co z flagami:
Kod: Zaznacz cały
-mtune=native -march=native
eXt73 robiłeś może tego typu porównania ?
pozdr, wk
Moderator: e X t 7 3
Kod: Zaznacz cały
Oczywiście taki kernel będzie dla danej maszyny, czy też danej linii (architektura procesora) ... choć to co zostanie wykryte, jako native zależy od wersji GCC. Inaczej wykryje GCC 4.5.x, a inaczej GCC 4.6.x .. i tak przekłada się na wydajność - czego przykładem jest moja linia kerneli atom, tu native to atomwitko pisze:witam,
co z flagami:rozumiem, że taki kernel będzie "skrojony" dla konkretnej maszyny; tylko, czy to się przekłada na wydajność ?Kod: Zaznacz cały
eXt73 robiłeś może tego typu porównania ?
pozdr, wk
Spokojnie kernel K8 na pewno będzie miał wsparcie i generic (podstawowe flagi z i686 włącznie) i dodatkowo - obecnie k8, a być może włączę k8-sse3, albo amdfam10 ... a być moze nawet spróbuje bdver1. Tu zatem będzie np. (m.in.) -march=bdver1 -mtune=generic. Pozwoli to używać kernela na większości maszyn, przy jednoczesnym wykorzystaniu opcji jakie daje bdver1 (jeśli procesor będzie je w stanie wykorzystać). Oczywiście muszę przetestować, jak to się w praktyce będzie sprawować (tak wysokie ustawienie instrukcji). Obecne wsparcie to (m.in.): -march=k8 -mtune=genericGalvatron pisze:Oczywiście moje pytanie o wzrost wydajności kosztem ograniczenia wsparcia starszych CPU było czysto teoretyczne i w żadnym wypadku nie "podpuszczam" do obcięcia wsparcia m.in. mojego procesora - Pentium IV "Northwood" 3,06GHz, czyli pierwsza konsumencka implementacja Hyper Threading'u (to tak w ramach ciekawostki).
Sądzę, że tak, ale wrócimy do tematu na początku grudnia, ok ?Galvatron pisze:Zamierzasz może oferować HP ProBook 4330? Bo maszynka prezentuj się całkiem ciekawie, jak na swój segment cenowy i może bym się skusił, gdyby się potwierdziło, że jednak nie jest taka hałaśliwa, jak piszą w recenzjach.
Uzywam kubuntu low-fat settings, a poza tym staralem sie powylaczac wszystko, co wlacza akonadi (zdarzenia w kalendarzu etc, sa tutoriale w sieci).Być może własnie problemem są usługi oraz akonadi i nepomuk ... a być może wysoki stopień 'logowania' w kernelu.
Mysle ze i jedno i drugie, i obydwa na raz. Dzieje sie to jak cos srednio obciazajacego system dziala - np muzyka w amaroku czy film w vlc, a w tym czasie chce otworzyc nowa karte w przegladarce lub np dolphina po raz pierwszy. Wtedy obraz/dzwiek w vlc/amaroku wyraznie zrywa, kursor myszy rowniez.czy w sytuacji jaką opisujesz obciążenie procesora jest maksymalne, czy w tym momencie dysk mocno pracuje ?
hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ? Pokaz proszę jeszcze wynik z Monitora Systemu.d3v4 pisze:Zuzycie po starcie: http://i43.tinypic.com/2111e6x.png
Uslugi systemv: http://i44.tinypic.com/2vmyfcn.png
Uslugi upstart: http://i44.tinypic.com/2zylm44.png
Uzywam kubuntu low-fat settings, a poza tym staralem sie powylaczac wszystko, co wlacza akonadi (zdarzenia w kalendarzu etc, sa tutoriale w sieci).Być może własnie problemem są usługi oraz akonadi i nepomuk ... a być może wysoki stopień 'logowania' w kernelu.Mysle ze i jedno i drugie, i obydwa na raz. Dzieje sie to jak cos srednio obciazajacego system dziala - np muzyka w amaroku czy film w vlc, a w tym czasie chce otworzyc nowa karte w przegladarce lub np dolphina po raz pierwszy. Wtedy obraz/dzwiek w vlc/amaroku wyraznie zrywa, kursor myszy rowniez.czy w sytuacji jaką opisujesz obciążenie procesora jest maksymalne, czy w tym momencie dysk mocno pracuje ?
