Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

A jak myślisz? ;)

Jednak eksperymentowanie z najnowszym Compizem z gita to raczej średni pomysł, ze względu na to, o czym pisałem wcześniej - zostawianie w pamięci drugiego procesu "compiz", który katuje CPU - jak również błędy w stylu znikające/migające częściowo lub całkowicie paski tytułu okien w trybie "Scale".
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:A jak myślisz? ;)

Jednak eksperymentowanie z najnowszym Compizem z gita to raczej średni pomysł, ze względu na to, o czym pisałem wcześniej - zostawianie w pamięci drugiego procesu "compiz", który katuje CPU - jak również błędy w stylu znikające/migające częściowo lub całkowicie paski tytułu okien w trybie "Scale".
hmm Ja odpuściłem sobie Compiza na rzecz kwina pod KDE. Przykładowo, na stacjonarce pod nowym kernelem absolutnie mogę mu nic zarzucić chodzi nawet szybciej od dobrze zoptymalizowany Compzia - efekty, o wydajności w grach nie wspominając ;).

W zasadzie to aż sam jestem w szoku, jak KDE ewoluowało w ciągu tych 3-4 lat. Pamiętam pierwsze 4.0 i 4.1 = tragedia ;). Teraz to w pełni skalowane, konfigurowalne, wydajne i stabilne środowisko.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Właśnie testuję Kubuntu 11.10 i ogólnie jestem zadowolony, ale ponieważ wydajnościowo jeszcze trochę brakuje do GNOME 2 + Compiz 0.8.6, potrzebowałbym kilku wskazówek odnośnie tego jak zmaksymalizować wydajność Kwin'a na karcie nVidii (tutaj 7300GT) - chodzi mi głównie o konfigurację XRandr/OpenGL, ew. zmianę metody renderingu elementów z SVG na bitmapy - oraz zminimalizować zużycie zasobów, zwłaszcza RAM. Zdążyłem już wyłączyć większość zbędnych usług, ale nadal bazowe zużycie pamięci oscyluje w granicach 450-500MB.

Da się jakoś zaisntalować Ubuntu Tweak'a bez tych wszystkich zależności, a zwłaszcza Compiza, który powoduje u mnie wysypywanie się Kwin'a w trakcie ładowania systemu?

EDIT: Dzięki wyłączaniu usług, wywaleniu Akonadi i użyciu kubuntu-low-fat-settings udało mi się obniżyć bazowe zużycie RAM do 310MB, czyli nawet mniej niż w GNOME 2, a jestem pewien, że da się zejść jeszcze bardziej w dół (ktoś tu mówił o ok. 260MB). Niestety nadal pozostaje kwestia wydajności Kwin'a i jego efektów, które chodzą zdecydowanie gorzej niż ich odpowiedniki w Compizie 0.8.6, zwłaszcza przy więcej niż 2-3 oknach.

EDIT 2: Poeksperymentowałem także z Kwin'em i wygląda na to, że w tej chwili - KDE 4.7.3 - na moim sprzęcie po prostu nie da się z niego więcej wycisnąć, więc na ten moment kończę testy, wracam do Ubu 11.04 i w spokoju czekam na 12.04, a zwłaszcza na KDE 4.8 i zapowiadaną rewolucję wydajnościową, jaką ma ono przynieść.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2011, 14:31 przez Galvatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
eloaders
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: eloaders »

e X t 7 3 pisze:
eloaders pisze:Od ubuntu 11.04 pojawiają się błędy z podświetlaniem ekranu na netbookach samsunga.
Rozwiązaniem jest dodanie ppa voria.
Może pan ext zainteresował by się nałożeniem patchy na moduł samsung-laptop?
Źródła w formacie dkms https://launchpad.net/~voria/+archive/p ... ric.tar.gz

W archiwum znajdują się patche które dodają większą ilość obsługiwanych modeli samsunga oraz właśnie patch na miganie ekranu i brak możliwości regulowania ekranu przez klawisze FN +UP, Down.

Wcześniej była możliwość dodania do gruba acpi_backlight=vendor oraz zastąpienie samsung-laptop modułem samsung-backlight który naprawiał te problemy.
Hmm ale jak buduje przez dkms to nie ma chyba potrzeby patchowania jądra ... no chyba, że nie buduje ?

Pozdrawiam

-- 03 gru 2011 00:16 --
Galvatron pisze:Własnie sam doświadczyłem tego o czym e X t 7 3 niedawno pisał: Po zabawach z Compizem 0.9.6 z git'a, mimo jego wywalenia i włączenia wersji 0.8.6 w pamięci dalej tkwił proces 0.9.6, w 100% obciążając jeden wątek mojego Petnium IV 3GHz, a mimo to dało się oglądać YT 480p, bo nie cięło zbyt mocno (dopiero teraz zauważyłem i ubiłem ten proces). Jestem szczerze zaskoczony.:)
ale pozytywnie mam nadzieje ? ;).

