już jest gwarancją, że te nowe parametry będą obowiązywać?

No i podstawowe dla mnie pytanie: wszelkie te zabiegi nie zwiększają jednak nadmiernie żywotności baterii. Różnica pomiędzy deklarowanymi przez producenta 6/7h a 2.5h w praktyce (u mnie) jest jednak ogromna... Da się to jakoś zmienić? Czy nowe jądro rzeczywiście może zdziałać cuda?
Oj może cuda czynić. A pytanie.. jakiego masz laptopa? Nie masz przypadkiem w nim technologii Optimus (Intel + nVidia)? Ja w moim 1215n muszę wyłączyć programowo nVidię, włączyć laptop-mode i zainstalować kernel kolegi eXt'a. Wtedy mam lekko 4,5 godziny pracy ciągłej normalnej, nawet do 6-7 godzin z wyłączonymi WiFi i BT oraz minimalnym podświetleniu. Wizja producentów mówi o stosowaniu Windowsa, minimalnego podświetlenia, żadnego zew. urządzenia USB, wyłączony BT i WiFi i najlepiej nie używania go na zasadzie "ma wegetować". Jest drugi sposób - poprzez programy do sprawdzania żywotności baterii w Windowsie, który nie do końca mówi prawdę.
aniulka87 pisze:15.5 ogólnie nie jest najgorszy, ale ani ten ani poprzedni kernel nie widzi kart w czytniku. Jak wkładam kartę, to momentalnie ubuntu się wiesza i muszę wyciągnąć kartę, czekac kilka minut aż wszystko zacznie poprawnie działać. W genericu normalnie je montuje. Poza tym chodzi szybciej, dopóki nie włącze nieszczęsnego skype:P ale myślę, że dopóki nie wyjdzie stabilna wersja, muszę się męczyć z beta:(
A jaki system i jaki laptop? I o co chodzi ze skype?
PS nie ma gwarancji, że stabilna wersja działa u wszystkich, chyba że się mylę
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)

Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

A jaki system i jaki laptop? I o co chodzi ze skype?
PS nie ma gwarancji, że stabilna wersja działa u wszystkich, chyba że się mylę
Fakt nie napisałam:D Ubuntu 11.04, MSI U135DX. Co do skype to podczas rozmowy bardzo często się zawiesza. Nie jest to na pewno wina internetu. jest to Tak samo było na ubuntu 10.04, 10.10 i tak samo jest na 11.04. Reinstalowałam go i dalej to samo. Próbowałam coś znaleźć używając wuja google, ale albo nieumiejętnie szukałam, albo nie ma:P
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

cierzniak pisze:Oj może cuda czynić. A pytanie.. jakiego masz laptopa? Nie masz przypadkiem w nim technologii Optimus (Intel + nVidia)? Ja w moim 1215n muszę wyłączyć programowo nVidię, włączyć laptop-mode i zainstalować kernel kolegi eXt'a. Wtedy mam lekko 4,5 godziny pracy ciągłej normalnej, nawet do 6-7 godzin z wyłączonymi WiFi i BT oraz minimalnym podświetleniu. Wizja producentów mówi o stosowaniu Windowsa, minimalnego podświetlenia, żadnego zew. urządzenia USB, wyłączony BT i WiFi i najlepiej nie używania go na zasadzie "ma wegetować". Jest drugi sposób - poprzez programy do sprawdzania żywotności baterii w Windowsie, który nie do końca mówi prawdę.
Zależy mi na zoptymalizowaniu baterii w netbooku MSI U135DX. Procesor Intel Atom.

Jeśli kernel mieć aż takie znaczenie, to w takim razie cierpliwie poczekam na wskazówki eXta. Mam nadzieję, że znajdzie czas i coś mi pomoże.

edit:
I jeszcze odnośnie do l-m-t: czyli z każdy startem systemu (na baterii) należy włączyć l-m-t? Jeśli tak, to jak to zrobić?
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Kernel (a raczej moduły stworzone pod kątem optymalizacji) ma ogromne znaczenie! Generic jest tak stworzony, by na każdej maszynie działał, więc nie ważne czy to ULV Atom czy prądożerny Core 2 Quad albo procek z serii i3/i5/i7. Jeszcze jak czytamy na phoneixie - ostatnie generic-kernel zużywają okropnie duzo prądu. Jak wcześniej pisałem wizja producenta opiera się o wegetujący laptop, więc dobrym wynikiem byłoby 5 godzin normalnej pracy.

Laptop-mode włącza się automatycznie. Aby to sprawdzić jak będzie ładował się playmouth naciśnij {esc} i pokaże Ci się linia komend, albo jak zobaczysz GDM naciśnij {ctrl}+{alt}+{f1}, zobaczysz tryb tekstowy ubuntu a tam będzie m.in. linijka
* Enabling laptop mode tools {ok}

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

kiedy pojawi się jajko K8
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Teraz krótko ... mam niestety mało czasu. Kernel K8 najpewniej w okolicach środy/czwartku (poniedziałek w wtorek ma spawy do załatwienia w Warszawie i nie ma mnie w domu). Natomiast co do czytnika kart ... Koleżanka aniulka nic nie wspominała ... mi zarówno na Lenovo s-10, jak i Asusie 1201n działa.

Co do oszczędność energii ... moim zdaniem kluczem nie jest tylko błąd/błędy w kernelu ... ale jego odpowiednia konfiguracja ! Krenele generic z <Ubuntu w wielu aspektach są skonfigurowane zbyt zachowawczo i nie wykorzystują potencjału kernela, co dobija się w oraz większym stopniu z użyciu energii. Panie i <panowie zobaczcie na moje krenel ... z edycji na edycje staram się poprawić energooszczędność - zdarzają się wpadki, ale to nieuniknione. Jednak generalnie staram się wykorzystywać wszystkie dostępne narzędzia, analizuje powiązania pomiędzy poszczególnymi elementami kernela i dążę do tego, aby było coraz bardziej oszczędnie ... mam nadzieje, ze podzielacie moją opinie ;).

Zatem całą resztę - K8, skrypty, pliki konfiguracyjne dopiero za parę dni ... ostatnio mam dość napięty "terminarz".

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

To czekamy ze zniecierpliwieniem (przynajmniej ja). Może nastawy Compiza zmienią coś i zaczną używać IONa2 + WINE?

A co do oszczędności? Po prostu niebo a ziemia. Obecnie praca w terenie to czysta przyjemność, choć zdarzy się, że nVidia włączy mi się po wyjściu z trybu uśpienia i 15-18W pobiera bankowo.

A tak wracając do tego, że wyrzucło kiedyś krzaczki po wyciągnięciu SD z czytnika. Wpadłem na to co było moim problemem. Karat z telefonu ma 64MB SWAPa, który automatycznie montuje się po włożeniu. Po wyciągnięciu system traci pamięć, więc wyrzuca go.

Jeszcze jedno zapytanie, może z innej beczułki, ale co sądzicie na temat tego GNOME3? te pierwsze wersje były dobry tylko jako czyste systemy, po zainstalowaniu kilku aplikacji z indicatorami, GNOME3 sobie nie radził. Jak jest teraz?

Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

... Koleżanka aniulka nic nie wspominała ... mi zarówno na Lenovo s-10, jak i Asusie 1201n działa.
A no koleżanka nie wspominała, bo przed reinstalacją ubuntu 11.04, na kernelu 15.0, wszystko działało :P Tylko, że poprzednio miałam Ubuntu Badr 11.04. Nie spodziewałam się, że to robi aż taką różnicę w funkcjonowaniu niektórych urządzeń:D
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”