Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie

Post autor: Kociowisko »

Witajcie. Zainstalowałem Wiedźmina za pomocą PlayOnLinux. Wszystko ładnie tylko pojawił się pewien problem. Podczas pierwszego uruchomienia gry pokazał się komunikat, że przy pierwszym starcie grę trzeba uruchomić z prawami administratora. Jak mogę to zrobić?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie

Post autor: mario_7 »

Gry uruchamiane przez Wine (czyli to, z czego korzysta PlayOnLinux) w środowisku "pseudowindowsowym" na prawach administratora. To, o co upomina się gra nie ma żadnego związku z kontem administratora Ubuntu.

Kilka sekund w Google powiedziało mi, że komunikat pojawia się, bo Wiedźmin chce zainstalować jakieś zabezpieczenia antypirackie, które do instalacji wymagają w Windowsie uprawnień administratora. Ponoć najnowsza aktualizacja gry już tych zabezpieczeń nie wymaga i błąd nie występuje.
Awatar użytkownika
syskozor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: syskozor »

Dokładnie. wersja poniżej 1.5 ma DRM, w wersji 1.5 DRM zostało usunięte. Warto więć spatchować do najnowszej wersji. :)
openSUSE 13.1
sysek@jabbim.pl
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Dodam jeszcze, że przed premierą Wiedźmin 2 grę do patchy trzeba było zarejestrować, co przez WINE nie dało (przynajmniej mi) się zrobić. Aktualnie najnowsze patche działają bez rejestracji, a gra pod WINE u mnie po spatchowaniu działa całkiem dobrze (najgorszy jest jednak brak paska życia).
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”