Huawei E220 w 11.10 - rozwiązanie

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
x-mall
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Huawei E220 w 11.10 - rozwiązanie

Post autor: x-mall »

Po aktualizacji do 11.10 przestało działać mi wszystko co konieczne :) Szukając rozwiązań problemów (Acer 5732 Z, modem Huawei E220 i inne nielubiane przez Ubuntu 11.10 urządzenia i oczekiwania) trafiłem na coś takiego:
http://pasindudps.blogspot.com/2011/03/blog-post.html
Dzięki temu mam znów internet w Ubuntu i mogę doładować konto bez wchodzenia do Windows.

Może komuś to pomoże.
Pozdrawiam
asdfg40
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Re: Huawei E220 w 11.10 - rozwiązanie

Post autor: asdfg40 »

Wielkie dzięki - sprawdziłem działa! Łał, a już myślałem, że to koniec mojej przygody z e220. :clap:
x-mall
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

Post autor: x-mall »

Cieszę się, że pomogłem :) Niestety byłem zbytnim optymistą. Po trzech udanych podłączeniach się do internetu uznałem, że to wspomniany program mi pomógł. Niestety od czasu tego postu kilkadziesiąt razy nie udało mi się tego powtórzyć.

Testowałem uruchamianie systemu z modemem i bez, wyjmowanie i wkładanie, itd. Od 11.04 muszę stosować obejścia by nie widzieć ciemnego ekranu, od 11.10 nie działa mi normalnie drukarka i internet.

Używam Ubuntu od 5.04 (gdzie cudownie zadziałała Neostrada) i na trzecim z kolei komputerze. W trakcie zmieniałem sprzęt, dostawców internetu i oczekiwania. Od 11.04 coś niezbyt gra, sprzęt niezbyt działa i irytująca obsługa "komórkowa" systemu. Z rozpaczy sprawdzałem Mint, ale to zupełne nieporozumienie bo prawie nic tam nie działa (w moim przypadku).

Kombinuję czy da się wrócić do 10.10 (gdzie wszystko działało) i czy aktualizacje nie doprowadzą mnie do obecnego stanu :|

Irytujące jest to, że na moim sprzęcie bezproblemowo działa Vista...
asdfg40
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Post autor: asdfg40 »

Ciekawe. Ja zawsze instaluję Ubuntu na dysku zewnętrznym usb (MyPassport WDCaviar) i korzystam z systemu na dwóch różnych komputerach o zupełnie różnych konfiguracjach sprzętowych (amd i intel). Jak na razie na obu komputerach opisywany tutaj program do netu jak i sam system działa bez zarzutu. Mam nadzieję że tak zostanie. Na forach można jednak wyczytać że wspomniany E220 jest niekompatybilny z 11.10. U mnie jednak działa i nawet kilka razy udało mi się uzyskać połączenie przez Network Managera w Ubuntu. Myślę, że to kwestia firmware do e220. Po zaktualizowaniu (wersja chyba z roku 2009 może 2010?) jak na razie nie mam z nim kłopotu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”