Pozdrawiam
Ale mógł byś jednak dać patche w przypadku gdy ktoś nie zna ppa voria.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

hmm Galvatron a ile Swap'u Ci zuzywało(pytam z ciekawosci) ? ja mam max 470mb ramu i 0,05 gib swapu na amaroku,libreoffice,okularze,pidginie i chrome włączonymi razem w załączniku screen :)
Załączniki
zrzut ekranu6.png
(199.61 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

SWAP'a w ogóle nie mam, bo przy 1,5GB RAM i "zwykłych" zastosowaniach (net, biuro,multimedia) jest on zbędny (mój "rekord" to chyba ok. 1,1GB). Po odchudzeniu system brał na czysto ok. 310-340MB, razem z Cairo Dock'iem.

Ogólnie wolę klimat GNOME (ew. XFCE), z jego prostszym, bardziej ascetycznym wyglądem, i chyba głownie to powstrzymuje mnie przed migracją na KDE, bo z technicznego punktu widzenia nie ma problemu, żeby np. zastąpić Kwin'a Compizem 0.8.6. Mam nadzieję, że do czasu premiery 12.04 dopracują "klasyczną" wersję GNOME 3 i/lub wyjaśni się sprawa ze środowiskiem Mate, bo KDE, chociaż fajne, to jednak nie do końca mi leży.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Twoim zdaniem na netbooku (eee pc asus 1001ha)lepiej nie mieć swap ? bo szczerze zawsze przy inst. systemu nie bylem pewien jak to ustawić=/ ha ja skacze pomiędzy ascetycznym (lubuntu) a wodotryskiem (kubuntu) ;)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jeżeli nie korzystasz z funkcji, które wymagają SWAP'a, i masz przynajmniej 1,28-1,5GB RAM, to możesz śmiało z niego zrezygnować. Powinno to wpłynąć pozytywnie na wydajność i kulturę pracy, dzięki zminimalizowaniu ilości niepotrzebnych odwołań do powolnego HDD, zwłaszcza jeśli nie masz SSD, tylko standardowego talerzowca 5400RPM. Osobiście mam wrażenie, że dzięki trzymaniu wszystkiego w RAM system szybciej się zamyka. bo dane są momentalnie usuwane z pamięci.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ze swap`em bym uważał. Pod maszynami mobilnymi, brak swap = niemożliwość hibernacji.

Pozdrawiam

-- 04 gru 2011 22:31 --
eloaders pisze:... Ale mógł byś jednak dać patche w przypadku gdy ktoś nie zna ppa voria.
Potestuje i zobaczymy.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

aha dziękuje za informacje, generalnei wydaje mi się że raczej kiedyś wyłącze swap( przy zmianie dystrybucji jak mi znowu odbije) bo nie korzystam z hibernacji a wręcz przeszkadza mi to.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Wystarczy Gparted LiveUSB.;) Ogólnie oryginalna wersja programu jest bez porównania lepsza niż to "coś" w instalatorze Ubuntu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Odnośnie kwestii PayPala i waszych ewentualnych darowizn - założyłem konto. Jeśli Ktoś ma ochotę wspomóc mój projekt datkami, proszę o maila - otrzyma "żądanie zapłaty". Tak niestety "nieładnie" PayPal tą usługę nazwał. Na ten moment tylko w tej formie jest to możliwe - jak się zorientowałem. W treść forum bowiem nie mogę wkleić obiektu - ikony = darowizna.

Pozdrawiam ... i z góry dziękuje za ewentualne wsparcie ;)

Awatar użytkownika
gesio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: gesio »

Witam
Pozwoliłem sobie zainstalować kernele eXt73 na netbooku oraz na stacjonarnym. O ile na netbooku (Toshiba NB500) wszystko "hula" to na stacjonarnym już nie. Po pierwszym resecie było dobrze, a nawet lepiej niż na genericu. Niestety, na drugi dzień zaczęły się dziać dziwne rzeczy: Podczas uruchamiania zawsze widać ekran startowy z logo Ubuntu. Teraz ono ledwie miga przez ułamek sekundy, do tego w dziwnej rozdzielczości, potem komputer wygląda jakby się zawiesił bądź zawiesił X serwer - objawia się to nieruchomymi artefaktami na ekranie. Po dłuższej chwili pojawia się pulpit i prawie wszystko wygląda OK, tylko że nie widać kursora! On jest, działa, ale jest niewidoczny. Po próbie zmiany na inny pojawia się, ale do czasu kolejnego restartu komputera. Wygląda mi to na jakiś konflikt jądra eXt z X-ami. Po powrocie do jądra generic wszystko się uspokaja. To wszystko co udało mi się zaobserwować na jądrze 17.x. To samo dzieje się na jądrze 16.x. Sprzęt to: MB - Asrock 4CORE DUAl (VSTA) sata R2.0, Radeon 9550, 2 GB ram, dysk 1TB WD Green.

