DELL Inspiron Q15R - Nie startuje serwer X po instalacji Sterownikow grafiki

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Kalten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

DELL Inspiron Q15R - Nie startuje serwer X po instalacji Sterownikow grafiki

Post autor: Kalten »

Jak w tytule. Po instalacji sterowników ze strony NVIDII wersja 285.05.09 nie chce uruchomic sie lightdm. Uzywam ubuntu 11.10 grafika to geForce GT525M. Ekran zacina sie w konsoli na: Checking battery state [ok]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: DELL Inspiron Q15R - Nie startuje serwer X po instalacji Sterownikow grafiki

Post autor: e X t 7 3 »

Kalten pisze:Jak w tytule. Po instalacji sterowników ze strony NVIDII wersja 285.05.09 nie chce uruchomic sie lightdm. Uzywam ubuntu 11.10 grafika to geForce GT525M. Ekran zacina sie w konsoli na: Checking battery state [ok]
Czy tam nie ma Optimusa ? ;) ... jak jest to poczytaj o rozwiązaniach dla tego układu, m.in. w dziale z moimi kernelmi.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Kalten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: DELL Inspiron Q15R - Nie startuje serwer X po instalacji Sterownikow grafiki

e X t 7 3 pisze:Czy tam nie ma Optimusa ? ... jak jest to poczytaj o rozwiązaniach dla tego układu, m.in. w dziale z moimi kernelmi.

Pozdrawiam
"optimusa"? możesz mi wyjaśnić bo może nie bardzo kumam :pt36:
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Mowa o hybrydowej karcie graficznej...
Kalten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No jeżeli chodzi o 2 karty integra+dedykowana to faktycznie sa 2. Jedna jedzie na chipsecie HM67 a druga to wspominany wcześniej GeForce GT525M. Kurcze wchodziłem na twoje tematy ext73 ale nie bardzo się na tym rozumiem. Dałoby rade wytłumaczyć to jakoś laikowi? :P Niby już korzystam z linuxa kilka lat ale żaden ze mnie programista a system wykorzystywałem głównie do przyziemnych celów takich jak korzystanie z neta, słuchanie muzyki, oglądanie filmów i troche giercowanie. Ogólnie dla moich potrzeb ubuntu nadawał/je się wyśmienicie.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Kalten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzieki za linka. Niby zainstalowalem ale teraz w ogole ubuntu mi sie zwiesza i nie mam nawet mozliwosci przejscia na konsole :( Podczas instalacji wywalilo mi komunikat, ze bumblebee jest juz "przestarzaly" i zeby skorzystac teraz z programu "ironhide" musze posprawdzac co dokladnie zostalo pozmieniane i sprubuje przeinstalowac system i podzialac raz jeszcze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”