Jakiego Linuksa wybrać?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
ATOM1914
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Jakiego Linuksa wybrać?

Post autor: ATOM1914 »

Witam wszystkich na tym forum , jestem tu nowy i nie za bardzo kumam :D ogólnie chce sobie sprawić linuxa ale nie wiem jakiego , mam komputer Procesor AMD Athlon 64 x2 Dual Core 4600+ yy mam 4 GB ram w Dual Chanel ale na xp czyta mi 2,73 :D Karta Graficzna ATI Radeon HD 5670 na DDR 3 1GB , Płyta Główna starsza od Procesora :D nie pamiętam nazwy , Zasilacz 450 wat dysk twardy seagate 250 GB SATA II , no i DVD rom :D Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Jakiego Linuksa wybrać ;/

Post autor: Knopper90 »

Każdy ale wersja 64bit. To zależy czy chcesz się babrać w ustawianiu wszystkiego od początku czyli debian,gentoo, archlinux,slack lub mieć wszytko gotowe, ubuntu (ale wersja pochodna jak mint, x/k/lubuntu), fedora,sabayon,pclinuxos
PCLinuxOS 2012.08 KDE
ATOM1914
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nigdy nie korzystałem z Linuxa :D ale lubie robić wszystko od podstaw :D znacie coś fajnego ? jaki z tych debian,gentoo, archlinux,slack byście mi proponowali ?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Z postu wnioskuję, że posiadasz całkowicie pusty dysk, dlatego zainstaluj wszystkie dystrybucje, które cię interesują. Przetestuj każdą z nich pod względem szybkości działania na swoim sprzęcie, trudności/łatwości konfiguracji, obsługi, środowiska graficznego (KDE, Gnome, LXDE, XFCE...) itp. Przedtem poczytaj ostatnie posty w wątku o partycjonowaniu viewtopic.php?f=133&t=37350 (ale nie przejmuj się aż nadto poprawnością podziału dysku, w końcu będziesz tylko testował). Na pewno napotkasz na problemy z GRUB 2 oraz wiele innych niespodzianek.
Testy dają swobodę, bo nie trzeba martwić się o ewentualną utratę danych.

Po kilku tygodniach testowania zdecyduj się na jeden lub dwa systemy i zrób czystą instalację korzystając ze zdobytej wiedzy i unikając swoich wcześniejszych błędów.

Acha, no a na samym początku można spróbować różnych dystrybucji w trybie Live CD. I nie sugeruj się wyglądem, bo wszytko można do siebie upodobnić.
ATOM1914
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

no tak ale jednak wolał bym 1 konkretny a jak sie nie spodoba to zrobie formata i następnego bym zainstalował no mam te 3 partycje ale na każdej połowa miejsca zajęta i tylko na partycji z Windowsem nie mam nic po za xp to wole xp usunąć dziękuje za pomoc ale jednak jak ktoś wie w którym linuxie można się dużo nauczyć i duzo popracować to z góry dzięki. a tak jak możesz Rom napisać na gg 38749383
Awatar użytkownika
Quindy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Quindy »

A nie chcesz sobie zostawić XP na wszelki wypadek? Jesteś gotowy od początku całkowicie poświęcić się linuksowi? :)

Problemy pojawią się zawsze. Ja mam ubuntu, i to że na wstęp ubuntu jest przygotowany do pracy (od razu jest w nim przeglądarka internetowa, przeglądarka zdjęć, odtwarzacz muzyki filmów... itp.) nie oznacza, że nie można wgrać sobie inyych i pobawić się całym systemem. Możesz wszystko od początku do końca robić w konsoli jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, a w razie problemów możesz zainstalować coś z pomocą systemu graficznego :)

Polecam Ubuntu :)
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: JezdziecBezNicka »

Na wikipedii (zwłaszcza angielskiej) znajdziesz charakterystyke każdej dystrybucji z osobna. Zobacz też distrowatch.com, jakilinux.org. Źródeł informacji jest mnóstwo.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
Awatar użytkownika
mariobros
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Re: Jakiego Linuksa wybrać?