Dlaczego malo, wg mnie calkiem sporo, 819MB z 1GB wolne, z czego wiekszosc zbuforowana. ~180MB na starcie systemu z KDE4 to calkiem dobry wynik chyba...hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ?
Zatem tak, usługi masz skonfigurwane prawidłowo. Jednak "kwestia ramu" istnieje. Zobacz system używał ok. 36 MB swap`u, co oznacza, że ... zabrakło mu pamięci operacyjnej. Jeśli tak, a masz wolny dysk i system przerzucił do swapu, albo dane filmu, albo biblioteki systemowe, to w takiej sytuacji, przy wolnym napędzie = wolny cache dysku/transfer danych/czas dostępu, skutkować będzie właśnie chwilowym "zamrożeniem" systemu. Jeśli byłby to szybki dysk SSD, albo dysk HDD 7200 obrotów z dużym i szybkim cache, albo najlepiej dwa takie dyski w trybie RAID, to opisywana sytuacja, albo by nie wystąpiła - system wykorzystałby cache dysków, jako swego rodzaju "ram", albo byłaby ledwo zauważalna. Masz możliwość dołożenia - nawet dla próbę kolejnej kości ramu 1/2 GB ?d3v4 pisze:Dlaczego malo, wg mnie calkiem sporo, 819MB z 1GB wolne, z czego wiekszosc zbuforowana. ~180MB na starcie systemu z KDE4 to calkiem dobry wynik chyba...hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ?
To jak system jest po godzinie pracy, kilka programow otwartych i film wlaczony.
http://i41.tinypic.com/153bl6t.png
http://i42.tinypic.com/9qvkwg.png
Jestes pewien, ze to dziala w ten sposob? Przed 11.10/KDE4 mialem 10.04/GNOME2, na ktorym mialem zawsze wolna naprawde mase RAMu, a po jakims czasie w pliku wymiany zawsze bylo przynajmniej kilkadziesiat MB. Z tego co wiem to system sobie buforuje jakas czesc wolnego obszaru RAMu w celu szybszego dostepu pozniej. W modyfikowanie vm.swappiness sie nie bawilem nigdy, wiec to chyba normalne zjawisko, ale ekspertem nie jestem. ; ) Te spowolnienia ktore teraz obserwuje raczej nie sa kwestia zbyt malej ilosci RAM, bo wiem w jaki sposob potrafil zamulic mi system photoshop jak mu brakowalo nie tylko RAMu a nawet pliku wymiany. To teraz nie tyle co muli, a po prostu przez kilka sekund ladowania czegos, czy to nowej karty w przegladarce czy jakiegos nowego programu, laguje wszystko inne. Jedyne porownanie jakie przychodzi mi do glowy, to tak jakby za kazdym razem otwierajac cos nowego dawac temu jednemu procesowi priorytet realtime, a reszcie, na czas "ladowania" narzucac low.Zobacz system używał ok. 36 MB swap`u, co oznacza, że ... zabrakło mu pamięci operacyjnej.
ide sprobowac. ; )taedoju pisze:hem u mnie zdarzało się coś takiego i ...odinstalowałęm low fat settings...i problem minał. Spróbuj, doinstalować można zawsze. Podobnie skończyły sie po odinstalowaniu tego pakietu problemy z kwinem (wywalał mi się często przy włączaniu komputera)
Zanim zaczniesz testować inne kernele, wyrzuć preload, bo może to właśnie on coś "miesza".d3v4 pisze:Totalny slabeusz to nie jest, ale cache ma jednak tylko 1mb(to pentium dual core, wlasnie tym sie rozni od c2d conroe - obciety l2 cache o polowe). W tej chwili wychodze na zajecia, sprawdze to jak wroce, dzieki. ; )
Dev
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości