Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

elmer pisze:Jako że z KDE nie miałem nigdy nic wspólnego to rozumiem ze mam po prostu do Ubuntu 11.04 doinstalować to środowisko i przy logowaniu wybrać je z listy zamiast Unity?
Oraz prosiłbym bardzo kolegę eXt73 o wypisanie co dokładnie włączyć a co wyłączyć w KDE żeby sprawnie działało. Pls :D
Po pierwsze, przed instalacją nowego środowiska, a zwłaszcza takiego molocha jak KDE, koniecznie zrób backup systemu, choćby programem Clonezilla, albo chociaż skopiuj do pliku tekstowego listę pakietów do zainstalowania, żebyś nie musiał w razie czego spędzać 1-2 tyg. na usuwaniu pozostałości środowiska. ]

Generalnie KDE można zainstalowac na 2 sposoby, albo poprzez pakiet kubuntu-desktop, albo kdebase-workspace. Ten pierwszy zainstaluje dosłownie wszystko, w tym programy, natomiast drugi wyłącznie sam "szkielet" środowiska, nawet bez domyślnej przeglądarki komputera (Dolphin - odpowiednik Nautilusa). Z punktu widzenia testowania nowego środowiska lepszym wyborem będzie naturalnie kubuntu-desktop, choć ja np. tylko do sprawdzania ogólnej wydajności zawsze instalowałem samo kdebase-workspace (mniej rzeczy do wywalania).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: elmer »

Dzięki piękne za podpowiedź. Zrobię beckup a później zainstaluje tylko kdebase-workspace bo te programy które mam już na kompie w zupełności mi wystarczają.
Wczoraj skończyłem konfigurować pod siebie Ubuntu 11.04 - działa akceleracja flasha - 1080p z yt na full ekranie płynnie, smplayer daje radę z mkv w 1080p.
Na Unity miałem w glxgears jakieś 12tys klatek co 5 sekund. Nie pamiętam ile było na starym gnome 2.x pod 10.04.
To Unity nie jest takie złe na kernelu 16.03 - czasami czuć lekkie przycięcia ale nie ma dramatu. Jedynie jak pod 10.04 zużycie ramu było 225MB to teraz jest z 600...
Może to wina tego że mam za dużo usług uruchomionych - nad tym muszę jeszcze posiedzieć bo na razie tematu nie ruszałem.
Pozdrawiam.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: taedoju »

jakieś sugestie co do konfiguracji kde jak mam wersje desktop ?
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

taedoju pisze:jakieś sugestie co do konfiguracji kde jak mam wersje desktop ?
Podpinam się pod pytanie, wiem, że były tam jakieś kmaile kpim czy inne i czy można je bezproblemowo wywalić?
marf85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: marf85 »

e X t 7 3 pisze:
marf85 pisze:Po ponownym pobraniu i wykonaniu skryptu dostaję identyczne komunikaty jak poprzednio - też 2 faile przy nvidia-currnet :(
ale nie ma już błędów linkowania ??? bo jeśli nie ... to masz za stare sterowniki ... minimum 280.13, i to patchowane ! = m.in. z repozytorium dostępnym przez Ubuntu-Tweak (https://launchpad.net/~ubuntu-x-swat/+archive/x-updates). Zaznacz tam Centrum Źródeł -> X Updates i Odświeżając ... będziesz miał nowe źródła i sterownik 280.13. Nie dość, że będzie działał już poprawnie, to dodatkowo jest szybszy tak do 10-15 % w stosunku do wcześniejszych.

Pozdrawiam
Faktycznie starsze sterowniki nvidia stanowiły problem.
Po wgraniu 280.13 za pomocą Ubuntu-Tweak Twój kernel zainstalował się bezproblemowo i teraz właśnie z 3.0.4-ext73-f1-16.4-atom-ags-cfs piszę :)

Wielkie dzięki za pomoc i ogromny szacunek za robotę którą wykonujesz z tymi kernelami !! :clap: :clap: :clap: :clap:
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Meczy mnie strasznie dlugie uruchamianie systemu.
Zaczelo sie to od prob z Compizem i Emeraldem. Dodalem do autostartu polecenie compiz --replace i emerald zgodnie z instrukcjami wyczytanymi na jakims serwisie, w menadzerze compiza dodalem dekoracje okien - emerald --replace.
Macie jakies pomysly na skrocenie czasu uruchamiania systemu? Szukalem w internecie poradnikow na temat zbednych uslug - wiekszosci wymienionych nawet nie mam ;)
Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: joe88 »

a ja mam dziwny problem z najnowszym kernelem... niby sie wszystko ladnie instaluje, bez bledow itd. ale po wlaczeniu systemu (po jakis 5 sekundach) wszystko sie zawiesza, jedyne co mozna zrobic to poruszac kursorem ale otworzenie katalogu czy uruchomienie jakiegos programu jest niemozliwe
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

