Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: witko »

witam,
co z flagami:

Kod: Zaznacz cały

-mtune=native -march=native
rozumiem, że taki kernel będzie "skrojony" dla konkretnej maszyny; tylko, czy to się przekłada na wydajność ?
eXt73 robiłeś może tego typu porównania ?
pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

witko pisze:witam,
co z flagami:

Kod: Zaznacz cały

-mtune=native -march=native
rozumiem, że taki kernel będzie "skrojony" dla konkretnej maszyny; tylko, czy to się przekłada na wydajność ?
eXt73 robiłeś może tego typu porównania ?
pozdr, wk
Oczywiście taki kernel będzie dla danej maszyny, czy też danej linii (architektura procesora) ... choć to co zostanie wykryte, jako native zależy od wersji GCC. Inaczej wykryje GCC 4.5.x, a inaczej GCC 4.6.x .. i tak przekłada się na wydajność - czego przykładem jest moja linia kerneli atom, tu native to atom ;). Tego rodzaju optymalizacje - stosuje także w przypadku kernela Brazos - tu native odpowiada - bdver1. Oczywiście dopiero wszystkie zabiegi, jakie realizuje w związku z optymalizacją kernela dają określone efekty.

pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Oczywiście moje pytanie o wzrost wydajności kosztem ograniczenia wsparcia starszych CPU było czysto teoretyczne i w żadnym wypadku nie "podpuszczam" do obcięcia wsparcia m.in. mojego procesora - Pentium IV "Northwood" 3,06GHz, czyli pierwsza konsumencka implementacja Hyper Threading'u (to tak w ramach ciekawostki).;)
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Oczywiście moje pytanie o wzrost wydajności kosztem ograniczenia wsparcia starszych CPU było czysto teoretyczne i w żadnym wypadku nie "podpuszczam" do obcięcia wsparcia m.in. mojego procesora - Pentium IV "Northwood" 3,06GHz, czyli pierwsza konsumencka implementacja Hyper Threading'u (to tak w ramach ciekawostki).;)
Spokojnie kernel K8 na pewno będzie miał wsparcie i generic (podstawowe flagi z i686 włącznie) i dodatkowo - obecnie k8, a być może włączę k8-sse3, albo amdfam10 ... a być moze nawet spróbuje bdver1. Tu zatem będzie np. (m.in.) -march=bdver1 -mtune=generic. Pozwoli to używać kernela na większości maszyn, przy jednoczesnym wykorzystaniu opcji jakie daje bdver1 (jeśli procesor będzie je w stanie wykorzystać). Oczywiście muszę przetestować, jak to się w praktyce będzie sprawować (tak wysokie ustawienie instrukcji). Obecne wsparcie to (m.in.): -march=k8 -mtune=generic

Pozdrawiam

-- 17 lis 2011 22:42 --

Zbudowałem już kernel 17.1-K8 m.in. z flagami -march=bdver1 -mtune=generic. Rożnica w wydajności odczuwalna, a najbardziej w responsywności samego systemu. Teraz trochę testów. Zanim zmodyfikowane kernele wypuszczę (tu dodatkowo zmiany o jakich wspominałem wcześniej) zmodyfikuje dział z kernelami wygasającymi - w jego miejsce będą skrypty, opisy - krótkie tutoriale np. KDE, SSM, etc. oraz pliki konfiguracyjne - w tym compiz.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Zamierzasz może oferować HP ProBook 4330? Bo maszynka prezentuj się całkiem ciekawie, jak na swój segment cenowy i może bym się skusił, gdyby się potwierdziło, że jednak nie jest taka hałaśliwa, jak piszą w recenzjach.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Zamierzasz może oferować HP ProBook 4330? Bo maszynka prezentuj się całkiem ciekawie, jak na swój segment cenowy i może bym się skusił, gdyby się potwierdziło, że jednak nie jest taka hałaśliwa, jak piszą w recenzjach.
Sądzę, że tak, ale wrócimy do tematu na początku grudnia, ok ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: d3v4 »

