Jak to jest z Ubuntu 64-bity

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Jak to jest z Ubuntu 64-bity

Post autor: skandyn »

Tak jak w temacie, prosiłbym o odpowiedź, ponieważ od niedawna używam wersję Ubuntu 11.10 32-bity (kilka dni). Dokładniej chodzi o to, czyli o plusy i minusy wersji 64-bitowej.

Jeszcze raz proszę o fachową odpowiedź, bo szukając w Google, czy też tutaj nie za bardzo mi to wiele dało.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Jak to jest z Ubuntu 64-bity

Post autor: Dwimenor »

Na chwile obecną minusem jest jedynie dostępność oprogramowania. Jeżeli wystarczają ci standardowe repozytoria Ubuntu, to nie ma problemu, tam wszystko jest na każdą obsługiwaną architekturę. Problemy teoretycznie zaczynają się w momencie instalacji z zewnątrz. O ile na 32bit jest wszystko, to w przypadku 64bit są pewne wyjątki. Czasem zdarzy trafić się na coś co jest dostępne tylko na 32bity.

Obecnie jest to bardzo rzadkie zjawisko, aby deweloper nie przygotował paczek 64bitowych. A nawet jeżeli, to zawsze pozostaje:
1. kompilacja ze źródeł
2. wymuszona instalacja paczki 32bitowej - wystarczy pakiet ia32-libs i w wielu przypadkach będzie działać

Problemem mogą być jakieś niesamowicie specjalistyczne, zamkniętoźródłowe aplikacje, które nie doczekały się aktualizacji (np z powodu braku zainteresowania)

Jeżeli masz 32bitowy system i wszystko u ciebie działa, to nie ma sensu na siłę zmieniać. Różnicę w wydajności zobaczysz co najwyżej w benchmarkach (a i to wątpliwe).
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Moim zdaniem:
Jeśli masz mniej niż 4 GB RAM nie opłaca się wersja 64 bit.
Jeśli masz 4GB+ lepiej postawić 64 bit.
W każdym razie mam w domu 11.04 na 32 bitach (2 GB RAM), w robocie to samo na 64 bitach (4 GB RAM) i nie widzę problemów.
No, ale to moje zdanie.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: skandyn »

Zostanę jednak przy Ubuntu 11.10 32-bity, a pytałem się o to, ponieważ nabyłem niedawno nowego notebooka o takich parametrach:
i5-2430M/4GB/GT540 2GB. Wskutek czego pomyślałem, że może bardziej optymalnie będzie przesiąść się na dystrybucję 64 bitową.

Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

i5-2430M/4GB/GT540 2GB
Ja na Twoim miejscu bym brał amd64. Sam co prawda mam u siebie 32 bitowy system, ale zważywszy na ilość RAM (4 GB) u Ciebie 64 bity byłyby wskazane. Ja mam trochę starszy już sprzęt z 2 GB i tylko dlatego cały czas korzystam z 32 bitów. I pewnie tak zostanie do czasu zakupu nowego kompa :craz:
Awatar użytkownika
Norbi01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Norbi01 »

Witam, podepnę się pod temat. Mam w komputerze 12 GB DDR3 czyli rozumiem że instalacja 32-bit nie wchodzi w rachubę jeżeli system ma korzystać z całej pamięci? A może jest sposób w systemie 32-bit na to żeby jednak korzystał z całej pamięci a nie tylko z około 4GB na przykład po przez podmianę jądra systemu na inne obsługujące taką właśnie ilość pamięci?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

system prawdopodobnie da sobie rade ale pojedyncza aplikacja dostanie max 2G o ile sie nie myle. lepiej instalowac 64.
Awatar użytkownika
Norbi01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zapytałem dlatego że mam przykre doświadczenia z obojętnie jakim Linuxem w wersji 64-bit a szczególnie z pracą Flasha. Jeszcze jedno, rozumiem że przy takiej ilości pamięci partycję /swap można sobie darować?
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

jeśli masz zamiar robić hibernację systemu to wypadałoby zrobić partycje swap o rozmiarze 2 gb
Awatar użytkownika
Norbi01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie, nie mam zamiaru hibernować system - to komputer stacjonarny.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

mucha090 pisze:jeśli masz zamiar robić hibernację systemu to wypadałoby zrobić partycje swap o rozmiarze 2 gb
a teraz pomysl jak chcesz obraz 12GB ramu zmiescic na 2GB partycji. nie wiem co jarasz ale to musi byc zaj... zielsko!

