Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa
Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa
Witam,
zamierzam przesiąść się na Ubuntu ale zastanawia mnie jedna kwestia, która jest kluczowa przy tej przesiadce. Wszędzie czytam, że instalacja jest taka prosta i szybka ale po głębszym zbadaniu tematu okazuje się (przynajmniej tak to wygląda) że instalacja wymaga ingerencji w posiadane partycje. Wszędzie są instrukcje jak zainstalować Ubuntu obok Windowsa a ja myślę o całkowitej zamianie na linuxa tylko pozostaje kwestia zachowania danych na innych partycjach. Przeszukałem google oraz forum (może coś przeoczyłem?) ale nie mogę doszukać się informacji o takiej instalacji. Rozumiem, że ubuntu skasuje mi zawartość dysku C (na tym jest windows) i na to licze ale co z pozostałymi partycjami? Wymagają formatowania i co za tym idzie utraty danych? Trzeba tworzyć jeszcze jakieś dodatkowe partycje? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Dodatkowo ciekawi mnie czy na ubuntu jest możliwość korzystania z internetu mobilnego. Mam mobilny w Netii i płyta instalacyjna jest dedykowana wyłącznie pod windows. Jak sprawa wygląda na ubuntu?
zamierzam przesiąść się na Ubuntu ale zastanawia mnie jedna kwestia, która jest kluczowa przy tej przesiadce. Wszędzie czytam, że instalacja jest taka prosta i szybka ale po głębszym zbadaniu tematu okazuje się (przynajmniej tak to wygląda) że instalacja wymaga ingerencji w posiadane partycje. Wszędzie są instrukcje jak zainstalować Ubuntu obok Windowsa a ja myślę o całkowitej zamianie na linuxa tylko pozostaje kwestia zachowania danych na innych partycjach. Przeszukałem google oraz forum (może coś przeoczyłem?) ale nie mogę doszukać się informacji o takiej instalacji. Rozumiem, że ubuntu skasuje mi zawartość dysku C (na tym jest windows) i na to licze ale co z pozostałymi partycjami? Wymagają formatowania i co za tym idzie utraty danych? Trzeba tworzyć jeszcze jakieś dodatkowe partycje? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Dodatkowo ciekawi mnie czy na ubuntu jest możliwość korzystania z internetu mobilnego. Mam mobilny w Netii i płyta instalacyjna jest dedykowana wyłącznie pod windows. Jak sprawa wygląda na ubuntu?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 11.04 zamiast Windowsa
Jeśli chodzi o partycję system musisz zainstalować na jakimś ext3/4 lub innym.
Dane z NTFS'a odczytasz, lecz kosztem wydajności.
Jeśli myślisz o całkowitym przejściu lepiej by było wszystkie partycję na coś unixowego zmienić.
Jeśli chodzi o same partycje pod system to:
-osobno /
-osobno /home
-reszta może być na jednej.
Niczemu to nie szkodzi, a potrafi pomóc jak padnie system.
Jeśli chodzi o modem z netii, to podaj co to jest za sprzęt.
Dane z NTFS'a odczytasz, lecz kosztem wydajności.
Jeśli myślisz o całkowitym przejściu lepiej by było wszystkie partycję na coś unixowego zmienić.
Jeśli chodzi o same partycje pod system to:
-osobno /
-osobno /home
-reszta może być na jednej.
Niczemu to nie szkodzi, a potrafi pomóc jak padnie system.
Jeśli chodzi o modem z netii, to podaj co to jest za sprzęt.
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
A tak w ogóle masz za mały dysk? Z takich pytań można wywnioskować, że nie masz zbyt wielkiej wiedzy o Linuksie i sugerowałbym zachować sobie Windowsa na innej partycji. Na pewno będziesz miał początkowo sporo problemów z nowym systemem, a drugi system na dysku czasem może być bardzo przydatny.
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
A ja proponuje skoczyc na gleboka wode i odciac sie od przeszlosci (windowsa).
