kurzy pisze:cierzniak pisze:Z laptop-mode-tools jest tak, że jak zainstalujesz, to podstawowa konfiguracja pozwala na całkiem przyjemną pracę, nie trzeba edytować każdej zmiennej (chyba, że u Ciebie jest inaczej, albo nie chcesz mieć włączonego USB autosuspend na baterii). Zainstaluj i popracuj na nim kilka dni, na pewno nie zaszkodzi aż nadto.
Dzięki. Poczytałem, pozmieniałem niektóre opcje. Mam nadzieję, że coś to da. Czy dobrze rozumiem, że l-m-t nie muszę uruchamiać?Instaluję, uUstawiam edytuję po prostu odpowiedni plik i to już jest gwarancją, że te nowe parametry będą obowiązywać?
No i podstawowe dla mnie pytanie: wszelkie te zabiegi nie zwiększają jednak nadmiernie żywotności baterii. Różnica pomiędzy deklarowanymi przez producenta 6/7h a 2.5h w praktyce (u mnie) jest jednak ogromna... Da się to jakoś zmienić? Czy nowe jądro rzeczywiście może zdziałać cuda?
Oj może cuda czynić. A pytanie.. jakiego masz laptopa? Nie masz przypadkiem w nim technologii Optimus (Intel + nVidia)? Ja w moim 1215n muszę wyłączyć programowo nVidię, włączyć laptop-mode i zainstalować kernel kolegi eXt'a. Wtedy mam lekko 4,5 godziny pracy ciągłej normalnej, nawet do 6-7 godzin z wyłączonymi WiFi i BT oraz minimalnym podświetleniu. Wizja producentów mówi o stosowaniu Windowsa, minimalnego podświetlenia, żadnego zew. urządzenia USB, wyłączony BT i WiFi i najlepiej nie używania go na zasadzie "ma wegetować". Jest drugi sposób - poprzez programy do sprawdzania żywotności baterii w Windowsie, który nie do końca mówi prawdę.
aniulka87 pisze:15.5 ogólnie nie jest najgorszy, ale ani ten ani poprzedni kernel nie widzi kart w czytniku. Jak wkładam kartę, to momentalnie ubuntu się wiesza i muszę wyciągnąć kartę, czekac kilka minut aż wszystko zacznie poprawnie działać. W genericu normalnie je montuje. Poza tym chodzi szybciej, dopóki nie włącze nieszczęsnego skype:P ale myślę, że dopóki nie wyjdzie stabilna wersja, muszę się męczyć z beta:(
A jaki system i jaki laptop? I o co chodzi ze skype?
PS nie ma gwarancji, że stabilna wersja działa u wszystkich, chyba że się mylę
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]