Modem 3G - Acer Aspire D260

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Dopeboy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Modem 3G - Acer Aspire D260

Post autor: Dopeboy »

Witam.Mam problem z modemem 3G w netbooku Acer Aspire D260.Mianowicie po kilkunastu minutach od połączenia z internetem(Orange) nie mogę otworzyć żadnej strony.Ikona połączenia wskazuje,że internet jest aktywny,jednak w żaden sposób nie mogę z niego skorzystać.Próbowałem na kilku przeglądarkach bez efektu niestety,zwykle pomaga ponowne połączenie jednak jest to dość niewygodne.Znajomi korzystający z internetu Orange pod Windowsem twierdzą,że u nich wszystko działa, więc to raczej nie wina providera.Korzystam z Ubuntu 10.10 aktualizowanego na bieżąco.Chciałem również zapytać czy istnieje jakiś linuxowy odpowiednik programu cFosSpeed bym mógł kontrolować na bieżąco transfer danych.Pozdrawiam.
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Modem 3G - Acer Aspire D260

Post autor: przemk »

Dopeboy pisze:Chciałem również zapytać czy istnieje jakiś linuxowy odpowiednik programu cFosSpeed bym mógł kontrolować na bieżąco transfer danych.
Za pomocą czego zestawiasz połączenie? Oglądałeś logi systemowe przed i po wystąpieniu problemu?
Najprościej transfer danych można oglądać ifconfig na wszystkich interfejsach, dokładniejsze statystyki daje na przykład vnstat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”