Potrzebujesz takie partycje:
-partycja / (ok 10-15 GB to jest partycja systemowa i instalator musi ja sformatowac)
- partycja SWAP (od 0,5 do 4 GB zaleznie ile posiadasz RAMu, jezeli RAM >= 4 GB to sugeruje w ogole nie robic tej partycji)
- partycja /home (cala reszta dysku, te dane nie musisz formatowac, nalezy to zaznaczyc podczas instalacji)
-partycja / (ok 10-15 GB to jest partycja systemowa i instalator musi ja sformatowac)
- partycja SWAP (od 0,5 do 4 GB zaleznie ile posiadasz RAMu, jezeli RAM >= 4 GB to sugeruje w ogole nie robic tej partycji)
- partycja /home (cala reszta dysku, te dane nie musisz formatowac, nalezy to zaznaczyc podczas instalacji)
Gentoo + XFCE
- brezniew
- Przyjaciel
A nagle się okaże, że potrzebne będzie jakieś firmware lub jakieś pakiety do karty sieciowej/modemu pobrane z sieci...socrates pisze:A ja proponuje skoczyc na gleboka wode i odciac sie od przeszlosci (windowsa).
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 20:37 przez brezniew, łącznie zmieniany 1 raz.
- socrates
- Wytworny Kaczor
Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa 
Jak nie bedzie odwrotu to bedzie wieksza motywacja do pracy z linuksem.
Sam tak kiedys zaczynalem i nie zaluje.

Gentoo + XFCE
- brezniew
- Przyjaciel
Nie zawsze po instalacji jest tak jak piszesz. Spróbuj z Ralinkami na USBsocrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa

A o zachowaniu Windowsa pisałem tylko dlatego, bo czasem mogą być dziwne "problemy" z Ubuntu: Playmouth, PA, acpi, sieć etc.
- igotit4free
- Przyjaciel
Jesteś w błędzie i co gorsza występujesz w charakterze "fachowca". Program sesji Live nie jest tożsamy z tym co się dostaje po zainstalowaniu na dysku.socrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal to smialo mozna kasowac windowsa
Co z motywacji, jak nie masz dostepu do Sieci? Jak pozyskasz sterowniki i szereg zależnych od siebie pakietów bez aktywnego połączenia sieciowego?
Skąd w ogóle będziesz wiedział czego Ci brak, jeśli nie będziesz miał jak poszukać?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- socrates
- Wytworny Kaczor
Panowie napisalem wyraznie
Jak cos pojdzie nie tak (a nie powinno) to odpalam live CD i sciagam co potrzeba.socrates pisze:Jak ubuntu wystartuje z live CD i internet bedzie dzialal
Gentoo + XFCE
Sprawa jest taka, że faktycznie moja wiedza o linuksie jest praktycznie zerowa ale zamierzam dokonać takiej zamiany ze względu na firmę, niestety koszta za windowsa z licencją na firmę wolę przeznaczyć na inne rzeczy a linuks swobodnie spełnia moje wymagania jeśli chodzi o prowadzenie firmybrezniew pisze:A tak w ogóle masz za mały dysk? Z takich pytań można wywnioskować, że nie masz zbyt wielkiej wiedzy o Linuksie i sugerowałbym zachować sobie Windowsa na innej partycji. Na pewno będziesz miał początkowo sporo problemów z nowym systemem, a drugi system na dysku czasem może być bardzo przydatny.
ZTE MF100Prakson pisze:Jeśli chodzi o modem z netii, to podaj co to jest za sprzęt.
Czyli jako docelową wybieram tą z windowsem i instalator sformatuje mi ją pod linuksa?socrates pisze: Potrzebujesz takie partycje:
Resztę utworzę w kreatorze podczas instalacji? I co z moimi pozostałymi partycjami i danymi?
Wybaczcie ale jestem zielony w tym temacie...

- socrates
- Wytworny Kaczor
Moze podaj jaka masz obecnie konfiguracje dysku to latwiej bedzie doradzic
Gentoo + XFCE
NTFS
C 100GB- windows
D 100GB
E 90GB
C 100GB- windows
D 100GB
E 90GB
- socrates
- Wytworny Kaczor
Troche dziwnie podzielony ten dysk...
Wybierasz partycjonowanie reczne.
