Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?

Plotki, ploteczki na temat Ubuntu
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?

Post autor: makson »

Wady przeniesienia części sterowników do grafiki do jądra wymieniłeś, ale o zaletach zapomniałeś.
Po pierwsze bezpieczeństwo - obsługa grafiki od strony użytkownika nie wymaga uprawnień roota.
Po drugie łatwiejsza obsługa błędów - można wyświetlić na ekranie błąd, gdy sterownik zawiedzie.
Po trzecie siła robocza - drużyna pracująca nad otwartymi sterownikami jest dosyć mała, dzięki temu, że deweloperzy jądra przejmą część obowiązków, to będzie mogła zapewnić lepszą implementację OpenGL i obsługę X'ów.
Po czwarte - KMS będzie niezbędny do działania Waylanda.

Zauważ natomiast że:
Po pierwsze - wszystkie inne sterowniki już dawno siedzą w jądrze.
Po drugie - user friendly MS Windows już dawno korzysta z KMS do grafiki.
Po trzecie - KMS jest doceniany przez producentów sprzętu mobilnego. Nawet Texas Instruments i Samsung otwierają swoje stery do mobilnych grafik po to właśnie, żeby można je było transponować do jądra.

Pozdrawiam,
makson
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

sir_herrbatka pisze:No ale chyba miejsca sterownika jest w kernelu? To raczej tradycyjna wina archaicznych xów, że coś nie działa.
Jak najbardziej jest to miejsce dla uniwersalnego sterownika, dzięki któremu system wstanie na każdej konfiguracji. Niech wstanie w niskiej rozdzielczości i bez bajerów, ale niech wstanie ... zamiast tego masz czarny ekran, migające kropki albo fioletowe freeze. :roll:

-- 26 wrz 2011 19:26 --

@ makson:
Wpadło mi w ręce LiveCD Chakra Linux ... komputer startuje, na pierwszym ekranie wybierasz język, na drugim tryb graficzny. Masz do wyboru coś jak VESA, sterowniki otwarte, sterowniki zamknięte ... i każda z tych opcji działa. Łącznie z instalacją "w locie" zamkniętych catalystów do mojego HD6850. Można? No widać można.
Tak więc ewentualne zalety blakną w obliczu black screena.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: sir_herrbatka »

Wpadło mi w ręce LiveCD Chakra Linux ... komputer startuje, na pierwszym ekranie wybierasz język, na drugim tryb graficzny. Masz do wyboru coś jak VESA, sterowniki otwarte, sterowniki zamknięte ... i każda z tych opcji działa. Łącznie z instalacją "w locie" zamkniętych catalystów do mojego HD6850. Można? No widać można.
Tak więc ewentualne zalety blakną w obliczu black screena.
Czy mógłbyś to sparafrazować? :/ EDIT: po prostu nie wiem jak się ma pierwsza część do KMS.
jeszcze niech wkleją bootloader do kernela
Pogooglałem i czy to przypadkiem nie jest tak, że to część kernela trafi do bootloadera, a nie na odwrót?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

sir_herrbatka pisze: Czy mógłbyś to sparafrazować? :/ EDIT: po prostu nie wiem jak się ma pierwsza część do KMS.
Może dlatego, że temat KMS wypłynął pobocznie, a tak naprawdę moja wypowiedź dotyczy tego, co mnie irytuje w Ubuntu czyli rzekomego "Linux user friendly"?
Pogooglałem i czy to przypadkiem nie jest tak, że to część kernela trafi do bootloadera, a nie na odwrót?
Hmm, daj jakiegoś linka.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

Może dlatego, że temat KMS wypłynął pobocznie, a tak naprawdę moja wypowiedź dotyczy tego, co mnie irytuje w Ubuntu czyli rzekomego "Linux user friendly"?
Aha, no to sprawa jasna.
Hmm, daj jakiegoś linka.
Nie dam. News na dobrychprogramach odnośnie windows 8 blokującego instalację linuxa zawierał takie sformułowanie. Jak na mój gust wygląda na to, że teraz bootloader będzie botować okrojonego, miniaturowego linuxa a dopiero ten właściwego kernela. :-/
Awatar użytkownika
monotonia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: monotonia »

