Po pierwsze, przed instalacją nowego środowiska, a zwłaszcza takiego molocha jak KDE, koniecznie zrób backup systemu, choćby programem Clonezilla, albo chociaż skopiuj do pliku tekstowego listę pakietów do zainstalowania, żebyś nie musiał w razie czego spędzać 1-2 tyg. na usuwaniu pozostałości środowiska. ]elmer pisze:Jako że z KDE nie miałem nigdy nic wspólnego to rozumiem ze mam po prostu do Ubuntu 11.04 doinstalować to środowisko i przy logowaniu wybrać je z listy zamiast Unity?
Oraz prosiłbym bardzo kolegę eXt73 o wypisanie co dokładnie włączyć a co wyłączyć w KDE żeby sprawnie działało. Pls
Generalnie KDE można zainstalowac na 2 sposoby, albo poprzez pakiet kubuntu-desktop, albo kdebase-workspace. Ten pierwszy zainstaluje dosłownie wszystko, w tym programy, natomiast drugi wyłącznie sam "szkielet" środowiska, nawet bez domyślnej przeglądarki komputera (Dolphin - odpowiednik Nautilusa). Z punktu widzenia testowania nowego środowiska lepszym wyborem będzie naturalnie kubuntu-desktop, choć ja np. tylko do sprawdzania ogólnej wydajności zawsze instalowałem samo kdebase-workspace (mniej rzeczy do wywalania).