Jezeli chcesz sie pozbyc windowsa to kasujesz partycje C
Z wolnego miejsca tworzysz 3 partycje:
1 rozmiar 15GB punkt montowania / , formatowanie TAK, system plikow ext4
2 SWAP rozmiar 1 GB (nie podales ile masz RAMu wiec trudno dokladniej doradzic ale tyle powinno byc OK)
3 pozostale wolne miejsce czyli ponad 80 GB - punkt montowania /home , formatowanie TAK, system plikow ext4
Rozumiem ze wszystkie dane trzymasz na pozostalych partycjach D oraz E wiec nie ruszaj tych poartycji i przejdz do nastepnego kroku instalacji
Najlepiej to pozniej scalic partycje D i E razem z home ale to trudniejsza sprawa i troche ryzykowna jesli nie chce sie stracic danych. Poki co to lepiej nie ruszaj tego jak jestes "zielony"
Wybierasz partycjonowanie reczne.
Jezeli chcesz sie pozbyc windowsa to kasujesz partycje C
Z wolnego miejsca tworzysz 3 partycje:
1 rozmiar 15GB punkt montowania / , formatowanie TAK, system plikow ext4
2 SWAP rozmiar 1 GB (nie podales ile masz RAMu wiec trudno dokladniej doradzic ale tyle powinno byc OK)
3 pozostale wolne miejsce czyli ponad 80 GB - punkt montowania /home , formatowanie TAK, system plikow ext4
Rozumiem ze wszystkie dane trzymasz na pozostalych partycjach D oraz E wiec nie ruszaj tych poartycji i przejdz do nastepnego kroku instalacji
Najlepiej to pozniej scalic partycje D i E razem z home ale to trudniejsza sprawa i troche ryzykowna jesli nie chce sie stracic danych. Poki co to lepiej nie ruszaj tego jak jestes "zielony"
Gentoo + XFCE
- lucky06
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Witam.
Warto podkreślić, że podczas tak dużej ingerencji w dysk jakim jest partycjonowanie istnieje ryzyko utraty danych, choć rdarza się to dość rzadko. Z racji tego iż jesteś początkującym użytkownikiem warto przed instalacją zabezpieczyć chociaż najwazniejsze dla ciebie dane, na wypadek niepowodzenia.
Co do samych partycji ja osobiście proponuje:
Sugeruje także sformatowanie partycji D i E, co zwiększy wydajność podczas pracy na danych zawartych na tych partycjach. Pamiętaj jednak, że wiąże się to z utratą danych na niej zawartych.
Warto podkreślić, że podczas tak dużej ingerencji w dysk jakim jest partycjonowanie istnieje ryzyko utraty danych, choć rdarza się to dość rzadko. Z racji tego iż jesteś początkującym użytkownikiem warto przed instalacją zabezpieczyć chociaż najwazniejsze dla ciebie dane, na wypadek niepowodzenia.
Co do samych partycji ja osobiście proponuje:
Kod: Zaznacz cały
15-20 gb - /
2*(ilość RAM) - swap
reszta - /home
- brezniew
- Przyjaciel
Również sugeruję wykonać kopię najważniejszych danych. Następnie sprawdzenie sprzętu w/w modem, jakieś peryferia typu drukarka etc., potem poczytać jakiś poradnik odnośnie problemów przy instalacji, a następnie przygotować dysk tak jak wyżej było wspomniane. Co do formatowania D i E to nie jestem przekonany. Partycja C ma teraz 100 GB to całkiem niemało. Ewentualnie kiedyś już po instalacji bym dopiero skopiował potrzebne dane na partycję /home i wtedy dopiero się nimi zajął.
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
A ja proponuje, by autor zapodal zrzut ekranu z zarzadzania dyskami. Nikt z was nie wie, czy autor nie posiada partycji Recovery lub innych ukrytych narzedzi oraz czy i gdzie znajduje sie partycja rozszerzona (extended), ktorej lokalizacja (lub jej brak) takze wplynie na partycjonowanie. O dysku dynamicznym nawet nie wspominam.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
http://adf.ly/Y8HMh -> zaproszenie do dropboksa -> 500MB gratis.
http://adf.ly/?id=5385762 -> zarabiaj na linkowaniu
http://adf.ly/YIOh1 -> UIQ3 is not dead!
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
@kondziu jah słuszna uwaga
Najlepiej na start jest zacząć od uruchomienia systemu w trybie liveCD. Od razu się okaże czy np. płyta jest dobrze wypalona itp.