elmer pisze:Dzięki piękne za podpowiedź. Zrobię beckup a później zainstaluje tylko kdebase-workspace bo te programy które mam już na kompie w zupełności mi wystarczają.
Wczoraj skończyłem konfigurować pod siebie Ubuntu 11.04 - działa akceleracja flasha - 1080p z yt na full ekranie płynnie, smplayer daje radę z mkv w 1080p.
Na Unity miałem w glxgears jakieś 12tys klatek co 5 sekund. Nie pamiętam ile było na starym gnome 2.x pod 10.04.
To Unity nie jest takie złe na kernelu 16.03 - czasami czuć lekkie przycięcia ale nie ma dramatu. Jedynie jak pod 10.04 zużycie ramu było 225MB to teraz jest z 600...
Może to wina tego że mam za dużo usług uruchomionych - nad tym muszę jeszcze posiedzieć bo na razie tematu nie ruszałem.
Pozdrawiam.
Zużycie przynajmniej dwukrotnie zbyt duże. Odpal Monitor Systemu (gnome-system-monitor), w opcjach widoku zaznacz, żeby pokazywał wszystkie procesy, uszereguj je wg. zużycia RAM i wrzuć screen'a.
xacti pisze:Meczy mnie strasznie dlugie uruchamianie systemu.
Zaczelo sie to od prob z Compizem i Emeraldem. Dodalem do autostartu polecenie compiz --replace i emerald zgodnie z instrukcjami wyczytanymi na jakims serwisie, w menadzerze compiza dodalem dekoracje okien - emerald --replace.
Macie jakies pomysly na skrocenie czasu uruchamiania systemu? Szukalem w internecie poradnikow na temat zbednych uslug - wiekszosci wymienionych nawet nie mam ;)
Pod model/konfigurację maszyny. Poza tym, w Ubuntu 10.10 nie trzeba specjalnie dodawać Compiza do autostartu.
joe88 pisze:a ja mam dziwny problem z najnowszym kernelem... niby sie wszystko ladnie instaluje, bez bledow itd. ale po wlaczeniu systemu (po jakis 5 sekundach) wszystko sie zawiesza, jedyne co mozna zrobic to poruszac kursorem ale otworzenie katalogu czy uruchomienie jakiegos programu jest niemozliwe
J/w. Trudno coś poradzić nie wiedząc o jaki sprzet chodzi.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Obecnie mam zainstalowanego 11.04 z gnome. Sprzet to asus eee 1001px, n450, 1gb ramu.
Moge wyrzucic z autostartu compiz --replace? Co z emeraldem? Przydalby sie about:startpagena forum jakis howto odnosnie zbednych uslug ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

xacti pisze:Obecnie mam zainstalowanego 11.04 z gnome. Sprzet to asus eee 1001px, n450, 1gb ramu.
Moge wyrzucic z autostartu compiz --replace? Co z emeraldem? Przydalby sie about:startpagena forum jakis howto odnosnie zbednych uslug ;)
Witaj ... ale po co takie "chocki" przecież dodajesz do startu usług GNOME fusion icon i działa wszystko jak należy ... aha dla Intela i ATI obowiązkowo indirect rendering ... i zobaczysz różnice w wydajności ;).

Poniżej kolejne przykłady z Kubuntu 11.10 ... po tych screenach jeszcze obniżyłem zapotrzebowanie ram do 370-390 MB ramu ... Z tego co wiedzę to środowisko jest nawet stabilniejsze od GNOME 2.3.x ... i pretenduje do środowiska docelowego ;). Jednak wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest instalacja Ubuntu, a następnie ściągniecie na niego KDE.

Kubuntu na X370-1

Kubuntu na X370-2

PS. co do usług ... taki tutorial ... sie pisze i mam nadzieje, że sie napisze do 2 tygodni ;)

Pozdrawiam

-- 29 wrz 2011 11:30 --
joe88 pisze:a ja mam dziwny problem z najnowszym kernelem... niby sie wszystko ladnie instaluje, bez bledow itd. ale po wlaczeniu systemu (po jakis 5 sekundach) wszystko sie zawiesza, jedyne co mozna zrobic to poruszac kursorem ale otworzenie katalogu czy uruchomienie jakiegos programu jest niemozliwe
Jak napisał Kolega Galvatron ... bez konkretów mogę, "jeno" jak Cyganka ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

xacti pisze:Obecnie mam zainstalowanego 11.04 z gnome. Sprzet to asus eee 1001px, n450, 1gb ramu.
Zainstaluj programy Gconf Editor i Bootup Manager:

Kod: Zaznacz cały

sudo aptitude install gconf-editor bum
W Gconf Editorze najpierw idź do gałęzi desktop > gnome > applications > window_manager i w polach "current" oraz "default" wpisz "compiz". Następnie, w gałęzi desktop > gnome > session > required_components wpisz "compiz" w polu "windowmanager".