Kolejna porcja narzekań: miałam już Ubuntu na wielu, wielu komputerach, wiele różnych dystrybucji, i ZAWSZE były problemy. Ja akurat lubię pogmerać przy systemie, żeby w końcu mieć go w 90% skrojonego pod siebie, doceniam bezpieczeństwo, szybkość i filozofię systemu, ale kiedy czytam w Internecie opinie, że Ubuntu to bezproblemowy desktop i jest lepszy od Windy pod każdym względem, żyłka mi rośnie. Właśnie sobie poczytałam posty bez odpowiedzi, żeby nie być taką totalną pijawą i może komuś pomóc, i wyszłam stamtąd z poczuciem totalnej rozpaczy. Moje kapryśne wi-fi, rozpadający się swap i migoczący gnome wydają się być niczym przy katalogu home który nagle zniknął, czy przy systemie który okazał się zawodny w poważnych sytuacjach.
Ale widzę też, że jest coraz lepiej, i mam nadzieję że po prostu przecieramy szlaki, które niedługo będą dostępne i wygodne dla każdego.
A co do tapet i ekranu logowania, koszmar grafika: coś pomaziane byle jak, jak dziecko bawiące się photoshopem. Znam trzynastolatki robiące lepsze rzeczy.
xterm-inate!
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Ja dzisiaj wróciłem i kubuntu zawieszony totalnie.
Jedno jajo procka 5 a drugie 100%.
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: van.den.vons »

Dlaczego Ubuntu? Używam, bo jest za darmo, jest legalne. W sumie, po kilku latach nawet można się przyzwyczaić do tej siermiężnej szaty graficznej, kolorystyki. W zasadzie z "plusów" to wszystkie i jedyne, jakie mi przychodzą do głowy. Niestety, trzeba sporo się "naklikać" by było funkcjonalne i choć w części przypominało funkcjonalność nawet niekoniecznie windowsową, ale choćby dawnej Amigi, czy Macintosha. Wiele dni spędzonych nad dopracowaniem systemu do jako takiego stanu używalności, przeklinanych sterowników, dystrybucji, wpisów w terminalu... Z pewnością, nie jest to system przyjazny dla użytkownika. W ogóle i całkowicie. Dlaczego go więc używam? Ponieważ, mój dorosły już syn jest informatykiem i powiedział "tato, jak chcesz mieć legalne oprogramowanie to weź Ubuntu, jakby coś nie tak z systemem, czy z programami, pomogę ci". Nieświadom do końca grząskości gruntu, na który wszedłem... już na nim pozostałem. Dlaczego, skoro jest taki do du**, znaczy niedoskonały? Bo mam pomoc o której wspomniałem. Trochę też się przyzwyczaiłem. I na razie przy nim pozostanę. I jeszcze słówko na temat tego, dlaczego Ubuntu nie ma szans na zdobycie większej ilości użytkowników (bo o tym, że nie ma szans - nie ma co dyskutować, to "oczywista oczywistość", ja skupię się nad tym "dlaczego"?) Ano... wynika to z bylejakości promocji Ubuntu, a właściwie jej bylejakiego nieistnienia. Niestety, ale to prawda. Byle jaka, szaroburo-fioletowo-sraczkowa szata graficzna. Liternictwo infantylne. Zerowa, a właściwie ujemna reklama... Nie ma szans, by Ubuntu, kiedykolwiek przekonało do siebie kogokolwiek więcej niż ortodoksyjnych antymicrosoftowców.
zippa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: zippa »

Baza kluczy tzw. haseł , nowy interfejs , brak wersji wyboru w laptopach "jak się kupi bez os" w preinstalacji , Mobilizacja w Tablety jak M$ Okno 8
Sprzęt:
Main Laptop: MacBook Air 2020 i5 10th gen/8GB/512 GB SSD (macOS)
2nd Laptop: Toshiba L300 C2D/2GB/120GB SSD (Ubuntu Mate)
Desktop: i3 6th gen/8GB/480 GB SSD + 2TB HDD (Windows 11+Ubuntu 20.4 LTS)
Awatar użytkownika
kamleg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: kamleg »

Mnie irytuje Unity
Awatar użytkownika
icek6
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: icek6 »

Nie da się rozwiązać żadnego problemu bez terminala, w związku z czym trzeba znać miliony komend (no może trochę przesadzam). Graficzne nakładki mają inne nazwy niż programy, przez co ciężko się połapać co jest co.
CPU: INTEL i5 4460 MOBO: ASUS Z97 Pro Gamer MEM: TridentX 4x4GB 2400MHz GPU: ASUS Strix GTX 970 4GB
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Althorion »

Graficzne nakładki mają inne nazwy niż programy, przez co ciężko się połapać co jest co.
Jakby miały takie same, to jak użytkownicy i system by je rozróżniali?
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
Awatar użytkownika
icek6
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: icek6 »