Po wystartowaniu systemu w trybie liveCD powinieneś podpiąć się do internetu, za pomocą menu z lewej górnej strony wybrać program terminal i zainstalować pewien program do zarządzania partycjami
Zrobisz to wpisując w oknie terminala komendę
program otworzy się gdy wpiszesz w terminalu
Wybierz swój dysk twardy z paska dysków i zrób za pomocą klawisza prt-scr screen tego dysku. Pojawi się opcja zapisu na dysk, nalezy zapisać i następnie należy zapisać screen na jakimś zewnętrznym dysku lub od razu wrzucić miniaturę na forum.
Jak się upewnimy jak wygląda twój dysk to pomożemy ci dobrać optymalne rozwiązanie, które w godzinę uczyni Cię radosnym posiadaczem linuxa
Odnośnie twoich pytań na początku w pierwszym poście - odpowiedzi co prawda padły, ale może rozszerzę ich znaczenie. System windows stosuje partycje które zapisują dane zgodnie ze specyfikacją systemu plików NTFS. Linux używa innych systemów plików i chociaż radzi sobie z ntfs to woli własne systemy takie jak ext2/3/4. Należy się do nich przemigrować czyli przenieść dane. Na pewno konieczne będzie utworzenie partycji dla systemu operacyjnego więc trzeba będzie zmienić/usunąć jedną z istniejących partycji celem stworzenia miejsca. Jeśli jesteś zdeterminowany, możesz przenieść swoje dane na zewnętrzny dysk i wtedy wybrać najprostszą opcję instalacji na całym dysku. O szczegółach jednak za chwilę, kiedy wrzuciłbyś screen z programu gparted.
Najlepiej na start jest zacząć od uruchomienia systemu w trybie liveCD. Od razu się okaże czy np. płyta jest dobrze wypalona itp.
Po wystartowaniu systemu w trybie liveCD powinieneś podpiąć się do internetu, za pomocą menu z lewej górnej strony wybrać program terminal i zainstalować pewien program do zarządzania partycjami
Zrobisz to wpisując w oknie terminala komendę
sudo apt-get install gparted
program otworzy się gdy wpiszesz w terminalu
gparted
Jak się upewnimy jak wygląda twój dysk to pomożemy ci dobrać optymalne rozwiązanie, które w godzinę uczyni Cię radosnym posiadaczem linuxa

Odnośnie twoich pytań na początku w pierwszym poście - odpowiedzi co prawda padły, ale może rozszerzę ich znaczenie. System windows stosuje partycje które zapisują dane zgodnie ze specyfikacją systemu plików NTFS. Linux używa innych systemów plików i chociaż radzi sobie z ntfs to woli własne systemy takie jak ext2/3/4. Należy się do nich przemigrować czyli przenieść dane. Na pewno konieczne będzie utworzenie partycji dla systemu operacyjnego więc trzeba będzie zmienić/usunąć jedną z istniejących partycji celem stworzenia miejsca. Jeśli jesteś zdeterminowany, możesz przenieść swoje dane na zewnętrzny dysk i wtedy wybrać najprostszą opcję instalacji na całym dysku. O szczegółach jednak za chwilę, kiedy wrzuciłbyś screen z programu gparted.
chwilowo nie mam za bardzo czasu i jeszcze nie mam wypalonej płytki więc zrobię to później ale dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i pomoc
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
W Windows: prawoklik na komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami. Zrób zrzut ekranu tego okna. Istrukcja zrzucanie ekranu: http://komputery.katalogi.pl/jak_zrobic ... 64838.html
W każdym windowsie jest tak samo, więc nie sugeruj się tym, że pod linkiem jest XP.
W każdym windowsie jest tak samo, więc nie sugeruj się tym, że pod linkiem jest XP.
Skrypt pobierający najnowszy sterownik nvidia -> http://adf.ly/Y8HRT
kondziu jah dzięki za instrukcję zrzucania ekranu ale z takimi rzeczami na szczęście potrafię sobie poradzić 
Tak to u mnie wygląda

Tak to u mnie wygląda
- Załączniki
-
- dyski.jpg
- (79.14 KiB) Nie pobierany