W drugiej kolejność odpal Bootup Manager'a:

gksu bum
Na pewno warto zostawić tutaj usługi kerneloops i pulseaudio. Jeśli masz drukarkę i /lub skaner, to zostawiasz także cups i saned. Resztę mozesz spróbowac wyłączyć i zobaczyć czy coś negatywnego się nie dzieje. Nie jestem tylko pewny czy ta zabawka ma Bluetooth, bo jak nie, to ta usługa też do wyłączenia.

Szybkość bootowania można troszkę poprawić kasując splasha przy ładowaniu systemu. W tym celu należy wyedytować GRUB:

gksu gedit /etc/default/grub
Z linijki GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= kasujesz quiet splash (sam cudzysłów zostaw). Zamiast tego dostajesz wgląd w całą procedurę ładowania (nieocenione w wypadku problemów na tym etapie).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do usług ... jeśli nie wykonujecie jakiś prac o ustalonych ramach czasowych można wywalić (wyłączyć) anacron, cron, atd. Ponadto apparmor, brltty, speech-dispatcher, winbind (jeśli nie używany), ondemand (jest cpufreqd), lirc (infra). To pokrótce ... szerzej opisze i omówię resztę oraz te wskazane.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mam problem z fusion-icon . Nie moge go uruchomic, nie wchodzi do traya. :(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Mam problem z fusion-icon . Nie moge go uruchomic, nie wchodzi do traya. :(

Pewnie czegoś brakuje (python) ... wykonaj w konsoli: fusion-icon i pokaż wyniki.

Pozdrawiam

bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: bpawelczyk »

bpawelczyk pisze:
e X t 7 3 pisze:hmm zatem to oznaczać może ... że doszliśmy do granicy, którą obecnie ciężko będzie przekroczyć ...
Jeszcze chciałbym wnieść coś w sprawę zmniejszenia zużycia energii na Lenovo 3000. PowerTOP wskazuje na proces kworker który znacząco obciąża CPU :-x . Pamiętam posty kolegi eXt73 w tej kwestii, że wyłączenie tej usługi niewiele wnosi, no ale jeśli ona tak często wybudza CPU, to musi ujemnie i to znacząco wpływać na oszczędzanie energii :?: Proszę o komentarz.
Proszę kolegę eXt73 o wypowiedź w sprawie nieszczęsnego kworker'a, czy jest konieczny, czemu takie częste wybudzenia z jego powodu?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Na głównym forum Ubuntu pisze, że kworker kontroluje sygnały wybudzające z BIOS'u. Zdaje się także, że ten programik jest na dość wczesnym etapie rozwoju i że przez to są z nim problemy we wszystkich distrach.
bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: bpawelczyk »

Galvatron pisze:Na głównym forum Ubuntu pisze, że kworker kontroluje sygnały wybudzające z BIOS'u. Zdaje się także, że ten programik jest na dość wczesnym etapie rozwoju i że przez to są z nim problemy we wszystkich distrach.
Dzięki za wyjaśnienie. Wiem co to za proces, tylko znalazłem również wypowiedź kolegi eXt73, że wyłączenie tego procesu niewiele wnosi w oszczędność i tu coś mi się nie zgadza :???: , wg powerTOP kworker w prawie 40% jest powodem wybudzeń, tyle co kernel core, to chyba znaczące?
Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:
-- 29 wrz 2011 11:30 --
Jak napisał Kolega Galvatron ... bez konkretów mogę, "jeno" jak Cyganka ;)

Pozdrawiam
mój sprzęt to netbook Tohiba NB100
Procesor Intel Atom N270
Chipset Mobile Intel 945GSE
Pamięć Samsung 1024 MB DDR2-533Mhz
Grafika Intel GMA 950

Dodam, że z poprzednimi kernelami nigdy nie miałem żadnych problemów
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

joe88 pisze:...

mój sprzęt to netbook Tohiba NB100
Procesor Intel Atom N270
Chipset Mobile Intel 945GSE
Pamięć Samsung 1024 MB DDR2-533Mhz
Grafika Intel GMA 950

Dodam, że z poprzednimi kernelami nigdy nie miałem żadnych problemów
Proszę zatem o wynik: dmesg > dmesg-joe88.log ... i wysłanie mi na maila. Proszę też o informacje, czy masz xorg.conf ... jeśli tak usuń go oraz jakie usługi są aktywne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joe88
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

poszło na maila!
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”