Kernel smiga az milo, po raz pierwszy od 10.1 na moim sprzecie wydaje sie lekki, ale jest pewien mankament. System wczytuje sie znacznie szybciej, programy pojedynczo rowniez, a pozniej na oko dzialaja duzo zwawiej, ale przy odpalonych kilku programach, dla przykladu - kadu i filmie w vlc/dragon playerze, gdy chce otworzyc np nowa karte w przegladarce, pojawiaja sie krotkotrwale zwiechy - na kilka sekund nie mozna ruszyc kursorem, lub mozna ale przeskakuje, a dzwiek z odtwarzanego w tle filmu w tych momentach zaczyna rwac, lub przez ten czas wcale go nie ma. Pisze o tym bo nigdy wczesniej takich objawow nie uswiadczylem, a poza tym jest naprawde wysmienicie.

Pozdrawiam,
Dev
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Co to dokładnie za sprzęt?
Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kubuntu uzywam tylko na laptopie, ale nie jest az na tyle stary zeby przy 3-4 malo wymagajacych programach zwieszac kursor czy dzwiek - pdc t2330 (2 rdzenie, 1,6ghz), chipset GM965 z ukladem graficznym X3100 na pokladzie, 1gb pamieci. Tak jak mowie, ten kernel wydaje sie znacznie szybszy, ale czasem mam wlasnie takie dziwne spowolnienia, ze przez pare sekund nie daje sie ruszyc kursorem...

Dev
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem tak, jakie usługi masz aktywne (przez SSM), czy aktywne są serwery akonadi oraz nepomuk, ile pamięci zajmuje system po wczytaniu, czy w sytuacji jaką opisujesz obciążenie procesora jest maksymalne, czy w tym momencie dysk mocno pracuje ?

Być może własnie problemem są usługi oraz akonadi i nepomuk ... a być może wysoki stopień 'logowania' w kernelu. Właśnie to o czym poprzednio pisałem - podniesienie responsywności i wydajności systemu, prawdopodobnie obniżę go - poziom logowania ... nawet do 8 razy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Zuzycie po starcie: http://i43.tinypic.com/2111e6x.png
Uslugi systemv: http://i44.tinypic.com/2vmyfcn.png
Uslugi upstart: http://i44.tinypic.com/2zylm44.png
Być może własnie problemem są usługi oraz akonadi i nepomuk ... a być może wysoki stopień 'logowania' w kernelu.
Uzywam kubuntu low-fat settings, a poza tym staralem sie powylaczac wszystko, co wlacza akonadi (zdarzenia w kalendarzu etc, sa tutoriale w sieci).
czy w sytuacji jaką opisujesz obciążenie procesora jest maksymalne, czy w tym momencie dysk mocno pracuje ?
Mysle ze i jedno i drugie, i obydwa na raz. Dzieje sie to jak cos srednio obciazajacego system dziala - np muzyka w amaroku czy film w vlc, a w tym czasie chce otworzyc nowa karte w przegladarce lub np dolphina po raz pierwszy. Wtedy obraz/dzwiek w vlc/amaroku wyraznie zrywa, kursor myszy rowniez.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:Zuzycie po starcie: http://i43.tinypic.com/2111e6x.png
Uslugi systemv: http://i44.tinypic.com/2vmyfcn.png
Uslugi upstart: http://i44.tinypic.com/2zylm44.png
Być może własnie problemem są usługi oraz akonadi i nepomuk ... a być może wysoki stopień 'logowania' w kernelu.
Uzywam kubuntu low-fat settings, a poza tym staralem sie powylaczac wszystko, co wlacza akonadi (zdarzenia w kalendarzu etc, sa tutoriale w sieci).
czy w sytuacji jaką opisujesz obciążenie procesora jest maksymalne, czy w tym momencie dysk mocno pracuje ?
Mysle ze i jedno i drugie, i obydwa na raz. Dzieje sie to jak cos srednio obciazajacego system dziala - np muzyka w amaroku czy film w vlc, a w tym czasie chce otworzyc nowa karte w przegladarce lub np dolphina po raz pierwszy. Wtedy obraz/dzwiek w vlc/amaroku wyraznie zrywa, kursor myszy rowniez.
hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ? Pokaz proszę jeszcze wynik z Monitora Systemu.

