Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
pszemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa

Post autor: pszemo »

Witam,
zamierzam przesiąść się na Ubuntu ale zastanawia mnie jedna kwestia, która jest kluczowa przy tej przesiadce. Wszędzie czytam, że instalacja jest taka prosta i szybka ale po głębszym zbadaniu tematu okazuje się (przynajmniej tak to wygląda) że instalacja wymaga ingerencji w posiadane partycje. Wszędzie są instrukcje jak zainstalować Ubuntu obok Windowsa a ja myślę o całkowitej zamianie na linuxa tylko pozostaje kwestia zachowania danych na innych partycjach. Przeszukałem google oraz forum (może coś przeoczyłem?) ale nie mogę doszukać się informacji o takiej instalacji. Rozumiem, że ubuntu skasuje mi zawartość dysku C (na tym jest windows) i na to licze ale co z pozostałymi partycjami? Wymagają formatowania i co za tym idzie utraty danych? Trzeba tworzyć jeszcze jakieś dodatkowe partycje? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Dodatkowo ciekawi mnie czy na ubuntu jest możliwość korzystania z internetu mobilnego. Mam mobilny w Netii i płyta instalacyjna jest dedykowana wyłącznie pod windows. Jak sprawa wygląda na ubuntu?
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa

Post autor: Prakson »

Jeśli chodzi o partycję system musisz zainstalować na jakimś ext3/4 lub innym.
Dane z NTFS'a odczytasz, lecz kosztem wydajności.
Jeśli myślisz o całkowitym przejściu lepiej by było wszystkie partycję na coś unixowego zmienić.
Jeśli chodzi o same partycje pod system to:
-osobno /
-osobno /home
-reszta może być na jednej.
Niczemu to nie szkodzi, a potrafi pomóc jak padnie system.
Jeśli chodzi o modem z netii, to podaj co to jest za sprzęt.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

A tak w ogóle masz za mały dysk? Z takich pytań można wywnioskować, że nie masz zbyt wielkiej wiedzy o Linuksie i sugerowałbym zachować sobie Windowsa na innej partycji. Na pewno będziesz miał początkowo sporo problemów z nowym systemem, a drugi system na dysku czasem może być bardzo przydatny.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

A ja proponuje skoczyc na gleboka wode i odciac sie od przeszlosci (windowsa).
Potrzebujesz takie partycje:
-partycja / (ok 10-15 GB to jest partycja systemowa i instalator musi ja sformatowac)
- partycja SWAP (od 0,5 do 4 GB zaleznie ile posiadasz RAMu, jezeli RAM >= 4 GB to sugeruje w ogole nie robic tej partycji)
- partycja /home (cala reszta dysku, te dane nie musisz formatowac, nalezy to zaznaczyc podczas instalacji)
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

socrates pisze:A ja proponuje skoczyc na gleboka wode i odciac sie od przeszlosci (windowsa).
Potrzebujesz takie partycje:
-partycja / (ok 10-15 GB to jest partycja systemowa i instalator musi ja sformatowac)
- partycja SWAP (od 0,5 do 4 GB zaleznie ile posiadasz RAMu, jezeli RAM >= 4 GB to sugeruje w ogole nie robic tej partycji)
- partycja /home (cala reszta dysku, te dane nie musisz formatowac, nalezy to zaznaczyc podczas instalacji)
A nagle się okaże, że potrzebne będzie jakieś firmware lub jakieś pakiety do karty sieciowej/modemu pobrane z sieci...
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 20:37 przez brezniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa ;)
Jak nie bedzie odwrotu to bedzie wieksza motywacja do pracy z linuksem.
Sam tak kiedys zaczynalem i nie zaluje.
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

socrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa ;)
Nie zawsze po instalacji jest tak jak piszesz. Spróbuj z Ralinkami na USB ;-)
A o zachowaniu Windowsa pisałem tylko dlatego, bo czasem mogą być dziwne "problemy" z Ubuntu: Playmouth, PA, acpi, sieć etc.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

socrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa ;)
Jesteś w błędzie i co gorsza występujesz w charakterze "fachowca". Program sesji Live nie jest tożsamy z tym co się dostaje po zainstalowaniu na dysku.

Co z motywacji, jak nie masz dostepu do Sieci? Jak pozyskasz sterowniki i szereg zależnych od siebie pakietów bez aktywnego połączenia sieciowego?
Skąd w ogóle będziesz wiedział czego Ci brak, jeśli nie będziesz miał jak poszukać?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Panowie napisalem wyraznie
socrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal
Jak cos pojdzie nie tak (a nie powinno) to odpalam live CD i sciagam co potrzeba.
Gentoo + XFCE
pszemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze:A tak w ogóle masz za mały dysk? Z takich pytań można wywnioskować, że nie masz zbyt wielkiej wiedzy o Linuksie i sugerowałbym zachować sobie Windowsa na innej partycji. Na pewno będziesz miał początkowo sporo problemów z nowym systemem, a drugi system na dysku czasem może być bardzo przydatny.
Sprawa jest taka, że faktycznie moja wiedza o linuksie jest praktycznie zerowa ale zamierzam dokonać takiej zamiany ze względu na firmę, niestety koszta za windowsa z licencją na firmę wolę przeznaczyć na inne rzeczy a linuks swobodnie spełnia moje wymagania jeśli chodzi o prowadzenie firmy

Prakson pisze:Jeśli chodzi o modem z netii, to podaj co to jest za sprzęt.
ZTE MF100
socrates pisze: Potrzebujesz takie partycje:
Czyli jako docelową wybieram tą z windowsem i instalator sformatuje mi ją pod linuksa?
Resztę utworzę w kreatorze podczas instalacji? I co z moimi pozostałymi partycjami i danymi?