Post autor: mariobros »

Witam. Ze swojej strony polecam Ubuntu 10.04 którego posiadam i chodż nie najnowszy to jednak dla -Kowalskiego-przyjazny i stabilny.
Mam go na dysku od pół roku i nie robię aktualizacji.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

mariobros pisze:Witam. Ze swojej strony polecam Ubuntu 10.04 którego posiadam i chodż nie najnowszy to jednak dla -Kowalskiego-przyjazny i stabilny.
Jak dotąd - trudno się nie zgodzić.
mariobros pisze:Mam go na dysku od pół roku i nie robię aktualizacji.
Jeśli sam chcesz przeprowadzać takie eksperymenty - proszę bardzo. Nie proponuj tego jednak innym...
Awatar użytkownika
mariobros
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: mariobros »

Odnośnie aktualizacji to nie eksperyment tylko stwierdzam stan rzeczy.
A nie robię tego dlatego że po przeczytaniu rozmaitych postów na powyższy temat dowiaduję się że przestaje działać to i owo a nie radzę sobie na tyle by to od ręki poodkręcać.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Rafcio »

Witam . Ubuntu 10... to dobry wybór i tak jak "mariobros" nie aktualizuje systemu. Już raz mi się rozkraczył po aktualizacji, przywróciłem kopie zapasowe i wpożo :roll:
Debian Jessie
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Rafcio pisze:Witam . Ubuntu 10... to dobry wybór i tak jak "mariobros" nie aktualizuje systemu. Już raz mi się rozkraczył po aktualizacji, przywróciłem kopie zapasowe i wpożo :roll:
Nieaktualizowanie systemu to zdecydowanie nie jest doby pomysł. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Podobnie jak brak słownika w przeglądarce, przy problemach z ortografią.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: WindowMaker

Post autor: ABCD »

Dobre pytanie, jakiego. Nie znam do końca odpowiedzi, a miałem do czynienia chyba z wszystkimi popularniejszymi dystrybucjami. Dziś zastanawiam się czy w ogóle nie porzucić tego systemu.. Innowacyjność twórców (już nie konkretnych dystrybucji, ale np różnych środowisk graficznych) tego systemu stawia pod znakiem zapytania sensowność tkwienia pod tym systemem. Centrum sterowania.. tak dla przykładu.. zamiast ptaszków mam takie przyciski wyboru jak w swoim IPhonie.. No nie, nie, nie razi mnie to, ale próba naśladowania w pewnych punktach appla jednocześnie w innych pozostając daleko, daleko w tyle, tworzy, IMHO, groteskę. I tu miałem ochotę przekląc, no ale miejsce publiczne. Ujmę to tak, Mandrake 8,3, bo od tego zacząłem swoją przygodę z Linuksem, pachniało większą normalnością niż wtedy Windows(1999 rok? Bo nie pamiętam.) I ja nie twierdzę że wodotryski to coś złego, po prostu użytkownik powinien mieć wybór, a najnowsze produkcje made in Linux takiego nie pozostawiają. No przynajmniej nie laikowi, który tam od miesiąca czy pół roku się tym interesuje.
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: JezdziecBezNicka »

ABCD, zapominasz o istnieniu innych, poza Gnomem 3 i Unity środowisk. Też byłem wkurzony, jak za**bali moje ulubione środowisko, ale to nie powód, żeby rezygnować z całego, tak bogatego, systemu.
Poza tym, wydaje mi się, że taki Linux Mint nie zrezygnuje z klasycznego desktopu.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Też byłem wkurzony, jak za**bali moje ulubione środowisko,
ja tez ale z tyl pogodził przechodząc na gnome3
ale to nie powód, żeby rezygnować z całego, tak bogatego, systemu.
Poza tym, wydaje mi się, że taki Linux Mint nie zrezygnuje z klasycznego desktopu.
z tym się zgadzam jak mnie środowisko graficzne nie odpowiada to je prędzej zmienię niż zrezygnuję z linuxa
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”