PS. Pokaż proszę ilość zajętego ramu, gdy obciążysz maszynę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ?
Dlaczego malo, wg mnie calkiem sporo, 819MB z 1GB wolne, z czego wiekszosc zbuforowana. ~180MB na starcie systemu z KDE4 to calkiem dobry wynik chyba...

To jak system jest po godzinie pracy, kilka programow otwartych i film wlaczony.
http://i41.tinypic.com/153bl6t.png
http://i42.tinypic.com/9qvkwg.png
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:
hmm mało ramu wolnego zostaje - to jest jak system jest "pusty" ?
Dlaczego malo, wg mnie calkiem sporo, 819MB z 1GB wolne, z czego wiekszosc zbuforowana. ~180MB na starcie systemu z KDE4 to calkiem dobry wynik chyba...

To jak system jest po godzinie pracy, kilka programow otwartych i film wlaczony.
http://i41.tinypic.com/153bl6t.png
http://i42.tinypic.com/9qvkwg.png
Zatem tak, usługi masz skonfigurwane prawidłowo. Jednak "kwestia ramu" istnieje. Zobacz system używał ok. 36 MB swap`u, co oznacza, że ... zabrakło mu pamięci operacyjnej. Jeśli tak, a masz wolny dysk i system przerzucił do swapu, albo dane filmu, albo biblioteki systemowe, to w takiej sytuacji, przy wolnym napędzie = wolny cache dysku/transfer danych/czas dostępu, skutkować będzie właśnie chwilowym "zamrożeniem" systemu. Jeśli byłby to szybki dysk SSD, albo dysk HDD 7200 obrotów z dużym i szybkim cache, albo najlepiej dwa takie dyski w trybie RAID, to opisywana sytuacja, albo by nie wystąpiła - system wykorzystałby cache dysków, jako swego rodzaju "ram", albo byłaby ledwo zauważalna. Masz możliwość dołożenia - nawet dla próbę kolejnej kości ramu 1/2 GB ?

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: taedoju »

hem u mnie zdarzało się coś takiego i ...odinstalowałęm low fat settings...i problem minał. Spróbuj, doinstalować można zawsze. Podobnie skończyły sie po odinstalowaniu tego pakietu problemy z kwinem (wywalał mi się często przy włączaniu komputera)
Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Zobacz system używał ok. 36 MB swap`u, co oznacza, że ... zabrakło mu pamięci operacyjnej.
Jestes pewien, ze to dziala w ten sposob? Przed 11.10/KDE4 mialem 10.04/GNOME2, na ktorym mialem zawsze wolna naprawde mase RAMu, a po jakims czasie w pliku wymiany zawsze bylo przynajmniej kilkadziesiat MB. Z tego co wiem to system sobie buforuje jakas czesc wolnego obszaru RAMu w celu szybszego dostepu pozniej. W modyfikowanie vm.swappiness sie nie bawilem nigdy, wiec to chyba normalne zjawisko, ale ekspertem nie jestem. ; ) Te spowolnienia ktore teraz obserwuje raczej nie sa kwestia zbyt malej ilosci RAM, bo wiem w jaki sposob potrafil zamulic mi system photoshop jak mu brakowalo nie tylko RAMu a nawet pliku wymiany. To teraz nie tyle co muli, a po prostu przez kilka sekund ladowania czegos, czy to nowej karty w przegladarce czy jakiegos nowego programu, laguje wszystko inne. Jedyne porownanie jakie przychodzi mi do glowy, to tak jakby za kazdym razem otwierajac cos nowego dawac temu jednemu procesowi priorytet realtime, a reszcie, na czas "ladowania" narzucac low.
Dodatkowo - na zadnym z Twoich poprzednich kerneli nigdy nie uswiadczylem tego co opisywalem wyzej, dlatego nie sadze, ze to kwestia braku pamieci. ; )
Mam kosc 2GB w drugim notebooku ktora moge przelozyc, ale naprawde nie sadze zeby w tym lezal problem. Opisalem tylko kilka sytuacji w ktorych dochodzi do chwilowego zmrozenia, a tak samo mam np odswiezajac spora strone, ktora juz mam w cache'u przegladarki, dysk w ogole nie pracuje, speedstep przelacza procesor na maks (czyli 1,6GHz), a kursor potrafi sie niezle scinac podczas renderowania wiekszych elementow na niej.

