małe sprostowanie, sterowniki fglrx 8.911 (11-11) są w std repozytoriach precise pangolin (12.04 LTS) i działają z jądrami serii 3.2-rcX, co już sprawdziłem dla 3.2-rc3

pozdr, wk
Moderator: e X t 7 3
No tak, ale Ja pisałem o aktualnej stabilnej dystrybucji = 11.10witko pisze:Witam,
małe sprostowanie, sterowniki fglrx 8.911 (11-11) są w std repozytoriach precise pangolin (12.04 LTS) i działają z jądrami serii 3.2-rcX, co już sprawdziłem dla 3.2-rc3
pozdr, wk
Oczywiście, że dałoby się wyciągać jeszcze ... ale dla danej architektury, albo kosztem pewnych funkcjonalności, a jak pisałem staram się teraz zapewnić złoty środek między: wydajnością, responsywnością i funkcjonalnościąmandor75 pisze:Witam.
Mały offtop, chociaż zapowiadany jakiś czas temu. Toczyła się wtedy rozmowa dotycząca szybkości działania kde 4.7.2. Stwierdziłem wtedy, że poeksperymentuję z tym środowiskiem na kernelu od ext73 w kubuntu i slackware current. Trochę to wszystko trwało ale ostatetcznie mogę podać parę informacji. Na obydwu dystrybucjach użyłem źródeł jądra 3.1.2. I tutaj pierwsza niespodzianka.
Na próbę wrzuciłem konfig jądra ze skryptu v.17 do slackware current, skompilowałem i zapuściłem - gratuję ext73 - twoje ustawienia pięknie śmigają na slacku:)
Co do samego systemu - kubuntu wczytuję się szybciej niż slack - ale to normalne.
Wydajność grafiki prezentuje się na tym samym poziomie.
Ilość używanej pamięci ram na starcie slacka to 118 mb, podczas gdy w kubuntu to 136-138 mb.
Odnośnie szybkości i płynności samego działania kde to lekko przeważa slackware ale jest to różnica prawie niezauważalna - 3-4%. Z czego wynika - zapewne z mniejszej liczby demonów działających w tle.
Zużycie energii - tutaj w slacku jakiś 1w mniej niż kubuntu - i znowu mniejsza ilość programów działających w tle.
Ogólnie jestem zadowolony z działania jednego i drugiego distro na moim 1001px.
Oprócz powyższego wziąłem się również za dostosowanie konfigu kolegi ext73 typowo do slackware i do mojego modelu netbooka. Myślę że spokojnie coś się jeszcze da wyrzeźbić w osiągach.
to tyle.
Pozdrawiam.
Pojawił się błąd "ureadahead main process terminated with status 5" ?!? ... proszę zatem wykonaj skrypt, jaki zamieściłem w wątku na ten temat.Galvatron pisze:Ja z kolei przy włączaniu teraz maszyny zaliczyłem dwa przerwane ładowania systemu pod rząd: Za pierwszym razem dysk przestał pracować po włączeniu CUPS'a i komunikacie "ureadahead main process terminated with status 5", za drugim tam gdzie przeważnie, czyli po próbie uruchomienia /scripts/init-bottom.
Za to na razie nie zaobserwowałem starego błędu ATA, więc chyba mimo wszystko poprawki w kernelu idą w dobrym kierunku.
Toteż ja nawet nie wspominam że twój konfig powinien być bardziej zoptymalizowany, czy coś podobnego. Uważam że ten złoty środek w bardzo dużym stopniu uzyskałeś:)e X t 7 3 pisze: Oczywiście, że dałoby się wyciągać jeszcze ... ale dla danej architektury, albo kosztem pewnych funkcjonalności, a jak pisałem staram się teraz zapewnić złoty środek między: wydajnością, responsywnością i funkcjonalnością.
Kod: Zaznacz cały
init: ureadahead-other main process (678) terminated with status: 4
Zatem to nie powinno stanowić problemu, po prostu info, że masz partycje, która nie zawiera żadnych plików, które powinny być podane działaniu ureadahead, jak wskazano np mp3, filmy, zdjęcia, etc.ureadahead exits with status 4!
Status 4 (usually ureadahead-other exits with this) means that you had a mountpoint in your fstab that didn't have any files on it needed during boot. Probably that drive with all those MP3s and movie files on it.
Tak jest wspierany, jednak abyś był pewny, że tak jest najlepiej dodać do /etc/fstab - wpisu dotyczącego dysku SSD komendy discard i wtedy wyglądać to może np.grafix pisze:Czekając na 17.1 dla 11.10 tak się zacząłem zastanawiać czy ubunciak ogarnia poprawnie obsługę ssd ? Mam taki samsunga, w sumie sys chodzi ale czy wszystko jest wspierane? trim itd. ?
UUID=11f92990-b2e0-4a7c-a9b7-98d1b0bb4df5 / ext4 errors=remount-ro,discard 0 1
ls -l /dev/disk/by-uuid/
heheulvhedin pisze:no dobra panie ext73.. my tu gadu gadu a kernela nie ma.. czujesz ta presje?
o x64 już nie wspomnęe X t 7 3 pisze:heheulvhedin pisze:no dobra panie ext73.. my tu gadu gadu a kernela nie ma.. czujesz ta presje?będzie dzisiaj ... już leży na serwerze
.
Pozdrawiam
Wiem i pamiętam. Jednak jest on na etapie, który nie mogę uznać za betę ... i nie chodzi o jego stabilność, a resztę elementów. Poczekaj ok. tygodnia to coś wyślę.garnus pisze:proponowałem już kilka razy ale może dasz się namówić i wyślesz mi kernela do testów?
uczysz mnie cierpliwości:)e X t 7 3 pisze:Wiem i pamiętam. Jednak jest on na etapie, który nie mogę uznać za betę ... i nie chodzi o jego stabilność, a resztę elementów. Poczekaj ok. tygodnia to coś wyślę.garnus pisze:proponowałem już kilka razy ale może dasz się namówić i wyślesz mi kernela do testów?
Udostępniłem kernel w wersji 17.1 + Catalysty 11.11.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość