Jakie Ubuntu na Intel Atom?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
gonzo666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie Ubuntu na Intel Atom?

Post autor: gonzo666 »

Witam, chciałbym postawić Linux'a na moim netbooku (Samsung N150). Zdecydowałem się na Ubuntu gdyż dowiedziałem się że jest dobry żeby zacząć przygodę z Linux'em. W netbooku jest procesor Intel Atom N450, szukam polskiej wersji ale nie umiem nigdzie znaleźć, z tego co się dowiedziałem to musi to być wersja kompatybilna z Atom, więc skąd ją wziąć?

No tak wiem że jest taka strona, ale się doczytałem że Ubuntu nie do końca jest kompatybilne z Atomami, i dlatego chciałem wiedzieć czy jest jakaś wersja konkretna na Atomy (bo wiem że niektóre wersje są robione stricte pod konkretne procesory) czy też wystarczy pobrać zwykłą, najnowszą wersję.
KC35

Re: Ubuntu na Intel Atom

Post autor: KC35 »

Używam ubunciaka 10.04.2 LTS na netbooku z procem N455 i jakoś nie narzekam.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, 18:47 przez KC35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: pcz_07 »

Nie masz racji, ubuntu jest bardzo kompatybilne z tym procesorem :teeh:
Co do wersji, to możesz zainstalować tą z oficjalnej strony, podczas instalacji wybierzesz język polski i masz :razz: lub ściągnąć jakiś remix społeczności :twisted: Oba rozwiązania są dobre, osobiście polecę Ci nowe Xubuntu 11.04, które sam używam na swoim netbooku :boat:
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

pcz_07 pisze:... polecę Ci nowe Xubuntu 11.04, które sam używam na swoim netbooku :boat:
A jak 11.04 prezentuje się, jeśli chodzi o apetyt na energię? Bo w sieci pełno głosów, że w wyniku błedów w nowych kernelach wzrosło to o 30% ... i o tyleż samo spadł czas pracy na baterii.
Ja ze swojej strony mogę polecić rzeczywisćie "netbookowe" distro czyli Ubuntu Netbook Edition 10.04 LTS ... bardzo ładnie działa na Acer Aspire One D250, "out of box" daje radę z wifi, grafiką i modemem USB oraz czytnikiem kart, po 8 miesiącach używania czas pracy na baterii to nadal 6-7 godzin.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Jakie Ubuntu na Intel Atom?

Post autor: [r4] »

Można też użyć zwykłego Ubuntu (u mnie na Atom N270) i dołożyć do tego kernele kompilowane przez eXt73 (z dedykowanym wątkiem tu, na forum).
Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 22:11 przez [r4], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dudi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Jakie Ubuntu na Intel Atom?

Post autor: Dudi »

Na msi u100 ubuntu 11.04 działa aż miło :) Śmiało instaluj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”