Dev

//edit
taedoju pisze:hem u mnie zdarzało się coś takiego i ...odinstalowałęm low fat settings...i problem minał. Spróbuj, doinstalować można zawsze. Podobnie skończyły sie po odinstalowaniu tego pakietu problemy z kwinem (wywalał mi się często przy włączaniu komputera)
ide sprobowac. ; )

//edit

Wyprobowalem, to nie to, ale pobawilem sie chwile na kernelu 16.4, wydaje sie ciezszy (zmiana taka jak wtedy kiedy porzuciles scheduler BFS w swoich kernelach na rzecz CFS), tylko tam problem ktory opisywalem nie wystepuje. Uzycie ramu delikatnie wieksze niz na 17.0. To cos w kernelu, naprawde szkoda, bo poza tym mankamentem jest swietny... A z tego co widze chyba tylko ja mam taki problem. =/

//edit

Tak wyglada monitor systemu swiezo po starcie(~180MB zajetej pamieci), wklejam, bo wydaje mi sie, ze zle rozczytales wynik komendy free, jezeli sie myle to przepraszam. ; )
http://i39.tinypic.com/ivz6ad.png
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Proszę porównaj wynik dmesg pod kernelem 16.4 z 17.0. Taki objaw też jest charakterystyczny dla przepełnienie cache procesora ... ale w końcu Ty nie masz jakiegoś "słabeusza". W tym kernelu zastosowałem dość agresywne optymalizacje ... a w 17.1 będzie jeszcze "agresywniej" :P. Kwestią, w stosunku do której mam podejrzenia jest duży bufor logowania i właśnie w kolejnym kernelu powinien być od 2-8 x mniejszy. W 16.4 jest 2 x mniejszy. Czy taki efekt nie występuje pod generic`iem ? Sprawdź proszę pod wersją 12 i 13.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Totalny slabeusz to nie jest, ale cache ma jednak tylko 1mb(to pentium dual core, wlasnie tym sie rozni od c2d conroe - obciety l2 cache o polowe). W tej chwili wychodze na zajecia, sprawdze to jak wroce, dzieki. ; )

Dev
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem zobaczymy. Nowy kernel v17.1 będzie miał bufor logowania kernela mniejszy od v17.0 nawet o ... 64 x ;). Testy jakie przeprowadziłem wstępnie wykazują, że taki kernela zachowuje najlepszą responsywność i utrzymuje wysoki poziom wydajności. Jeszcze muszę to potwierdzić, ale raczej pewne, ze ten element będzie zmodyfikowany. Kernel taki w odczuciu użytkownika jest bardzo "lekki"= system wydaje się lżejszy niż pod 17.0.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

d3v4 pisze:Totalny slabeusz to nie jest, ale cache ma jednak tylko 1mb(to pentium dual core, wlasnie tym sie rozni od c2d conroe - obciety l2 cache o polowe). W tej chwili wychodze na zajecia, sprawdze to jak wroce, dzieki. ; )

Dev
Zanim zaczniesz testować inne kernele, wyrzuć preload, bo może to właśnie on coś "miesza".

Sam używam tego kernela pod Ubuntu 11.04 (klasyczny GNOME), na maszynie z Pentium IV 3,06GHz HT ("Nothwood", 512KB L2, FSB 533), 1,5GB RAM bez SWAP'a oraz Seagate Barracuda 7 120GB, i nie mam żadnych takich jazd.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”