Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie
-
- Sędziwy Jeż
Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie
Witajcie. Zainstalowałem Wiedźmina za pomocą PlayOnLinux. Wszystko ładnie tylko pojawił się pewien problem. Podczas pierwszego uruchomienia gry pokazał się komunikat, że przy pierwszym starcie grę trzeba uruchomić z prawami administratora. Jak mogę to zrobić?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Wiedźmin przy pierwszym uruchomieniu wymagane prawa administratorskie
Gry uruchamiane przez Wine (czyli to, z czego korzysta PlayOnLinux) w środowisku "pseudowindowsowym" na prawach administratora. To, o co upomina się gra nie ma żadnego związku z kontem administratora Ubuntu.
Kilka sekund w Google powiedziało mi, że komunikat pojawia się, bo Wiedźmin chce zainstalować jakieś zabezpieczenia antypirackie, które do instalacji wymagają w Windowsie uprawnień administratora. Ponoć najnowsza aktualizacja gry już tych zabezpieczeń nie wymaga i błąd nie występuje.
Kilka sekund w Google powiedziało mi, że komunikat pojawia się, bo Wiedźmin chce zainstalować jakieś zabezpieczenia antypirackie, które do instalacji wymagają w Windowsie uprawnień administratora. Ponoć najnowsza aktualizacja gry już tych zabezpieczeń nie wymaga i błąd nie występuje.
- syskozor
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Dokładnie. wersja poniżej 1.5 ma DRM, w wersji 1.5 DRM zostało usunięte. Warto więć spatchować do najnowszej wersji. 

openSUSE 13.1
sysek@jabbim.pl
sysek@jabbim.pl
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Dodam jeszcze, że przed premierą Wiedźmin 2 grę do patchy trzeba było zarejestrować, co przez WINE nie dało (przynajmniej mi) się zrobić. Aktualnie najnowsze patche działają bez rejestracji, a gra pod WINE u mnie po spatchowaniu działa całkiem dobrze (najgorszy jest jednak brak paska życia).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.