Althorion pisze:Jakby miały takie same, to jak użytkownicy i system by je rozróżniali?
Mi chodziło oto, że nazwy są zupełnie inne zamiast np. "Nazwa" - to nazwa programu i "gNazwa" - nazwa nakładki graficznej.
CPU: INTEL i5 4460 MOBO: ASUS Z97 Pro Gamer MEM: TridentX 4x4GB 2400MHz GPU: ASUS Strix GTX 970 4GB
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Post autor: ethanak »

icek6 pisze: Mi chodziło oto, że nazwy są zupełnie inne zamiast np. "Nazwa" - to nazwa programu i "gNazwa" - nazwa nakładki graficznej.
Na przykład?
Open8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Open8 »

Witam. Mnie najbardziej przeszkadza w Ubuntu brak graficznego interfejsu do zmiany startu Systemu: Ubuntu / Windows. Na przykład używałem przez kilka lat Mandriwy Extreme 2 i tam miałem możliwość wyklikania sobie który system będzi mi się uruchamiał jako pierwszy ! Uruchom jako domyślny ! v odhaczyłem sobie wchodząc jako root w panel administracyjny i OK.
Bardzo jest potrzebny taki elemęnt zmiany uruchomienia systemu jako pierwszy we większości systemów linuksowych.
Bo nie wiele jest osób zaawansowanych informatyków którzy radzą sobie dobrze z wierszem poleceń.

Dużo osób to własnie zraża do systemu linuksowego bo mają potem kłopot z uruchomieniem jako pierwszego systemu Windows.
Sądzę że i w tej dziedzinie nastąpi przełom w podejściu do sprawy przez piszących systemy linuksowe, bo to bardzo potrzebna funkcja.
Wtedy dużo osób przesiądzie się chętniej na jakiś system linuksowy bo będzie on bardziej przyjazny dla zwykłego Kowalskiego.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Jest taka malutka, fajniutka aplikacja w której można to wyklikać. O dziwo, aplikacja ta znajduje się w standardowym repozytorium Ubu.
Start-Up Manager.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

W Kubuntu jest graficzny Grub2 Bootloader
fjk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.10
Kontakt:

Post autor: fjk »

Ikona koperty obok zegarka. Nigdy z niej nie korzystalem a teraz piszac to widze ze ona nawet juz nie dziala. Kiedys pod nia byly jakies komunikatory z ktorych i tak nigdy nie korzystalem. Jak sie ja usunie to usuwa sie ikone polaczenia sieciowe :(. Ponad to po co uparcie zmieniaja srodowisko graficzne itd. Zamiast skupic sie na dopracowaniu bierzacego wygladu, funkcji i ustawien.

p.s. Sporo postow jest ze ludziom cos nie dziala po aktualizacji wydania :P UB z ktorego to pisze jest zainstalowane i aktualizowane od dobrych 3 lat i nigdy nic sie nie dzialo :)
Awatar użytkownika
5w155
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: 5w155 »

Zaktualizowałem ubuntu do 11.10 z tym całym Unity. O matko bosko nazareńska. Kto wpadł na ten dziki pomysł zrobienia czegoś tak nieporęcznego i zwyczajnie przecukierkowanego jak to. Gnome- jedyne słuszne środowiko. Wracam do poprzedniej wersji. To sie nawet do oglądania filmów nie nadaje. Jakaś chora wizja artystyczna człowieka beż życia z Canonicala. Tfu!
Jeżeli nie będzie powrotu do nowej wersji Gnome'a w nowszych wersjach Ubuntu - przechodzę na inny system. Szkoda życia.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

5w155 pisze:Zaktualizowałem ubuntu do 11.10 z tym całym Unity. O matko bosko nazareńska. Kto wpadł na ten dziki pomysł zrobienia czegoś tak nieporęcznego i zwyczajnie przecukierkowanego jak to. Gnome- jedyne słuszne środowiko. Wracam do poprzedniej wersji. To sie nawet do oglądania filmów nie nadaje. Jakaś chora wizja artystyczna człowieka beż życia z Canonicala. Tfu!
Jeżeli nie będzie powrotu do nowej wersji Gnome'a w nowszych wersjach Ubuntu - przechodzę na inny system. Szkoda życia.
To twórcy Gnome porzucili "Gnome". Unity to trochę inna wizja Gnome Shell. Gnome z panelami to już historia (wprawdzie jest Gnome fallback, ale to nie do końca to samo), podobnie jak KDE 3. Zainstaluj "klasyczne Gnome" i będziesz miał taką opcję przy logowaniu jak w 11.04.
ODPOWIEDZ

Wróć do „... o Ubuntu”