Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: witko »

Witam,
małe sprostowanie, sterowniki fglrx 8.911 (11-11) są w std repozytoriach precise pangolin (12.04 LTS) i działają z jądrami serii 3.2-rcX, co już sprawdziłem dla 3.2-rc3 ;-)

pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

witko pisze:Witam,
małe sprostowanie, sterowniki fglrx 8.911 (11-11) są w std repozytoriach precise pangolin (12.04 LTS) i działają z jądrami serii 3.2-rcX, co już sprawdziłem dla 3.2-rc3 ;-)

pozdr, wk
No tak, ale Ja pisałem o aktualnej stabilnej dystrybucji = 11.10 ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
mandor75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: mandor75 »

Witam.

Mały offtop, chociaż zapowiadany jakiś czas temu. Toczyła się wtedy rozmowa dotycząca szybkości działania kde 4.7.2. Stwierdziłem wtedy, że poeksperymentuję z tym środowiskiem na kernelu od ext73 w kubuntu i slackware current. Trochę to wszystko trwało ale ostatetcznie mogę podać parę informacji. Na obydwu dystrybucjach użyłem źródeł jądra 3.1.2. I tutaj pierwsza niespodzianka.
Na próbę wrzuciłem konfig jądra ze skryptu v.17 do slackware current, skompilowałem i zapuściłem - gratuję ext73 - twoje ustawienia pięknie śmigają na slacku:)
Co do samego systemu - kubuntu wczytuję się szybciej niż slack - ale to normalne.
Wydajność grafiki prezentuje się na tym samym poziomie.
Ilość używanej pamięci ram na starcie slacka to 118 mb, podczas gdy w kubuntu to 136-138 mb.
Odnośnie szybkości i płynności samego działania kde to lekko przeważa slackware ale jest to różnica prawie niezauważalna - 3-4%. Z czego wynika - zapewne z mniejszej liczby demonów działających w tle.
Zużycie energii - tutaj w slacku jakiś 1w mniej niż kubuntu - i znowu mniejsza ilość programów działających w tle.
Ogólnie jestem zadowolony z działania jednego i drugiego distro na moim 1001px.

Oprócz powyższego wziąłem się również za dostosowanie konfigu kolegi ext73 typowo do slackware i do mojego modelu netbooka. Myślę że spokojnie coś się jeszcze da wyrzeźbić w osiągach.

to tyle.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Ja z kolei przy włączaniu teraz maszyny zaliczyłem dwa przerwane ładowania systemu pod rząd: Za pierwszym razem dysk przestał pracować po włączeniu CUPS'a i komunikacie "ureadahead main process terminated with status 5", za drugim tam gdzie przeważnie, czyli po próbie uruchomienia /scripts/init-bottom.

Za to na razie nie zaobserwowałem starego błędu ATA, więc chyba mimo wszystko poprawki w kernelu idą w dobrym kierunku.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

mandor75 pisze:Witam.

Mały offtop, chociaż zapowiadany jakiś czas temu. Toczyła się wtedy rozmowa dotycząca szybkości działania kde 4.7.2. Stwierdziłem wtedy, że poeksperymentuję z tym środowiskiem na kernelu od ext73 w kubuntu i slackware current. Trochę to wszystko trwało ale ostatetcznie mogę podać parę informacji. Na obydwu dystrybucjach użyłem źródeł jądra 3.1.2. I tutaj pierwsza niespodzianka.
Na próbę wrzuciłem konfig jądra ze skryptu v.17 do slackware current, skompilowałem i zapuściłem - gratuję ext73 - twoje ustawienia pięknie śmigają na slacku:)
Co do samego systemu - kubuntu wczytuję się szybciej niż slack - ale to normalne.
Wydajność grafiki prezentuje się na tym samym poziomie.
Ilość używanej pamięci ram na starcie slacka to 118 mb, podczas gdy w kubuntu to 136-138 mb.
Odnośnie szybkości i płynności samego działania kde to lekko przeważa slackware ale jest to różnica prawie niezauważalna - 3-4%. Z czego wynika - zapewne z mniejszej liczby demonów działających w tle.
Zużycie energii - tutaj w slacku jakiś 1w mniej niż kubuntu - i znowu mniejsza ilość programów działających w tle.
Ogólnie jestem zadowolony z działania jednego i drugiego distro na moim 1001px.

Oprócz powyższego wziąłem się również za dostosowanie konfigu kolegi ext73 typowo do slackware i do mojego modelu netbooka. Myślę że spokojnie coś się jeszcze da wyrzeźbić w osiągach.

to tyle.