Kod: Zaznacz cały

grzegorz@grzegorz-desktop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Ultra/PT894 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT890 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.5 PIC: VIA Technologies, Inc. PT894 I/O APIC Interrupt Controller
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:02.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. PT890 PCI to PCI Bridge Controller
00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT8237/8251 Serial ATA Controller
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 07)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev b0)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev b0)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev b0)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev b0)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 90)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237S PCI to ISA Bridge
00:11.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/8251 Ultra VLINK Controller
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 7c)
00:13.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237A Host Bridge
00:13.1 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237A PCI to PCI Bridge
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550] (Secondary)
03:06.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 07)
03:06.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 07)
80:01.0 Audio device: VIA Technologies, Inc. VT8237A/VT8251 HDA Controller (rev 10)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Twoja płyta ma także PCI-Express, więc niezależnie od wszystkiego wymień tego zabytkowego Radeona na GeForce 8 lub nowszą (wystarczy jakiś low-end, typu 8500/8600/9500GT albo GT 220/420/430/520 - osobiście wziąłbym coś nowego, z gwarancją). Po pierwsze, sterowniki nVidii współpracują z Linuksem, a dokładniej X.org'iem, o wiele lepiej niż te od AMD/ATI (zwłaszcza open source'owe) - zyskasz dużo wyższą wydajność ("o niebo" to chyba dobre określenie), stabilność i ogólną bezproblemowość. Niestety, ale stery dla Radeonów, czy to otwarte, czy zamknięte, to istna rosyjska ruletka. Po drugie, GF8 i wyższe zapewnią sprzętowe dekodowanie wideo, w tym Flasha, co jeszcze bardziej poprawi wydajność. Cała ta zabawa będzie Cię kosztowała ok. 100-200 zł (taki GT 520 to ok. 200-250 zł zł), ale efekty są zdecydowanie warte tych pieniędzy.

Nie twierdzę, że to akurat ten Radosław jest przyczyną problemu, ale znając "rewelacyjną inaczej" współpracę tych kart z Pingwinem nie można tego całkowicie wykluczyć, bo czasami wystarczy jakaś zmiana w kernelu, X.org'u lub sterach i stabilność zmienia się w "jazdę".

Na początek GRUB'a usuń z gruba quiet splash, żeby zobaczyć czy wyskakują jakieś błędy, a jeśli problem pojawia się już po włączeniu X, to spróbuj podejrzeć komunikaty terminala (Alt + F1).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gesio pisze:Witam
Pozwoliłem sobie zainstalować kernele eXt73 na netbooku oraz na stacjonarnym. O ile na netbooku (Toshiba NB500) wszystko "hula" to na stacjonarnym już nie. Po pierwszym resecie było dobrze, a nawet lepiej niż na genericu. Niestety, na drugi dzień zaczęły się dziać dziwne rzeczy: Podczas uruchamiania zawsze widać ekran startowy z logo Ubuntu. Teraz ono ledwie miga przez ułamek sekundy, do tego w dziwnej rozdzielczości, potem komputer wygląda jakby się zawiesił bądź zawiesił X serwer - objawia się to nieruchomymi artefaktami na ekranie. Po dłuższej chwili pojawia się pulpit i prawie wszystko wygląda OK, tylko że nie widać kursora! On jest, działa, ale jest niewidoczny. Po próbie zmiany na inny pojawia się, ale do czasu kolejnego restartu komputera. Wygląda mi to na jakiś konflikt jądra eXt z X-ami. Po powrocie do jądra generic wszystko się uspokaja. To wszystko co udało mi się zaobserwować na jądrze 17.x. To samo dzieje się na jądrze 16.x. Sprzęt to: MB - Asrock 4CORE DUAl (VSTA) sata R2.0, Radeon 9550, 2 GB ram, dysk 1TB WD Green.

Kod: Zaznacz cały

grzegorz@grzegorz-desktop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Ultra/PT894 Host Bridge
...
Witaj, mam prośbę daj jeszcze wynik komendy: dmesg >dmesg-gesio.log. Zobaczymy, gdzie sie pojawia problem. Zauważyłem, że na starszych płytach z VIA są problemy.