@norbi01: instaluj 64bit i nie sluchaj durnych porad.
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Rafcio »

System dobieramy bardziej pod architekture procesora niż pamięć ram np.Win.32 bit zaadresuje około 3GB z haczykiem z 4GB pamięci fizycznej ,
pytanie czy faktycznie potrzebujemy tyle ramu i system x64 . Pamięć jest by z niej korzystać ;-) a nie żeby np: 4 GB leżało "odłogiem" , 1GB na górke
w zupełności wystarczy Forum Pure PC
Pozdrawiam...
Debian Jessie
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: soemtron »

Co Wy macie z tym RAM-em?Ja mam jądro generic-pae,które obsługuje 4 G+ i wszyscy raczej maja takie jądro na Ubuntu.Eksperymentowałem z 64-bitami i nie ma żadnego sensu używanie go.Przy obróbce wideo czy grafiki nie widzę różnicy.Są tylko problemy na 64-bitach (jak wyżej ktoś wspomniał) z poszczególnymi programami.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Jeśli 32-bitowa wersja Ubuntu wykryje ponad 3GB pamięci RAM, to automatycznie instaluje kernel z włączonym rozszerzeniem PAE, które pozwala zaadresować ponad 4GB pamięci (maksymalnie do 64GB), co oznacza, że nawet system z 12GB RAM-u będzie mógł w pełni z niego korzystać (tzn. ograniczenia 32-bitów w postaci 2GB na proces dalej obowiązuje). System w wersji 64-bitowej nie ma tych ograniczeń i teoretycznie może być szybszy w niektórych sytuacjach (niektórych obliczeniach). W praktyce w codziennym użytkowaniu wydajność jest podobna.

Wypada też dodać, że kernele 32-bitowe bez PAE miałby być porzucone w Ubuntu, ale oznaczałoby to utratę wsparcia dla starszych procesorów, które tego rozszerzenia nie obsługują i ostatecznie te kernele mają zostać jako opcjonalne dla starszego sprzętu. Kolejną ciekawostką jest to, że Ubuntu od przyszłej wersji 12.04 będzie promowało instalację 64-bitowego systemu (tzn. na stronie pobierania będzie sugerowało wybór tej właśnie wersji).

Na koniec napiszę jeszcze tyle, że programowanie w asemblerze na 64-bitowym systemie jest o wiele przyjemniejsze dzięki (poza większymi rejestrami) dostępowi do 8 dodatkowych rejestrów. ;)
Awatar użytkownika
Norbi01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli wszystko jasne - dziękuję za rady ;)
Awatar użytkownika
marcin_a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: marcin_a »

A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

marcin_a pisze:A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
nigdy dla mnie jedyne wyjaśnienie jest takie korzystasz z 32 bitów

ja mam laptop DELLa a w nim procesor i5 grafika nvidii i 4GB ramu i wykrywa 100%
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
marcin_a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: marcin_a »

linuxozaurus pisze:
marcin_a pisze:A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
nigdy dla mnie jedyne wyjaśnienie jest takie korzystasz z 32 bitów

ja mam laptop DELLa a w nim procesor i5 grafika nvidii i 4GB ramu i wykrywa 100%
I masz rację, nie jest to możliwe, jednak nie chodzi tu ani o 64 ani o 32 bity. Musiała mi na dniach wysiąść jedna kość RAMU i nie zauważyłem tego po prostu. Mój błąd. Ale i tak dzięki za pomoc.
lucjanp2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lucjanp2 »

Mam 8 GB RAM i instalowałem Kubuntu 64 bit 12.04 beta1. Niestety szereg programów potrzebnych mi np. Acrobat jeszcze niema wersji 64 bit więc przeinstalowałem na Kubuntu 32 bit 12.04 beta2 i chodzi komp znacznie szybciej niż na 64 bitach. RAM jest widziany 8 GB a nie 3,2 GB jak we wszystkich systemach 32 bitowych. Lepiej też chodzi grafika NVidia 8400 512 MB choć nie mogę zmienić częstotliwości odświeżania jest tylko 60 Hz a pasowałoby conajmniej 70 Hz. Spotkałem się z opiniami, że Kubuntu 12.04 psuje komputery. Myślę, że piszący nie mają racji bo przeinstalowywałem wielokrotnie i bez problemów ze sprzętem.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Acrobat
Jesteś pewien, że musisz korzystać z tego Acrobata pod Linem? Nie może to być np. epdfview z repo?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”