Pozdrawiam.
Oczywiście, że dałoby się wyciągać jeszcze ... ale dla danej architektury, albo kosztem pewnych funkcjonalności, a jak pisałem staram się teraz zapewnić złoty środek między: wydajnością, responsywnością i funkcjonalnością ;).

Pozdrawiam

-- 30 lis 2011 11:42 --
Galvatron pisze:Ja z kolei przy włączaniu teraz maszyny zaliczyłem dwa przerwane ładowania systemu pod rząd: Za pierwszym razem dysk przestał pracować po włączeniu CUPS'a i komunikacie "ureadahead main process terminated with status 5", za drugim tam gdzie przeważnie, czyli po próbie uruchomienia /scripts/init-bottom.

Za to na razie nie zaobserwowałem starego błędu ATA, więc chyba mimo wszystko poprawki w kernelu idą w dobrym kierunku.
Pojawił się błąd "ureadahead main process terminated with status 5" ?!? ... proszę zatem wykonaj skrypt, jaki zamieściłem w wątku na ten temat.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
mandor75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: mandor75 »

e X t 7 3 pisze: Oczywiście, że dałoby się wyciągać jeszcze ... ale dla danej architektury, albo kosztem pewnych funkcjonalności, a jak pisałem staram się teraz zapewnić złoty środek między: wydajnością, responsywnością i funkcjonalnością ;).
Toteż ja nawet nie wspominam że twój konfig powinien być bardziej zoptymalizowany, czy coś podobnego. Uważam że ten złoty środek w bardzo dużym stopniu uzyskałeś:)

Mnie ciekawi po prostu jak bardzo twój produkt da się jeszcze skroić pod konkertny model tj. 1001px. Będę miał z tym trochę zabawy:)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Skrypt wykonany, niemniej, o ile dobrze pamiętam, w przeszłości wykonywałem go wielokrotnie, a błąd dalej się pojawiał, tylko z innym numerkiem, bodaj 4, tak że w końcu dałem sobie spokój i zwyczajnie olałem ten błąd.

EDIT:

Dokładnie jak mówiłem - po wykonaniu skryptu wykonałem restart i nadal mam błąd, tylko z innym numerkiem:

Kod: Zaznacz cały

init: ureadahead-other main process (678) terminated with status: 4
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem tu masz "błąd", czy raczej komunikat nie z main, a other i w tym przypadku ... to nie jest problem :P To nie jest błąd tylko informacja, a przynajmniej tak powinno być, kod 4 oznacza bowiem:
ureadahead exits with status 4!

Status 4 (usually ureadahead-other exits with this) means that you had a mountpoint in your fstab that didn't have any files on it needed during boot. Probably that drive with all those MP3s and movie files on it.
Zatem to nie powinno stanowić problemu, po prostu info, że masz partycje, która nie zawiera żadnych plików, które powinny być podane działaniu ureadahead, jak wskazano np mp3, filmy, zdjęcia, etc.

Pozdrawiam

-- 30 lis 2011 14:49 --

Jeszcze będzie male opóźnienie z kernelami v17.1. Stwierdziłem pewien problem w funkcjonalności w związku ze zbyt 'ubogim' buforem logowania Kernela, jaki pierwotnie dla tej wersji kernela narzuciłem. Zwiększyłem go i jest oki, ale muszę przebudować kernele na nowo. Udało mi się przy tym zachować wysoką wydajność.

Pozdrawiam

-- 30 lis 2011 18:57 --

Pod nowym kenelem v17.1-atom pod Lenovo s10 spokojnie można odtwarzać - z PEŁNĄ płynnością filmy HD 720p = 1280x720 ;). Youtube dział płynnie do 480, a pod Minitube do 720p ;). Pamiętajmy, że to jeden z najsłabszych jedno-rdzeniowych atomów z GMA 950 taktowanym 166 MHz :P. Oczywiście wszystko pod Kubuntu 11.10. Nie wiem jak będzie pod Ubuntu z Unity lub GNOME 3, ale raczej wolniej. Testowałem Minta 12 i GNOME 3, a w zasadzie jego menadżer okien Mutter jest wolniejszy od kwin`a (KDE 4.7.x), pod tą architekturą tak 2 do 3 razy.

