Jakie Ubuntu na Intel Atom?
Jakie Ubuntu na Intel Atom?
Witam, chciałbym postawić Linux'a na moim netbooku (Samsung N150). Zdecydowałem się na Ubuntu gdyż dowiedziałem się że jest dobry żeby zacząć przygodę z Linux'em. W netbooku jest procesor Intel Atom N450, szukam polskiej wersji ale nie umiem nigdzie znaleźć, z tego co się dowiedziałem to musi to być wersja kompatybilna z Atom, więc skąd ją wziąć?
No tak wiem że jest taka strona, ale się doczytałem że Ubuntu nie do końca jest kompatybilne z Atomami, i dlatego chciałem wiedzieć czy jest jakaś wersja konkretna na Atomy (bo wiem że niektóre wersje są robione stricte pod konkretne procesory) czy też wystarczy pobrać zwykłą, najnowszą wersję.
No tak wiem że jest taka strona, ale się doczytałem że Ubuntu nie do końca jest kompatybilne z Atomami, i dlatego chciałem wiedzieć czy jest jakaś wersja konkretna na Atomy (bo wiem że niektóre wersje są robione stricte pod konkretne procesory) czy też wystarczy pobrać zwykłą, najnowszą wersję.
Re: Ubuntu na Intel Atom
Używam ubunciaka 10.04.2 LTS na netbooku z procem N455 i jakoś nie narzekam.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, 18:47 przez KC35, łącznie zmieniany 1 raz.
- pcz_07
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie masz racji, ubuntu jest bardzo kompatybilne z tym procesorem
Co do wersji, to możesz zainstalować tą z oficjalnej strony, podczas instalacji wybierzesz język polski i masz
lub ściągnąć jakiś remix społeczności
Oba rozwiązania są dobre, osobiście polecę Ci nowe Xubuntu 11.04, które sam używam na swoim netbooku 

Co do wersji, to możesz zainstalować tą z oficjalnej strony, podczas instalacji wybierzesz język polski i masz

- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
A jak 11.04 prezentuje się, jeśli chodzi o apetyt na energię? Bo w sieci pełno głosów, że w wyniku błedów w nowych kernelach wzrosło to o 30% ... i o tyleż samo spadł czas pracy na baterii.pcz_07 pisze:... polecę Ci nowe Xubuntu 11.04, które sam używam na swoim netbooku
Ja ze swojej strony mogę polecić rzeczywisćie "netbookowe" distro czyli Ubuntu Netbook Edition 10.04 LTS ... bardzo ładnie działa na Acer Aspire One D250, "out of box" daje radę z wifi, grafiką i modemem USB oraz czytnikiem kart, po 8 miesiącach używania czas pracy na baterii to nadal 6-7 godzin.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Jakie Ubuntu na Intel Atom?
Można też użyć zwykłego Ubuntu (u mnie na Atom N270) i dołożyć do tego kernele kompilowane przez eXt73 (z dedykowanym wątkiem tu, na forum).
Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 22:11 przez [r4], łącznie zmieniany 1 raz.
- Dudi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Jakie Ubuntu na Intel Atom?
Na msi u100 ubuntu 11.04 działa aż miło
Śmiało instaluj.