Pozdrawiam

-- 05 gru 2011 12:52 --

Co do ATI/AMD nie byłbym tak kategoryczny, jak Kolega Galvatron ;). Używam pod X370 i uważam, że jakość tych sterowników - obecnie używam Catalyst 11.11 już niewiele pozostawia do życzenia. Kwestia akceleracji video już jest rozwiązana i pod w/w sterownikami działa szybciej niż pod 11.8 - dostępnymi w repozytorium.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dlatego napisałem, że "ruletka". Zależnie od konfiguracji systemu (wersja kernela, X'a oraz otwartych/zamkniętych sterowników), jedne karty ATI/AMD działają całkiem dobrze, jak ten HD6xxx w Brazosie, a inne non-stop wariują. Niestety nie ma tu reguły co do serii czy modelu, ani tym bardzie co do sterowników, bo w wypadku ATI/AMD zarówno otwarte jak i zamknięte potrafią być równie problematyczne. Dlatego kupowanie Radeona pod Linuksa to zawsze spore ryzyko.

Poza tym, w wypadku karty tak starej jak R9550 wymiana na nowoczesnego GeForce'a będzie miała same plusy, i to bardzo duże.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Dlatego napisałem, że "ruletka". Zależnie od konfiguracji systemu (wersja kernela, X'a oraz otwartych/zamkniętych sterowników), jedne karty ATI/AMD działają całkiem dobrze, jak ten HD6xxx w Brazosie, a inne non-stop wariują. Niestety nie ma tu reguły co do serii czy modelu, ani tym bardzie co do sterowników, bo w wypadku ATI/AMD zarówno otwarte jak i zamknięte potrafią być równie problematyczne. Dlatego kupowanie Radeona pod Linuksa to zawsze spore ryzyko.

Poza tym, w wypadku karty tak starej jak R9550 wymiana na nowoczesnego GeForce'a będzie miała same plusy, i to bardzo duże.
Co do R9550 to racja ten chip w świecie informatyki, to już prawie "przed-wojna" ;). Zastawia mnie czemu VIA robi takie problemy - u Ciebie z kontrolerem dysku a u Kolegi gesio z sterownikiem AGP (tak mi sie wydaje). No chyba, że ten Radeon już należy do grona "spadkowych" chipów, które przestają być wspierane przez X`y. Zobaczymy po dmesg.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jak jeszcze miałem Radeona 9200 - ta karta, to chyba rekordzista świata w kwestii problematyczności pod X.org'iem - okazało się, że źródłem części problemów był używany przez VIA mostek AGP, zastosowany m.in. w mojej płycie Epox P4X400D. Chodziło o to, że sterowniki open source korzystają z KMS'a (Kernel Modesetting), który bardziej obciąża tenże mostek, prawdopodobnie powodując jego "krzaczenie". Jedynym sposobem było bądź wyłącznie KMS, ale wtedy nie chciał działać Compiz (czy. powrót do funkcjonalności a'la Windows XP), bądź przestawienie szyny w tryb PCI (radeon.agpmode=-1), co jednak powodowało spadek wydajności.

Z kolei zamknięte sterowniki nVidii nie tylko ogólnie są bardzo dobre, ale i używają UMS (User Modesetting), który tak nie "żyłuje" tego nieszczęsnego mostka AGP (oczywiście jeśli uzytkownik Gesio weźmie kartę PCI-E, to nie ma o czym mówić).

Oczywiście trudno mi powiedzieć, czy koniec problemów po przesiadce na 7300GT + Forceware wiązał się z tym, że ogólnie są to najlepsze sterowniki graficzne pod Linuksa, czy także z faktem używanie przez nie UMS'a.
Awatar użytkownika
gesio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: gesio »

Witam ponownie
woja płyta ma także PCI-Express, więc niezależnie od wszystkiego wymień tego zabytkowego Radeona na GeForce 8 lub nowszą (wystarczy jakiś low-end, typu 8500/8600/9500GT albo GT 220/420/430/520 - osobiście wziąłbym coś nowego, z gwarancją).
Myślisz, że nie chciałem? :-) Owszem. Niestety, mobo ma pci-e tylko w trybie x4 a karty graficzne zwykle są x16. Mam kupioną 9500GT już jakiś czas temu ale nie chce ona dobrze działać z moją płytą główną właśnie ze względu na te różnice w pci express. Asrock modyfikował bios tylko pod radeony, co można sprawdzić na ich stronie w historii zmina w biosie. Niedługo chcę wymienić płytę główną na inną to wtedy zobaczę.
Witaj, mam prośbę daj jeszcze wynik komendy: dmesg >dmesg-gesio.log. Zobaczymy, gdzie sie pojawia problem. Zauważyłem, że na starszych płytach z VIA są problemy
Załączniki
dmesg-gesio.log
(60.37 KiB) Pobrany 97 razy
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Na czym dokładnie polega problem ze współpracą 9500GT z tą płytą? PCI-E 4x nie powinno w żaden sposób hamować tej karty, zwłaszcza na samym pulpicie.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”