Pozdrawiam

grafix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: grafix »

Czekając na 17.1 dla 11.10 tak się zacząłem zastanawiać czy ubunciak ogarnia poprawnie obsługę ssd ? Mam taki samsunga, w sumie sys chodzi ale czy wszystko jest wspierane? trim itd. ?
ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

trim jest wspierany od ktoregos jadra wzwyz.. pytanie czy urzadzenie wspiera. Na sieci lezy sporo opisow ustawow dla ssd.
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

grafix pisze:Czekając na 17.1 dla 11.10 tak się zacząłem zastanawiać czy ubunciak ogarnia poprawnie obsługę ssd ? Mam taki samsunga, w sumie sys chodzi ale czy wszystko jest wspierane? trim itd. ?
Tak jest wspierany, jednak abyś był pewny, że tak jest najlepiej dodać do /etc/fstab - wpisu dotyczącego dysku SSD komendy discard i wtedy wyglądać to może np.

UUID=11f92990-b2e0-4a7c-a9b7-98d1b0bb4df5  /  ext4  errors=remount-ro,discard  0 1
Jeśli masz kilka dysków i nie wiesz który to, możesz sprawdzić albo przez jakiegoś Menadżera partycji, pod KDE partition manager, a pod GNOME np. Gparted. tam zobaczysz jakie /dev/sdx [np. sda], ma UUID, a jeśli nie to wydaj Komendę:

ls -l /dev/disk/by-uuid/
Pozdrawiam

-- 01 gru 2011 09:15 --

Co do kernela v17.1 ... testowałem wczoraj mocno pod Lenovo s10 (atom 270) i uzyskałem najniższe zużycie energii, jakie kiedykolwiek miałem na tej maszynie :P od początku jej posiadania, tj. 4 lat (i Ubuntu 8.10). Otóż z włączonym i połączonym WiFi, włączonym bluetooth, ekranem na poziomie podświetlenia 40 % z wyłączonym przygaszaniem i gaszeniem matrycy (niestety problemy z biosem - ma tu stary, a Lenovo wprowadziło "ulepszenia" = update biosu jedynie spod Windows) udało mi się osiągnąć nawet 8.3 Watta, a standardowo od 9 do 9.50 Watta ;). Pod 17.0 standardowe to było od 10 do 11/12 Watt. Oczywiście jeśli maszyna nie byłaby mocno obciążona. Sądzę, że jeśli działało by prawidłowo przyciemnienie i przygaszanie, wyłączyć WiFi i bth można by zejść nawet do 6 Watt ;).

Pozdrawiam

ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

no dobra panie ext73.. my tu gadu gadu a kernela nie ma.. czujesz ta presje? :D
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:no dobra panie ext73.. my tu gadu gadu a kernela nie ma.. czujesz ta presje? :D
hehe ;) będzie dzisiaj ... już leży na serwerze ;).

Pozdrawiam

garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: garnus »

e X t 7 3 pisze:
ulvhedin pisze:no dobra panie ext73.. my tu gadu gadu a kernela nie ma.. czujesz ta presje? :D
hehe ;) będzie dzisiaj ... już leży na serwerze ;).

Pozdrawiam
o x64 już nie wspomnę :razz:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Niestety nie miałem na tyle czasu aby zając się x64. Zatem, aby nie 'łudzić' zakładam, że będą "jak się zrobi" = najwcześniej 2 połowa grudnia.

Pozdrawiam

garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

proponowałem już kilka razy ale może dasz się namówić i wyślesz mi kernela do testów?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

garnus pisze:proponowałem już kilka razy ale może dasz się namówić i wyślesz mi kernela do testów?
Wiem i pamiętam. Jednak jest on na etapie, który nie mogę uznać za betę ... i nie chodzi o jego stabilność, a resztę elementów. Poczekaj ok. tygodnia to coś wyślę.

Udostępniłem kernel w wersji 17.1 + Catalysty 11.11.

Pozdrawiam

garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

e X t 7 3 pisze:
garnus pisze:proponowałem już kilka razy ale może dasz się namówić i wyślesz mi kernela do testów?
Wiem i pamiętam. Jednak jest on na etapie, który nie mogę uznać za betę ... i nie chodzi o jego stabilność, a resztę elementów. Poczekaj ok. tygodnia to coś wyślę.

Udostępniłem kernel w wersji 17.1 + Catalysty 11.11.

Pozdrawiam
uczysz mnie cierpliwości:)
poczekam
pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie jeszcze sprawdzałem v17.1, co prawda wersje Brazos pod X370 i np. Shrek działał w Minitube super płynnie w Full HD - 1080p ;). W przeglądarce do 720p.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Po przeczytaniu informacji, że wszystko jest już na serwerze, dosłownie przed chwilą z rozpędu zdążyłem pobrać i zainstalować K8 jeszcze przed oficjalnym udostępnieniem, zmieniając numer wersji w linkach do Dropbox'a.:P
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”