Wybaczcie ale jestem zielony w tym temacie... ;)
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Moze podaj jaka masz obecnie konfiguracje dysku to latwiej bedzie doradzic
Gentoo + XFCE
pszemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

NTFS

C 100GB- windows
D 100GB
E 90GB
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Troche dziwnie podzielony ten dysk...
Wybierasz partycjonowanie reczne.
Jezeli chcesz sie pozbyc windowsa to kasujesz partycje C
Z wolnego miejsca tworzysz 3 partycje:
1 rozmiar 15GB punkt montowania / , formatowanie TAK, system plikow ext4
2 SWAP rozmiar 1 GB (nie podales ile masz RAMu wiec trudno dokladniej doradzic ale tyle powinno byc OK)
3 pozostale wolne miejsce czyli ponad 80 GB - punkt montowania /home , formatowanie TAK, system plikow ext4
Rozumiem ze wszystkie dane trzymasz na pozostalych partycjach D oraz E wiec nie ruszaj tych poartycji i przejdz do nastepnego kroku instalacji
Najlepiej to pozniej scalic partycje D i E razem z home ale to trudniejsza sprawa i troche ryzykowna jesli nie chce sie stracic danych. Poki co to lepiej nie ruszaj tego jak jestes "zielony"
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
lucky06
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: lucky06 »

Witam.
Warto podkreślić, że podczas tak dużej ingerencji w dysk jakim jest partycjonowanie istnieje ryzyko utraty danych, choć rdarza się to dość rzadko. Z racji tego iż jesteś początkującym użytkownikiem warto przed instalacją zabezpieczyć chociaż najwazniejsze dla ciebie dane, na wypadek niepowodzenia.
Co do samych partycji ja osobiście proponuje:

Kod: Zaznacz cały

15-20 gb  - /
2*(ilość RAM) - swap 
reszta - /home
Sugeruje także sformatowanie partycji D i E, co zwiększy wydajność podczas pracy na danych zawartych na tych partycjach. Pamiętaj jednak, że wiąże się to z utratą danych na niej zawartych.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Również sugeruję wykonać kopię najważniejszych danych. Następnie sprawdzenie sprzętu w/w modem, jakieś peryferia typu drukarka etc., potem poczytać jakiś poradnik odnośnie problemów przy instalacji, a następnie przygotować dysk tak jak wyżej było wspomniane. Co do formatowania D i E to nie jestem przekonany. Partycja C ma teraz 100 GB to całkiem niemało. Ewentualnie kiedyś już po instalacji bym dopiero skopiował potrzebne dane na partycję /home i wtedy dopiero się nimi zajął.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

A ja proponuje, by autor zapodal zrzut ekranu z zarzadzania dyskami. Nikt z was nie wie, czy autor nie posiada partycji Recovery lub innych ukrytych narzedzi oraz czy i gdzie znajduje sie partycja rozszerzona (extended), ktorej lokalizacja (lub jej brak) takze wplynie na partycjonowanie. O dysku dynamicznym nawet nie wspominam.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dyschemist »

@kondziu jah słuszna uwaga

Najlepiej na start jest zacząć od uruchomienia systemu w trybie liveCD. Od razu się okaże czy np. płyta jest dobrze wypalona itp.

Po wystartowaniu systemu w trybie liveCD powinieneś podpiąć się do internetu, za pomocą menu z lewej górnej strony wybrać program terminal i zainstalować pewien program do zarządzania partycjami

Zrobisz to wpisując w oknie terminala komendę

sudo apt-get install gparted

program otworzy się gdy wpiszesz w terminalu

gparted
Wybierz swój dysk twardy z paska dysków i zrób za pomocą klawisza prt-scr screen tego dysku. Pojawi się opcja zapisu na dysk, nalezy zapisać i następnie należy zapisać screen na jakimś zewnętrznym dysku lub od razu wrzucić miniaturę na forum.

Jak się upewnimy jak wygląda twój dysk to pomożemy ci dobrać optymalne rozwiązanie, które w godzinę uczyni Cię radosnym posiadaczem linuxa :)

Odnośnie twoich pytań na początku w pierwszym poście - odpowiedzi co prawda padły, ale może rozszerzę ich znaczenie. System windows stosuje partycje które zapisują dane zgodnie ze specyfikacją systemu plików NTFS. Linux używa innych systemów plików i chociaż radzi sobie z ntfs to woli własne systemy takie jak ext2/3/4. Należy się do nich przemigrować czyli przenieść dane. Na pewno konieczne będzie utworzenie partycji dla systemu operacyjnego więc trzeba będzie zmienić/usunąć jedną z istniejących partycji celem stworzenia miejsca. Jeśli jesteś zdeterminowany, możesz przenieść swoje dane na zewnętrzny dysk i wtedy wybrać najprostszą opcję instalacji na całym dysku. O szczegółach jednak za chwilę, kiedy wrzuciłbyś screen z programu gparted.
pszemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

chwilowo nie mam za bardzo czasu i jeszcze nie mam wypalonej płytki więc zrobię to później ale dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i pomoc
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

W Windows: prawoklik na komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami. Zrób zrzut ekranu tego okna. Istrukcja zrzucanie ekranu: http://komputery.katalogi.pl/jak_zrobic ... 64838.html
W każdym windowsie jest tak samo, więc nie sugeruj się tym, że pod linkiem jest XP.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
pszemo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kondziu jah dzięki za instrukcję zrzucania ekranu ale z takimi rzeczami na szczęście potrafię sobie poradzić ;)

Tak to u mnie wygląda
Załączniki
dyski.jpg
(79.14 KiB) Nie pobierany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”